İçeriğe atla

Oxytropis lazica

Oxytropis lazica
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Fabales
Familya:Fabaceae
Cins:Oxytropis
Tür: O. lazica
İkili adlandırma
Oxytropis lazica
Boiss., Fl. Orient. 2: 499 (1872).

Laz gagageveni[1] veya bilimsel adıyla Oxytropis lazica, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Güney Kafkasya'da yaygın olarak görülen Laz gagagevenine, Türkiye'nin Artvin, Rize, Trabzon, Bayburt, Ağrı ve Giresun illerinde rastlanmıştır. Yaklaşık 2100-2900 metre yükseklikteki alpin çayırlıklarda görülmektedir.[2] Haziran ve temmuz aylarında çiçek açan Laz gagageveni, temmuz ve ağustos aylarında meyve verir. Yaprak uzunluğu 2 ila 6 santimetre arasında değişmektedir. Taç yaprakları açık mavi renklidir. Sarı-beyaz tüylerle kaplıdır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Magnoliophyta → Magnoliidae → Fabaceae → Oxytropis". bizimbitkiler.org.tr. 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2021. 
  2. ^ "Oxytropis lazica BOISS". 194.27.225.161.com. 23 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çayeli</span> Rizenin ilçesi

Çayeli, Rize ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ağaç</span> meyve verebilen, gövdesi odun veya kereste olmaya elverişli bulunan ve uzun yıllar yaşayabilen bitki

Ağaç, botanikte çoğu türünde dalları ve yaprakları destekleyen uzun bir sürgüne ya da gövdeye sahip çok yıllık bir bitkidir. Ağaç tanımı, bazı kullanımlarda sadece ikincil büyüme gösteren odunsu bitkileri, kereste olarak kullanılabilen bitkileri ya da belirli bir yüksekliğin üzerindeki bitkileri kapsayacak şekilde daha dar olabilir. Daha geniş tanımlarda ise uzun palmiyeler, eğrelti ağaçları, muz ağaçları ve bambular da birer ağaç olarak kabul edilir. Ağaçlar taksonomik bir grup değildir ancak güneş ışığı için rekabet etmek adına diğer bitkilerden daha fazla yükseğe çıkmanın bir yolu olarak birbirinden bağımsız şekilde evrimleşip gövde ve dalları olan çeşitli bitki türlerini içermektedir. Ağaçlar uzun ömürlü olma eğilimindedir ve bazıları birkaç bin yıl yaşar. Ağaçlar 370 milyon yıldır dünya üzerindeki varlığını sürdürmektedir. Dünyada yaklaşık üç trilyon olgunluğa erişmiş ağacın olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Meyve</span> çiğ halde yenilebilir gıda

Botanikte meyve çiçeklenmeden sonra yumurtalıktan oluşan, çiçekli bitkilerde tohum taşıyan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lazca</span> Laz halkı tarafından kullanılan dil

Lazca Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne uzanan bölgede yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu düşünülen Zanik bir Güney Kafkas dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Lazlar</span> Etnik grup

Lazlar (Lazca: Lazepe, Lazi Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.

Lazistan, Lazların yaşadığı coğrafi ve tarihi bölgedir. Karadeniz'in güneydoğu kıyısı boyunca ince bir şerit halinde uzanır ve Güney Kafkasya'nın güneybatı ucu ile Anadolu'nun kuzeydoğu ucunu kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Johannes Frießner</span> Alman asker

Johannes Frießner, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Generaloberst.

<span class="mw-page-title-main">Laz böreği</span> Karadeniz bölgesine özgü tatlı

Laz böreği ; yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin, Rize ve Trabzon illerinde yapılır. Yunanistan'da ise "sütlü börek" anlamına gelen galaktobureko adıyla, yufka yerine irmik lapası kullanılarak yapılır. Günümüzde yufka yerine milföy, muhallebi yerine krema kullanılarak yapılanları da mevcuttur. Krema ya da muhallebi; limon, portakal veya gül suyu ile tatlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">WWE Hell in a Cell</span> Profesyonel güreş etkinliği

WWE Hell in a Cell, WWE tarafından düzenlenen profesyonel güreş izle ve öde programı. Etkinlik, ilk kez 2009 yılında Ekim ayının başında gerçekleşen WWE No Mercy'nin yerine yapılmıştır. 2012 yılında WWE, Hell in a Cell'in Ekim sonuna alındığını ve Ekim ayında sadece bu etkinliğin olacağını açıklamıştır. Ancak, 2013 yılındaki Ekim ayının başında Battleground adlı program yapılmıştır. Etkinlik 2018 yılında Eylül ayına taşındı. 2019'da tekrar Ekim ayında yapıldı. 2021 yılında ise Haziran ayında yapıldı.

<i>Iris lazica</i>

Iris lazica, Iris cinsine bağlı çiçekli bir bitki türüdür. Kraliyet Bahçecilik Derneği'nin verdiği Garden Merit ödülünü kazanmıştır.

Laz boynuzotu veya bilimsel adıyla Cerastium lazicum, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Yaklaşık 3300 metre yükseklikte taşlık alanlarda yaşayan Laz boynuzotu, Rize'ye endemiktir.

Laz anasonu veya Scaligeria lazica, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, maydanozgiller familyasından bir bitli türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür. Nemli yaprak döken ormanlarda ve taşlı yerlerde yaşayan Laz anasonu, 500 ile 1900 rakımlı yerler arasında görülmektedir.

Laz şahinotu veya bilimsel adıyla Hieracium lazicum, papatyagiller familyasından bir çiçekli bitki türüdür. İlk kez Boiss. ve Balansa tarafından tanımlanmıştır. Rize, Erzincan ve Ankara'da görülmüştür.

Myosotis lazica, Mihail Grigoryeviç Popov tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. 1300 metre yüksekliğe kadarki ıslak kıyılarda yaşayan Laz kuşgözü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.

Kodimotu veya bilimsel adıyla Cardamine lazica, Pierre Edmond Boissier ve Benedict Balansa tarafından 1888'de tanımlanmış, turpgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Kafkasya'da yaygın olan kodimotu, Türkiye'de Rize, Trabzon, Samsun ve Osmaniye'de görülmüştür. Nemli toprağı, gölgeli ya da yarı gölgeli bölgeleri tercih eden kodimotu, 0-900 metre yükseklikteki su kenarı, çalılık ve açık ormanlarda yetişmektedir. Tınlı, kumlu ve killi topraklara uyumlu ve dona dayanıklıdır. Mart ve nisan aylarında çiçek açar.

Tamamschjania lazica, Apiaceae (maydanozgiller) familyasından bir bitki türüdür. İlk kez Rize'de tanımlanan Tamamschjania lazica Kafkasya ve Ermenistan'ta da rastlanmıştır. Ağustos ayında çiçeklenir.

Potentilla lazica, Pierre Edmond Boissier ve Benjamin Balansa tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya'da yaygın olarak görülen Laz parmakotuna, ilk kez Türkiye'nin Rize ilinde rastlanmıştır. Yaklaşık 1800-2000 metre yükseklikteki tepelerde görülmektedir.

Bodur tavusotu veya bilimsel adıyla Agrostis lazica, Benjamin Balansa tarafından 1874'te tanımlanmış, buğdaygiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya'da yaygın olarak görülen Bodur tavusotuna Türkiye'nin Rize, Kayseri ve Bitlis illerinde rastlanmıştır. Yaklaşık 2500-3300 metre yükseklikteki alpin çayırlıklarda görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atay Sözer</span>

Atay Sözer, senarist, mizah yazarı ve karikatürist.

<i>Oxytropis</i> bitki cinsi

Oxytropis Fabaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.