İçeriğe atla

Otto Kumm

Otto Kumm
Otto Kumm Yarbay rütbesindeyken (Mart 1943)
Doğum1 Kasım 1909(1909-11-01)
Hamburg, Almanya
Ölüm23 Mart 2004 (94 yaşında)
Offenburg
BağlılığıNazi Almanyası Nazi Almanyası
Branşı Waffen-SS
RütbesiSS-Brigadeführer
Komutası7. SS Gönüllü Dağ Tümeni "Prinz Eugen", 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler"
Çatışma/savaşlarıII. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç (2. Sınıf) Demir Haç (1. Sınıf) Meşe Yaprağı ve Kılıç ilaveli Şövalye Demir Haçı Altın Alman Haçı
Otto Kumm (ön sıra, solda), Heinrich Himmler, diğer SS subayları ve Nazi Partisi yetkilileriyle birlikte Mauthausen-Gusen toplama kampını ziyaret ederken, Haziran 1941

Otto Kumm (1 Kasım 1909, Hamburg, Almanya - 23 Mart 2004, Offenburg), II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda SS Tuğgenerali (SS-Brigadeführer) ve Waffen-SS Generali. Otto Kumm savaştan sonra Die Hilfsgemeinschaft auf Gegenseitigkeit der ehemaligen Angehörigen der Waffen-SS e.V. (HIAG) adlı Waffen SS gaziler yardımlaşma örgütlenmesinin başı ve ilk kurucusu oldu.

SS-SS-Brigadeführer Otto Kumm resmen 15 Şubat 1945 tarihi itibarıyla 1. SS Bölümü Leibstandarte SS Adolf Hitler (LSSAH) yeni Bölümü Komutanı olarak atandı. LSSAH'ın çökmekte olan durumu nedeniyle ve önceki LSSAH Komutanını desteklemek için Macaristan'a transfer olmuştu. SS-Brigadeführer Mohnke bir hava saldırısında yaralanmıştır.

Tümen komutanı olarak Otto Kumm ve LSSAH, (6 Mart 1945-16 Mart 1945) Balaton Gölü Harekâtı'nda (Frühlingserwachen) yer aldı. Bu operasyon 6 Mart 1945 tarihinde II. Dünya Savaşı sırasında başlatılan son büyük Alman saldırısı oldu. Almanlar Doğu Cephesi'nde, Macaristan'daki Balaton Gölü alanının yakınında saldırılar başlattı. Balaton Gölü Harekâtı başarısızlıkla sonuçlandı. Balaton Gölü Harekâtı, Sepp Dietrichb en 6. SS Panzer Ordusu ve LSSAH'ın başarısızlığından sonra Viyana alanına çekildi. Almanlar umutsuzca Viyana'da hızla gelen Sovyetlere karşı kenti, korumak amacıyla savunma pozisyonu hazırladı.

Viyana düştükten sonra, LSSAH 8 Mayıs 1945 tarihinde, Steyr alanında ABD güçlerine teslim oldu. ABD ordusu tarafından yönetilen Dachau kampına gönderildi. Otto Kumm, kampın duvarının üzerinden kaçarak savaş suçlarının yargılanmak üzere Yugoslavya'ya iade edilmesinden kaçmaya çalıştı.

Otto Kumm, II. Dünya Savaşı'nın bitiminden sağ olarak kurtuldu ve bir iş insanı oldu. 1951 yılında kurulmuş olan ve kurucusu olduğu Waffen-SS gaziler örgütü HIAG'ın ilk başkanı oldu. Nazi örgütü olduğu gerekçesi ile Batı Alman hükûmeti tarafından, HIAG 1992 yılında dağıtıldı.

Öldüğünde son kalan SS-Brigadeführer ve Waffen-SS Tümgeneraliydi. Otto Kumm, Meşe Yaprağı ve Kılıç ilaveli Şövalye Haç sahibi olarak hayatta kalan son Waffen-SS subayıydı.

Soldan sağa: Sylvester Stadler, Hans Weiß, Christian Tychsen, Otto Kumm, Vinzenz Kaiser und Karl-Heinz Worthmann (Nisan 1943, Rusya, SS-Propagandakompanie (PK)'nin çektiği fotoğraflardan

Kaynakça

Askerî görevi
Önce gelen:
SS-Brigadeführer Karl Reichsritter von Oberkamp
7. SS Gönüllü Dağ Tümeni "Prinz Eugen" Komutanı
30 Ocak 1944 - 20 Ocak 1945
Sonra gelen:
SS-Brigadeführer August Schmidthuber
Önce gelen:
SS-Brigadeführer Wilhelm Mohnke
1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler" Komutanı
6 Şubat 1945 - 8 Mayıs 1945
Sonra gelen:
Dağıldı

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Schutzstaffel</i> Koruma Timi

Schutzstaffel, Adolf Hitler ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) altında Nazi Almanyası'nda ve daha sonra Alman işgali altındaki Avrupa'da önemli bir paramiliter örgüttü. Örgüt, Münih'teki parti toplantılarına güvenlik sağlaması için NSDAP gönüllülerinden oluşan ve Saal-Schutz olarak bilinen küçük bir koruma birimi olarak başladı. 1925'te Heinrich Himmler birime katıldı, bu zamana kadar birim reforme edilmiş ve son adı verilmişti. Himmler'in yönetimi (1929-1945) altında örgüt Weimar Cumhuriyeti içerisinde küçük bir paramiliter kuruluştan Nazi Almanyası'ndaki en güçlü örgütlerden birine dönüştü. NSDAP'nin yükselmesinden 1945'te yönetimin çökmesine kadar, SS Almanya'nın ve Alman işgali altındaki Avrupa'nın en önemli güvenlik, gözetim ve terör organıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Kaltenbrunner</span>

Ernst Kaltenbrunner, Nazi Almanyası'nda profesör, doktor, general ve Nazi Partisinin önde gelenlerindendi.

<span class="mw-page-title-main">Paul Hausser</span> Nazi SS subayı

Paul Hausser, Alman general. Nazi döneminde SA komutanı ve Uzun Bıçaklar Gecesinden sonra Waffen SS komutanı olarak görev yaptı. Özellikle II. Dünya Savaşında SS Panzer Kolordusunun komutanı olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">1. Waffen-SS Panzer Tümeni Leibstandarte SS Adolf Hitler</span>

1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler", Waffen SS'e bağlı 38 tümenden biri. Bu tümenin görevi Adolf Hitler'i korumaktı. Bu birlikteki bütün askerler Aryan felsefesine göre seçiliyorlardı. Nazi Partisine bağlılığını ispatlamış ve Hitler için ölmeyi göze alabilecek sadık ve cesur üyelerden oluşuyordu. Her birlikte olduğu gibi bu birlikte de Aryan felsefesinin yanı sıra güçlü bir fiziki yapı aranıyordu.

<span class="mw-page-title-main">2. Waffen-SS Panzer Tümeni Das Reich</span>

2. SS Panzer Tümeni "Das Reich", Waffen-SS'e bağlı 38 tümenden biri. II. Dünya Savaşı'nda Nazi ordusunun en deneyimli ve zorlu şartlarda eğitilmiş, sert çatışmalara katılmış tümenlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Meyer</span> Waffen-SS Generali

Kurt "Panzer" Meyer, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nda Waffen-SS Generali.

<span class="mw-page-title-main">Theodor Wisch</span> Waffen-SS generali ve 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler" komutanı

Theodor Wisch, II. Dünya Savaşı sırasında Waffen-SS generali ve 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler" komutanı. Theodor Wisch SS Brigadeführer ve Waffen-SS Tümgeneraliydi.

<span class="mw-page-title-main">7. Waffen-SS Gönüllü Dağ Tümeni Prinz Eugen</span>

7. SS Gönüllü Dağ Tümeni "Prinz Eugen", "Prinz Eugen" Tümeni 1942'de Hırvatistan, Sırbistan, Macaristan ve Romanya'da yaşayan etnik Alman (Volksdeutsche) gönüllülerden oluşturulmuştu. II. Dünya Savaşı'nda balkanlardaki anti-partizan operasyonlarıyla meşgul olmuşlardı.

<span class="mw-page-title-main">Budapeşte Muharebesi</span> Kuşatma

Budapeşte Muharebesi, Sovyet kuvvetlerinin II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru sınırı geçerek Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye yönelen genel taarruzlarının devamında kentin kuşatılması ve alınması sırasında yaşanan çatışmalardır. Macar ve Alman birliklerince savunulan kent, 29 Kasım 1944 tarihinde Kızıl Ordu'ya bağlı birlikler ve artık Sovyetler Birliği'nin müttefiki olan ve Almanya'ya savaş ilan etmiş bulunan Rumen ordusu tarafından kuşatıldı. Kuşatma, kenti savunan kuvvetlerin 13 Şubat 1945 tarihinde kayıtsız şartsız teslim olmasıyla sona erdi. Kenti kuşatan Sovyet güçleri, Rodion Malinovski'nin 2. Ukrayna Cephesi'ne bağlı birliklerdir. Savunmadaki kuvvetler, Alman Waffen-SS birlikleri ile Macar Ordusu'dur. Budapeşte kuşatması II. Dünya Savaşı boyunca yaşanan en kanlı kuşatmalardan biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sylvester Stadler</span>

Sylvester Stadler, II. Dünya Savaşı sırasında SS-Brigadeführer ve Waffen-SS Tümgenerali. Savaşta en genç Alman generallerinden biriydi. Savaş, 1945'te bittiği zaman sadece 34 yaşındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Panzerfaust Harekâtı</span> Wehrmachtın Macaristanı işgal planı

Panzerfaust Harekâtı, Wehrmacht'ın II. Dünya Savaşı sonlarında 15-16 Ekim 1944'te Macaristan'ı işgal için giriştiği bir harekâttır. Adolf Hitler, Macaristan Kral Naibi Amiral Miklós Horthy'nin, Kızıl Ordu birliklerinin ilerlemesi karşısında, ülkesinin teslim olması konusunda Sovyetler Birliği ile gizlice görüşmeler yaptığını öğrenince, bu gidişata engel olması için Waffen-SS komando Binbaşı Otto Skorzeny'i görevlendirdi. Romanya zaten kısa bir süre önce Sovyetler ile birleşmiş ve Almanya'ya savaş ilan etmişti. Hitler, Macarların teslim olması durumunda güney kanadının bütünüyle korumasız kalacağından, hâlen Sovyet ilerlemesine karşı Balkanlar'da çarpışmakta olan bir milyon askerinin durumunun da tehlikeye gireceğinden endişe etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Balaton Gölü Harekâtı</span> Harekât

Balaton Gölü Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde gerçekleşen son Alman taarruz harekâtıdır. Harekât, Macaristan topraklarının güneybatı kesiminde 6 - 16 Mart 1945 tarihleri arasında icra edilmiştir. Harekât, Almancada Plattensee Taarruzu, Rusçada Balaton Savunma Harekâtı ve İngilizcede Balaton Gölü Taarruzu olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">HIAG</span>

HIAG (Almanca: Hilfsgemeinschaft auf Gegenseitigkeit der Angehörigen der ehemaligen Waffen-SS, tam olarak, Waffen-SS'in eski üyeleri tarafından 1951 yılında kurulmuş bir örgüttür.

<span class="mw-page-title-main">29. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Italia</span>

29. SS Waffen Grenadier Tümeni "Italia", II. Dünya Savaşı sırasında İtalya kralı Benito Mussolini'nin görevine son verilerek hapse atılmasının ardından Nazi Almanyası'nın onu kurtararak kurmuş olduğu İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'nden devşirilen insanlardan oluşan tümendir. Kurulduktan sonra bu tümen Heinrich Himmler'in kontrölündeki Waffen-SS tümenleri'ndeki 38 tümenden bir tanesi oldu. Kuruluşunun ardından İtalya Cephesi'ndeki savaşlara girdi. 30 Nisan 1945 tarihinde Gorgonzola'daki Amerikan birliklerine teslim oldu.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">21. Waffen-SS Dağ Tümeni Skanderbeg</span>

21. SS Waffen Dağ Tümeni "Skanderbeg", II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından işgal edilen bölgelerde meydana gelen partizanlara karşı oluşturulmuş 38 Waffen-SS tümeninden biridir. Bu tümenin dağ birliği olarak kurulmasının sebebi partizanların dağlarda olmasıdır. Tümenin adı Osmanlı'nın Arnavutluk'a işgaline karşı savaşan Skanderbeg, Türkçesi İskender Bey'den gelir. Tümen hiçbir zaman Wehrmacht'ın bir parçası olmamıştır. Nürnberg mahkemelerinde Waffen SS'e katılımı nedeniyle ve savaş suçları sebebiyle suç örgütü ilan edilmiştir. Sembolü ise Arnavutluk'un bayrağında da olan çift başlı kartaldır.

Ewald Lindloff, II. Dünya Savaşı sırasında Hitler'in intihar ettiği 30 Nisan 1945'te Führerbunker'de bulunan bir Waffen-SS subayı idi. Hitler'in cesedini elden geçirmekle görevlendirildi. Lindloff, daha sonra Berlin'de ağır ateş altında Weidendammer Köprüsü'nü geçerken 2 Mayıs 1945'te patlak veren olay sırasında öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">23. Waffen-SS Gönüllü Panzergrenadier Tümeni Nederland</span>

23. SS Freiwilligen-Panzergrenadier "Nederland" Tümeni, II. Dünya Savaşı esnasında Nazi Almanyası ordusu Waffen SS'in parçası olan 1941 yılında kurulmuş bir panzergrenadier tümeni. Mayıs 1945 'te Amerikan Birliklerine teslim oldular.

<span class="mw-page-title-main">Hubert Meyer</span>

Hubert Meyer, 2. Dünya Savaşı'nda bir Waffen-SS subayı ve savaş sonrasında bir aktivistti. 1944'te geçici olarak 12. Waffen-SS Panzer Tümeni Hitlerjugend'a komuta etti. Savaştan sonra HIAG'a katıldı ve Meyer, örgütün 1992'deki feshedilişinden önceki son başkanıydı.

Rudolf Lehmann, 2. Dünya Savaşı sırasında bir Waffen-SS subayıydı. Kendisi Şövalye Haçıyla taltif edilenlerdendi. Savaştan sonra Almanca yayımı HIAG, İngilizce yayımı ise J.J. Fedorowicz Yayınevi tarafından yapılan ve 1. Waffen-SS Panzer Tümeni Leibstandarte SS Adolf Hitler'nın tarihini anlatan bir kitap yazdı.