İçeriğe atla

Ouranopithecus

Ouranopithecus
Yaşadığı dönem aralığı: 9,6-7,4 myö
Hemfilliyen-Messiniyen[1][2] 
PreЄ
J
Ouranopithecus macedoniensis kafatası, Fransız Ulusal Doğa Tarihi Müzesi, Paris
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Primates
Alt takım:Haplorhini
İnfra takım:Simiiformes
Familya:Hominidae
Alt familya:Homininae
Oymak:Graecopithecini
Cins:Ouranopithecus
Bonis & Melentis, 1977[3]
Türler
  • Ouranopithecus macedoniensis Bonis & Melentis, 1977 (9.6–8.7 myö)
  • Ouranopithecus turkae (8.7–7.4 myö)
Sinonimler

Ouranopithecus ("cesur maymun"), 9.6 ila 7.4 milyon yıl önce yaşamış, O. macedoniensis ve O. turkae adlı iki tür tarafından temsil edilen soyu tükenmiş bir Avrasya'lı büyük insansı maymun cinsidir.[1][2]

Sistematik

O. macedoniensis'in diş ve yüz anatomisine dayanarak bir dryopithecine olduğu öne sürülmüştür. Ancak, Ponginae ile daha yakından ilişkili olma ihtimali yüksektir.[5][6] Bazı araştırmacılar, O. macedoniensis'i insanların ve diğer büyük insansı maymunların son ortak atası[7] veya australopitesinlerin ve insanların öncüsü[8] olarak düşünür, ancak bu çok tartışmalıdır ve geniş çapta kabul görmemektedir. O. macedoniensis'in, bazı erken homininlerle (ön sinüs ve alındaki bir boşluk gibi) türetilmiş özellikleri paylaştığı doğrudur, ancak bunlar yakından ilişkili türler değildir.[9] Sinonimliği destekleyecek yeterli veri olmamasına rağmen, Graecopithecus freybergi ile[10] simonim olabileceği öne sürülmüştür.[11]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b de Bonis (1977). "Les primates hominoides du Vallésien de Macédoine (Grèce). Étude de la machoire inférieure". Geobios. 10 (6): 849-855. doi:10.1016/s0016-6995(77)80081-8. 
  2. ^ a b Gulec (2007). "A new great ape from the lower Miocene of Turkey". Anthropological Science. 115 (2): 153-158. doi:10.1537/ase.070501. 
  3. ^ "Fossilworks: Graecopithecus". fossilworks.org. 
  4. ^ "Fossilworks: Graecopithecus". fossilworks.org. 20 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2021. 
  5. ^ Alba (2010). "Enamel thickness in the middle Miocene great apes Anoiapithecus, Picrolapithecus and Dryopithecus". Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. 277 (1691): 2237-2245. doi:10.1098/rspb.2010.0218. PMC 2880156 $2. PMID 20335211. 
  6. ^ Begun (2005). "Relations among great apes and humans: New interpretations based on the fossil great ape Dryopithecus". American Journal of Physical Anthropology. 37: 11-63. doi:10.1002/ajpa.1330370604. 
  7. ^ de Bonis (1990). "New hominoid skull material from the late Miocene of Macedonia in Northern Greece". Nature. 345 (6277): 712-4. doi:10.1038/345712a0. PMID 2193230. 
  8. ^ de Bonis (2004). "Ouranopithecus and dating the splitting of extant hominoids". Comptes Rendus Palevol. 3 (4): 257-264. doi:10.1016/j.crpv.2004.04.002. 
  9. ^ de Bonis (1981). "Dental metric variation in early Hominids comparison between Australopithecus afarensis and Ouranopithecus macedoniensis". Comptes Rendus des Séances de l'Académie des Sciences. Serie III Sciences de la Vie. 292: 263-266. 
  10. ^ Andrews (1984). "The phylogenetic position of Graeceopithecus freybergi Koenigswald". Courier Forschungsinstitut Senckenberg. 69: 25-40. 
  11. ^ Koufos (2005). "The late Miocene Hominoids Ouranopithecus and Graeceopithecus. Implications about their relationships and taxonomy". Annales de Paléontologie. 91 (3): 227-240. doi:10.1016/j.annpal.2005.05.001. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Ankarapithecus meteai</i>

Ankarapithecus meteai, geç Miyosen döneminde Anadolu'da yaşamış hominid türü. Yaklaşık 27.5 kg ağırlığında meyve yiyici bir insansıydı. Kalıntıları ilk kez 1950'lerde, daha sonra 1990'larda Ankara yakınlarında bulunmuştur. Ankarapithecus cinsine ait tek primattır ve Pakistan'da bulunan Sivapithecus ile benzer özellikler gösterir.

<span class="mw-page-title-main">François Jacob</span> Fransız biyokimyager (1920-2013)

François Jacob, Fransız biyolog. 1965 yılında Jacques Monod ve André Lwoff ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır.

<i>Orrorin</i> Soyu tükenmiş memeli cinsi

Orrorin, Homininae içerisinde yer alan, primatların soyu tükenmiş bir cinsidir. Her ikisi de Kenya'da yer alan Miyosen tarihli Lukeino Oluşumu ve Pliyosen tarihli Mabaget Oluşumu'ndan çıkarılan örneklerinden bilinir. İki ayak üzerinde durabilen ilk hominidlerden olabileceği için paleoantropolojik açıdan önemli görülür.

<i>Nakalipithecus</i>

Nakalipithecus nakayamai, Üst Miyosen'in erken dönemlerinde bugünkü Kenya bölgesinde yaşamış tarih öncesi büyük insansı maymun (hominidae) türüdür. Bu maymun, 2005 yılında Japon ve Kenyalı araştırmacılar tarafından Kenya'nın Nakali bölgesinde çıkarılan bir çene kemiği fosili ve 11 adet ayrık dişlerden tanımlanmıştır.

<i>Graecopithecus</i> hominid türü

Graecopithecus, ilk olarak 1944'te Yunanistan'da bulunan tek bir çene ile tanımlanan bir büyük insansı maymun cinsi. Geç Miyosen'e tarihlenen diş örneklerinin analizi, Graecopithecus'un şempanze hariç, insanların olası en eski doğrudan atası ya da alternatif olarak insanların ve şempanzelerin olası bir son ortak atası olabileceği önerilerine yol açmıştır. Ancak diğer bilim insanları bu iddialara kuşkuyla bakıyorlar. Fosil, bilim insanları tarafından El Graeco olarak adlandırıldı.

<i>Proconsul</i> (cins) ilkel insansı

Proconsul, Miyosen döneminde, 23 ila 14 milyon yıl önce yaşamış bir primat cinsidir. Fosil kalıntıları Kenya ve Uganda dahil olmak üzere Doğu Afrika'da bulundu. Bugüne kadar dört tür sınıflandırılmıştır: P. africanus, P. gitongai, P. major ve P. meswae. Dört tür esas olarak vücut boyutunda farklılık gösterir. Erken Miyosen Proconsul bölgeleri için çevresel rekonstrüksiyonlar hala belirsizdir ve ormanlık ortamlardan daha açık, kurak çayırlara kadar uzanır.

<i>Sivapithecus</i> Miyosen hominidi

Sivapithecus soyu tükenmiş bir büyük insansı maymun cinsidir. 12.2 milyon yıl öncesine tarihlenen, bu cinse atanan hayvanların fosil kalıntıları, şimdi genellikle geç Miyosen'e tarihlenir. İlk fosiller 19. yüzyılda Hint Yarımadası'nın Siwalik Tepelerinde ve Kutch'ta bulunmuştur.Bu cinsteki türlerden herhangi biri modern orangutanların atası olabilir.

<i>Dryopithecini</i>

Dryopithecini, Avrasya ve Afrika'da yaşamış, goriller, şempanzeler ve insanların atalarına yakın olduğu düşünülen, soyu tükenmiş bir hominid oymağıdır. Bu grubun üyeleri Dryopithecineler olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Proconsulidae</span>

Proconsulidae, Kenya'da Miyosen döneminde yaşamış ve Afrika ile sınırlı olan erken bir insansı maymun familyasıdır.

<i>Dryopithecus</i> Avrupadan soyu tükenmiş büyük insansı maymun

Dryopithecus, Avrupa'nın orta - geç Miyosen döneminde yaşamış, soyu tükenmiş bir büyük insansı maymun cinsidir. 1856'daki keşfinden bu yana, cins, aralarındaki çok küçük farklılıklara dayalı olarak tek kalıntılardan tanımlanan, sayısız yeni tür ile taksonomik kargaşaya maruz kalmıştır ve holotip örneğinin parçalı doğası, fosil örneklerini ayırt etmeyi zorlaştırmaktadır. Şu anda tek bir tartışmasız tür vardır, D. fontani tip türü, ancak daha fazlası da olabilir. Cins, Afrika insansı maymunlarının grubu olan Homininae alt familyasında bir dal olarak Dryopithecini oymağında ya da kendisine özel bir alt familyada (Dryopithecinae) sınıflandırılır.

Kapi, Miyosen'de yaklaşık 13.8 ila 12.5 milyon yıl önce yaşamış bir maymun cinsidir. Tip türü K. ramnagarensis'tir ve tam bir alt azı dişinden bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Orangutan ve insanın son ortak atası</span> Yaklaşık 16 milyon yıl önce yaşamış bir büyük insansı

Hominidae'nin Homininae ve Ponginae alt familyalarına filogenetik bölünmesi, kabaca 18 ila 14 milyon yıl önce, orta Miyosen'e tarihlenir. Bu bölünme aynı zamanda Pittsburgh Üniversitesi Sanat ve Bilim Okulu'nda antropoloji profesörü olan Jeffrey H. Schwartz ve Buffalo Müzesi'nde bilim direktörü John Grehan tarafından "orangutan- insan son ortak atası" olarak anılır.

Pliobates cataloniae, fosilleri İber yarımadası'nda bulunan, gibonların ve insanlar gibi büyük insansı maymunların kardeş taksonu olduğu düşünülen bir kök-hominoid türüdür. Anatomisi gibon benzeridir; Bu keşiften önce, ata maymun bauplanının Proconsul gibi sağlam olduğu varsayılmıştı. Bu tür, ilkel, maymun benzeri özelliklerin ve daha gelişmiş maymun özelliklerinin mozaik özelliklerine sahiptir; bununla birlikte, modern maymunların doğrudan bir atası değil, daha ziyade atalarının morfotipini koruyan ve böylece kendi Pliobatidae ailesine yerleştirilen bir yan daldı.

<i>Khoratpithecus</i>

Khoratpithecus, Myanmar ve Tayland'da geç Miyosen'de yaşamış, orangutanlar ile ilişkili bir hominid cinsidir.

Danuvius guggenmosi, Güney Almanya'da 11.6 milyon yıl önce, Orta - Geç Miyosen döneminde yaşamış soyu tükenmiş bir bazal hominid türüdür; ayrıca Danuvius cinsinin tek üyesidir. O sırada bölge muhtemelen mevsimsel iklime sahip bir ormanlıktı. Bir erkek numunenin yaklaşık 31 kg (68 lb) ve iki dişi numunenin 17 ve 19 kg ağırlığında olduğu tahmin edilmiştir. Hem cins hem de tür Kasım 2019'da tanımlanmıştır.

Oligopithecus, Erken Oligosen'de Afrika'da yaşamış bir primat fosilidir.Cins, Mısır'da bulunan bir çene kemiğinden bilinen Oligopithecus savagei tip türü ve Uman'da Oligopithecus rogeri ile temsil edilir.

<i>Anoiapithecus</i>

Anoiapithecus, Dryopithecus ile yakından ilişkili olduğu düşünülen soyu tükenmiş bir maymun cinsidir. Her iki cins de yaklaşık 12 milyon yıl önce Miyosen'de yaşadı. Salvador Moyà-Solà tarafından adlandırılan fosil örnekleri, İspanya'daki tortulardan bilinmektedir.

<i>Kenyapithecus</i> Miyosen hominidi

Kenyapithecus wickeri, Louis Leakey tarafından 1961 yılında Kenya'da Fort Ternan adlı bir bölgede keşfedilen bir insansı fosilidir. Üst çene ve dişleri 14 milyon yıl öncesine tarihleniyordu. Bir teori, Kenyapithecus'un tüm büyük insansıların ortak atası olabileceğini belirtir. Daha yakın tarihli araştırmalar, Kenyapithecus'un bundan daha ilkel olduğunu ve Proconsul'un bir insansı olarak kabul edildiği zamandan sadece biraz daha modern olduğunu gösteriyor.

<i>Samburupithecus</i>

Samburupithecus, yaklaşık 9,5 milyon yıl önce Afrika'da Miyosen sırasında soyu tükenmiş bir hominid cinsidir. Boyları kabaca bugün yaşayan gorillerinkiyle benzerdir. Cinsin şimdiye kadar tanımlanan tek türü Samburupithecus kiptalami'dir.

Anadoluvius turkae, Miyosen'in sonlarında Türkiye'de yaşamış Anadoluvius cinsine ait soyu tükenmiş bir kuyruksuz maymun türüdür. Orta Anadolu'da Çankırı Havzası'nın kuzeydoğu kenarında bulunan ve bu türe ait olduğu düşünülen fosiller, cinsin ilk tanımına göre 8,7 milyon yaşındadır. 2007 yılında Anadoluvius turkae'ye atanan üç çene parçası, 2023 yılında Ouranopithecus macedoniensis ile olan morfolojik benzerlikleri nedeniyle Ouranopithecus turkae olarak adlandırılmış ve Ouranopithecus cinsinin ikinci türü olarak tanımlanmıştır. Anadoluvius turkae'nin büyük maymunların filogenetik ağacındaki kesin sınıflandırması belirsizdir.