
Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği ya da kısaca Lambdaistanbul, 1993 yılında İstanbul'da kurulan ve 2006 mayısında resmîleşen LGBTİ dayanışma derneğidir. Dernek kurulduğu 1993 yılından beri ILGA üyesidir.
Gey, eşcinsel anlamında bir sıfat, terim ve isim. Genellikle eşcinsel erkekleri belirtmek üzere kullanılan terim, aynı zamanda eşcinsel kadınları tanımlamak için de kullanılmaktadır. Türkçeye İngilizcedeki "gay" kelimesinden; İngilizceye ise Eski Fransızcadaki "gai" kökeninden geçmiştir. Aslen "neşeli, umursamaz" ve "canlı renkli, gösterişli" anlamlarına gelen gey terimi ilk olarak 1960'lı yıllardan itibaren erkek eşcinseller tarafından kendilerini tanımlamak amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. İngilizcedeki "gay" kelimesinin diğer anlamlarında kullanımı da zamanla yok olmaya yüz tutmuştur. Kadın eşcinsel anlamına gelen lezbiyen kelimesi ise 1800'lü yıllardan beri kullanılmaktadır.

Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu, farklı ülkelerden profesyonel film eleştirmenleri ve sinema yazarlarının oluşturmuş oldukları ulusal örgütlerin aynı çatı altında birleşmeleriyle oluşmuş bir federasyondur. Kurum, Haziran 1930'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de kurulmuştur.

Before Stonewall: The Making of a Gay and Lesbian Community, 1984 yapımı Amerikan belgesel filmidir. Stonewall ayaklanmalarından önce LGBT topluluğun durumu hakkındadır. Yazar Rita Mae Brown tarafından anlatıldı, John Scagliotti ile Robert Rosenberg tarafından yapıldı ve Rosenberg ile Greta Schiller tarafından yönetildi. Filmin galası 1984 Toronto Film Festivali'nde yer aldı ve 27 Haziran 1985'te ABD'de piyasaya çıkarıldı. 1999'da yapımcı Scagliotti, After Stonewall adlı eşlik eden film yönetti.

LGBT sosyal hareketleri, cinsel azınlık|cinsel ve cinsiyet azınlıklarının toplum tarafından kabul edilmelerine dair birbiri ile ilişkili amaçlar paylaşırlar. Lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişiler ve LGBT'lerin hak arayışını destekleyenler genelde LGBT hakları olarak kastedilen haklar için kampanya yapmışlardır. Çeşitli topluluklar gey kurtuluş, lezbiyen feminizm, queer hareketi ile transgender eylemciliği dahil olmak üzere bir sürü çeşitli biçimde hem birlikte hem de birbirinden bağımsız bir şekilde çalışmışlardır. Tüm LGBT kişileri ve menfaatlarını temsil eden herhangi bir örgüt yoktur, fakat dünya çapındaki LGBT Onur etkinliklerine eşgüdüm ve ağ iletişimi sağlayan InterPride ve LGBT ile HIV pozitif kişilere karşı işlenen insan hakları ihlâlleri ile ilgilenen ve Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışan Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu (IGLHRC) gibi LGBT topluluklarını ve menfaatlarını gevşek bir şekilde kapsayan uluslararası örgütler vardır.
Dünya çapında LGBT hakları örgütleri listesi. Bir bölümü genel LGBT haklarını savunurken bazıları çeşitli uzmanlık alanları dahilinde çalışmakta olan örgütlerin listesidir.

Afrika'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları dünyanın diğer bölgeleriyle kıyaslandığında oldukça kısıtlıdır. BBC eşcinselliğin 38 Afrika ülkesinde yasa dışı olduğu tahmin etmektedir. 13 devlette ise eşcinsellik yasaldır ya da bu konuyla ilgili yasa yoktur.

Gey bar veya Gay bar, lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender müşterilere yönelik bir eğlenme, içme tesisidir. LGBT bireylerin bir araya gelme, eğlenme noktalarından biri olarak kabul edilir. Bilinmesi açısından "erkek barı, kız barı, gey kulübü, gey barı, eşcinsel barı, lezbiyen barı" gibi isimlerle de tanımlanabilmektedir. eşcinsel turizminin önemli bir parçasını oluşturur.

Film festivali veya film festivalleri, genellikle bir veya daha fazla yerdeki sinemalarda gösterilen uzun metrajlı filmlerin görüntülenmesi amacıyla yapılan organizasyonlardır. Günümüzde film festivallerine tüm halka açık film gösterimleri ekleyerek filmlerin tanıtımları da yapılır. Festivallerde gösterilen filmlerin içeriği, festivalin odak noktasına bağlı olarak uluslararası filmler veya yerli film endüstrisi tarafından üretilen filmler olabilir. Bazen festival belirli bir film yapımcısına veya türe ya da konuya odaklanarak şekillenebilir. Festivaller genelde yıllık olarak düzenlenir. Kısa film festivalleri veya festivallerde bu tür filmlere özel düzenlenen gösterimler sayesinde uzmanlaşma sağlanabilir.
Inside Out, kâr amacı gütmeyen kayıtlı bir vakıf olup kendisini queer sinema aracılığı ile hayatları değiştirmeye ve LGBTlere yönelik tutumlara meydan okumaya adamıştır. Kurum her yaştan, ulustan ve seviyeden lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) topluluklarını ve film yapımcılarını, LGBT filmlerinin tanıtımı, yapımı ve sunumu aracılığı ile destekler. Kurumun en çok bilinen sunumları arasında her yıl düzenlenen Toronto LGBT Film Festivali ve Ottawa LGBT Festivali yer alır. Bu iki festival her yıl toplamda 35.000'in üzerinde katılımcıyı bir araya getirir. Inside Out ayrıca yılın geri kalan dönemlerinde özel etkinlikler, topluluk inisiyatifleri, okul programları ve TIFF Bell Lightbox'ta her iki ayda bir düzenlenen film gösterimlerini de organize eder.
Durban Uluslararası Film Festivali (DIFF), her yıl Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal bölgesinde bulunan Durban'da düzenlenen bir film festivalidir. Festival ilk kez 1979 yılında oluşuturulmuş olup festivalin 35. yıldönümü 2014 yılında gerçekleşmiştir. Festival, Güney Afrika'nın en büyük film festivali olup festival bünyesinde Güney Afrika, Afrika ve diğer ülkelere ait 200'ün üzerinde film gösterilir. Festival kapsamında gösterilen filmlerin birçoğu, ülkedeki ilk gösterimlerini festival kapsamında gerçekleştirir. Festivalde ayrıca seminarlar, tartışma forumları ve diğer bazı aktivitelerin yanı sıra Güney Afrika'da sinema salonu bulunmayan yerlerde de filmlerin gösterilmesi sağlanır. Tüm bunların yanı sıra yine festival süresince Durban Yetenek Kampüsü ve Durban FilmMart ortak yapım pazarı etkinlikleri de yer alır.
Yamagata Uluslararası Belgesel Film Festivali, Japonya'nın Yamagata kentinde her iki yılda bir ekim ayında düzenlenen Asya'nın ilk uluslararası belgesel film festivali.

Hayfa Uluslararası Film Festivali, İsrail'in Hayfa kentinde 1983 yılında başlayan ve Yahudilerin kutsal Sukot bayramına gelen dönemde her yıl Eylül-Ekim aylarında düzenlenen film festivali.
Anima Mundi ya da Brezilya Uluslararası Animasyon Festivali, Her yıl Temmuz ayında Brezilya'nın Rio de Janerio ve Sao Paulo kentlerinde gerçekleşen animasyon festivali.
Mumbai Queer Film Festivali veya KASHISH Mumbai Uluslararası Queer Film Festivali, 2010 yılından beri Hindistan'ın Mumbai kentinde her yıl düzenlenen uluslararası bir LGBT film festivalidir. Festival, Hindistan'dan ve diğer ülkelerden gönderilen gey, lezbiyen, biseksüel, transgender ve queer temalı filmleri izleyici ile buluşturmaktadır.

Sanat festivali sanat, müzik, dans, film, güzel sanatlar, edebiyat, şiir vb. dahil olmak üzere çok çeşitli sanat türlerini kapsayabilecek bir festivaldir. Sanat festivallerinde müzik, edebiyat, komedi, çocuk eğlencesi, bilim veya sokak tiyatrosu gibi karma bir program yer alabilir. Genellikle bir gün, ayrıca hafta sonu ile bir ay arasında değişen bir süre boyunca mekanlarda sunulur. Program içindeki her olay genellikle ayrı ayrı biletlenir. Sanat festivalleri büyük ölçüde bir sanat yönetmeni tarafından küratörlüğünü yapıyor. Bu, kuruluşların sanatsal yönünü ele alır ve kenar tiyatro festivalleri de dahil olmak üzere farklı türleri kapsayabilir. Açık erişim, sanat festivallerini tipik olarak Glastonbury Festivali gibi haftasonu kamp festivalleri ve Görsel Sanatlar Festivalleri'nden ayırır. Bir başka popüler sanat festivali türü de müzik festivalleridir.

Kuir çalışmaları, cinsel çeşitlilik çalışmaları veya LGBT çalışmaları, lezbiyen, gey, biseksüel, trans, cinsiyet disforisi yaşayan, aseksüel, kuir, cinsel kimliğini sorgulayan, interseks insanlara ve kültürlere ve bunlarla alakalı konulara odaklanan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili konuların incelenmesidir.