İçeriğe atla

Otto Wilhelm von Struve

Otto Wilhelm von Struve

Otto Wilhelm von Struve (Kyrillisch Отто Васильевич Струве; * 25 Nisanjul./ 7 Mayıs 1819 - Dorpat, Estonya; ö. 16 Nisan16.]] 16 Nisan]] 1905, Karlsruhe, Almanya) Alman-Baltık astronom.

Hayatı

Struve, astronom Wilhelm Struve'nin oğluydu. 15 yaşında Tartu Üniversitesi'nde astronomi tahsiline başladı. Kısa bir süre sonra daha tahsili esnasında Tartu Rasathanesi'nde babasının stajyeri olarak çalıştı. 1839'da tahsilini bitirdi ve Pulkowo Rasathanesi'nde Adjunkt-Astronom vasfıyla işe başladı. Oradaki araştırmalarında 1841'de devinim sâbitlerinin yeni bir tespit metodunu keşfetti.

1847'de Çar Ordusu Genelkurmayı Struve'yi müsteşar astronom olarak işe aldı. Bu mevkide 15 sene kaldı ve jeodezik astronomik çalışmaları idare etti. 1848'de Pulkowo Rasathanesi'nin ikinci müdürlüğüne yükselen Struve, 1856'da Ord. profesör oldu. İki sene sonra ikinci astonomluğa yükselen Struve, 1861'de profesör oldu.

Rus Bilimler Akademisi 1861'de Struve'yi tam üyeliğe aldı. Bir sene sonra Struve, babasının halefi oldu ve 1889'a kadar rasathanenin müdürüydü. 1864'te American Academy of Arts and Sciences teşkilatına alında. 1867'de o zamanlar milletlerarası çalışan Astronomi Akademisi'nin başkanlığına getirildi. Akademinin ricası üzerine Struve, 1887'de Wirklicher Geheimrat oldu. 1868'da Prusya Bilimler Akademisi üyeliğine seçimle alındı.

71 yaşında Otto Struve emekliliğe ayrılarak Almanya'ya göç etti. Karlsruhe'ye yerleşen Struve, Corps Baltica (şimdi Corps Baltica-Borussia Danzig zu Bielefeld) teşkilatına üye oldu ve orada 86 yaşında 16 Nisan 1905'te öldü.

Struve, kuzey gök yarıküresinde 500 çift yıldız sistemi rasat etti. Saturn'u ve halkalarını inceledi, Neptün'ün kütlesini hesabetti ve Uranüs'ün bir iç uydusunu keşfetti. Bunun dışında muhtelif yıldızların paralaksını hesapladı, Orion Nebulası'nın ve içinde bulunan küçük ve dağılmış yıldızların değişkenliğini inceledi. Ayrıca birçok kuyruklu yıldız rasatı yaptı. 1851'de bir Güneş tutulması esnasında protuberansların Güneş'e ait olduğunu ispat etti. Ayrıca 69° boylamıyla İrlanda'nın güneybatısında bulunan Valentia Adası ve Orsk arasında yapılan derece ölçümlerine (Almanca Gradmessung) katıldı.

1850'de Royal Astronomical Society'nin altın madalyasına layık görüldü.

Otto Struve, her ikisi de astronom olan Hermann von Struve ve Ludwig von Struve'nin babasıydı. Kendisi astronom Otto von Struve'nin büyükbabasıdır.[1]

Kaynakça

Yayınları

  • Übersicht der Thätigkeit der Nikolai-Hauptsternwarte während der ersten 25 Jahre ihres Bestehens (Petersburg, 1865)
  • Observations de Poulkowa (Pulkowo, 1869-87, 12 Bände)

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

Ünlü astronom ve astrofizikçiler listesi

<span class="mw-page-title-main">Takiyüddin</span> Astronomi ve Matematik ağırlıklı Türk multidisipliner pozitif bilimci (1526 - 1585)

Takiyüddin bin Maruf-i (Osmanlıca: تقي الدين محمد بن معروف الشامي السعدي ; İngilizce: Taqi al-Din), Osmanlı Türkü hezârfen, gökbilimci, mühendis, matematikçi ve mekanik bilimci.

<span class="mw-page-title-main">William Herschel</span> Alman asıllı İngiliz astronom ve besteci (1738-1822)

Sir William Herschel, KH, FRS, Almanca: Friedrich Wilhelm Herschel Almanya doğumlu, İngiliz astronom, teleskop üreticisi ve bestecidir. Hannover, Almanya'da doğmuştur. On dokuz yaşında İngiltere'ye göç edene kadar, Hanover Askeri Bandosu bünyesinde çalışmıştır. Güneş Sistemindeki 7. gezegen olan Uranüs'ü, Uranüs'ün iki büyük uydusu Titania ve Oberon'u ve Satürn'ün iki uydusu olan Enceladus ve Mimas'ı, kızılötesi radyasyonu keşfetmesi ve yazdığı 24 adet senfoni sayesinde ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Wilhelm Bessel</span> Alman astronom ve matematikçi (1784-1846)

Friedrich Wilhelm Bessel bir Alman astronom, matematikçi, fizikçi ve jeodezist idi. Paralaks yöntemiyle güneşten başka bir yıldıza olan uzaklık için güvenilir değerler hesaplayan ilk astronomdu. Matematiksel fonksiyonların özel bir türü, başlangıçta Daniel Bernoulli tarafından keşfedilmiş ve daha sonra Bessel tarafından genelleştirilmiş olmalarına rağmen, Bessel'in ölümünden sonra Bessel fonksiyonları olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Fergânî</span>

Ebu el-Abbas Ahmed bin Muhammed bin Kesir el-Fergani Batı'da Alfraganus olarak da bilinen Türk Müslüman astronom ve 9. yüzyıl'da yetişmiş en ünlü astronomlardan biridir. Ay'daki "Alfraganus" kraterinin ismi O'na ithafen verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Albrecht von Roon</span> Prusyalı asker

Albrecht Theodor Emil Graf von Roon, Prusyalı bir asker ve devlet adamı. 1859-1873 arasında Savaş Bakanı olan Roon, Danimarka, Avusturya ve Fransa ile başarılı savaşlar yapılarak Almanya'nın Prusya liderliğinde birleşmesiyle sonuçlanan 1860'lardaki süreçte, Otto von Bismarck ve Helmuth von Moltke ile birlikte önemli bir rol oynamıştır. Bir muhafazakâr ve monarşi taraftarı olan Roon, ordunun verimliliğini artırmak için çalışan hırslı bir yenilikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Ambartsumyan</span> Sovyet astrofizikçi (1908-1996)

Victor Ambartsumyan, Sovyet-Ermeni bilim insanı ve teorik astrofiziğin kurucularından birisidir. Fiziğin; yıldızlar, bulutsular, yıldız astronomisi, yıldız sistemi dinamiği ve galaksilerin kozmogonisi gibi pek çok alanda çalışmaları vardır. Matematiksel fiziğe de katkıda bulunmuştur. Ambartsumyan, 1961’den 1964’e kadar Uluslararası Astronomi Birliği’nin başkanıydı. İki kere uluslararası Bilimsel Birlik Konseyi başkanı seçildi (1966-1972). SSCB Bilimler Akademisi ve Kraliyet Topluluğu içerisinde de, ABD Ulusal Akademi ve Kızılderili Akademi Bilimleri içerisinde de bulunmuştur. Birçok ödülü arasında; Stalin Ödülü(1946,1950), Sosyalist İşçi Kahramanı(1968,1978), Rus Federasyonu Devlet Ödülü, Kraliyet Astronomi Topluluğu Altın Madalyası, Pasifik Astronomi Topluluğu Altın Bruce Madalyası ve Ermeni Ulusal Kahramanı gibi ödüller yer almaktadır. Ambartsumyan Gözlemevi’nin de kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Johann Franz Encke</span> Alman astronom

Johann Franz Encke kuyruklu yıldız araştırmalarıyla ünlü Alman astronom. Kuyruklu yıldız ve asteroid periyotları ve yörüngeleri hakkında çalıştı. Dünya-Güneş arası mesafeyi ölçtü, Satürn'ü gözlemledi.

<span class="mw-page-title-main">Ejnar Hertzsprung</span>

Ejnar Hertzsprung Danimarkalı astronom ve kimyager. Hertzsprung-Russell diyagramı keşfi ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">N. R. Pogson</span>

Norman Robert Pogson, Hindistan’daki Madras rasathanesinde çalışmış bir İngiliz astronomdur. Birkaç küçük gezegen keşfetmiş, kuyruklu yıldızlar üzerinde rasatlar yapmış ve yıldız büyüklüklerini oranını yüzün beşinci karekökü olan (~2,512) iki ardışık büyüklükle hesaplayan ve Pogson Oranı olarak bilinen matematiksel bir çıkarım yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Otto Struve</span> Ukraynalı-Amerikalı astronom

Otto Struve, Ukraynalı–Amerikalı bir astronomdur. Rusçada, adı bazen Otto Lyudvigovich Struve olarak geçmektedir; ancak hayatının çoğunluğunu geçirdiği ve tüm bilimsel kariyerini yaptığı yer Amerika Birleşik Devletleri'dir. Struve ailesi'nin ünlü astronomlarıyla aynı ailedendir; Ludwig Struve'ün oğlu, Otto Wilhelm von Struve'ün torunu ve Friedrich Georg Wilhelm von Struve'ün büyük torunudur. Aynı zamanda Karl Hermann Struve'ün yeğenidir.

<span class="mw-page-title-main">Caroline Herschel</span>

Caroline Lucretia Herschel Alman-İngiliz bir astronom ve kendisi gibi astronom olan William Herschel'in kız kardeşidir; iki kardeş tüm kariyerleri boyunca beraber çalışmıştır. Astronomiye en önemli katkısı, bazı kuyruklu yıldızları keşfetmesi olmuştur; bunların içinden özellikle kendi adını taşıyan periyodik kuyruklu yıldız 35P/Herschel-Rigollet'nin keşfi önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Johann Gottfried Galle</span> Astronom

Johann Gottfried Galle, Alman astronom. Radis, Almanya'da doğan Galle, Berlin Gözlemevi'nde 23 Eylül 1846'da öğrencisi Heinrich Louis d'Arrest'in yardımıyla Neptün'ü bilerek gözlemleyen ilk kişi oldu. Urbain Le Verrier, Neptün'ün varlığını ve konumunu ilk öngören kişiydi, koordinatları Galle'ye göndererek doğrulamasını istedi. Galle, Le Verrier'in mektubunu aldığı akşam yaptığı gözlemde mektuptaki koordinatların 1° yakınında gezegeni gözlemledi.

<span class="mw-page-title-main">Walter Baade</span> Tanınmış kişi

Wilhelm Heinrich Walter Baade, 1931-1959 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde çalışan Alman bir astronomdur.

Otto Eduard Neugebauer, astronomi tarihi ile Antik Çağlarda ve Orta Çağ'da uygulanan diğer kesin bilimler üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Avusturyalı-Amerikalı bir matematikçi ve bilim tarihçisiydi. Kil tabletlerini inceleyerek, eski Babillilerin matematik ve astronomi hakkında daha önce fark edildiğinden çok daha fazlasını bildiklerini keşfetti. Ulusal Bilimler Akademisi, Neugebauer'i "çağımızın müspet bilimler tarihinin, belki de bilim tarihinin en özgün ve üretken bilim insanı" olarak adlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Otto Wilhelm Hermann von Abich</span>

Otto Wilhelm Hermann von Abich, Alman mineralog ve jeologdu. St Petersburg Bilimler Akademisi'nin tam üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Eva Grebel</span>

Eva Katharina Grebel, Alman astronom. 2007'den beri Almanya'da bulunan Heidelberg Üniversitesi'nin Astronomik Hesaplamalar Enstitüsü'nün eş direktörlüğünü yapmaktadır. Eva Grebel, yıldızlar öbeği ve galaksi oluşumu araştırmalarında uzmandır.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Şayn</span> Sovyet gökbilimci (1892-1956)

Grigori Abramoviç Şayn, Sovyet / Rus gökbilimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay İvanoviç Andrusov</span>

Nikolay İvanoviç Andrusov, Rus İmparatorluğu doğumlu bir jeolog, stratigraf ve paleontologdu.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Marschall von Bieberstein</span>

Adolf Hermann Freiherr Marschall von Bieberstein, Alman İmparatorluğu'nun 1890–1897 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı görevini yapan siyasetçi ve diplomattı. Bu görevinden sonra Almanya'nın Osmanlı İmparatorluğu ve Birleşik Krallık'taki büyükelçiliğini de yapmıştır.