İçeriğe atla

Otto Strasser

Otto Strasser
Kişisel bilgiler
Doğum Otto Johann Maximilian Strasser
10 Eylül 1897(1897-09-10)
Bad Windsheim, Bavyera Krallığı, Alman İmparatorluğu
Ölüm 27 Ağustos 1974 (76 yaşında)
Münih, Bavyera, Batı Almanya
Partisi Almanya Sosyal Demokrat Partisi (1917–1920)
Alman Volkisch Özgürlük Partisi (1922–1925)
Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (1925–1930)
Kara Cephe (Almanya) (1930–1934)
Alman Sosyal Birliği (Batı Almanya) (1956–1962)
Bitirdiği okul Humboldt University of Berlin
Mesleği Filozof, editör, politikacı
Askerî hizmeti
Bağlılığı  Almanya
Rütbesi Teğmen
Çatışma/savaşları I. Dünya Savaşı

Otto Johann Maximilian Strasser (d. 10 Eylül 1897, Bad Windsheim – ö. 27 Ağustos 1974, Münih), Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (Nazi Partisi, NSDAP) bir Alman politikacısı ve üyesiydi.

Kariyeri

Otto Strasser, kardeşi Gregor Strasser ile birlikte, partinin sola dönük önde gelen bir ismi nedeniyle Adolf Hitler ile anlaşmazlıklar yaşayıp partiden ayrılmıştır. NSDAP'yi bölmüş ve Hitler'in elinden almak amacıyla Kara Cephe adlı bir grup oluşturdu. Bu grup aynı zamanda onun sürgün ve gizli bir muhalefet grubu olarak II. Dünya Savaşı sırasında görev yaptı.

I. Dünya Savaşı'nda aktif bir rol aldı. Otto Strasser 2 Ağustos 1914'te gönüllü olarak Bavyera Ordusu'na katıldı. Teğmen rütbesine yükseldi ve iki kez yaralandı. 1919 yılında Almanya'ya döndü. Freikorps Epp'te görev yaptı. Aynı zamanda, Almanya Sosyal Demokrat Partisi'ne katıldı. 1920 yılının Mart ayında Weimar Cumhuriyeti'ni devirmek amacıyla bir darbe girişimi olan Kapp Darbesi muhalefetine katıldı. O yıl partiden ayrıldı. 1925 yılında NSDAP'ye katıldı. Kardeşi Gregor Strasser birkaç yıldır bu partinin üyesi idi ve bir gazeteci olarak gazete için çalıştı. Bankalar ve sanayinin kamulaştırılmasına destek verdi. Sonradan Hitler ile anlaşmazlığa düştü. Partide aşağılanmış olmasına rağmen, yine de o, kardeşi Gregor ile birlikte, 1930 yılında Hitler tarafından NSDAP'den kovulana kadar, parti içinde solcu nasyonal sosyalistlerin lideri olarak çalışmaya devam etti.

Kovulmasının ardından, NSDAP'yi bölmek için bir girişim olarak radikal eski nasyonal sosyalistlerden oluşan Kara Cephe adlı kendi partisini kurdu. Partisi, 1933 yılında Hitler'in iktidara yükselişine karşı koyamadı. 1934 yılında Uzun Bıçaklar Gecesi'nde kardeşi Gregor Strasser de dahil önemli muhalifler öldürülmüştür.

Sürgün hayatı

Bu olaydan sonra Strasser, ilk olarak Avusturya'ya kaçtı. Daha sonra Prag, İsviçre ve Fransa'ya gitti. 1940 yılında, İsviçre'de eşini iki çocuğunu bırakarak Portekiz'den Bermuda'ya gitti. 1941 yılında, Kanada'ya göç etti ve "Ottawa Tutsağı" olarak ünlendi. Bu süre boyunca, Joseph Goebbels tarafından nasyonal sosyalistlerin "Bir Numaralı Halk Düşmanı" olarak kınandı ve kellesine 500.000 dolarlık ödül konuldu. Strasser Montreal'e yerleşti. 1942'de, Nova Scotia'da, Clarence'te Almanca konuşan Çek asıllı Adolph Schmidt'e ait bir çiftlikte bir süre yaşamış, daha sonra, Paradise'e taşınmıştır. Bir marketin üzerindeki kiralık bir dairede on yıl daha yaşamını sürdürmüştür. Nasyonal sosyalizmin birçok doktrinleri hâlâ etkili eski bir NSDAP üyesi olarak, Müttefik Güçler tarafından ve daha sonra Batı Alman hükûmeti tarafından savaştan sonra Batı Almanya'ya dönmesi engellenmiştir.

Sürgün hayatı sırasında, Üçüncü Reich ve New Statesman dahil olmak üzere, İngiliz, Amerikan ve Kanada gazeteleri, hakkında Nazi liderliği ile ilgili makaleler yazdı.

Almanya'ya dönüşü

Strasser, Almanya Federal İdare Mahkemesinin bir kararı ile (daha önce Batı Alman hükûmeti tarafından girişi reddedildikten sonra) tarafından 1955 yılında Almanya'ya geri dönmesine izin verildi ve Münih'e yerleşerek tekrar vatandaşlık aldı. 1956 yılında kendi yeni "milliyetçi ve sosyalist" odaklı partisi olan Alman Sosyal Birliğini (genellikle Almanya'nın 1949-1952 yılları arası yasaklı Sosyalist Reich Partisi'nin bir halefi olarak adlandırılır) oluşturmak için çalıştı ama destek bulamadı. Hayatının geri kalanında, 1974 yılında Münih'te ölümüne kadar neo-Nazizmi yaymak için çalışmalarda bulunmaya devam etti.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Röhm</span>

Ernst Röhm, Alman subay, siyaset adamı, Sturmabteilung (SA) örgütünün kurucusu ve kumandanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Reich Partisi</span> Neo-Nazi siyasi parti

Sosyalist Reich Partisi, II. Dünya Savaşı sonrasında Batı Almanya'da faaliyet göstermiş bir neo-Nazi siyasi partisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Gertrud Scholtz-Klink</span>

Gertrud Scholtz-Klink, Nazi Almanyası'nda ateşli bir NSDAP üyesi ve NS-Frauenschaft lideriydi. Unvanı Reichsfrauenführerindir. Gertrud Scholtz-Klink 11 çocuk doğurup mükemmel Alman kadını imajını gururla taşımış, daha sonra hayatının bir bölümünü hapishanede geçirmiş, ölümüne kadar nasyonal sosyalizme olan hayranlığını ve nasyonal sosyalizme yakınlığını dile getirmişti.

<span class="mw-page-title-main">Robert Ley</span> Alman politikacı

Dr. Robert Ley, Nazi Almanyası'nda politikacı ve 1933-1945 yılları arası Deutsche Arbeitsfront başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Reichsparteitag</span>

Reichsparteitag veya Nürnberg Mitingleri, Weimar Cumhuriyeti'nde ve Nazi Almanyası'nda 1923'ten 1938 yılına kadar Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (NSDAP) düzenlediği yıllık mitingi idi.

<span class="mw-page-title-main">Anton Drexler</span>

Anton Drexler, 1920'lerde siyasetin ilk günleri sırasında Adolf Hitler'in akıl hocası olarak bilinen Alman siyasi lider.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Berchtold</span>

Joseph Berchtold, ilk kıdemli Nazi görevlilerinden biri ve hem Sturmabteilung hem de Schutzstaffel'in kurucularından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Gregor Strasser</span> Alman politikacı, Nazi Partisinde Adolf Hitlerin rakibi

Gregor Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP)'nde bir politikacı. Uzun Bıçaklar Gecesi sırasında Berlin'de öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Alman İşçi Partisi</span>

Alman İşçi Partisi, I. Dünya Savaşı'ndan sonra Weimar Almanya'sında kurulan kısa ömürlü aşırı sağcı bir siyasi partiydi. Resmî olarak Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi olarak bilinen Nazi Partisi'nin öncüsüydü. DAP sadece 5 Ocak 1919'dan 24 Şubat 1920'ye kadar varlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Otto Wels</span>

Otto Wels, 1919-1939 yılları arasında Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) başkanlığını yapmış Alman politikacı. 1873'te Berlin'de doğdu. 1891'de SPD'ye katıldı. 1912'de Reichstag'a girdi ve milletvekilliği yapmaya başladı. 14 Haziran 1919'da SPD'nin lideri oldu. Wels önderliğindeki Almanya Sosyal Demokrat Partisi; Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) ve Almanya Komünist Partisi (KPD) ile beraber Weimar Cumhuriyeti dönemi Almanya'sının en önemli 3 partisinden biri olmuştu. Wels, komünistlere ve nasyonal sosyalistlere karşı bir propaganda yürütmekteydi, çünkü ona göre fazlasıyla radikal olan komünistler ve nasyonal sosyalistler cumhuriyetin varlığı için birer tehlikeydi. SPD Temmuz 1932, Kasım 1932 ve Mart 1933 seçimlerinde sırasıyla % 21.58, % 20.43 ve % 18.25 oranında oy alarak ana muhalefet konumunda yer aldı. 1933'te NSDAP'nin iktidara gelmesiyle çıkan Yetki Yasası'na karşı konuşma yapan tek Reichstag üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Strasserizm</span>

Strasserizm, nasyonal sosyalizmin, Yahudi düşmanlığı ve anti-kapitalizm temelinde ulusal yeniden doğuşu hedefleyen, daha radikal, kitlesel eylem ve işçi tabanlı bir form oluşturması çağrısında bulunan bir koludur. Neo-Nazizm'in günümüzdeki düşünce yapılanmasını oluşturur. Adını Gregor ve Otto Strasser adlı iki Nazi kardeşten almıştır. Adolf Hitler'le olan siyasal karşıtlıkları, 1930'da Otto Strasser'in Nazi Partisi'nden ihracına, 1934'te Gregor Strasser'in Uzun Bıçaklar Gecesi'nde öldürülmesine neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Esser</span>

Hermann Esser, Nazi Partisi'nin (NSDAP) ilk üyesiydi. Bir gazeteci olan Esser, Nazi gazetesi Völkischer Beobachter'ın editörü ve Reichstag'ın bir Nazi üyesiydi. Partinin ilk tarihlerinde, Adolf Hitler'in fiili bir milletvekiliydi. Hitler'in en eski takipçilerinden ve arkadaşlarından biri olarak Weimar Cumhuriyeti döneminde partide etkili pozisyonlarda bulundu ancak Nazi döneminde etkisini kaybetti.

Biftek Nazi, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya Sturmabteilung'a katılmış komünistleri, sosyalistleri veya sol düşünceyi benimsemiş olanları tanımlamak için kullanılmış bir terim veya lakaptır. Kahverengi giyinen Sturmabteilung üyesi olup sol veya sosyalist düşünceyi benimseyenler bir bifteğe benzetilmiş ve "dıştan bakınca kahverengi ama esasen içi kızıl" ifadesiyle oluşturulmuştur. Bireye söylenen "Kızıl" tanımı o dönem özellikle komünistler ve sol ideolojinin farklı çeşitlerini benimseyenler için söylenmekteydi.

Nasyonal sosyalizm ideolojisinde sosyalizmin ne anlama geldiği veya neden bu ismin tercih edildiği, Naziler hakkında yapılan tartışmalara konu olmuştur. Sık görülen bir düşünceye göre; amaç sadece o dönem sosyalizm sözcüğünün popülerliğinden, işçi sınıfını olumlu biçimde etkilemesinden ve alt sınıfı partiye kazandırma isteğinden dolayı ideolojiye ve partinin ismine sosyalizmin entegre edildiğidir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Cephe (Almanya)</span>

Devrimci Nasyonal Sosyalistlerin Savaş Birliği, daha yaygın olarak Kara Cephe olarak bilinir, Otto Strasser tarafından 1930'da Nazi Partisi'nden (NSDAP) kovulmamak için istifa ettikten sonra kurulan siyasi bir gruptu.