İçeriğe atla

Otto Meissner

Otto Meissner

Otto Lebrecht Eduard Meissner (d. 13 Mart 1880, Bischwiller, Alsace – ö. 27 Mayıs 1953, Münih), Friedrich Ebert ve Paul von Hindenburg'un yönetiminde Weimar Cumhuriyeti'nin tüm dönemi boyunca Almanya Cumhurbaşkanı Dairesi başkanı ve sonunda, Adolf Hitler'in Nazi hükûmetinin başında oldu. 1937 yılında, Meissner yeni oluşturulan "Führer'in ve Şansölye Cumhurbaşkanlığı Başbakanlık Federal Bakanı" pozisyonuna atandı.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra, Meissner Müttefikler tarafından tutuklandı ve Nürnberg Mahkemelerinde tanık olarak sorgulandı. Temmuz 1947 yılında suçlanan eski Devlet Bakanı Franz Schlegelberger için bir tanık olarak ortaya çıktı. Sonunda Wilhelmstrasse Mahkemesinde yargılandı, ancak mahkeme 14 Nisan'da beraatine karar verdi. İki yıl sonra, Mayıs 1949'da Münih'te yine suçlandı. 1953'te öldü.

Kaynakça

  • Karl Dietrich Bracher, Die Auflösung der Weimarer Republik. Eine Studie zum Problem des Machtverfalls in der Demokratie, 3-7610-7216-3
  • Heinrich August Winkler, Weimar. 1918–1933. Die Geschichte der ersten deutschen Demokratie, 3-406-44037-1
  • Robert Wistrich, Who's Who in Nazi Germany, Macmillan Publishing Co., 1982, 0-02-630600-X

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fritz Lang</span> Avusturyalı film yönetmeni (1890 – 1976)

Friedrich Anton Christian Lang Avusturyalı yönetmen, senaryo yazarı, film yapımcısı. Sinema tarihinin önemli filmlerinden biri olan Metropolis en önemli yapıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Carl Orff</span> Alman besteci

Carl Orff, Carmina Burana isimli sahne kantatının yaratıcısı olan Alman bestecidir. Orff, çocuklara müzik öğretmek için özel bir eğitim yöntemi geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hjalmar Schacht</span>

Horace Greeley Hjalmar Schacht, Alman Bankacı. Reichsbank'ın genel başkanı ve Nazi Almanyası'nın Ekonomi Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Weimar Cumhuriyeti</span> 1918/1919–1933 yıllarında Almanya

Weimar Cumhuriyeti, Almanya'da, Philipp Scheidemann'ın 9 Kasım 1918 tarihinde cumhuriyetin kurulduğunu ilan etmesi ile başlayıp 30 Ocak 1933 tarihinde Adolf Hitler'in şansölye olmasına kadar süregelmiş döneme verilen isimdir. “Weimar Cumhuriyeti” adı tarih yazımı için kullanılan bir terimdir. Bu adın kaynağı, I. Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle çıkılması sonucu lağvedilen Alman monarşisi yerine millî meclisin yeni anayasayı oluşturmak için 1919 yılında toplandığı Weimar kentidir. Parlamenter demokrasiye dayanan bir rejimin kurulmuş olduğu bu dönemde “Deutsches Reich” yani Alman İmparatorluğu adı muhafaza edildi. Almanya'da liberal demokrasi yerleştirmek için yapılan bu ilk girişim, yoğun sivil anlaşmazlıkların ve ekonomik sorunların olduğu bir dönem getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Erich Kästner</span> Alman yazar (1899-1974)

Emil Erich Kästner Alman yazar.

<span class="mw-page-title-main">Carl von Ossietzky</span> 1935 Nobel Barış Ödülü sahibi Alman yayıncı, yazar ve pasifist

Carl von Ossietzky, Alman yayıncı, yazar ve pasifist. 1935 Nobel Barış Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Hans Baur</span>

Hans Baur, (resmî nüfus kaydı: Johann Peter Baur,, Alman pilot. Nazi Almanyası'nda SS-Gruppenführer ve Polizei Generalleutnant. Adolf Hitler'in Özel Hava Ulaştırma Bölüğünün Baş Pilotu ve Hükûmet mensuplarını taşıyan Hava Ulaştırma Bölüğü Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Seyss-Inquart</span> 13. Avusturya şansölyesi

Arthur Seyß-Inquart, Avusturyalı nasyonal sosyalist siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Schwerin von Krosigk</span> Nazi Almanyasının son şansöylesi, politikacı, yazar.

Johann Ludwig (Lutz) Graf Schwerin von Krosigk, Nazi Almanyası'nın son şansölyesi.

<span class="mw-page-title-main">Hugo Sperrle</span>

Hugo Sperrle, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda Luftwaffe Mareşaliydi. Hugo Sperrle 1935'teki İspanya iç savaşı'nda görev yapmıştı. Fransa'ya karşı savaşta 3. hava komutanlığını kontrol etmiş ve İngiltere'de geçen hava savaşlarında komutasındaki filo büyük rol oynamıştır. Savaştan sonra Müttefik Kuvvetler tarafından yakalanmış fakat çıkarıldığı mahkemede beraat etmiş, 1953 yılında ise ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Frick</span> Alman Nazi partisi üyesi

Wilhelm Frick, 1933'ten 1943'e kadar Adolf Hitler'in kabinesinde İçişleri Bakanı olarak görev yapan, Bohemya ve Moravya'nın son valisi ve Nazi Partisi'nin (NSDAP) önde gelen bir Alman politikacısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Richard Strauss</span> Alman Romantik Dönem bestecisi

Richard Georg Strauss, edebi alt yapıya sahip uzun senfonik şiirleri ve operaları ile ünlü Alman Romantik Dönem bestecisi. Ayrıca Strauss önemli bir orkestra şefi ve tiyatro yönetmeniydi.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Stuckart</span>

Wilhelm Stuckart, Nazi Partisi avukatı, Alman İçişleri Bakanlığı devlet sekreteri ve daha sonra mahkûm bir savaş suçlusudur.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Schmitt</span>

Kurt Schmitt, Alman ekonomi lideri ve Nazi Almanyası Ekonomi Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Gudrun Burwitz</span> Heinrich Himmlerin kızı, Nazi sempatizanı

Gudrun Margarete Elfriede Emma Anna Burwitz, Nazi Partisi (NSDAP)'nin önde gelen üyelerinden olan ve Nihai Çözüm'ün baş mimarı Reichsführer-SS Heinrich Himmler'in kızıydı. II. Dünya Savaşı'nın sonunda, Müttefik zaferi sonrasında tutuklandı ve Nürnberg mahkemelerinde ifade verdi. Nazi ideolojisini hiçbir zaman terk etmemiş, babasının itibarını savunmak için sürekli mücadele etmiş ve SS'in eski üyelerine destek vererek Neo-Nazi gruplarına yakından dahil olmuştur. Aşırı sağcı Almanya Ulusal Demokratik Partisi (NPD)'nin yetkilisi Wulf Dieter Burwitz ile evlenmiştir.

Ralph-Johannes Lilie, Alman Bizantolog.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Épuration légale</span>

Épuration légale, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin Fransa'yı işgalinin ardından kurulan Vichy rejiminin yıkılmasının ardından işgalden kurtarılan Fransa'da 1944-1949 arasında süren yasal tasfiye sürecini anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Freikorps Oberland</span>

Freikorps Oberland, Weimar Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında Komünist ve Polonyalı isyancılara karşı savaşan gönüllü bir paramiliter örgüt idi. 1921'deki Annaberg Muharebesi'nde başarılı oldu. Örgütün bazı üyeleri daha sonra Nazilere katıldı.

Alman Çiftçi Partisi veya Alman Köylü Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde 1928-33 yılları arasında var olan bir Alman tarımsal siyasi partisiydi. Parti, 1920'lerin ortalarından sonlarına kadar orta sınıfların, Hristiyan-Ulusal Köylü ve Çiftçi Partisi ve kentsel alanlarda Sivil Haklar ve Deflasyon için Reich Partisi ve Alman Orta Sınıfının Reich Partisi gibi oldukça dar tabanlı kendi partilerini kurarak ekonomik çıkarlarını savunmaya yönelik daha geniş bir girişimin parçası olarak nitelendirilmiştir. Parti, 1933 yılında iktidardaki NSDAP tarafından yasaklanmış ve yasadışı hale getirilmiştir.