İçeriğe atla

Pınar (marka)

Pınar
TürMandıra ürünü, süt ürünleri, yoğurtlar, peynir, tereyağı, süt, su, et
SahibiYaşar Holding
Kökeni Türkiye
Çıkış1973
Web sitesiResmi sitesi

Pınar, Yaşar Holding'e ait, Avrupa ve Türkiye'nin en büyük mandıra ürünü, süt ürünleri, yoğurtlar, peynir, süzme yoğurt, kaymak, kefir, krema, çökelek, tereyağı, süt, su, işlenmiş et markalarından biridir.[1][2]

Tarihi

Pınar Süt, 20 Mart 1973 yılında Yaşar Holding tarafından kuruldu ve aynı yıl peynir, yoğurt, tereyağı, süt tozu üretimi de başladı. 1976 yılında Türkiye'de ilk kez eritme peynir ve kakaolu süt üretimi başlatıldı. 1980 yılında Kraft Foods şirketi ile Pınar işbirliği gerçekleşti ve Pınar Deram, Raglet, Maribo ve Cheddar Peyniri üretilmeye başlandı.[3] 1981 yılında Pınar İstanbul satış teşkilatı kuruldu. 1982 yılında ilk kez dış ülkelere ihracat başladı, süt, peynir, tereyağı, yoğurt ve çilekli sütün Orta Avrupa, Orta Doğu ülkeleri ve KKTC'ye ihracatına başlandı.[4][5] 1982 yılında Türkiye'nin ilk ambalajlı suyunu şişeleyen Pınar Su fabrikası İzmir Menderes'te açıldı ve labne, bal, reçel üretimi gerçekleşti. 1985 yılında Türkiye'nin ilk entegre modern et tesisi Pınar Et kuruldu. 1987 yılında Çamlı Besicilik şirketi kurularak Türkiye'de ilk kez Kuzey Amerika modeli açıkta besicilik faaliyetleri yapılmaya ve balık yemi üretimine başlandı. Türkiye'nin ilk hamburger köftesi Pınar Et McDonald's işbirliğiyle üretildi. McDonald's için süt ürünleri, peynir, tatlı soslar ve şuruplar üretilmeye başlandı.[6] İlk kez dondurulmuş hazır ürünler sunuldu ve Pınar Deniz yavru balık, dondurulmuş deniz ürünleri ve taze balık ihracatına başladı. 2005 yılında ilk organik süt, Pınar Organik Süt, 2011 yılında Pınar Organik Yoğurt tanıtıldı.[7][8] 2013 yılında yeni ürün olarak maden suyunu sundu. 2014 yılında Pınar Su Böreği, Büyük Dilim Sucuk, Gurme Dilimli Salam, Süzme Yoğurt, Kadınlara özel meyve suyu Pınar Pink ve Keyif Peynirleri ailesini piyasaya sürdü. 33. Pınar Resim Yarışması Felis ödüllerinde “Brand Voice” dalında da ödül aldı.[9]

Boykot

Yaşar Holding yönetim kurulu başkanı Selim Yaşar'ın 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumu sonucunda İzmir, Karşıyaka'dan "hayır" oyunun çoğunlukta çıkması üzerine sosyal medyada kişisel hesabından girdiği bir tartışmada Karşıyaka Basketbol takımının sponsorluğundan çekilebileceğini duyurdu. Yaptığı paylaşımların tepki çekmesi üstüne Selim Yaşar eski gönderilerini silerek özür diledi. Ayrıca Yaşar Holding tartışmalarla ilgili bir açıklama yaparak Selim Yaşar'ın ifade ettiği görüşlerin şirketin görüşleri olmadığını duyurdu.[10] Buna rağmen sosyal medyada Pınar ürünlerinin boykot edilmesi için çağrı yapıldı.[11] Yaşanan boykot kampanyası sonucunda satışların %25 düştüğü iddia edildi.[12] Ayrıca boykot kapsamına Pınar ürünlerinin yanı sıra Pınar'dan ürünler alan KFC ve McDonald's markalarına da boykot uygulanması gündeme geldi.[13]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2019. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2019. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2019. 
  9. ^ "Pınar'ın TARİHÇESİ". pinar.com.tr. 9 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  10. ^ Özkan, Yusuf (19 Nisan 2017). "Boykot korkusu Yaşar'a özür diletti". Cumhuriyet. 17 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021. 
  11. ^ "Evet'çi patron nedeniyle Pınar'a boykot çağrısı: 'Bundan böyle Yozgat'ta satarsınız'". Diken. 19 Nisan 2017. 17 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021. 
  12. ^ "'Pınra'da boykot krizi: Satışlar düştü, sendika sahip çıktı". Ege'de Son Söz. 24 Nisan 2017. 17 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021. 
  13. ^ Kaya, Buse. "SOSYAL MEDYA PLATFORMLARINDA CEO SÖZCÜLÜĞÜ VE KURUMSAL KRİZ İLETİŞİMİ: YAŞAR HOLDİNG KRİZİ'NİN SOSYAL CEO'LUK BAĞLAMINDA İNCELENMESİ" (PDF). Kadir Has Üniversitesi. 17 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 17 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Peynir</span> Bir süt ürünü

Peynir, süt proteini kazeinin pıhtılaştırılmasıyla çeşitli tat, doku ve formlarda üretilen bir süt ürünüdür. Genellikle inek, manda, keçi veya koyun sütünden elde edilen proteinler ve yağdan oluşur. Üretim sırasında süt genellikle asitlendirilir ve kazeinin pıhtılaşmasını sağlamak için peynir mayası enzimleri veya benzer aktiviteye sahip bakteriyel enzimler eklenir. Katı lorlar, daha sonra sıvı peynir altı suyundan ayrılır ve preslenerek bitmiş peynir haline getirilir. Bazı peynirlerin kabuğunda, dış katmanında veya tamamında aromatik küfler bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Höşmerim</span> Türk mutfağına (Marmara, Ege, İç Anadolu, Doğu Marmara, Doğu Karadeniz yörelerine) ait tatlı

Höşmerim ya da Hoşmerim, Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir çeşit irmik helvasının adıdır; Türkiye'nin bazı illerinde ise un helvasına höşmerim denilmektedir. Rize'de ve diğer bazı Doğu Karadeniz yörelerinde de Kaymaklı taze süt süzgeçle süzülerek bir tavaya boşaltılır. Sonrasında tavaya mısır ununun, peynir ve tuzun eklenmesiyle Hoşmerim-Hoşmer (Höşmerim-Höşmer) yapılır. Doğu Karadeniz'de geleneksel olarak güneş duasına çocuklarca çıkıldıktan sonra evlerden toplanılan un, yağ, tuz, süt gibi yiyeceklerden helva ve höşmer yapılıp yenir.

<span class="mw-page-title-main">BİM</span> Türk market zinciri

Birleşik Mağazalar A.Ş. veya kısaltmasıyla BİM, Türkiye merkezli bir indirim marketleri zinciridir. Şirket, 1995 yılında kurulmuştur. Şirketin merkezi İstanbul'un Sancaktepe ilçesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tulum peyniri</span> Türk peyniri

Tulum peyniri, tulum içinde saklanarak olgunlaştırılan, Türkiye'nin çeşitli yörelerine özgü peynirlere verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Yayıkaltı</span> mandıra ürünü

Yayıkaltı, yayık altı, veya yayık ayranı, bir süt ürünüdür. Yayıkaltı, tereyağı elde edilmesi için süt ürünlerinin yayıklanmasından sonra geride bırakılan sıvıdır. Fermente edilmiş krema veya yoğurttan yapılabileceği gibi sütten de üretilebilir, ancak sütten üretim genellikle sanayide kullanılmaz. Batı Avrupa'da özellikle ekşi veya tatlı kremadan arta kalan yayıkaltı, doğrudan içilmesi, çorbalara katılması veya konsantre edilerek hayvan yemi olarak kullanılması ile değerlendirilir. İngilizce konuşan ülkelerde buttermilk adı ile bilinir ve bazen Türkçede de bu kullanım görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Holding</span> şirketler grubu

Yaşar Holding, Türkiye’de faaliyet gösteren İzmir, Karşıyaka kökenli şirketler topluluğu.

Ford Otosan, 1959 yılında Vehbi Koç tarafından Acıbadem, Üsküdar'da kurulmuş Türk otomotiv şirketidir.

A101 Yeni Mağazacılık A.Ş. veya kısaca A101, Türkiye merkezli bir indirim marketleri zinciridir. Şirket, 28 Mart 2008 tarihinde kurulmuştur. Şirketin merkezi İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer almaktadır.

Ülker, Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş adıyla Sabri Ülker ve Asım Ülker tarafından 22 Şubat 1944'te kurulmuş gıda üreticisi şirket. Ülker ürünlerini 100'ün üzerinde ülkeye ihraç etmektedir. Gıda sektöründe, farklı kategorilerde çok sayıda ürünleri bulunmaktadır. Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasındaki 108. sırada yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çerkes mutfağı</span>

Çerkes mutfağı, Çerkeslere özgü yemek pişirme tarzıdır. Çerkes yemekleri (шхынхэр) daha çok et ve süt ürünleri ağırlıklıdır. Çerkesler ekmeği az kullanırlar. Çerkesleri/Adığeleri tanıtan yemekler şıpsı-p’aste ile şelame-halıjo’dur. Adiğelerin geleneksel yemekleri et, tahıl ve süt yemeklerinden oluşur. Çerkeslerde yemeğe başlamadan, sofra büyüğünün bir konuşma (dua) yapması adettir.

Selçuk Yaşar, Türk iş insanıdır. Türkiye'nin önemli kuruluşlarından olan Yaşar Holding'in kurucusu ve onursal başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Philadelphia (marka)</span>

Philadelphia, 1929'da Arnold Ruben tarafından kurulan krem peynir markasıdır. Kraft Foods tarafından sahiplenmekdedir.

<span class="mw-page-title-main">Arla Foods</span> Danimarka merkezli süt ürünleri kooperatifi

Arla Foods, Viby, Danimarka merkezli İsveç-Danimarka şirketidir. İskandinavya'daki en büyük süt ürünleri üreticisi olan uluslararası bir tarım kooperatifidir. Arla Foods, İsveçli süt kooperatifi Arla ve Danimarkalı süt şirketi MD Foods arasında 17 Nisan 2000 tarihinde bir birleşme sonucu oluşmuştur. Arla ismi İngilizce "erken" kelimesiyle ve "sabahın erken saatlerinde" için yapılan eski bir İsveççe terim olan aynı kelimeden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Valio</span> Süt ürünleri üreticisi

Valio Ltd, Fin süt ürünleri üreticisi ve Finlandiya'daki en büyük şirketlerden biridir. Valio'nun ürünleri arasında Viola peyniri, pudralı malzemeler, tereyağı, yoğurt ve süt bulunur. Ülke sütünün% 85'ini üreten Finlandiya'nın en büyük süt üreticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sütaş</span> Süt ve Süt Ürünleri Şirketi

Sütaş Süt Ürünleri A.Ş., Türkiye'nin en büyük mandıra ürünü şirketlerinden biridir. Şirketin ana ürünlerine yoğurtlar, ayran, peynir, süzme yoğurt, kaymak, kefir, krema, çökelek, tereyağı, süt, petit suisse bebek ve çocuk ürünleri dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Anchor</span> Süt ürünleri markası

Anchor, 1886 yılında Auckland, Yeni Zelanda'da kurulan bir süt ürünleri markasıdır ve Yeni Zelanda merkezli uluslararası ihracatçı Fonterra Kooperatif Grubu'na ait anahtar markalardan biridir. Malezya, Singapur ve Tayvan'da, Fernleaf markası Anchor yerine kullanılır.

Yörsan Gıda Mamülleri San. ve Tic. A.Ş., Türkiye merkezli bir gıda şirketidir. Şirket 1964 yılında kuruldu, Ağırlıklı olarak süt, yoğurt, peynir, ayran, tereyağı, kaymak ve krema olmak üzere süt ürünleri üretiyor ve pazarlıyor Şirketin merkezi ve fabrikası Balıkesir'in Susurluk ilçesinde yer alıyordu.

Tomas peyniri(Serto, Dorak peyniri veya Karın Kaymağı peyniri) bir çeşit tulum peyniridir. Tomas peyniri Doğu Anadolu Bölgesinin Tunceli, Bingöl, Elazığ, Erzurum, Kars, Sivas ve Muş illerinde yapılmaktadır. Tomas peyniri, yayık altı ayranının kaynatılması sonucunda elde edilen çökeleğin tereyağ, kaymak veya yoğurt katılarak bileşiminin zenginleştirilmesi ve deri tulumlara basılarak olgunlaştırılmasıyla elde edilir. “Tomas peyniri” adını Yunancada “deri meşin” anlamına gelen tomas kelimesinden almıştır.

Eker Süt Ürünleri A.Ş., Türkiye merkezli bir gıda şirketidir. Şirket, 1977 yılında Altan Eker tarafından kurulmuş olup ağırlıklı olarak süt ürünleri üretimi yapmaktadır. Şirketin merkezi Bursa'nın Nilüfer ilçesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Koop Süt</span>

Koop Süt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde süt ve süt ürünleri üretip pazarlayan bir kooperatif şirketidir.