
Karadeniz, güneydoğu Avrupa ile Anadolu yarımadası arasında yer alan, kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğusunda Gürcistan; güneyinde Türkiye, batısında Romanya ve Bulgaristanla çevrili, Atlas Okyanusu'na Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi aracılığıyla bağlanan bir iç denizdir. İstanbul Boğazı vasıtasıyla Marmara, Kerç Boğazı vasıtasıyla ise Azak Denizi'ne bağlanmaktadır.

Çoruh, Türkiye'nin kuzey-doğusundaki Erzurum ili sınırları içerisindeki Mescit Dağları'ndan doğan bir nehirdir. Kelkit-Çoruh Fayı boyunca Bayburt, İspir, Tortum, Yusufeli ve Artvin şehirlerinden akarak Gürcistan'a ulaşır ve buradan; yani Batum'un hemen güneyinden, Türkiye-Gürcistan sınırının birkaç kilometre kuzeyinden, Karadeniz'e dökülür.

Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti (Rusça: Республика Северная Осетия - Алания

Kura, Türkiye'de Ardahan Göle dolaylarından başlar ve Gürcistan'dan geçerek Azerbaycan'ın Sabirabad şehrinde Aras Nehri ile birleşir ve Neftçala Rayonu'nda Hazar Denizi'ne dökülür.

Kaspi, Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesinde bulunan şehirdir. Bölge olarak Kura Nehri yakınında bulunur ve Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e 48 kilometre uzaklıktadır.

Rioni veya Rion Nehri Gürcistan'ın batısındaki başlıca nehirdir. Raça bölgesindeki Kafkas Dağları'ndan doğan nehir, Poti şehrinin kuzeyinden geçerek batıya doğru ilerler ve Karadeniz'e akar. Bir zamanlar Kolhis'in antik kentlerinden olan Kutaisi şehri, nehrin yanına kurulmuştur.

Çoloki Nehri Gürcistan'daki Acara özerk bölgesi ile Guria ili arasındaki sınırı oluşturur. 19. yüzyılda bir süre boyunca Türkiye ile Rus İmparatorluğu arasındaki sınırı oluşturmuştur.

Ksani Güney Osetya'daki Büyük Kafkasya Sıradağlarının güney yamaçlarında doğan ve Kura Nehri'ne akan, Merkez Gürcistan'daki küçük bir nehirdir. Ksani genellikle Ksani Nehri yakınlarında bulunan, Orta Çağda yapılmış Gürcü kalesi Ksani ile ilişkilendirilmektedir.

Tshenistskali Kuzey Gürcistan'da bulunan bir nehirdir. Kaynağı Kafkas Dağları olan nehrin kaynağı Aşağı Svaneti'deki Lentehi bölgesinin en doğusunda konumlanmıştır. Rioni Nehrinin bir kolu olan nehrin uzunluğu 184 kilometredir. Lentehi ve Tsageri gibi küçük kasabaların yanından geçen nehir, Samtredia kentinin yanından Rioni Nehrine katılır. Tshenistskali Nehrinin ana kolları ise şöyle sıralanmaktadır: Zseho, Heleldula, Canolula (sağdan), Kobişuri, Leuseri, Hopuri (soldan).

Piçvnari Kolhislilerin eski yerleşim yerlerinden biridir; antik dönemde kullanılan adı bilinmemektedir. Günümüzde modern Gürcistan'da, Çoloki ve Oçhamuri nehirlerinin kesişim noktasında, Kobuleti sahil beldesinin yaklaşık 10 kilometre kuzeyinde konumlanmıştır.

Açaristskali Güneybatı Gürcistan'da yer alan bir nehirdir. Çoruh nehrinin sağ koludur ve Karadenize akmaktadır. 90 km uzunluğundadır.

Natanebi Nehri, Batı Gürcistan'ın Guria bölgesinde bulunan bir nehirdir. Şekvetili köyünün yakınlarında Karadenizle birleşen nehir, 60 kilometre uzunluğundadır.

Hobi veya Hori veya Hobistskali (ხობისწყალი) Gürcistan'daki bir nehirdir. Nehir, Kolhis Ovasından geçerek Karadeniz'e akar. Hobi ve Çhorotsku kentleri Hobi nehrinin kenarlarına konumlanmıştır. Nehirdeki su bazı bölgelerde sulama amacıyla kullanılmaktadır.

Aragvi Nehri Kafkas Dağları'nın güney cephesinde konumlanmış, Gürcistan'da akan bir nehirdir. 66 veya 112 km uzunluğundaki nehrin havzasının alanı 2724 km²'dir. Nehrin zemin tabakasını kum taşları, kireç taşları ve kayraklar oluşturmaktadır.

Çaçuna İdari Koruma Alanı, Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Dedoplistskaro Belediyesinde, Iori Nehri taşkın alanlarında, ülkenin güneydoğu kesiminde,Azerbaycan sınırına yakın bir konumda yer alan korunan bir alandır. Çaçuna İdari Koruma Alanı, Iori Nehri ve Dalis-Mta Baraj Gölü çevresindeki ormanları ve bu ormanların karakteristik kurak ve yarı kurak flora ve fauna türlerini korumak için kuruldu. Koruma alanı bölgesinde kuş gözlemciliği için birkaç gözlem kulesi bulunmaktadır. Çaçuna İdari Koruma Alanı, 1996 yılında çoğunlukla 1965'ten beri var olan eski Çaçuna Devlet Ormanlığı topraklarını kapsayacak şekilde kurulmuştur. Çaçuna İdari Koruma Alanı idaresi Dedoplistskaro'da Vaşlovani Koruma Alanları Yönetimi ile ortak bir tesiste yer almaktadır.

Hrami, Gürcistan'ın doğu kesiminde doğup Azerbaycan'ın batı kesiminde Kura Nehri'ne katılan bir akarsudur. 201 km uzunluğundaki nehir, Gürcistan'da Trialeti Sıradağı'ndan doğar ve derin bir vadi boyunca akar. Debed ve Maşavera nehirleri, özellike kar sularıyla beslenen Hrami'nin kolları oluşturur. Hrami Nehri'nin üzerine Tsalka Rezervuarı ve üç hidroelektrik santrali inşa edilmiştir. Hrami Nehri, Ktsia (ქცია) adıyla da bilinmektedir.

İori Güney Kafkasya bölgesine bağlı Doğu Gürcistan'daki Büyük Kafkas Dağları'ndan başlayıp; Azerbaycan'da Gabirry (Kabirry) ve Mingeçevir rezervuarına devam eden 320 kilometre uzunluğa sahip bir nehirdir. Alazani Nehri (kuzey) ile Kura Nehri (güney) arasındaki ovalara akar.

Kintrişi Güneybatı Gürcistan'ın Acara bölgesindeki bir nehirdir.

Hertvisi, Gürcistan'ın Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Aspindza Belediyesi'nde bir köydür. Paravani Deresi'nin Kura Nehri'ne katıldığı yerde, deniz seviyesinden 1.250 metre yükseklikte yer alır. Aspindza kasabasına 14 km uzaklıktadır. Hertvisi Kalesi bu köyde bulunmaktadır.

Shalta Nehri, Gürcistan'a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti'ndeki Hulo sınırları içerisinde yer alan, Açaristskali Nehri'nin sol koludur. Yalnızçam Dağları'nın 2200 metre rakımlı zirvesinden doğan 29 kilometre uzunluğundaki nehir, 223 kilometrelik havza alanına sahiptir. Yağmur, kar ve yeraltı sularından beslenir. İlkbaharda taşkınlara neden olan nehir, yazın ve kışın toprak tarafından emilir. Nehirden yıllık su geçişi ortalama 7.54 mW/s'dir.