İçeriğe atla

Oğuzhan Köşkü

Koordinatlar: 37°56′03″K 58°22′50″D / 37.93417°K 58.38056°D / 37.93417; 58.38056
Oğuzhan Köşkü
Oguz han köşgi
Azerbaycan cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov ile saraydayken. (2018)
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürResmî ikametgâh
KonumAşkabat, Türkmenistan
Koordinatlar37°56′03″K 58°22′50″D / 37.93417°K 58.38056°D / 37.93417; 58.38056
Mevcut kullananSerdar Berdimuhammedov, Türkmenistan cumhurbaşkanı
Başlama2008
Tamamlanma2011[2]
Açılış18 Mayıs 2011
SahipCumhurbaşkanlığı İdaresi, Türkmenistan Hükümeti
Tasarım ve inşaat
Baş müteahhitBouygues[1]

Oğuzhan Köşkü (TürkmenceOguz han köşgi, Огуз хан көшги), Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan Türkmenistan cumhurbaşkanının çalışma mekanı ve resmî ikametgâhıdır. Köşk, şehir merkezinde Bağımsızlık Meydanı'nda yer almaktadır. Yıllardır Türkmenistan cumhurbaşkanlarının başkanlık merkezi ve ikametgâhı olup eski cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı 1997 yılından ile 2006 yılındaki ölümüne kadar köşkte ikamet etti. Yeni bina, Mayıs 2011'de eski yerine Türkmenbaşı Sarayı'nın yerine[3][4] inşa edildi.[5]

Köşk, Bağımsızlık Meydanı ile sınırlanan kompleksin batı tarafında bulunan Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nü de içeren daha büyük bir kompleksin bir parçasıdır. Kompleks kuzeyde Karl Marx ve güneyde Kalkınış caddeleri ile sınırlanmıştır. Bu cadde, Kalkınış Meydanı ile komşu kompleksin güney doğu ucuna kadar uzanmaktadır. Doğuda ise Saparmurat Türkmenbaşı Bulvarı ile çevrilidir.

Türkmenbaşı Sarayı

Köşkün ana tören salonu, yabancı liderlerin karşılama törenleri için kullanılmaktadır.
Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov köşkün kapılarındayken.

Fransız inşaat firması Bouygues, 1997 yılında Türkmenistan cumhurbaşkanı için cumhurbaşkanlığı sarayını inşa etti. Orijinal başkanlık sarayı bir zamanlar gösterişli görünümü nedeniyle dikkat çekiciydi, ancak daha sonra petrol zengini Kazakistan ve hatta fakir olan Tacikistan'daki büyük binalar tarafından mimari olarak gölgede kaldı.

Gelişim

Bouygues daha sonra Türk milletlerinin efsanevi atası Oğuz Han onuruna adlı bir yedek saray inşa etti. Sarayın yeniden inşaatı 2008'de başladı ve 18 Mayıs 2011'de sona erdi. Aynı gün Türkmenistan'ın ikinci cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov açılışa katıldı.[6][7][8][9] Yeni köşkün maliyeti 250 milyon dolar oldu.[10]

Özellikler

Köşkün merkez salonunda karşılama töreni düzenlenirken, Altın Salon dar bir aralıkta en üst düzeyde ikili görüşmeler için tasarlanmıştır. Salonda Görkut Ata görüşmeler için tasarlanırken Selçuk Han ikili anlaşmaların ve hükûmetler arası anlaşmaların imzalandığı yerdir. Salonda "Bayram Han" en üst düzeyde görüşmelerden sonra, önde gelen medya ve uluslararası haber ajanslarının temsilcileri için basın toplantıları ve brifingler vardır. Mahtumkulu Salonu çeşitli toplantılar ve kültürel etkinlikler için tasarlanmıştır.[11][12]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Bouygues wins construction contracts in Turkmenistan". 24 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  2. ^ "DECOUVRIR L'HISTOIRE" (PDF). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  3. ^ "Presidential palace complex "Oguzkhan" to be inaugurated on May 18". 30 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  4. ^ "Oil cash helps Turkmenistan turn capital into marble marvel". 10 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  5. ^ "President of Turkmenistan inaugurates new residence – Palace Complex "Oguzkhan"". 26 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  6. ^ "В Туркменистане отмечают День возрождения, единства и поэзии (Rusça)". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  7. ^ ["Аркадаг справил новоселье и отныне обитает во Дворце имени Огузхана (Rusça)". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020.  Аркадаг справил новоселье и отныне обитает во Дворце имени Огузхана (Rusça)]
  8. ^ "Turkmenistan: Open Letter to President Berdymukhadmedov regarding ongoing expropriation and demolition of homes in Ashgabat and the surrounding Akhal region". 15 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  9. ^ "Turkmenistan rebuilds capital into marble 'white city'". 26 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  10. ^ "Turkmen leader inaugurates new golden-domed palace". 11 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  11. ^ ["Лучшие школьники Ашхабада стали гостями Президентского дворца «Огузхан» (Rusça)". 30 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020.  Лучшие школьники Ашхабада стали гостями Президентского дворца «Огузхан» (Rusça)]
  12. ^ ["Счастливое поколение суверенного государства (Rusça)". 30 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020.  Счастливое поколение суверенного государства (Rusça)]

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan ekonomisi</span>

Türkmenistan ekonomisi, temel olarak tarım ile petrol ve doğalgaza dayanmaktadır. Türkmenistan dünyanın dördüncü büyük doğal gaz rezervlerine sahip olup dünyanın 9. büyük pamuk üreticisidir. Türkmenistan ekonomisi 2011 yılından bu yana gerçekleştirdiği çeşitli ekonomik reformlar sayesinde önemli bir büyüme yüzdesi kazanmıştır.Türkmenistan günümüzde dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Otel</span> Aşkabatta bulunan beş yıldızlı bir otel

Yıldız Otel, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan beş yıldızlı bir oteldir. Otel, 107 metre yüksekliğinde, 24 katlı ve 155 odalı olup 2013 yılında tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tarafsızlık Anıtı</span>

Tarafsızlık Anıtı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir anıttır. Anıt, 1998'de Türkmenistan cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı tarafından ülkenin resmî tarafsızlık konumunu anması amacıyla inşa edilmiş olup üç ayaklı bir kemer şeklindedir ve 75 metre yüksekliğindedir.

Kalkınış Meydanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir meydandır. Meydan, Saparmurat Türkmenbaşı ve Kalkınış bulvarları arasında yer almaktadır.

Aşkabat Parkı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir parktır. Park, 1887 yılında açılmış olup kentin en eski parkıdır. Kuliyev, Azadi caddeleri ile Mahtumkulu ve Büyük Saparmurat Türkmenbaşı bulvarları arasında yer almaktadır.

Oğuzhan ve Oğulları Çeşmesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir çeşme kompleksidir. Çeşme, 2008 yılında inşa edilmiş olup Aşkabat Havalimanı'ndan başkentin merkezine giden yol üzerinde yer almaktadır ve kentin ana sembollerinden biridir. Çeşme, Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na göre dünyanın en büyük çeşmesidir.

Ruhiyet Köşkü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir saraydır. Köşk, resmi devlet etkinlikleri, forumlar, toplantılar ve açılışlara ev sahipliği yapmaktadır. Bina, Fransız inşaat şirketi Bouyges tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Baht Köşkü</span>

Baht Köşkü, Türkmenistan'ın başkenti Aşgabat'ta bulunan bir saraydır. Köşk, 2011 yılında inşa edilmiş olup Türk inşaat şirketi Polimeks tarafından gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmen Millî Halı Müzesi</span>

Türkmen Millî Halı Müzesi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir halı müzesidir. Müze, 24 Ekim 1994 tarihinde açılmış olup 5 Köroğlu Caddesi üzerinde yer almaktadır. En büyük Türkmen halısı koleksiyonuna sahip müze olup 18. ve 19. yüzyıllardan 1000'den fazla halı dahil olmak üzere Orta Çağ'dan 20. yüzyıla kadar zengin bir Türkmen halı koleksiyonuna sahiptir. Geniş antika halı koleksiyonunun yanı sıra birçok halı eşyası, çuval, hurcun ve torba gibi eşyalara da ev sahipliği yapmaktadır.

Türkmenistan Devlet Sanatlar Akademisi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sanat üniversitesidir. 1 Ocak 1994 tarihinde kurulmuş olup Türkmenistan Kültür Bakanlığı'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Devlet Sirki</span>

Türkmenistan Devlet Sirki, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sirktir. Sirk, 1,700 kişilik oturma kapasitesine sahip olup Türkmenistan Kültür ve Yayın Bakanlığı tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bitarap Türkmenistan Bulvarı</span> Türkmenistan, Aşkabatta bir sokak

Bitarap Türkmenistan Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, kentin ana yollarından biri olup adını aldığı Tarafsızlık Anıtı'ndan başlayarak Oğuzhan Köşk'e kadar devam etmektedir. Sovyetler Birliği döneminde Podvoyskogo Bulvarı olarak bilinmekteydi. 2011 yılında Türk şirketi Polimeks tarafından yeniden inşa edildi. Ayrıca, bulvar boyunca beyaz mermer evler, modern süpermarketler, ofis binaları ve altyapı inşa edildi. Bulvar, Çandıbil kara yolu, Arçabil Bulvarı ve 10. yıl Abadnçılık caddesiyle kesişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsızlık Meydanı (Aşkabat)</span> Aşkabat, Türkmenistanda bir meydan

Bağımsızlık Meydanı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir meydandır. Meydan, 1974 yılında inşa edilmiş olup kent merkezinde yer almaktadır. Sovyetler Birliği döneminde Karl Marks Meydanı ve yakın bir zamana kadar da Türkmenbaşı Meydanı olarak bilinmekteydi.

Mahtumkulu Bulvarı, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir bulvardır. Bulvar, adını Mahtumkulu Firaki'den almakta olup başkentin en uzun ve en belirgin bulvarı olarak kabul edilir.

Aşkabat Su Sporları Kompleksi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir kapalı su sporları kompleksidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkmenistan Savunma Bakanlığı Askerî Enstitüsü</span>

Türkmenistan Savunma Bakanlığı Büyük Saparmurat Türkmenbaşı Askerî Enstitüsü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir harp akademisidir. 1 Eylül 1993 tarihinde Türkmenistan'ın bağımsızlığının ardından kurulmuş olup Türkmenistan Savunma Bakanlığı'na bağlıdır. Türkmenistan Silahlı Kuvvetleri için subay ve astsubay eğitmekle görevli olup piyade, havacılık, lojistik ve iletişim alanlarında uzmanlaşmıştır.

Türkmen Devlet Ekonomi ve Yönetim Enstitüsü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1980 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup 2009 yılına kadar Türkmen Millî Ekonomi Enstitüsü adıyla bilinmekteydi. Türkmenistan'ın en üst düzey ekonomik yükseköğretim enstitüsüdür.

Aşkabat teleferiği, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir teleferik hattıdır. Aşkabat teleferiği, 18 Ekim 2006 tarihinde açılmıştır. Sistem, 4 km uzunlukta olup iki istasyona sahiptir.

Saparmurat Hacı Camii, Türkmenistan'ın Göktepe kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1995 yılında tamamlanmış olup yakınındaki Göktepe Kalesi'nin savunucuları anısına inşa edildi ve adını Türkmenistan cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'ndan almaktadır. 8,000 kişilik bir kapasiteye sahiptir ve dört adet minareden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Berdimuhammedov</span> 3. Türkmenistan cumhurbaşkanı

Serdar Kurbankuluyeviç Berdimuhammedov 19 Mart 2022'den beri Türkmenistan cumhurbaşkanı olarak görev yapan Türkmen bir politikacıdır.