İçeriğe atla

Oxford Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi

Koordinatlar: 51°45′33″K 1°15′23″B / 51.75917°K 1.25639°B / 51.75917; -1.25639
Oxford Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi
Oxford University Museum of Natural History
Oxford Üniversitesi Müzesi'nin önden görünümü
Harita
Açılış1850
KonumParks Road, Oxford, İngiltere
Koordinatlar51°45′33″K 1°15′23″B / 51.75917°K 1.25639°B / 51.75917; -1.25639
TürÜniversite müzesi / doğa tarihi
Koleksiyon(lar)Doğal Tarih
Koleksiyon boyutuyakl. 7 milyon nesne[1]
Ziyaretçi792.282 (2019)[2]
MüdürPaul Smith
KüratörMarina de Alarcón
KurucuSir Henry Acland
Resmî sitewww.oum.ox.ac.uk
Oxford Üniversitesi bünyesindeki diğer müzeler

Kısaca Oxford Üniversite Müzesi (OUMNH) olarak bilinen Oxford Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi, Oxford, İngiltere'de Parks Road üzerinde bulunan, Oxford Üniversitesi'nin doğal tarih örneklerinin çoğunu sergileyen bir müzedir.[3][4] Aynı zamanda üniversitenin kimya, zooloji ve matematik bölümleri tarafından kullanılan bir amfi içerir. Müze, bitişiğindeki Pitt Rivers Müzesi'ne halka açık tek giriş sağlar.

Tarihi

Müzenin Dinozor Galerisi, 2023-24'te yenilenmeden önce

Üniversitenin Doğa Bilimleri Şeref Okulu 1850'de eğitime başladı, ancak öğretim tesisleri Oxford şehrinin çeşitli kolejlerinde dağılmıştı. Üniversitenin anatomik ve doğal tarih örnekleri koleksiyonu da benzer şekilde şehrin her yerine yayılmıştı. Kraliyet Tıp Profesörü Sir Henry Acland, bilimin tüm yönlerini merkezi bir teşhir alanı etrafında bir araya getirmek için 1855 ile 1860 yılları arasında müzenin inşasını başlattı. 1858'de Acland, müze hakkında bir konferans vererek binanın yapım nedenini açıkladı. Üniversitenin sunduğu çalışma biçimlerinde (teoloji, felsefe, klasikler ve tarih) tek taraflı olduğunu ve doğal dünyayı öğrenme ve "Yüce Usta-İşçi'nin bizi kurucu bir parçası haline getirdiği büyük maddi tasarımın bilgisini" elde etme fırsatı sunulması gerektiğini gördü. Doğanın Tanrı'nın İkinci Kitabı olduğu fikri 19. yüzyılda yaygındı.[5] Müze koleksiyonlarının en büyük kısmı, Yaşlı John Tradescant ve aynı adı taşıyan oğlu Genç John Tradescant, William Burchell ve jeolog William Buckland tarafından toplanan örnekler de dahil olmak üzere Ashmolean Müzesi'ndeki doğal tarih örneklerinden oluşur. Christ Church Müzesi, çoğu Acland tarafından toplanan osteolojik ve fizyolojik örneklerini bağışlamıştır. Binanın inşası, İncil satışından kazanılan parayla gerçekleştirildi.[6] Binanın içine astronomi, geometri, deneysel fizik, mineraloji, kimya, jeoloji, zooloji, anatomi, fizyoloji ve tıp gibi çeşitli bölümler taşındı. Yıllar içinde bölümlerin boyutu büyüdükçe, üniversitenin Bilim Alanının evi olmaya devam eden South Parks Road üzerindeki yeni yerlere taşındılar.

Binayı terk eden son departman, 1978'de zooloji binasına taşınan entomoloji departmanıydı. Ancak müze binasının birinci katında halen çalışır durumda bir entomoloji laboratuvarı bulunmaktadır. 1885 ile 1886 yılları arasında, General Augustus Pitt Rivers'ın etnolojik koleksiyonlarını barındırmak için müzenin doğusunda yeni bir bina inşa edildi - Pitt Rivers Müzesi. 19. yüzyıl düşüncesinde, Tanrı eliyle yapılmış nesneleri (doğal tarih) insan eliyle yapılmış nesnelerden (antropoloji) ayırmak çok önemliydi.[7]

2023-2024 yılları arasında müze yenilenme ve düzeni değiştirme çalışmaları başlamıştır.

Bina

Galeri seviyesinden iç görünüm.
James O'Shea, hayvan ve bitki oymaları üzerinde çalışıyor.
Çatı ve dinozor sergi salonu

Neo-Gotik tarzdaki bina, İrlandalı mimarlar Thomas Newenham Deane ve Benjamin Woodward tarafından tasarlandı. Müzenin tasarımı, inşaat sırasında Woodward'a çeşitli önerilerde bulunan eleştirmen John Ruskin'in yazılarından doğrudan etkilenmiştir. Lucas Brothers tarafından inşaat 1855'te başladı ve bina 1860'ta kullanıma hazır hale geldi.[8]

Pitt Rivers Müzesi'ne ev sahipliği yapan bitişik bina, Thomas Newenham Deane'in oğlu Thomas Manly Deane'in eseriydi. 1885-1886 yılları arasında inşa edilmiştir.

Müze, alanı üç koridora bölen dökme demir sütunlarla desteklenen cam çatılı büyük kare bir avludan oluşur. Jeolog John Phillips (Müzenin Koruyucusu) tarafından seçilen, her biri farklı bir İngiliz taşından yapılmış taş sütunlarla binanın zemininde ve birinci katında üzerine kapalı kemerli pasajlar uzanır. Taş işçiliği ve demir sütunların süslemesi, Pre-Raphaelite stilini binanın bilimsel rolü ile birleştirerek yapraklar ve dallar gibi doğal formları bünyesinde barındırır.

Aristoteles ve Bacon'dan Darwin ve Linnaeus'a kadar seçkin bilim adamlarının heykelleri alanın zemin katında bulunur. Binanın inşası için üniversitenin ödeme yapmasına rağmen, süslemeler kamu tarafından finanse edilmiştir, ancak çoğu eksik kalmıştır. İrlandalı taş oymacılar O'Shea ve Whelan, Gotik tarzda canlı serbest el oymaları yaratmak için işe alınmışlardı. Finansman tükendiğinde, ücretsiz çalışmayı teklif ettiler, ancak Üniversite Meclisi üyeleri tarafından yetkisiz çalışma yaparak binayı "tahrif etmekle" suçlandılar. Acland'a göre O'Shea kardeşler, binanın girişinin üzerindeki oymalarda Meclis üyelerini papağan ve baykuş biçiminde karikatürize ederek yanıt verdiler. Acland, onları bu oymalardan kafaları çıkarmaya zorladığı konusunda ısrarlıdır.[9]

12 Ocak 1954'te hem Doğa Tarihi hem de Pitt Rivers müzeleri, "orta-geç 19.yüzyılın en önemli ve dikkatlice detaylandırılmış müze komplekslerinden biri ve aynı zamanda Oxford'un bilimsel uyanışının ufuk açıcı bir anıtı" olarak I. Derece'de listelendi.[10]

Önemli olaylar

1860 evrim tartışması

Evrimsel biyoloji tarihinde önemli bir tartışma müzede 1860 yılında British Association for the Advancement of Science'ın bir toplantısında gerçekleşmiştir.[11] Kilise ve bilim temsilcileri evrim konusunu tartıştılar ve olay genellikle Tekvin'in yaratılış anlatısının lafzına dayalı bir yorumunun mağlubiyetini simgeliyor gibi görüldü. Bununla birlikte, tartışmanın çok az görgü tanığı ifadesi vardır ve tartışmanın açıklamalarının çoğu bilim adamları tarafından yazılmıştır.[12][13]

Vanity Fair'den Thomas Huxley Karikatürü

Biyolog Thomas Huxley ve Oxford Piskoposu Samuel Wilberforce, genellikle tartışmanın ana kahramanları olarak gösterilir. Huxley hevesli bir bilim adamı ve Darwin'in teorilerinin sadık bir destekçisiydi. Wilberforce, Tanrı'nın yarattıklarının harikalarını incelemek için bilim bölümlerinin merkezi olarak müzenin inşasını desteklemişti.

Toplantının yapıldığı 27 Haziran 1860 Çarşamba günü, botanikçi Charles Daubeny bitki eşeyliliği üzerine Darwin'in doğal seçilim teorisine atıfta bulunan bir makale sundu. Evrimin ilahi etki tarafından yönetildiğine inanan zoolog Richard Owen, gorilin beyninin insan beyninden diğer primatlara göre daha farklı olduğuna işaret ederek teoriyi eleştirdi. Huxley, bu yoruma yazılı olarak yanıt vereceğini belirtti ve tartışmaya devam etmeyi reddetti. Ancak, Oxford Piskoposunun ertesi Cumartesi günü konferansa katılacağına dair söylentiler yayılmaya başlamıştı.

Huxley başlangıçta piskoposun konuşmasından kaçınmayı planlıyordu. Ancak evrimci Robert Chambers onu kalmaya ikna eder.

Wilberforce'un 30 Haziran 1860'taki konuşması güler yüzlü ve esprili idi, ancak Darwinizm'e haksız bir saldırıydı ve Huxley'e terbiyesizce "bir maymundan geldiğini büyükbabası mı yoksa büyükannesi aracılığıyla mı iddia etti" sormuştu. Bazı yorumcular bu sorunun Owen tarafından yazıldığını öne sürdüler ve bazıları da piskopos tarafından Owen'a öğretildiğini öne sürdüler. (Owen ve Wilberforce birbirlerini çocukluklarından beri tanıyorlardı.)

Wilberforce'un yanında bulunan kimyager Profesör Brodie'ye dönüp "Tanrı onu benim ellerime teslim etti" diye haykırdığı iddia edilir. Huxley konuştuğunda, Wilberforce'tan, Darwin'in türlerin kökenine ilişkin şimdiye kadarki en iyi açıklamayı sağlayan argümanlarına halel getirecek hiçbir şey duymadığını söyler. Wilberforce'un sorusuna eşit derecede ünlü bir yanıtla konuşmasını bitirir: "büyükbabası için bir maymuna sahip olmaktan utanmasına gerek yok, ancak bir ata olarak, belagatli sözlerle ve dini önyargılara yönelik maharetli çağrılarla dinleyicilerini söz konusu gerçek noktadan uzaklaştırarak dikkati dağıtan, huzursuz ve çok yönlü ilgi sahibi bir adama sahip olmaktan utanabilir."

Bununla birlikte, tartışmanın geleneksel olarak öne sürüldüğü kadar muhteşem olması pek olası görünmüyor – gazetecilerin çağdaş açıklamaları, bu kadar dikkate değer alıntılar haline gelen kelimelerden bahsetmiyor. Ek olarak, çağdaş açıklamalar, toplantıda Darwinizm'i en yüksek sesle savunanın Huxley değil, Sir Joseph Hooker olduğunu öne sürer.

Olayın tüm anlatıları, Darwinizm'in destekçilerinin daha ikna edici olduğunu öne sürse de, Huxley'in destekçilerinin Darwin'in teorilerine daha fazla desteği teşvik etmek için raporlarında tartışmanın gerçek doğasının daha sansasyonel hale getirilmiş olması muhtemel görünüyor.[14]

Kablosuz telgrafın 1894 gösterimi

Kablosuz telgrafın halka açık ilk gösterimi, 14 Ağustos 1894'te Profesör Oliver Lodge tarafından müzenin amfisinde gerçekleşti. Komşu Clarendon Laboratuvar binasından bir radyo sinyali gönderildi ve amfideki aparat tarafından alındı.

Charles Dodgson ve dodo

Müze, Flaman ressam Jan Savery'nin 1651 tarihli bir dodo resmini sergiler. Daha çok Lewis Carroll takma adıyla tanınan Charles Dodgson, müzenin düzenli bir ziyaretçisiydi ve Savery'nin resminin, Carroll'ın Alice Harikalar Diyarında adlı kitabındaki Dodo karakterini etkilemiş olması muhtemeldir.

Koleksiyonlar

Müze koleksiyonları üç bölüme ayrılmıştır: Paleontolojik koleksiyonları ile mineral ve kaya koleksiyonlarını kapsayan Yeryüzü Koleksiyonları, zoolojik ve entomolojik koleksiyonları içeren Yaşam Koleksiyonları ve Arşiv Koleksiyonları.

Beş milyondan fazla numuneye sahip Hope Entomolojik Koleksiyonları müze tarafından tutulmaktadır. Hope Departmanı, Frederick William Hope tarafından kurulmuştur ve koleksiyonların ilk atanan küratörü John Obadiah Westwood'dur. Aralarında Octavius Pickard-Cambridge, George Henry Verrall, Pierre François Marie Auguste Dejean, Pierre André Latreille, Alfred Russel Wallace, Charles Darwin, Jacques Marie Frangile Bigot ve Pierre Justin Marie Macquart'ın da bulunduğu çeşitli koleksiyonculardan ve koleksiyonlardan birçok önemli böcek ve örümcek örneği müzenin varlıklarını oluşturur. .

Günümüzde Müze

Mart 2011'de 'Hayalet Orman' enstalasyonuyla ön plana çıkarılan müze

Müze, 2011'de Profesör Jim Kennedy'nin[15] yerini alan bir yönetici (şu anda Birmingham Üniversitesi Coğrafya, Yer ve Çevre Bilimleri Okulu'nun eski Başkanı olan Profesör Paul Smith ) tarafından yönetilmektedir. Eğitim, sosyal yardım, BT, kütüphane, koruma ve teknik personel birimleri bulunmaktadır.

1997'den beri müze, dış finansmandan, hükûmetten ve özel kaynaklardan yararlanmış ve sergilerini yenilemiştir. Dodo ve dinozorları içeren merkezi sergilerin yanı sıra, çeşitli temalar üzerine restore edilmiş Viktorya dönemine ait dolaplarda çağdaş tasarımlara sahip sergiler de bulunur. Bunlar: Evrim, Primatlar, Yaşam Tarihi, Omurgalılar, Omurgasızlar ve Kayalar ve Mineraller olarak sayılabilir. Ayrıca iki ayı, bir tilki ve diğer tahnitçilikleri içeren bir dizi popüler dokunulabilir öğe vardır. Ek olarak, bir göktaşı ve büyük fosiller ile mineraller bulunur. Ziyaretçiler ayrıca büyük dinozor rekonstrüksiyonlarını ve memeli iskeletlerinden oluşan bir geçidi de görebilirler.

Megalosaur izi rekonstrüksiyonu

1997'de, Ardley tarafından, Oxford'un 20 km kuzeydoğusunda bir kireçtaşı ocağında bir dizi iknit (fosilleşmiş ayak izleri) bulundu. İzlerin Megalosaurus ve muhtemelen Cetiosaurus tarafından yapıldığı düşünülmüştür. Müzenin ön bahçesine yerleştirilmiş bu ayak izlerinin bazılarının kopyaları bulunur.

Müzenin kulesi, göçebe kırlangıçlar için popüler bir yuvalama alanıdır. Ana girişe yakın bir ekrana canlı yayın yapan kameralar yerleştirilmiştir.[16]

17 Mart 2020'de müze, COVID-19 salgını nedeniyle süresiz olarak kapatıldı.[17] 22 Eylül 2020'de bazı kısıtlamalarla yeniden açılmıştır.[18]

Koruyucular, sekreterler ve müdürler

Üniversite Müzesi Koruyucuları
İsim itibaren İle
John Phillips 1857 1874
Henry Smith 1874 1883
Edward Burnett Tylor1883 1902
Üniversite Müzesi Delegelerinin Sekreterleri
İsim itibaren İle
Sir Henry Alexander Miers 1902 1908
Gilbert Charles Bourne (sekreter vekili) 1908 1909
Henry Balfour 1909 1911
Herbert Lister Bowman 1911 1925
Thomas Vipond Barker 1925 1928
Sidney G. P. Fabrikası 1928 1955
Geoffrey E. S. Turner 1956 1964
Üniversite Doğa Tarihi Müzesi Yöneticileri
İsim itibaren İle
Keith Thomson 1998 2003
jim Kennedy 2003 2011
Paul Smith 2011

Ayrıca bakınız

  • Aynı zamanda inşa edilen müzenin yanındaki erken dönem bir kimya laboratuvarı olan Abbot's Kitchen, Oxford
  • Radcliffe Bilim Kütüphanesi, Oxford Üniversitesi'nin bilim kütüphanesi, müzeye yakın
  • Oxford şehrinin tarihine adanmış Oxford Müzesi

Kaynaklar

  1. ^ "Collections". Museum of Natural History. Oxford University Museum of Natural History. 4 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  2. ^ "ALVA - Association of Leading Visitor Attractions". www.alva.org.uk. 7 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2020. 
  3. ^ "O.U.M.N.H. About the Museum". www.oum.ox.ac.uk. 12 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2018. 
  4. ^ "O.U.M.N.H. Visiting Us". www.oum.ox.ac.uk. 5 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2018. 
  5. ^ Yanni, Carla. Nature's Museums: Victorian Science and the Architecture of Display, Chapter two, passim.
  6. ^ Taunton, Larry (26 Aralık 2012). "The atheist who tried to steal Christmas". USA Today. 24 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2013. 
  7. ^ Yanni, chapter two, passim
  8. ^ "Oxford University Museum of Natural History: Introduction". Oxford University. 25 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 
  9. ^ Acland, Henry W., M.D. The Oxford Museum.
  10. ^ "THE UNIVERSITY MUSEUM AND PITT RIVERS MUSEUM, Non Civil Parish - 1081534 | Historic England". historicengland.org.uk (İngilizce). 4 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  11. ^ Account of the 1860 debate, American Scientist.
  12. ^ Ian Hesketh (3 Ekim 2009). Of Apes and Ancestors: Evolution, Christianity, and the Oxford Debate. University of Toronto Press. ISBN 978-0-8020-9284-7. Erişim tarihi: 21 Ocak 2013. 
  13. ^ Charles Darwin (15 Aralık 2009). The Power of Movement in Plants. MobileReference. ss. 549-. ISBN 978-1-60501-636-8. Erişim tarihi: 21 Ocak 2013. []
  14. ^ J. R. Lucas, "Wilberforce and Huxley: A Legendary Encounter" http://users.ox.ac.uk/~jrlucas/legend.html 27 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. retrieved 5 October 2007
  15. ^ "jimk - Department of Earth Sciences at Oxford University". 8 Aralık 2008. 8 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2019. 
  16. ^ "Swifts in the tower". Oxford University Museum of Natural History (İngilizce). 16 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2022. 
  17. ^ "Ashmolean, Pitt Rivers and other museums SHUT over coronavirus". Oxford Mail (İngilizce). 25 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2020. 
  18. ^ "Museum of Natural History and Pitt Rivers Museum to reopen on 22 September 2020". Oxford University Museum of Natural History (İngilizce). 19 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Charles Darwin</span> İngiliz biyolog ve doğabilimci (1809-1882)

Charles Robert Darwin evrimsel biyolojiye yaptığı katkılarla tanınan İngiliz doğa bilimci, jeolog ve biyologdur. Tüm yaşam türlerinin ortak bir atadan türediği yönündeki önermesi günümüzde genel kabul görmekte ve bilimde temel bir kavram olarak kabul edilmektedir. Alfred Russel Wallace ile ortak bir yayında, evrimin bu dallanma modelinin, var olma mücadelesinin seçici üremede yer alan yapay seçilime benzer bir etkiye sahip olduğu doğal seçilim adını verdiği bir süreçten kaynaklandığına dair bilimsel teorisini ortaya koymuştur. Darwin insanlık tarihinin en etkili isimlerinden biri olarak tanımlanmış ve Westminster Abbey'e gömülerek onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Oxford Üniversitesi</span> İngilterede Oxfordda kurulu devlet üniversitesi

Oxford Üniversitesi, Birleşik Krallık'ta, İngiltere'nin Oxford kentinde bulunan bir üniversitedir. Kurulduğu tarih bilinmemesine rağmen, 1096 tarihinde bu kentte eğitim olduğuna dair belgeler üniversiteyi İngilizce konuşulan dünyanın en eski üniversitesi, kuruluşundan itibaren var olmaya devam eden en eski ikinci üniversite yapmaktadır. Üniversite 1167 yılında II. Henry'nin, İngiliz öğrencilerin Paris Üniversitesinde okumasını yasaklamasıyla hızla büyümüştür. 1209 yılında Oxford halkıyla yaşanan anlaşmazlıklar sonucu bazı akademisyenler kuzeydoğudaki Cambridge kasabasına gitmiş ve burada Cambridge Üniversitesi’ni kurmuşlardır. Bugün bu iki eski üniversite Oxbridge adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Darwinizm</span> doğal seçilim yoluyla gerçekleşen biyolojik evrim kuramı

Darwinizm veya Darwincilik, İngiliz doğa tarihçisi Charles Darwin'in canlıların doğal seçilim yoluyla geliştiğini savunan evrim kuramı. Darwinizm, tüm organizma ve türlerin varoluş sürecini, bireyin birbiriyle rekabeti, yaşamda kalma ve üreme yeteneklerini artıran küçük, kalıtsal varyasyonlarla tetiklenen "doğal seçilim" ile oluştuğu konusunda yoğunlaşmıştır. Darwinizm, türlerin var oluşunu ve yaşamın kaynağını, çeşitli şekilde anlatan diğer açıklamalar gibi, çeşitli varsayım ve ön kabullerden oluşan bir teoridir. 1859 yılında Darwin'in Türlerin Kökeni kitabının yayınlanmasından sonra, kendisinden önceki kuramlar üzerinde genel bilimsel kabul görmüştür. Ayrıca yaratılışçılar tarafından bilimsel bir yaklaşımdan ziyade bir ideolojiymişçesine kullanıldığı iddiası vardır.

<span class="mw-page-title-main">Oxford</span> İngilterede bir şehir

Oxford, İngiltere'nin güneydoğusunda bulunan kültürel ve tarihi açıdan önemli şehirlerinden biri. Dünyanın en köklü üniversitelerinden Oxford Üniversitesi'ne ev sahipliği yapan bu kent bir öğrenci şehri olma özelliğini yüzyıllardır korumaktadır. Dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerin varlığıyla oldukça kozmopolit bir yapıya sahip olan Oxford'un yaklaşık nüfusu 150.000'dir. Tarihi 8. yüzyıla kadar uzanan şehir, Oxford Üniversitesi'nin tarihi ve görkemli kolejleri, mimarisi ve kültürel geçmişiyle turistler için de bir cazibe merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Henry Huxley</span> İngiliz biyolog

Thomas Henry Huxley, İngiliz biyolog. Darwin'in evrim kuramının en önemli savunucularından, felsefede agnostisizm kavramını ilk kez ortaya atan, Darwin'in buldoğu lakabıyla bilinen İngiliz biyoloji bilgini.

<span class="mw-page-title-main">British Museum</span> Birleşik Krallık, Londrada bir ulusal müze

British Museum, İngiltere'nin Londra şehrinde bulunan bir insanlık tarihi, sanat ve kültür müzesidir. Sekiz milyon eserden oluşan kalıcı koleksiyonu, dünyanın en büyük ve en kapsamlı koleksiyonlarından biridir. Müze, başlangıcından günümüze kadar insan kültürünün öyküsünü kayıt altına almaktadır. British Museum, tüm bilgi alanlarını kapsayan ilk halka açık millî müzedir.

Bilim Müzesi, Londra, South Kensington'daki Exhibition Road üzerinde bulunan büyük bir müzedir. 1857'de kuruldu ve 2019'da yıllık 3.3 milyonz ziyaretçi çeken, şehrin en önemli turistik yerlerinden biri oldu.

Britanya Bilimsel İlerleme Kurumu olarak da adlandırılan İngiliz Bilim Derneği, bilimin kullanım alanını yaygınlaştırma, bilimsel konulara gösterilen ilgiyi artırma ve bilim işçileri arasındaki etkileşimi kolaylaştırmayı amaç edinen bir bilimsel topluluktur. Kuruma üyelik için herhangi bir önkoşul bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1860 Oxford evrim tartışması</span>

1860 Oxford evrim tartışması, Charles Darwin'in Türlerin Kökeni adlı yapıtının yayımlanmasından yedi ay sonra, 30 Haziran 1860 tarihinde Oxford Üniversitesi Müzesi'nde yapılmıştır. Tartışmaya katılanlar arasında Thomas Henry Huxley, piskopos Samuel Wilberforce, Benjamin Brodie, Joseph Dalton Hooker ve Robert FitzRoy gibi ünlü Britanyalı biliminsanları ve filozoflar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Doğa Tarihi Müzesi (Washington)</span>

National Museum of Natural History, Smithsonian Institution tarafından idare edilen ve Washington, ABD'deki National Mall'da bulunan doğa tarihi müzesidir. Girişin ücretsiz olması ve yılın 364 günü açık olmasıyla, dünyanın en çok ziyaret edilen doğa tarihi müzesidir. 1910'da National Mall'da açılan müze, özellikle ulusal koleksiyonları ve araştırma tesislerini barındırmak için inşa edilen ilk Smithsonian binalarından biriydi. Ana bina 139.354,56 m² toplam alana ve 30.193,488 m² sergi ve halk alanına sahiptir. Toplamda müze 18 futbol sahası genişliğindedir ve 1000'den fazla çalışanı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Doğa Tarihi Müzesi (Londra)</span>

Londra Doğal Tarih Müzesi, Londra'da bulunan bu müze doğal tarihinin çeşitli kesimlerinden gelen örneklerden geniş bir yelpazede sergiler.

<span class="mw-page-title-main">CosmoCaixa Barcelona</span>

CosmoCaixa Barcelona, Barselona, Katalonya, İspanya'da bulunan bir bilim müzesidir. Daha öncesinde "Barselona Bilim Müzesi" olarak bilinmekteyken 1998 senesinde onarım için kapatıldı ve 2004 senesinde şu anki ismini alarak yeniden açıldı. Müze, çevre, doğa, bilim ve uzayı sergileyen kalıcı ve geçici çeşitli sergilere sahiptir. CosmoCaixa ayrıca küçük çocuklar için oyun gibi etkileşime ayrılmış olan bir planetaryum ve sergilere de sahiptir. Bunlara ek olarak bir kitapçı, hediyelik eşya dükkânı, kütüphane, eğitim merkezi ve kafe bulundurmaktadır. Müzenin sponsoru la Caixadır. Müze, 18 yaşından küçük öğrenciler için ücretsizdir. Yetişkinler de 4 euro karşılığında müzeye giriş yapabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Romanya Ulusal Köylü Müzesi</span> Bükreşteki Etnografik ve Tarihi Müze

Romanya Ulusal Köylü Müzesi Bükreş, Romanya'da bulunan, tekstil koleksiyonu, simgeler, seramik ve Rumen köylü yaşamının diğer eserlerini barındıran bir müzedir. Avrupa'nın önde gelen popüler sanat ve gelenek müzelerinden biri olarak 1996'da "Avrupa Yılın Müzesi" seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Royal Ontario Müzesi</span>

Royal Ontario Müzesi Toronto, Ontario, Kanada'da yer alan bir sanat, dünya kültürü ve doğa tarihi müzesidir. Kuzey Amerika'nın en büyük müzelerinden biridir ve Kanada'nın en büyük müzesidir. Her yıl bir milyondan fazla ziyaretçi çekmekte ve bu da ROM'u Kanada'daki en çok ziyaret edilen müze yapmaktadır. Müze, Toronto Üniversitesi bölgesinde Queen's Park'ın kuzeyinde yer almaktadır ve müzenin ana girişi Bloor Street West üzerinde yer alır. Toronto Transit Komisyonu'nun müze istasyonu, ROM'dan sonra ismini almıştır ve 2008'den beri kurumun koleksiyonuna benzeyecek şekilde dekore edilmiştir.

Louis Fraser (1810-1866), İngiliz zoolog ve koleksiyoncu. Fraser, ilk yıllarında Londra Zooloji Derneği Müzesi'nin küratörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Henry Baker Tristram</span>

Henry Baker Tristram FRS, İngiliz din adamı, İncil bilgini, gezgin ve ornitologdur. Bir papaz-natüralist olarak, evrimi ve yaratılışı uzlaştırmaya çalışan Darwinizm'in ilk destekçilerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Bilim müzesi</span> bilime adanmış müze

Bir bilim müzesi, öncelikle bilime adanmış bir müzedir. Daha eski bilim müzeleri, doğa tarihi, paleontoloji, jeoloji, endüstri ve endüstriyel makineler vb. ile ilgili nesnelerin statik gösterimlerine odaklanma eğilimindeydi. Müzecilikteki modern eğilimler, konu yelpazesini genişletti ve birçok etkileşimli sergiyi tanıttı. Giderek 'bilim merkezleri' veya 'keşif merkezleri' olarak anılan modern bilim müzeleri teknolojiyi de içerir.

<span class="mw-page-title-main">Manchester Müzesi</span> bir Futbool kulubu muzesi

Manchester Müzesi, Manchester Üniversitesi'ne ait olan arkeoloji, antropoloji ve doğa tarihî eserlerinin sergilendiği, İngiltere'deki bir müzedir. Üniversitenin neo-Gotik bina grubunun kalbinde, Oxford Yolu (A34) üzerinde yer alan bina, her kıtadan yaklaşık 4,5 milyon nesne bulunduran bir müzedir. Birleşik Krallık'ın en büyük üniversite müzesinin olmasının yanı sıra hem önemli sayıda ziyaretçi çeken hem de akademik araştırma ve öğretim için bir kaynak olarak hizmet vermektedir. Her yıl yaklaşık 430.000 kişi müzeyi ziyaret etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pitt Rivers Müzesi</span>

Pitt Rivers Müzesi, İngiltere'de Oxford Üniversitesi'nin arkeolojik ve antropolojik koleksiyonlarının sergilendiği bir müzedir. Müze, Oxford Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi'nin doğusunda yer alır ve sadece bu binadan erişilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Sloven Doğa Tarihi Müzesi</span>

Slovenya Doğa Tarihi Müzesi Doğa tarihi, bilim ve eğitim içerikli bir Slovenya ulusal müzesidir. Slovenya'nın en eski kültürel ve bilimsel kurumudur.