İçeriğe atla

Otto von Stülpnagel

Otto von Stülpnagel
Doğum16 Haziran 1878(1878-06-16)
Berlin
Ölüm6 Şubat 1948 (69 yaşında)
Cherche-Midi Hapishanesi, Paris
Bağlılığı
Hizmet yılları1898-1942
RütbesiGeneral der Infanterie
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı

Otto von Stülpnagel (16 Haziran 1878 - 6 Şubat 1948), İkinci Dünya Savaşı sırasında işgal altındaki Fransa'nın Alman askeri komutanıydı. Savaştan sonra Müttefik yetkililer tarafından tutuklandı, 1948'de hapishanede intihar etti.

Kariyer

Otto von Stülpnagel, 16 Haziran 1878'de Berlin'de doğdu. Stülpnagel ailesinin bir üyesiydi. Ailesinin uzun süredir devam eden askerlik hizmeti geleneğine uygun olarak askeri bir kariyer yaptı. 1898'de görevlendirildi ve İmparatorluk Genelkurmay üyesi olarak kabul edildi. I. Dünya Savaşı sırasında batı cephesinde hizmetleri için çeşitli nişanlar aldı. Alman vahşeti suçlamalarına karşı çıkmış, Die Wahrheit über die deutschen Kriegsverbrechen (Alman Savaş Suçları Hakkındaki Gerçek) (1921) adlı popüler bir kitapta Alman askeri savunmasını yayınladı. 1931'de Generalleutnant (korgeneral) rütbesine terfi eden Stülpnagel, Weimar döneminde Kurt von Schleicher ve Erich Freiherr von dem Bussche-Ippenburg ile birlikte Reichswehr'de önemli bir rol oynadı. 1934'te Luftwaffe'ye transfer olan Stülpnagel, hava kuvvetleri akademisinin sorumluluğunu üstlendi ve Mart 1939'da emekliye ayrıldı.

Almanya'nın Polonya'yı işgalinden günler önce Hitler, Stülpnagel'i aktif hizmete çağırdı ve onu Avusturya'daki bir askeri bölgenin (Wehrkreise XVII) başına getirdi. Bu görevi on dört ay boyunca sürdürdü.

Fransa'da Askeri Komutan

25 Ekim 1940'ta Alman ordusu yüksek komutanlığı, Stülpnagel'i Fransa'ya transfer etti ve onu Militärbefehlshaber in Frankreich (MBF; "Fransa'daki Askeri Komutan") unvanıyla bir askeri hükûmetin başına getirdi.

Hitler'in emirleri orduyu ve MBF'yi "güvenlik"ten sorumlu tuttu, ancak diğer devlet ve Nazi parti kurumlarının İşgal Altındaki Fransa'da bir dereceye kadar nüfuz sahibi olmasına izin verdi. Paris'teki Alman büyükelçisi Otto Abetz, önce Fransa ve Almanya arasındaki diplomatik ilişkileri denetledi ve daha sonra kontrol etti, ancak bu güç pratikte çok azdı. Hitler, büyükelçisinin Fransız işbirliği için taviz vermesine izin vermeyecekti ve Üçüncü Reich ile Vichy Fransası arasındaki resmi müzakereler sonuçsuz kaldı. İşgal altındaki Fransa'yı işgal edilmemiş Fransa'dan ayıran sınır çizgisi boyunca hayati hammaddelerin, yiyeceklerin ve insanların akışını kontrol eden Stülpnagel, insanların ve malların askeri kontrol noktalarından geçmesine izin vererek Fransız işbirliğini ödüllendirebilir veya sınırları mühürleyip Fransızları buraya getirebilirdi. ekonomi durma noktasına geldi. Hem Fransa içindeki sınır çizgisi hem de Almanya ve Belçika ile olan sınırlar üzerindeki kontrol, MBF'ye Alman politikası ve Fransız işleri üzerinde önemli bir etki verdi. Böylece Stülpnagel, Ekim 1940 ile Ocak 1942 arasında Fransız-Alman ilişkilerinde önemli bir rol oynadı.

Fransız sanayi kaynaklarını Alman savaş ekonomisinin hizmetine sunarak Nazi savaş çabalarını desteklemeye kararlı olan Stülpnagel, Alman savaş çabalarını ilerletmeyen tüm faaliyetleri caydırdı. İkinci hedef, onu II. Dünya Savaşı'nı Yahudilere ve onların sözde Komünist müttefiklerine karşı bir mücadele olarak gören Nazi partisinin yandaşlarıyla karşı karşıya getirdi. Alman birliklerinin Paris'i işgal etmesinden günler sonra, Reichsleiter Rosenberg Görev Gücü'nün ajanları ve Alman büyükelçiliği personeli, önde gelen Fransız Yahudilerinin sanat koleksiyonlarına el koymaya başladı. Fransa'nın sanatsal mirasına açıkça el konulmasından rahatsız olan Fransız hükûmeti, Alman diplomatlara ve MBF'ye şikayette bulundu. Vichy rejimiyle samimi ilişkiler sürdürmeye istekli olan Stülpnagel ve ekibi, bir dizi protestoyla müsadereleri kınadı ve sonunda Hitler'in masasına ulaştı, ama sonuç alamadı. Hitler sonunda Einsatzstab'ı askeri kontrolden muaf tuttu ve Yahudi sanat koleksiyonlarının toptan çalınmasını onayladı.

SS ile çatışma benzer bir yol izledi. İşgalin başlangıcında bir danışmanlık rolünü kabul etmeye zorlanan SS, sözde 'Yahudi tehdidi' tehlikesinden şikayet etti ve MBF'ye Fransa'daki "ırksal muhaliflere" karşı aktif bir kampanya başlatması için baskı yaptı, ancak bunu yapma yetkisine sahip değildi. bağımsız hareket et. Fransız Direniş grupları 20 Ekim'de Nantes'ta Albay Karl Friedrich Hotz'u ve Hans Gottfried Reimers [de] vurduktan sonra 21 Ekim 1941'de Bordeaux'da Hitler, Stülpnagel'e her saldırı için 100-150 Fransız rehinesini infaz etmesini emretti. MBF, Hitler'in politikasını resmi kanallar aracılığıyla derhal kınadı, her iki saldırıyı da tek bir olay olarak ele aldı ve toplam 98 rehineyi vurdu. Fransız işbirliğini korumaya kararlı olan Stülpnagel, büyük çaplı infazları kınadı. Buna karşılık, SS, 2/3 Ekim 1941 gecesi Paris'teki yedi sinagogu bombalayarak Hitler'in sözde Yahudi komplosuna karşı savaşına duyduğu coşkuyu gösterdi. Saldırılardan utanan Stülpnagel, Berlin'deki üstlerine şikayette bulundu, ancak tekrarlanan protestoları, Nazi ırk politikasına sadece ılık desteği yineledi.

Francophilia'nın MBF'sinden şüphelenen Oberkommando der Wehrmacht'ın (OKW; Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanlığı) başkanı Mareşal Wilhelm Keitel, Stülpnagel'in şikayetlerinden bıkmıştı. 2 Şubat 1942'de MBF'ye tüm direniş eylemlerine "çok sayıda tutuklu komünistin, Yahudinin veya daha önceki saldırıları gerçekleştiren kişinin infazı ve en az 1000 Yahudi veya Daha sonra tahliye için komünistler."

15 Aralık 1941'de 95 rehineyi idam eden Stülpnagel, misilleme politikasının uygulanmasında daha fazla ilerlemeyi reddetti. Derhal acı bir istifa mektubu sundu. Kuzeni Carl-Heinrich von Stülpnagel tarafından başarılı olan Stülpnagel, sinir krizi geçirmiş olabilir. Savaşın geri kalanını eşiyle birlikte Berlin'de geçirdi.

Hapis ve ölüm

Champigny-Saint-André Alman savaş mezarlığında mezar

Almanya'nın teslim olmasından sonra Müttefik yetkililer tarafından tutuklanan Stülpnagel, bir Fransız askeri hapishanesine nakledildi. Fransız makamları tarafından savaş suçlarıyla suçlanan Stülpnagel, 6 Şubat 1948'de Cherche-Midi Hapishanesinde intihar etti. Champigny-Saint-André Alman savaş mezarlığına gömüldü.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'nın ilhakı</span> Führer Adolf Hitlerin 3. Reichı genişletmesinin ilk adımı

Avusturya'nın ilhakı, 12 Mart 1938'de Hitler'in Almanya'yı genişletme çabalarının ilk adımı olmuştur. Avusturya'nın ilhakını, Versay Antlaşması gereği 15 yıldır Milletler Cemiyetinin kontrolünde olan Saar bölgesinin Almanya'ya verilmesi, Çekoslovakya'nın Südetlerinin Almanya'ya hediye edilmesi, Almanya'nın Çekoslovakya'yı işgali ve en sonunda Polonya'nın işgali takip etti.

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Joachim von Ribbentrop</span> Alman politikacı

Joachim von Ribbentrop, Nazi Almanyası Dışişleri Bakanı ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Vichy Fransası</span> II. Dünya Savaşı Sırasında Kurulan Fransız Devleti

Vichy Fransası, İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın Fransa'yı mağlup etmesinden sonra Fransa'nın Vichy kentinde kurulan Fransız hükûmetidir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Direnişi</span> II. Dünya Savaşı sırasında Fransanın Almanya tarafından işgal edilmesine karşı çıkan direniş

Fransa'da La Résistance (direniş) olarak da anılan Fransız Direnişi, II. Dünya Savaşı sırasında Fransa'nın Almanya tarafından işgal edilmesine karşı çıkan kaçak hareketler ve şebekeler topluluğuna; ve bu toplulukların 22 Haziran 1940 tarihinde ilan edilen ateşkes ile 1944 yılındaki kurtuluşa kadar geçen süredeki ortak eylemlerine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">20 Temmuz suikast girişimi</span> 20 Temmuz 1944te Führer Adolf Hitlere karşı yapılan suikast ve darbe girişimi

20 Temmuz suikast girişimi ya da Hitler'e suikast girişimi, 20 Temmuz 1944'te Almanya'da Adolf Hitler'e yönelik Schwarze Kapelle üyelerince yapılan suikast ve darbe teşebbüsüdür. Doğu Prusya'da Rastenburg yakınlarındaki Wolfsschanze'de gerçekleştirilen suikast girişiminde komplocular Hitler'i orada düzenlenen bir toplantı sırasında bombalı saldırı ile öldürme girişiminde bulunmuş ve aynı gün Albay Claus von Stauffenberg ile diğer komplocular Berlin'de Hitler'in öldüğünü duyurup daha önceden planlanmış "Valkür" (Walküre) operasyonunu uygulamaya koyarak hükûmeti devirmeyi denemiş, yeni bir hükûmet kurmaya çalışmışlardır. Hitler, başarısız darbe girişiminin ardından komplocuları "suç çetesi" olarak tanımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

Batı Cephesi, Almanya'nın işgal ettiği Belçika, Hollanda ve Fransa'da Müttefikler ile geçen savaşlar dizisine verilen addır. Cephe iki evreden oluşur. Birinci evre 1940'ta Fransa Seferi ile Fransa'nın Almanlar tarafından işgal edilişi, ikinci evre ise 1944'te Normandiya Çıkarması ile daha çok ABD, Birleşik Krallık ve Kanada'dan oluşan Müttefik Birleşik Ordusu'nun Fransa'yı Almanlardan geri alması ve Almanya'yı işgal etmesidir.

<span class="mw-page-title-main">İşgal Almanyası</span> Almanyaʼnın II. Dünya Savaşı sonrası askeri işgali

İşgal Almanyası, Almanya'nın II. Dünya Savaşı sonrasında Müttefik Devletlerce kontrol edildiği döneme denir. Amerikan, İngiliz, Sovyet ve Fransız güçlerinden müteşekkil Müttefik Tetkik Yönetimi, 1945'ten 1949'a değin ülkeyi idare etti.

<span class="mw-page-title-main">Nazilerden arındırma</span> nazilerden arınma hareketi

Nazilerden arındırma veya denazifikasyon, II. Dünya Savaşı'nın ardından Müttefik Devletler tarafından Alman ve Avusturya toplumlarında uygulanan ve nasyonal sosyalizmin etkisini kültür, toplum, ekonomi, basın, hukuk ve siyaset alanlarından silmek için uygulanan politikaları anlatır. Politika kapsamında sorumlu örgüt liderleri görevden alınmış, ilgili kurumlar kapatılmıştır. Politika, savaşın hemen ardından toplanan Potsdam Konferansı'nda kararlaştırılmıştır. Politika kapsamındaki uygulamalar Soğuk Savaş'ın başlamasıyla beraber fiilen sona erdirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fernand de Brinon</span> Fransız avukat ve siyasetçi (1885 – 1947)

Fernand de Brinon, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerle Fransız işbirliğinin mimarlarından biri olan Fransız avukat ve gazeteciydi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">François Darlan</span> Fransız amiral (1881 – 1942)

Jean Louis Xavier François Darlan, bir Fransız amirali ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Otto Abetz</span> Nazi Almanyasının Vichy Fransasındaki büyükelçisi

Heinrich Otto Abetz II. Dünya Savaşı sırasında fiilen Nazi Almanyası'nın Vichy Fransası'ndaki büyükelçisi ve mahkûm edilmiş bir savaş suçlusu idi.

<span class="mw-page-title-main">22 Haziran 1940 Ateşkesi</span>

22 Haziran 1940 Ateşkesi veya İkinci Compiègne Ateşkesi, II. Dünya Savaşı Batı Cephesindeki Fransa Muharebesinde Nazi Almanyası'nın Üçüncü Fransız Cumhuriyeti'ni mağlup etmesi üzerine saat 18:36'da imzalanmıştır. Ateşkes 25 Haziran geceyarısı itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

Anton Harekâtı, II. Dünya Savaşı'ndaki Fransa Muharebesi sonucunda Nazi Almanyası'na yenilmiş olan Fransa'da kurulan kukla devlet olan Vichy Fransası'nın Almanya ve İtalya Silahlı Kuvvetleri tarafından 1942 yılı Kasım ayında işgal edilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız donanmasının Toulon'da batırılması</span>

Fransız donanmasının Toulon'da batırılması II. Dünya Savaşı'ndaki Fransa Muharebesi sonucunda Nazi Almanyası'na yenilmiş olan Fransa'da kurulan kukla devlet olan Vichy Fransası'nın Almanya ve İtalya Silahlı Kuvvetleri tarafından 1942 yılı Kasım ayında işgal edilmesi harekâtı olan Anton Harekâtı sürerken donanmanın Almanların eline geçmesini engellemek üzere Fransız donanma komutanları Jean de Laborde ve André Marquis öncülüğünde 27 Kasım 1942 tarihinde Toulon limanında yapılan sabotaj eylemidir. Sabotajın ardından Fransız donanmasının geriye kalan varlığı belirleyici bir faktör olmaktan çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maquis (Limousin)</span>

Maquis (Limousin) II. Dünya Savaşı sırasında Nazi işgaline maruz kalan Fransa'da işgalcilere ve işbirlikçilerine karşı silahlı direniş göstermiş olan Maquis gruplarının en büyüğüydü. Büyük oranda günümüzdeki Limousin bölgesini kaplayan coğrafyada etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Robert Heinrich Wagner</span>

Robert Heinrich Wagner, doğum ismi Robert Heinrich Backfisch II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın Fransa'yı işgali sırasında Baden'de Gauleiter ve Reichsstatthalter ve Alsas'ta Sivil İdare Şefi olarak görev yapan bir Nazi Partisi yetkilisi ve politikacıydı.