İçeriğe atla

Püsküllü Moruk

Püsküllü Moruk, 1971-72 yılları arasında Elhamra Sahnesi'nde Ulvi Uraz Tiyatrosu tarafından oynanmış bir tiyatro oyunudur. Oyun Ben Jonson'un Volpone oyununun Ülkü Tamer tarafından Türkçe uyarlamasıdır.

Tarihi

Ülkü Tamer, Elhamra Sahnesi'nde oynanan bazı tiyatro oyunlarının uyarlamasını yapmıştı. Ulvi Uraz, tiyatroyu aldıktan sonra Tamer'e "Vorpone" adlı eserini "Osmanlı Pop Müzikali" olarak uyarlama fikrini sundu. Tamer de 1 hafta içinde oyunu hazırladı. Müzikleri yapmak içinse Cem Karaca'ya teklif sundu.[1] Tiyatroyu sahneye Çetin İpekkaya sunmuştur.

Tepkiler

Parasızlık nedeniyle, oyuncular iyi bir performans göstermediler. Oyunu izlemeye de her temsilde sadece 10-15 kişi katıldı. Bu yüzden kısa süre sonra oyun kaldırıldı.

Albüm

Püsküllü Moruk
Cem Karaca & Kardaşlar stüdyo albümü
Yayımlanma2007 (1971'de kaydedildi)
TarzAnadolu rock
ŞirketDestur Records
Cem Karaca & Kardaşlar kronolojisi
Bindik Bir Alamete
(1999)

Tamer'in teklifinden sonra Cem Karaca, o dönemler beraber çalıştığı Kardaşlar grubu ile 10 saatte hazırladı. Müziklerin iki versiyonu vardı. Birincisi sadece enstrümantal olup, oyuncuların oyunda söylemesi için hazırlanmıştır. İkincisi ise Cem Karaca vokallerine sahiptir. Karaca, oyunculara yol göstermek için değişik oyuncuların kısımlarını tek başına söylemiştir. Kadın vokalleri ise annesi Toto Karaca yapmıştır.

6 şarkıdan oluşan albümün girişi "Uvertür" albüm için en son kaydedilen şarkı oldu. Tüm şarkılar kaydedildikten sonra Ülkü Tamer'in isteği üzerine, kısa sürede Karaca tarafından bestelendi. İkinci şarkı "Altın Sevdası" ıklığ enstrümanın kullanımı ile dikkat çekmektedir. Üçüncü şarkı "Püsküllü Moruk" ise blues tonları ile dikkat çekmekteydi.

"Galata'nın Yosması" şarkısını tamamen Toto Karaca seslendirmektedir. Albüm kaydı zamanı Cem Karaca, annesine vokalini taklit etmesini söylemiş ama Toto Karaca yine de kendi vokalini korumuştur. Şarkının bir mısrasına bas gitarist Seyhan Karabay sesini vermiştir. "Ey Kadı Hazretleri" ise bir Cem & Toto Karaca düetidir. Cem Karaca birçok farklı karaktere sesini vermiştir. "Kapatın Perdeleri" ise albümün kapanışını yapmaktdır ve bitişindeki İspanyol solo ile dikkat çeker.[2]

1971'de kaydedilen albüm uzun yıllar piyasaya sürülmedi. 2007'de Almanya'da bulunan Destur Records tarafından ilk kez piyasaya sürülmüştür. 500 adet basılan plak, koleksiyon niteliğindedir.

Şarkı Listesi

  1. Uvertür
  2. Altın Sevdası
  3. Püsküllü Moruk
  4. Galata'nın Yosması
  5. Ey Kadı Hazretleri
  6. Kapatın Perdeleri

Personel

  • Cem Karaca - vokal
  • Toto Karaca - "Galata'nın Yosması", "Ey Kadı Hazretleri", "Kapatın Perdeleri"nde vokal

Kardaşlar

  • Ünol Büyükgönenç - saz, elektro gitar, akustik gitar
  • Seyhan Karabay - ıklığ, bas gitar, "Galata'nın Yosması"nda erkek vokal
  • Fehiman Uğurdemir - elektro gitar, bas gitar
  • Deniz Dündar - davul

Kaynakça

  1. ^ Ülkü Tamer, Yaşamak Hatırlamaktır: Anılar Kitabı, İstanbul, 1998
  2. ^ "Cem Karaca & Kardaşlar - Püsküllü Moruk". 5 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şebnem Ferah</span> Türk şarkıcı

Şebnem Ferah, Türk rock müzik sanatçısı.

<i>Şarkı Söylemek Lazım</i> (albüm)

Şarkı Söylemek Lazım, Sezen Aksu'nun 8 Mayıs 2002 çıkışlı on yedinci stüdyo albümüdür.

Mehmet Ersen Dinleten, Anadolu Rock'un temsilcilerinden biridir. Ersen ve Dadaşlar grubunun kurucusudur. Ayrıca Moğollar, 3 Hürel ve Kardaşlar grubuyla çalışmış ve dinî içerikli 2 albüm de yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cem Karaca</span> Türk rock müziği sanatçısı (1945–2004)

Muhtar Cem Karaca, Türk rock müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, tiyatrocu ve sinema oyuncusu. Anadolu rock türünün kurucularındandır. Birçok grupla çalışmış, grupların kurucu ve yöneticisi olmuş, güçlü bir rock kültü yaratılmasının öncülerinden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Moğollar (müzik grubu)</span> Türk rock müzik grubu

Moğollar, 1967 yılında İstanbul'da kurulmuş Türk rock grubu. Murat Ses ve Aziz Azmet tarafından kurulan grup 1960'lı ve 1970'li yıllarda çıkardıkları albümlerle büyük başarı sağladı ve Anadolu rock müziğininde gelişmesinde önemli bir yer edindi.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Ortaçgil</span> Türk vokalist

İbrahim Bülent Ortaçgil, Türk şarkıcı, şarkı sözü yazarı ve bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Işın Karaca</span> Kıbrıslı Türk şarkıcı

Işın Funda Büyükkaraca ya da sahne adıyla Işın Karaca, Kıbrıs Türkü şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Ezginin Günlüğü</span> Türk müzik grubu

Ezginin Günlüğü, Emin İgüs, Hakan Yılmaz, Şebnem Ünal, Vedat Verter ve Nadir Göktürk tarafından 1982 yılında İstanbul’da kurulmuş müzik topluluğu. İlk konserlerini 1983 yılında İstanbul Hodri Meydan Kültür Merkezi'nde verdi. 80 darbesinin baskılarına karşı özgürlükçü bir tepki olarak ortaya çıkan topluluk, Ölüdeniz albümlerine kadar Anadolu ezgilerini şarkılarında korumuştur. Topluluk üyeleri sonraları değişmiş olsa da Nadir Göktürk kalıcı olmuştur. Değişen üyelerle birlikte müziklerinde de değişimler olmuştur. 90'larda Hüsnü Arıkan solistliğiyle başlayan yeni dönemlerinde, pop müziğe doğru kaymakla eleştiri toplamıştır. Ezginin Günlüğü'nü, Ölüdeniz albümü öncesi dönemi apayrı bir müzik topluluğu olarak gören ve sonrasını kabul etmeyen büyük bir kitle olmuştur.

Taner Öngür, Türk müzisyen.

Dostlar Tiyatrosu, İstanbul'da kurulu bir tiyatro topluluğu.

Die Kanaken, 1984'te Almanya'da yayınlanmış Cem Karaca albümü. Sanatçının kariyerindeki tek Almanca albümdür. Nâzım Hikmet şiiri "Çok Yorgunum" dışında bütün şarkılar Almancadır. "Die Kanaken", Almanların başta Türkler olarak yabancıları tanımlamak için kullandığı argo bir sözcüktür.

<i>Cem Karacanın Apaşlar, Kardaşlar, Moğollar ve Ferdy Kleina Teşekkürleriyle</i>

Cem Karaca'nın Apaşlar, Kardaşlar, Moğollar ve Ferdy Klein'a Teşekkürleriyle, Cem Karaca'nın daha önce yayınlanmamış şarkılarından oluşan ilk albümü. 1974 yılında yayınlanmıştır.

Dervişan 1970'li yılların ikinci yarısında etkin olmuş Türk progresif rock grubu. Özellikle Cem Karaca ile yaptıkları politik çalışmalar ile dikkat çekmiştir. 2005'te kadrosunda yeniliklerle müzik hayatına geri döndü.

Edirdahan, 1978-1979 arası müzik yapan bir progresif rock grubu. Cem Karaca ile çıkardıkları Safinaz uzun çaları ile bilinir.

Apaşlar 1960'larda etkin olan bir Türk rock grubu. Cem Karaca ile yaptıkları çalışmalar ile bilinir.

Kardaşlar, 1970'lerde etkin olan bir Türk rock grubu. Cem Karaca, Ersen Dinleten ve Selda Bağcan gibi isimlere eşlik etmişlerdir.

Ünol Büyükgönenç Türk şarkıcı, gitarist ve besteci. Cem Karaca ve Kardaşlar ile yaptığı çalışmalar dışında, solo kariyeriyle de tanınır. 1979 yılında üç dalda Altın Mikrofon birincisidir.

Uğur Dikmen, Türk müzisyen; klavyeci, organist, besteci, aranjör ve orkestra şefidir. Birçok ünlü sanatçının grubunda klavyeli çalgıları çalıp, bestecilik ve aranjörlük yaptı. Bu sanatçılar arasında Durul Gence, Cem Karaca, Yasemin Kumral, Yeşim, Erol Duygulu, Osman İşmen, Edip Akbayram, Coşkun Demir, Nil Burak, Neco, İbo, Grup Piramit, Grup 88, Feridun Hürel, Selda Bağcan, Serpil Barlas, Özdemir Erdoğan vardır.

Anadolu rock türünün kurucularından Cem Karaca'nın diskografisi.

Ali Avaz, Türk halk müziği sanatçısı, yapımcı ve oyuncu.