
Kırgızistan, resmî adıyla Kırgız Cumhuriyeti, Orta Asya'daki bir ülkedir. Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin'dir.

Oş, Fergana Vadisi'nin güneyinde bulunan ve "güneyin başkenti" olarak adlandırılan, Kırgızistan'ın en büyük ikinci şehridir.

Soğd ili,, Tacikistan'ın dört ilinden birisidir.

Kırgızistan 7 vilâyete bölünmüştür. ;
- Bişkek (shaar)
- Batken İli (Batken)
- Çuy İli (Tokmok)
- Issık-Göl İli (Karakol)
- Celal-Abad İli (Celal-Abad)
- Narın İli (Narin)
- Oş İli (Oş)
- Talas İli (Talas)

Kırgızistan, Orta Asya'da, Çin'in batısında karayla çevrili bir ülkedir. Orta Asya'nın yeni bağımsız ülkelerinin en küçüğü olan Kırgızistan, yaklaşık 198,500 kilometrekarelik yüzölçümüyle Türkiye Cumhuriyeti'nin Doğu Anadolu Bölgesi ile hemen hemen aynı büyüklüktedir. Millî toprakları yaklaşık olarak doğudan batıya 900 kilometre, kuzeyden güneye 410 kilometre halinde erişmektedir.

Oş Havalimanı. Kırgızistan'ın Oş İli'ne bağlı Oş şehrinde bulunan bir havalimanı.

Özbekistan Orta Asya'da bir ülkedir.447,000 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahip olan ülke 1,425 kilometre doğu-batı, 930 kilometre ise kuzey-güney yönünde uzanır. Komşuları güneybatıda Türkmenistan, kuzeyde Kazakistan, güneyde ve doğuda Tacikistan ve Kırgızistan ile güneyde Afganistan'dır.

Manas Uluslararası Havalimanı. Kırgızistan'da başkent Bişkek'in 25 km kuzey batısında bulunan bir havalimanı.
Kırgızistan Ligi Kırgızistan Futbol Federasyonu bünyesinde bulunan en üst düzey futbol ligidir. Lig 1992 yılında kurulmuştur.

Talas Ala dağları, Orta Asya'da bulunan Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan'da bir dağ sırasıdır. Talas Ala dağları'nın en yüksek doruğu 4484 metre olan Özbekistan sınırına yakın Manas Dağı'dır.

Kırgız Ala dağları, Orta Asya'da bulunan Kırgızistan ve Kazakistan'da yüksekliği 4875 metreye ulaşan bir dağ sırasıdır. Kırgız Ala dağları'nın en yüksek doruğu 4875 metre olan Bişkek şehrinin güney-güneydoğusunda Zapadnı Alamedin Tepesi'dir. Aynı bölgede ayrıca Ala-Artşa Ulusal Parkı bulunur.

İrkeştam Kırgızistan'da Oş İlinde ortalama deniz seviyesinden 3.004 metre yükseklikte bir sınır köyüdür.

Alay ilçesi, Güney Kırgızistan'da Oş İline bağlı merkezi Gulça olan bir rayondur.

Aravan ilçesi, Batı Kırgızistan'da Oş İline bağlı merkezi Aravan olan bir rayondur.

Kara-Kulca ilçesi, Güney Kırgızistan'da Oş İline bağlı merkezi Kara-Kulca olan bir rayondur.

Kara-Suu ilçesi, Güney-batı Kırgızistan'da Oş İline bağlı merkezi Eski-Nookat şehri olan bir rayondur.

Surhanderya, Özbekistan'ın en güney kesimindeki ili (viloyat). Ceyhun'un kollarından Şerabad ve Surhan nehirlerinin havzaları ile sınırlarında yer alır. Doğusunda Babatag, kuzeyinde ve batısında da Gissar sıradağlarıyla, bu dağların Baysantau ve Kugitangtau zirveleri bulunur. Merkezi Tirmiz olan ilin bir başka önemli yerleşimi ise Denau'dur.

Özbekistan pasaportu, Özbekistan vatandaşlarına yurt içinde kullanımı ve uluslararası seyahatler için verilir. 16 yaşındaki bir kişiye sıradan normal bir pasaport verilir. 45 yaş itibarıyla pasaportun süresi sınırsızdır. Pasaport, özel notlar ve vize sayfaları ile 32 sayfa içerir. Pasaportta Özbekçe, Rusça ve İngilizce dilleri yer alır. İkili ve çok taraflı anlaşmalara göre Özbek pasaportu sahibi, komşusu Tacikistan dışında Bağımsız Devletler Topluluğu içinde seyahatinde herhangi bir vize gereksinimi olmadan 90 gün kadar kalmak hakkına sahiptir. Ancak, vatandaşın Özbekistan'dan çıkması için yerel polise özel seyahat izni başvurusunda bulunması gerekir. İzin iki yıl için geçerlidir ve sadece ülkeyi terk eden vatandaş pasaportunun geçerlilik tarihine kadar yurt dışında kalabilirler. Özbekistan vatandaşları sadece Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan, Moldova, Rusya ve Gürcistan'a seyahatlerinde çıkış vizesiz almadan seyahat edebilmektedirler.

Kara-Su ; Kırgızistan'ın Oş İli'nin Kara-Su İlçesindeki şehir. Kara-Su İlçesinin merkezi. Özbekistan sınırına ve Özbekistan'ın Karasu şehrine yakın yerde yerleşmiş.

Batken çatışması, Temmuz-Eylül 1999 tarihleri arasında Kırgızistan'ın Batken ilinde Kırgızistan ordusu ile Özbekistan İslami Hareketi militanları arasında meydana gelen çatışmalardır. Çatışmalar, Özbekistan İslami Hareketi militanlarının Tacikistan'dan Özbekistan ve Kırgızistan topraklarına akınlarından kaynaklandı ve kısmen Kırgızistan-Özbekistan sınırının Özbekistan tarafından tek taraflı olarak çizilmesine odaklandı.