İçeriğe atla

Otto Georg Thierack

Otto Georg Thierack (yaklaşık 1940/42 seneleri arası)
Thierack sağ tarafta Nazi amblemi ile

Otto Georg Thierack (d. 19 Nisan 1889, Wurzen, Saksonya - ö. 22 Kasım 1946, Kuzey Ren-Vestfalya), Alman Nazi politikacısı ve hukukçusuydu.

Hayatı

Thierack 1914'ten 1918'e kadar I. Dünya Savaşına gönüllü olarak katıldı ve teğmen kademeliğine kadar yükseldi. Savaş sırasında yüzünden büyük kalıcı bir darbe yedi ve Alman devleti tarafından savaşta gösterdiği gayret'den dolayı demir haç'la ödüllendirildi. Savaş'dan sonra Thierack yarıda bıraktığı hukuk eğitimine devam etti ve 1920'de de hukuk öğrenimini bitirdi. Aynı senede Saksonya'da deneme hakimciliği yaptı.

1 Ağustos 1932'de NSDAP'ye üye oldu ve Nazilerin Almanya'nın başına gelmesiyle 1933'te savcılıktan Volksgerichtshof'un başkanı oldu. Volksgerichtshof'da Nazi Almanyası'na ihanet eden insanlar yargılanıyordu.

12 Mayıs 1933'te Saksonya adalet bakanlığına yükseldi ve 1935'te Reichsgericht eş başkanı ve 1936'da da 1934'te kurulan Volksgerichtshof'un başına geçti. Buradaki mesleki hayatını 1942'ye kadar sürdürdü. Georg Thierack ayrıca 23 ve 24 Nisan'da gerçekleşen "Aktion T4" toplantısına katıldı. Aktion T4'te engelli insanlar SS-Doktorları tarafından öldürülüyor, bu insanların yaşamaya layık olmadıkları düşünülüyordu.

20 Ağustos 1942'de Otto Georg Thierack Nazi Almanyası'nın Adalet Bakanlığı'na geçti. 27 Ağustos'ta Alman Hukuk akademisinin başkanı oldu ve bu mevki'de birçok insanın özellikle Vernichtung durch Arbeit aksiyonuyla (iş'le yok etmek) ölümünden sorumluydu. Heinrich Himmler ile yaptığı bir konuşma sonrasında yazdığı bir makalede Yahudi, Çingene, Rus ve Ukraynalıların üç sene üzerinde bir suç işledikleri zaman bu aksiyonla öldürülmelerini talep etti.

Thierack ayrıca bazı grupların ve insanların hukuki yönden takip edilmesini Adalet Bakanlığınca sertleştirdi. Nazilerin kendilerinden küçük gördükleri bir grubun ve halkın öldürülmesiyle bu hakkı SS birliklerine devretti. Bunu özellikle Polonyalılar, Ruslar, Yahudiler ve Çingenelerin öldürülmeleri için yaptı. Bir zaman sonra adalet bakanlığınca bunun kontrolünü de bıraktı ve bu hakkı SS birliklerine komple devretti. 1943 senesinde Otto Georg Thierack Plötzensee hapishanesinde birçok insanın öldürülmesi için emir verdi, bu durumda bazı savaş esirleri de öldürüldü.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Batılı Müttefik Devletler tarafından tutuklanmasından sonra Thierack kendini zehirleyerek intihar etti. Thierack intihar etmeseydi Nürnberg Mahkemesi'nde yargılanacaktı.

Önce gelen:
Fritz Rehn
Halk Mahkemesi Başkanı
1936 – Ağustos 1942
Sonra gelen:
Roland Freisler

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Roland Freisler</span> Alman hukukçu ve siyasetçi

Roland Freisler, Alman hukukçu, Nazi Almanyası'nın Adalet Bakanı ve müsteşarı.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Hans Frank</span> Alman avukat

Hans Michael Frank, 1920'li ve 1930'lu yıllarda Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi için çalışmış bir Alman avukat idi.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin von Neurath</span>

Konstantin Freiherr von Neurath, Alman diplomat, SS-Obergruppenführer ve Weimar Cumhuriyeti ile Nazi Almanyası'nın Dışişleri Bakanı (1932–38).

<span class="mw-page-title-main">Hans-Georg von Friedeburg</span>

Hans-Georg von Friedeburg, Nazi Almanyası U-bot güçlerinin komutan vekili ve Kriegsmarine'nin son komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Herbert Otto Gille</span>

Herbert Otto Gille, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın generali. Herbert Otto Gille savaş sırasında Waffen-SS ve diğer General rütbelerine göre en yüksek derecede madalya kazanan askerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hans Fritzsche</span>

Hans Fritzsche, Alman gazeteci. Nazi Almanyası döneminde Propaganda Bakanlığı üst düzey görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Ley</span> Alman politikacı

Dr. Robert Ley, Nazi Almanyası'nda politikacı ve 1933-1945 yılları arası Deutsche Arbeitsfront başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">SS-Totenkopfverbände</span> SS organizasyonu

SS-Totenkopfverbände, Nazi Almanyası'nda SS'e bağlı Nazi toplama kamplarının kurulumundan ve idaresinden sorumlu örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Erich von dem Bach-Zelewski</span>

Erich Julius Eberhard von Zelewski veya Erich von dem Bach-Zelewski, Alman Nazi görevlisi ve SS-Obergruppenführer rütbesine yükseltilmiş SS üyesi.

Reinhardt Operasyonu, Nazi planına Polonya Genel Valiliği 'ndeki Polonyalı Yahudiler'i öldürmek için verilen kod isimdi ve toplama kamplarında yakarak kurban etmenin en ölümcül evresinin başlangıcının işaretiydi. Belzec, Majdanek, Sobibor ve Treblinka'da çalışma esnasında, neredeyse iki milyondan çok yahudi öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Philipp Bouhler</span> Nazi Alman hükûmet memuru olan SS-Obergruppenführer ve Aktion T4 ötanazi programının lideri  (1899–1945)

Philipp Bouhler, bir Nazi Alman hükûmet memuru olan SS-Obergruppenführer ve Aktion T4 ötanazi programının lideri. 1945'te ABD askerleri tarafından tutuklandıktan hemen sonra Dachau'ya götürülürken karısı ile birlikte intihar etti.

<span class="mw-page-title-main">T4 operasyonu</span> 1939 doğan engelli Gerhard Krestchmarın Tiergartenstrasse 4 adresinde infazı ismi verdi.

T4 operasyonu, Nazi Almanyası'nda zorla yapılan ötanazi programı. Eylül 1939'dan Ağustos 1941'e kadar yapılan çalışmalar, 1945 ve hatta ötesine de Nazi rejiminin dağılana kadar gayri resmi olarak devam etti. T4 programı "ırk hijyeni"nin Nazi Partisi'nin politikasını geliştirdiği düşünülürse, Alman halkından engelliler dahil "çürük ırk" elementlerinin "temizlenmesi" gerektiği inancı vardı. Bu görüşe göre, ötanazi programı daha sonra Avrupa Yahudilerinin Holokost'a karşı politikasında bir evrimi temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Stuckart</span>

Wilhelm Stuckart, Nazi Partisi avukatı, Alman İçişleri Bakanlığı devlet sekreteri ve daha sonra mahkûm bir savaş suçlusudur.

<span class="mw-page-title-main">Claus von Amsberg</span> Hollanda Prensi (1980 - 2002)

Hollanda Prensi Claus, Kraliçe Beatrix'in eşi ve 1980'de Beatrix'in tahta çıkışından 2002'deki ölümüne kadar Hollanda Prensi idi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">İşgücü ile imha</span>

İşgücü ile imha ya da emek yoluyla imha,, Nazi Almanyası'ndaki zorunlu kamplarda esirleri çalıştırarak öldürme uygulamasıdır. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında çok sayıda esir bu yöntemle öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Diels</span>

Rudolf Diels, bir Alman devlet memuru ve 1933–34'te Gestapo'nun başıydı. SS-Oberführer rütbesini aldı ve Hermann Göring'in koruyucusuydu.