İçeriğe atla

Ovaköy, Altıeylül

Ovaköy
Harita
Mahallenin haritadaki yeri
Balıkesir'ın Türkiye'deki konumu
Balıkesir'ın Türkiye'deki konumu
Koordinatlar: 39°36′29″N 27°58′12″E / 39.608°K 27.97°D / 39.608; 27.97
Ülke Türkiye
İlBalıkesir
İlçeAltıeylül
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
İdare
 • YöneticiMuhtar[1]
İhtiyar heyeti[1]
Nüfus
 (2000)
1.170
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0266
Posta kodu10000

Ovaköy, eski ismi Atanaz,[2] Balıkesir ilinin Altıeylül ilçesine bağlı bir köy.

Tarihi

Ovaköy'ün tam olarak ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmiyor. 1840 tarihli temettüât defterine göre, köyde 57 hane bulunmaktaydı.

"Atanaz" ismine, ilk kez 1521 tarihli Hüdavendigâr vilayeti mahsûsâ defterı kaydında rastlanmaktadır. Köy, bu dönemde sadece 27 haneden mürekkep olup tımarlı sipâhî yurtluğudur. Köy girişinde Giridîzâde Mehmet Paşa'ya ait iki değirmen bulunduğu kaydedilmiştir. Köy ahâlisi "manav" ismiyle adlandırılmıştır. Yerleşim ismi "Athanasios" adında Rum bir çiftçiden gelmektedir. Geç Roma ve Bizans dönemi asilzadelerinden olduğu bölgenin, Karesioğulları'ndan Osmanoğulları'na intikali sürecinde, Ayvalık civarına intikal ettiği sonraki dönem kayıtlarında rivayet edilmektedir.

Daha sonra 1293 (1878) Osmanlı-Rus Harbi'ni takiben Edirne viâyetine bağlı Hasköy ilçesinin Yazla köyünden (Hasköy ve yazla şu an Bulgaristan sınırları içerisinde kalmıştır.) gelen dört kardeş ile birlikte 60 hane daha 1880 yıllarında Ovaköy'deki Atanaz çiftliğini alarak buraya yerleşmişlerdir. Yazla köyüne komşu köy olan Dereköy sakinleri de Yarışalan köyüne göç etmiş. İki köyden bazı aileler arasında kan bağı vardır. Ovaköy'ün iki mahallesinden biri olan Yazla mahallesi adını buradan almaktadır.

Coğrafya ve iklim

Mahallenin iklimi, bozulmuş Akdeniz İklimi etki alanı içerisindedir. Balıkesir il merkezine bağlı ve merkeze 9 km uzaklıkdadır.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 2879
2000 3500
1997 1667

Köyün iktisâdî yapısı

Köyde iki adet salça fabrikası bulunmaktadır. Ayrıca salçalık kapya biberi işleme tesisi de vardır, ama salça fabrikalarında çalışan yerli halk azdır, dışarıdan ve şehir merkezinden işçiler çalışmaktadır. Şehir merkezinde farklı işlerde çalışanlar da bulunmaktadır. Salça fabrikalarından biri faaliyetini durdurmuş atıl bir şekilde köye herhangi bir ekonomik katkısı olmadığı gibi, çalışanı da yoktur.

Köylünün başlıca geçim kaynağı, tarıma dayalıdır. Büyükbaş hayvancılık ve günlük süt üretimi yapılan köyde süt toplama ve depolama tesisi mevcuttur. Ayrıca mahallede zirâî ürünlerin değerlendirilmesi konusunda tarımsal kalkınma kooperatifi kurulmuş faaliyetlerini sürdürmektedir. Mahallenin toplam tarım alanı yaklaşık 6000 dekar'dır. Bununla beraber aynı oranda tarıma kapalı araziye de sahip olmasına rağmen yaklaşık 600 hane ve iki bini aşkın nüfus dikkate alındığında tarım arazilerinin yetersizliği görülmektedir. Bu nedenle köyde hayvancılığın önemi giderek artmıştır.

Tarımsal alanlarda başlıca sanayi domatesi, kırmızı biber (kapya) ve silajlık mısır yetiştirilmektedir. Salça fabrikası ve alım merkezleri nedeni ile köy domates ve kapya biber konusunda bölgenin merkezi durumundadır. Yaygın olmamakla birlikte son yıllarda meyve bahçeleri de kurulmaya başlanmıştır. Köyde ve civarında kiraz ve elma da yetiştirilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ a b "5393 sayılı Belediye Kanunu" (PDF). mevzuat.gov.tr. 3 Temmuz 2005. s. 3. 1 Haziran 2024 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2024. Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pazar, Rize</span> Rizenin ilçesi

Pazar, Karadeniz bölgesindeki Rize'nin bir ilçesidir. Rize'nin 37 km doğusundadır.

<span class="mw-page-title-main">İmamoğlu</span> İlçe, Adana, Türkiye

İmamoğlu, Adana ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Büyükorhan</span> Bursa ilçesi

Büyükorhan, Bursa'nın 17 ilçesinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Kabataş</span> Ordunun ilçesi

Kabataş, Ordu ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Susurluk</span> Balıkesir İlinin İlçesi

Susurluk, Balıkesir'in bir ilçesidir. İlçe merkezinin nüfusu 23.800'dür. Susurluk ilçesi Balıkesir iline bağlı bir ilçe olup, ilin kuzey doğusunda yer almaktadır. İlçenin doğusunda Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi, kuzeyinde yine Bursa'nın Karacabey ve Balıkesir'in Bandırma ilçeleri, batısında Manyas, güneybatısında Karesi, güney ve güneydoğusunda Kepsut ilçesi yer almaktadır. Ayranı ve tostu ile bilinir. 1996'daki trafik kazası ise dünyaca tanınmasına neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kale, Denizli</span> Denizlinin ilçesi

Kale, Denizli ilinin bir ilçesidir. Antik yerleşim yeri olan Tabea şehrinin üzerine kurulmuş fakat bu şehir de daha sonra 1950'li yılların başında yaşayan halkı tarafından terk edilerek şehrin birkaç kilometre kuzeyine taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Halkapınar</span>

Halkapınar ya da eski adıyla Zanapa, Konya ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hasköy, Muş</span> Muşun ilçesi

Hasköy, Muş ilinin bir ilçesi.

<span class="mw-page-title-main">Çamovalı, Milas</span> Milasın mahallesi

Çamovalı , Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir mahalledir. Milas'a 18 km, Bodrum'a 40 km,Ören'e 45 km,Güllük'e de yaklaşık 20 km kadar mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlar, Sındırgı</span> Balıkesir, Sındırgıda bir mahalle

Osmanlar, Balıkesir ilinin Sındırgı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Asmalıdere, Susurluk</span>

Asmalıdere, Balıkesir ilinin Susurluk ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Bozören, İvrindi</span>

Bozören, Balıkesir ilinin İvrindi ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çukuryurt, Saray</span> Saraya bağlı bir mahalle

Çukuryurt, Tekirdağ ilinin Saray ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Küçükyenice, İnegöl</span>

Küçükyenice, Bursa ilinin İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafakemalpaşa</span> Bursa ilçesi

Mustafakemalpaşa veya eski ismiyle Kırmasti, Bursa iline bağlı bir ilçedir. Uluabat Gölü güneyinde bulunan Mustafakemalpaşa; doğusunda Orhaneli, güneydoğusunda Büyükorhan, güneybatısında Balıkesir'in Kepsut ve Dursunbey, batısında Balıkesir'in Susurluk, kuzeyinde Karacabey ve Uluabat Gölü, kuzeydoğusunda merkez ilçe ile çevrilidir. Denizden yüksekliği 40 metredir. Bursa şehir merkezine uzaklığı 88 kilometredir. Balıkesir şehir merkezine 71 kilometredir. Balıkesir iline Bursa ilinden daha yakındır. Marmara iklimi ve Akdeniz iklimi özelliklerini taşır. Toplamda 100.000'den fazla kişinin yaşadığı Mustafakemalpaşa; 1 belediye 132 mahalleden oluşmaktadır. İlçenin en batısından İstanbul-İzmir Otoyolu geçer.

Kozyörük, Kozyörük, Marmara bölgesinin Trakya kısmında yer alan küçük bir yerleşim yeridir. Tekirdağ ili, Malkara ilçesine bağlı olan mahalle, 5 cadde ve 40 sokaktan oluşmaktadır. Mahalle Malkara – Hayrabolu yolu üzerinde olup, güneyindeki Malkara'ya 18 km, kuzeyindeki Hayrabolu'ya 26 km, yönetsel olarak bağlı olduğu Tekirdağ il merkezine de 78 km mesafededir. Halkın yaklaşık %70'i tarım ve hayvancılık ile uğraşmakta olup, kalan %30'u ise işletme sahibi, esnaf, işçi ve memurdur. Makinalı tarım oldukça yaygındır. Hayvancılık hem niteliksel hem de niceliksel olarak iyi bir potansiyele sahiptir.Ayrıca Tarımsal Kalkinma ve Tarim Kredi olmak üzere iki adet kooperatif bulunmaktadır.Tarım dışı istihdam imkânının düşük olması sebebi ile belde genç nüfusu göç etmekle birlikte, emekliler için cazip bir yerleşim yeridir ve bu yönde göç almaktadır. Gelir dağılımı genelde iyi düzeydedir. Evsahipliği oranı bir hayli yüksektir. Özel araba sahipliği %85 civarındadır. Okuma yazma oranı %99'larda, doğurganlık oranı %5'lerde olup, ortalama hane büyüklüğü 3,8 dir. Haftanın Cuma günleri pazar kurulan mahallede güvenlik hizmeti Jandarma tarafından sağlanmaktadır. Kozyörük Belediyesi, 6360 sayılı kanunla kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yeniyenice, Bandırma</span>

Yeniyenice, eski adı Yenice, Balıkesir ilinin Bandırma ilçesine bağlı kırsal bir mahalledir. Bir zamanlar "Türkiye'nin Pırasa Ambarı" olarak da bilinirdi. Bandırma'nın en kalabalık 5. kırsal mahallesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çaltıbozkır, Silifke</span>

Çaltıbozkır, Mersin İli Silifke ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de tarım</span>

Türkiye'de tarım, istihdam, ihracat ve ulusal gelire yaptığı katkı ile önemli bir sektördür.

<span class="mw-page-title-main">Kayacık, Gördes</span>

Kayacık, Manisa ilinin Gördes ilçesine bağlı bir mahalledir.