Türkiye'deki millî parklar listesi, Türkiye'de bulunan millî parkların derlendiği listedir. Türkiye'de millî park kavramı ilk kez Selahattin İnal tarafından gündeme getirilmiş, "doğa koruma alanlarının millî park statüsü taşıması gerektiği ve doğal güzellik ile turistik potansiyel kıstaslarına göre belirlenmesi gerektiği" savunulmuştur. Kavram, 31 Ağustos 1956 tarihinde kabul edilen Orman Kanunu'nun 25. maddesinde yer bularak ilk kez yasal düzlemde yer almıştır. Kanunla millî parkların sorumluluğu kendisine verilen Orman Genel Müdürlüğü, gerekli gördüğü ormanlık bölgelerin fauna ve florasının korunması şartıyla bilimsel ve halka açık spor ile mesire alanı olarak kullanılması amaçlarıyla herhangi bir bölgeyi millî park ilan etmekle yetkili kılınmış, iki yıl sonra kurulan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile görev bu kuruma devredilmiştir. 1983 yılına kadar yalnızca orman örtüsüne sahip olan yerler millî park dâhilinde değerlendirilirken 9 Ağustos 1983 tarihinde kabul edilen Millî Parklar Kanunu ile ormanlık olmasa bile tarihî, turistik ya da kültürel değeri haiz alanların da millî park ilan edilmesi sağlanarak tabiat parkı, tabiat koruma alanı, tabiat anıtı gibi yeni koruma statüleri tesis edilmiştir. Kanunun güncel hâline göre Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufunda olan millî park alanlarının belirlenmesi bu bakanlığın yanı sıra imar konularında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve tarihî ile turistik konularda Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşleri alınarak sağlanmakta olup cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yayımlanmasıyla resmiyete kavuşmaktadır.

Banff Ulusal Parkı Canadian Rockies'de 1885'te kurulan, Kanada'nın en eski ulusal parkı. Park, Alberta eyaletindeki Calgary'nin km batısında yer alır. 6.641 km2'lik alanı kapsar.

Akan Millî Parkı, Japonya'nın Hokkaidō Adası'nda bulunan bir millî parktır. Park, 4 Aralık 1934 tarihinde kurulmuş olup Daisetsuzan Millî Parkı ile birlikte Hokkaidō'nun en eski millî parklarından biridir.

Huascarán Milli Parkı, Peru'da yer alan millî park.

Tongariro Millî Parkı, Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'nda bulunur ve ülkedeki en eski millî parktır. UNESCO tarafından 2017 itibarıyla karma olarak kabul edilen 28 Dünya Mirası alanından birisidir.

Lorentz Milli Parkı, Endonezya'nın Papua ilinde, eskiden Irian Jaya olarak bilinen bölgede yer almaktadır. 25,056 km2 (9,674 mi2) alan ile Güneydoğu Asya'nın en büyük millî parkıdır. 1999 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Keoladeo Millî Parkı veya Keoladeo Ghana Millî Parkı eski adıyla Bharatpur Kuş Koruma Alanı, Hindistan'ın, Rajasthan Eyaletine bağlı Bharatpur'da, özellikle kış mevsiminde binlerce kuşa ev sahipliği yapan önemlibir kuş gözleme alanıdır. Bölgede 230 kuş türünün ikamet ettiği bilinmektedir. Ayrıca kış sezonunda buraya gelen kuş bilimcileri ile önemli bir turizm merkezidir. 1971'de Koruma Alanı ilan edilmiştir. Aynı zamanda bir Dünya Mirası alanıdır.

Malezya'nın ilk millî parklarından biri olan ve 1964 yılında kurulan Kinabalu Parkı, UNESCO tarafından Aralık 2000'da "seçkin evrensel değerleri" ve 326 kuş ve yaklaşık 100 memeli türü ve 110'dan fazla kara salyangoz türü de dahil olmak üzere, 4.500'den fazla flora ve fauna türü ile dünyadaki biyolojik alanlar içinde en önemli kültürel değerlerden birini gösterdiği için Malezya'nın ilk Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

Fuji-Hakone-Izu Millî Parkı, Japonya'nın Yamanashi, Shizuoka ve Kanagawa prefektörlükleri ile Tokyo metropolünün batısında bulunan bir millî parktır. Park, Fuji Dağı, Beş Fuji Gölü, Hakone, Izu Yarımadası ve Izu Adaları'ndan oluşmaktadır. Fuji-Hakone-Izu Millî Parkı, 1,227 km²'lik bir alanı kapsamaktadır. Tokyo'ya olan yakınlığı ve ulaşım kolaylığı nedeniyle Japonya'nın en çok ziyaret edilen milli parkıdır.

Yoho Millî Parkı, Kanada'da Rocky Dağları'nda bulunan bir millî parktır. Park, Britanya Kolumbiyası'nın güneydoğusunda Amerika Kıta Bölünmesi'nin batı eğiminde yer almaktadır ve güneyde Kootenay Millî Parkı ve doğuda Banff Millî Parkı ile komşudur. Yoho, Jasper, Kootenay ve Banff millî parkları ile Britanya Kolumbiyası'ndaki üç eyalet parkı olan Hamber Eyalet Parkı, Assiniboine Eyalet Parkı ve Robson Dağı Eyalet Parkı ile birlikte UNESCO Dünya Mirası listesine dahil olan Kanada Kayalık Dağları Millî Parkı'nı oluşturmaktadır.

Belovezhskaya Pushcha Ulusal Parkı, Brest ve Hrodna voblastlarında, Polonya sınırında yer alan bir ulusal parktır. 1992'den bu yana, bir zamanlar Avrupa'da bulunan Avrupa Ovası boyunca uzanan Avrupa ormanlık alanlarının son ilkel orman parçası UNESCO Dünya Mirası alanı Białowieża Ormanı'nın korunmuş bir parçasıdır. Kıtanın en ağır kara hayvanları olan büyük bir Avrupa bizonu popülasyonuna ev sahipliği yapmaktadır. İki ülke arasındaki sınır, Białowieża Ulusal Parkı'nın sınırının Polonya tarafındaki ormanın içinden geçmektedir. Mayıs 2015'ten beri Pererov-Białowieża sınır kapısında yürüyüşçüler ve bisikletçiler için orman içinde vizesiz bir alan bulunmaktadır.

Vaşlovani Millî Parkı Gürcüce: ვაშლოვანის ეროვნული პარკი, Gürcistan'ın doğusunda yer alan milli bir parktır ve 1935 yılında eşsiz sığ ormanlarını korumak için kurulmuştur. 2003 yılı Nisan ayında koruma alanının alanı 84,80 km² genişletildi ve Vaşlovani Milli Parkı'nın toplam alanı 251,14 km² oldu.

Altın-Emel Milli Parkı Kazakistan'da yer alan bir milli parktır. 1996 yılında kurulmuştur. Park, Kapchagai Gölü yakınındaki Ili Nehri ile Akdağ sıradağları arasında yaklaşık 4600 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve çoğunlukla çöl ve kayalık araziden oluşur.

Burabay Millî Parkı, Kazakistan'ın Akmola Eyaleti, Burabay Bölgesi'nde bulunan bir tabiat parkıdır.

Daisetsuzan Millî Parkı, Japonya'nın Hokkaidō Adası'nın kuzeyinde bulunan bir millî parktır. Park, Kamikawa ve Tokachi alt prefektörlüklerinde yer almakta olup Japonya'nın en büyük millî parkıdır. Daisetsuzan Millî Parkı, 2,267.64 km²'lik bir alanı kapsamaktadır ve yaklaşık olarak Kanagawa prefektörlüğü ile aynı büyüklüktedir. Daisetsuzan Millî Parkı, 4 Aralık 1934 tarihinde kuruldu.

Nikkō Millî Parkı, Japonya'nın Fukuşima, Tochigi, Gunma ve Niigata prefektörlüklerinde bulunan bir millî parktır. Park, 1,147.53 km²'lik bir alanı kapsamaktadır. Nikkō Millî Parkı, 4 Aralık 1934 tarihinde kuruldu.

Retezat Milli Parkı, Romanya'nın Hunedoara ilindeki Retezat Dağları'nda bulunan bir koruma alanıdır.

Domogled-Valea Cernei Milli Parkı, Romanya'da Caraş-Severin, Gorj ve Mehedinţi illerinin idari topraklarında bulunan bir koruma alanıdıdır.

Egmont Millî Parkı, Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'nın batısında bulunan bir millî parktır. 1900 yılında kurulmuş olup Yeni Zelanda'nın ikinci millî parkıdır. 341,7 km²'lik alana sahiptir ve Taranaki Dağı ve çevresini kapsamaktadır.

Yeni Zelanda'daki millî parklar listesi, Yeni Zelanda'da bulunan millî parkları içerir.