Habsburg Hanedanı, Avrupa'nın çeşitli ülkelerini yüzyıllar boyunca yönetmiş bir hanedan. Avusturya Hanedanı olarak da bilinir.
Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, 962-1806 yılları arasında 844 yıl boyunca Orta Avrupa'da hüküm sürmüş bir monarşi. Alman Krallığı temelinde olsa da, aslında bir devletçikler bütünüdür. Daha doğrusu imparatorluk toprakları tek bir hanedanın malı değildi. Ülke toprakları birçok federal hanedanlık tarafından yönetiliyordu. Kutsal Roma İmparatorluğu'nu oluşturan bu hanedanlıklar şunlardı:
- Habsburg Hanedanı (Avusturya, Bohemya ve İspanya Kolu)
- Hohenzollern Hanedanı (Brandenburg ve Frankonya Kolu)
- Wettin Hanedanı (Albrecht ve Ernst Kolu)
- Wittelsbach Hanedanı (Bavyera ve Pfalz Kolu
- Oldenburg Hanedanı Kolu
Kutsal Roman İmparatorları, Orta Avrupa'da Orta Çağ ve Yeni Çağ'da hüküm sürmüş olan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun seçimle işbaşına geçen hükümdarlarıydı. Geleneğe göre 2 Şubat 962 tarihinde Papa XII. Ioannes'in elinden taç giymiş olan Saksonya Dükü, Almanya Kralı olan I. Otto ilk Kutsal Roma İmparatoru kabul edilmektedir. Ancak İmparatorluğun kendi daha sonraları kurulmuştur. Son Kutsal Roma İmparatoru II. Franz 1806 yılındaki Napolyon Savaşları sırasında tahttan feragât etti ve imparatorluk böylece son buldu.
III. Otto Dördüncü Saksonya hükümdarı veya Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun Ottoyan hanedanı. Babası II. Otto 'nun ölümü üzerine, 983 yılında Almanya Kralı olarak seçildi.
Hohenstaufen Hanedanı, 1138-1254 yılları arasında Orta Avrupa'da hüküm sürmüş bir kraliyet ailesidir.
IV. Otto 1198-1208 döneminde iki rakip Almanya Kralı'ndan biri; 1208'den itibaren tek Almanya Kralı; 1209 - 1215'te tahttan zorla feragat etmesine kadar Kutsal Roma İmparatoru. Welf Hanedanı'ndan olan tek Almanya Kralı. Papa III. Innocentius ile çatışmaya girmesi sonucu papa tarafından 1210'da aforoz edilmiştir.
Makedon Hanedanı 867-1056 arasında Bizans İmparatorluğu'nu yöneten aile.
Saksonya Elektörlüğü, bazen Yukarı Saksonya olarak da adlandırılan bir Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu devleti. İmparator IV. Karl, 1356 Altın Boğası ile Askanya dükalığı Saksonya-Wittenberg'e elektörlük statüsü verdiğinde kuruldu. Askanya Hanedanı'nın soyunun tükenmesiyle ülke 1423 yılında Meissen Prensliği'nin başındaki Wettin Hanedanı'na verildi. Bir dönem Meissen'den ülkeyi yöneten hanedan daha sonra başkenti Dresden'e taşıdı. 1806'da imparatorluğun yıkılışından sonra Wettin elektörleri Saksonya Kralı unvanını aldı.
Bohemya Krallığı Orta Avrupa'da Bohemya bölgesinde yer alan Çek devletidir, bugünkü Çekya sınırları içinde kalmaktadır. 1806 tarihine kadar Bohemya kralı Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu hükümdarı seçme yetkisine sahip olan elektör heyetinin üyesiydi. Krallık önce Avusturya İmparatorluğu, 1867 yılında da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu topraklarının parçası olmuştur. I. Dünya Savaşı'nda İttifak Devletlerinin yenilgisinin ardından krallık ve bağlı olduğu imparatorluk dağılmış, sonrasında bağımsızlığını ilan eden Çekoslovakya'nın ana unsurlarından olmuştur.
Alman Krallığı, Karolenj İmparatorluğu'nun doğusundaki toprakları içine alan bir devlettir. Anglosakson İngiltere ve Orta Çağ Fransası'nda olduğu gibi bağımsız halk ve krallıkların bir araya gelmesiyle kurulmuştur. 843 tarihli Verdun Antlaşması'yla ortaya çıkan Doğu Frank Krallığı'nın ardılı olan devlet 911 yılına dek Karolenj hanedanı tarafından yönetilmiş, 962'de I. Otto'nun tahta geçmesiyle Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun omurgası durumuna gelmiştir.
VI. Benedictus, 19 Ocak 973'ten 974'teki ölümüne kadar Papa olarak görev yapmıştır. Kısa görev süresi, Alman imparatorlarının Otto I ve Otto II dönemlerinin arasındaki geçiş döneminde, Crescentii ve Tusculani gibi Roma aristokrat ailelerinin desteğinde Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun kuruluşunun kuruluş zamanında geçti.
Nassau-Weilburg Hanedanı, Nassau Hanedanı'nın alt kolu, 1344'ten 1806'ya kadar şimdi Almanya'da olan, o zamanki Kutsal Roma İmparatorluğu'nun parçası olan Nassau Kontluğu'nun bir bölümünü yöneten hanedan.
Wettin Hanedanı, günümüz Saksonya, Saksonya-Anhalt ve Thüringen eyaletlerinde toprakları yöneten Alman kontları, dükleri, prensleri ve krallarının hanedanıdır. Hanedan, Avrupa'nın en eski hanedanlarından biridir ve kökenleri, Wettin, Saxony-Anhalt şehrine kadar uzanır. Wettinler, Kutsal Roma İmparatorluğu içinde yavaş yavaş iktidara yükseldi. Ailenin üyeleri, 1030'da Sakson Doğu Yürüyüşü'nden başlayarak birçok Orta Çağ devletinin hükümdarı olmuştur.
Limburg-Lüksemburg Hanedanı V. Henry'nin Lüksemburg Dükü olmasıyla 12 Şubat 1247'de kurulan kraliyet ailesidir. Kutsal Roma İmparatorluğu, Bohemya Krallığı, Macaristan Krallığı ve Fransa Krallığı'nı yönetmiş hanedandır. Temeli Lüksemburg Dükalığı'nı yönetmekle başlayan bu aile 1519'da I. Anthony'nin ölümüyle sona ermiştir.
Bavyera Elektörlüğü, 1623 ile 1806 yılları arasında Kutsal Roma İmparatorluğu içerisinde yer almış bağımsız bir elektörlüktü. Elektörlük, Bavyera Dükalığı'nın ardılı olup, 1806 yılında kurulmuş Bavyera Krallığı'nın öncülüdür. Elektörlüğün yöneticileri olan prens elektörleri, devletin tarihi boyunca hep Wittelsbach Hanedanı'nın üyelerinden oluşmuştur. Devletin ilk elektörü I. Maximilian, son elektörü ise Kutsal Roma İmparatorluğu'nun dağılmasından sonra Bavyera Kralı unvanını alacak Maximilian I. Joseph'tir.
Karolenj Hanedanı, kökenleri 7. yüzyıl'a Arnulfing ve Pippinid klanlarına dayanan Charles Martel tarafından kurulan bir Frank hanedanıdır. Hanedan, 8. yüzyılda gücünü konsolide etti ve Frankların hükümdarı haline geldi. 751'de Frenklerini yöneten Merovenj Hanedanı, Papa'nın rızasıyla devrildi ve Martel'in oğlu Kısa Pepin, Frankların Kralı olarak taç giydirildi. Pepin'in oğlu Şarlman'ın 800 yılında Batı Roma İmparatoru olarak taç giymesiyle Karolenj Hanedanı gücünün zirvesine ulaştı. Şarlman'ın 814'teki ölümü, Karolenj İmparatorluğu'nun parçalanma dönemini başlattı ve sonunda Fransa Krallığı ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun evrimine yol açacak olan süreç başladı.
Kutsal Roma İmparatoriçesi veya Kutsal Roma İmparatorluğu'nun İmparatoriçesi, Kutsal Roma İmparatorunun eşine veya naipine verilen unvandır.
Imperator; Roma İmparatorluğu, Doğu ve Batı Roma İmparatorlukları ve Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğunda kullanılmıştır. Imperator, Roma'da hanedan üyesi anlamına gelir. Romalı hanedanlardan biri yıkılırsa Roma Senatosu lordları ve imperatorları kendine bir İmparator seçer. İmperatorlara Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğunda Seçmen, Lord, Hanedan lideri de denilir.
Otto sanatı Alman Kralı ve Kutsal Roma İmparatoru I. Otto, II. Otto ve III. Otto ve ardılı Sal Hanedanı döneminde yapılan resim, heykel ve başka türlü sanat ürünlerinedir. Kutsal Roma İmparatorluğu'nun kuruluşu sırasında Karolenj sanatı geleneği sürse de sonra resim, heykel ve fildişi oymacılığı alanında bağımsız olan Otto sanatı ortaya çıktı. Fildişi oyma sanatında dinsel eşya yapımı sürmüştür.970'te yapılan Magdeburg Altar Önü Levhası buna örnektir. Otto sanatı mimaride Karolenj sanatını tercih etti.
Wittelsbach hanedanı Bavyera, Pfalz, Hollanda ve Zelanda, İsveç, Macaristan, Bohemya, Köln Elektörlüğü, Yunanistan ve diğer bazı prens-piskoposluklara hükmetmiş olan Alman hanedandır. Atalarının toprakları olan Pfalz ve Bavyera toprakları birer elektörlüktü ve ailenin üç üyesi Kutsal Roma İmparatorluğu'nun imparatorlarını ve krallarını seçti. 1805'te kurulan ve 1918'e kadar varlığını sürdüren Bavyera Krallığı'na da hükmettiler. Hanedandan olan ilk Bavyera dükü I. Otto dur. 1180'de Bavyera Dükalığı'nın Aslan Heinrich'ten alınmasıyla Bavyera dükü oldu. II. Otto, Pfalzlı Agnes ile evlenmişti. Agnes, Ren Pfalz kontu V. Heinrich'in kızı ve Aslan Heinrich'in torunuydu. Bu evlilikle Wittelsbach hanedanı Pfalz'ı da aldı.