İçeriğe atla

Otto Günsche

Otto Günsche
1934 veya 1935'te Günsche
Doğum24 Eylül 1917(1917-09-24)
Jena, Türingiya
Ölüm2 Ekim 2003 (86 yaşında)
Lohmar, Kuzey Ren-Vestfalya
Bağlılığı Nazi Almanyası
Branşı Schutzstaffel
Hizmet yılları1933–1945
RütbesiSturmbannführer
Çatışma/savaşlarıII. Dünya Savaşı
ÖdülleriDemir Haç (1. Sınıf) Demir Haç (2. Sınıf) Siyah Yaralı Rozeti

Otto Günsche (d. 24 Eylül 1917, Jena - ö. 2 Ekim 2003, Lohmar), Nazi Almanyası'nda Adolf Hitler'in yaveri olarak görev yapmış Alman SS Subayı. Hitler'in ölümüne kadar ona sadık kalmıştır. Hitler'in ölümünden sonra cesedinin yakılması işini organize eden 2 kişiden biridir. Berlin Savaşı'nın ardından Günsche, 2 Mayıs 1945'te Berlin'de Kızıl Ordu askerleri tarafından esir alındı. Sovyetler Birliği'ndeki çeşitli hapishanelerde ve çalışma kamplarında tutulduktan sonra, 2 Mayıs 1956'da Bautzen Hapishanesinde serbest bırakıldı.[1]

Hayatı

16 yaşında ortaokulda ayrıldıktan sonra Leibstandarte Adolf Hitler birliği için gönüllü olmuş ve Nazi Partisi'ne katılmıştır. İlk kez 1936 yılında Adolf Hitler ile bir araya geldi. 1940'tan 1941'e kadar Hitler'in SS nöbetçi subayı oldu. Ocak 1943 tarihine kadar ön hatlarda muharebe hizmeti verdi ve daha sonra Günsche Hitler'in kişisel bir emir subayı oldu. 1944 yılında, Günsche doğu cephesinde savaşmış ve daha sonra Fransa'da Mart 1944 yılına kadar savaşmış ve yine Hitler'in kişisel bir emir subayı olarak atanmıştır.

Üçüncü Reich'ın sonu yaklaştıktan sonra Günsche, 30 Nisan 1945 tarihinde ölümünden sonra bedeninin yakılmasını sağlamakla Hitler tarafından görevlendirildi. Hitler ve Eva Braun intihar ettiği odanın dışında nöbet tuttu. Hitler'in şoförü Erich Kempka tarafından verilen yakıtları kullanarak Hitler ve Braun'un cestlerinin iyice yanmış olduğunu emin olduktan sonra 1 Mayıs'ta gece yarısından sonra Führerbunker'i terk etti. Prenzlauer Berg semtinde, Schutheiss-Braurei arazisinde 2 Mayıs 1945 tarihinde şehri çevreleyen Sovyet askerleri tarafından yakalandı. Kendini SS Tugay komutanı Wilhelm Mohnke'nin özel yaveri olarak tanıttı. 6 Mayıs'ta Sovyet subayları onun gerçek kimliğini ortaya çıkardılar ve bu yüzden onu hemen öteki tutuklulardan ayırdılar ve NKVD tarafından sorgulanmak üzere uçakla Moskova'ya götürüldü ve NKVD'nin tutukevi Butyrka'ya yerleştirildi. Hapis sırasında Günsche ve Heinz Linge, Myth Operasyonu (Joseph Stalin için hazırlanan Hitler'in biyografisi) için birincil kaynaktılar. Dosyası Sovyet NKVD memurları tarafından düzenlendi. Rapor 30 Aralık 1949'da Stalin tarafından kabul edildi. Bu Gizli Dosya raporu Hitler'in Kitabı ismiyle 2005 yılında kitap olarak yayınlanmıştır.

Otto Günsche Nürnberg'de yargılanmış Sovyetler tarafından Moskova'da ve Batı Almanya'da Bautzen'de esir tutulmuş ve 1956'da serbest bırakılmıştır.

Günsche, 2003 yılında Kuzey Ren-Vestfalya'da, Lohmar'da bulunan evinde 86 yaşında kalp yetmezliğinden öldü. Evli ve üç çocuk babasıydı.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

Bibliyografya

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eva Braun</span> Adolf Hitlerin eşi

Eva Anna Paula Braun ya da evlendikten sonra aldığı soyadıyla Eva Hitler, Adolf Hitler'in uzun süreli hayat arkadaşı ve kısa bir süre için nikahlı eşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Helmuth Weidling</span> Nazi Almanyası Wehrmacht Generali

Helmuth Otto Ludwig Weidling, II. Dünya Savaşı'nda Alman general.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Fegelein</span> Nazi Almanyasında Waffen-SS Genarali

Hans Georg Otto Hermann Fegelein, Nazi Almanyası'nın Waffen-SS'inde yüksek rütbeli bir komutandı. Adolf Hitler'in yakın çevresinin bir üyesi ve kız kardeşi Gretl ile olan evliliğinden dolayı Eva Braun'un eniştesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Mohnke</span> Nazi Almanyasında Waffen-SS Tümgenerali

Wilhelm Mohnke, Nazi Almanyası'nda SS-Brigadeführer.

<span class="mw-page-title-main">Erich Kempka</span> Nazi Almanyasında yarbay (1910-1975)

Erich Kempka, Nazi Almanyası'nda bir yarbay. 1934'ten itibaren Adolf Hitler'in şoförü ve aynı zamanda Allgemeine SS üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Heinz Linge</span>

Heinz Linge, Nazi Almanyası'nda Adolf Hitler'in yaveri olarak görev yapmış SS Subayıdır. Hitler'in ve Eva Braun'un intiharından sonra cesetlerinin sığınağının dışarısına çıkarılıp yakılmasını Otto Günsche ile organize etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bernd von Freytag Loringhoven</span>

Bernd Freiherr Freytag von Loringhoven, II. Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunda subaydı ve daha sonra Alman Federal Silahlı Kuvvetleri olan Bundeswehr'e atandı.

Johann Rattenhuber, Alman polis ve SS Generali idi. 1933-1945 yılları arası Alman diktatör Adolf Hitler'in özel Reichssicherheitsdienst'in (RSD) koruma şefiydi.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bormann</span> Nazi subayı

Albert Bormann, II. Dünya Savaşı sırasında Gruppenführer (Korgeneral) rütbesine yükselen bir Alman Nasyonal Sosyalist Sürücüler Kolordusu (NSKK) subayıydı. Bormann, Adolf Hitler'in yardımcısıydı ve Martin Bormann'ın küçük kardeşiydi.

Johanna Wolf, Adolf Hitler'in baş sekreteriydi. Wolf, 1929 sonbaharında bir yazar olarak Hitler'in özel sekreterliğine katıldı ve Nazi Partisi'nin bir üyesi oldu.

Else Krüger, II. Dünya Savaşı sırasında Martin Bormann'ın 1942 sonundan itibaren sekreteriydi. Hamburg-Altona'da doğdu.

Dr. Hugo Johannes Blaschke, 1933'ten Nisan 1945'e kadar Adolf Hitler'in özel diş hekimi olarak ve Heinrich Himmler'in diş hekimi şefi olarak dikkat çeken bir Alman diş hekimi idi.

Ewald Lindloff, II. Dünya Savaşı sırasında Hitler'in intihar ettiği 30 Nisan 1945'te Führerbunker'de bulunan bir Waffen-SS subayı idi. Hitler'in cesedini elden geçirmekle görevlendirildi. Lindloff, daha sonra Berlin'de ağır ateş altında Weidendammer Köprüsü'nü geçerken 2 Mayıs 1945'te patlak veren olay sırasında öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in ölümü</span> Adolf Hitlerin ölümüne genel bakış

Adolf Hitler, 1921'den 1945'e kadar Nazi Partisinin lideri, 1933'ten 1945'e kadar Almanya Şansölyesi ve 1934'ten 1945'e kadar Nazi Almanyası'nın Führer'i ('Lider') olan Avusturyalı-Alman bir politikacıydı. Adolf Hitler, 30 Nisan 1945'te Berlin'deki yer altı sığınağı Führerbunker'de kendini vurarak intihar etti. Kendisiyle birlikte eşi Eva Braun da siyanür alarak kendini öldürdü. Hitler'in daha önceden vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda cesetleri, aynı gün öğleden sonra sığınağın acil çıkışının merdivenlerinden dışarı çıkarıldı ve Reichskanzlei'nin bahçesinde üzerine benzin dökülerek ateşe verildi. Sovyet arşivlerindeki kayıtlar, yanmış kalıntıların 1946 yılına kadar toparlandığını ve birbirini takip eden yerlere defnedildiğini göstermektedir. 1970 yılında yeniden mezardan çıkarılıp yakıldı ve külleri dağıtıldı.

NKVD mahkûm katliamları, Nazilerin Sovyetler Birliği’ni işgal girişimi sonrası Doğu Avrupa'da, başta Polonya, Ukrayna, Baltık ülkeleri, Besarabya olmak üzere, Sovyetler Birliği İçişleri Halk Komiserliği NKVD tarafından yürütülen bir dizi kitlesel infazlardır. 22 Haziran 1941'de işgalin başlamasından sonra, NKVD'de görevli askerlerin siyasi mahkûmları Sovyetler Birliği'nin iç bölgelerine doğru tahliye etmesi gerekiyordu. Ancak işgalin ardından Kızıl Ordu'nun aceleci bir şekilde geri çekilmesi, ulaşım ve diğer malzemelerin yetersizliği ve yasal prosedürlere genel olarak uyulmaması nedeniyle mahkûmlar genellikle idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in ölümüyle ilgili komplo teorileri</span>

Adolf Hitler'in ölümüyle ilgili komplo teorileri, 30 Nisan 1945'te Führerbunker'da intihar ettiği gerçeğiyle çelişmektedir. Bu teorilerin çoğu, Hitler ve eşi Eva Braun'un hayatta kaldığını, Almanya ve Avrupa'dan kaçtığını savunuyor. Bu teoriler popüler kültürde bir miktar teşhir edilmiş olsa da, bu bakış açıları tarihçiler ve bilimsel uzmanlar tarafından çürütülmüş saçak teoriler olarak görülüyor.

Leo Rudolf Raubal Jr., II. Dünya Savaşı sırasında Alman Luftwaffe'de görev yapan Adolf Hitler'in Avusturyalı yeğeniydi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iddia edilen dublörleri</span>

Nazi lideri Adolf Hitler, yaşamı boyunca yaptığına dair bir kanıt olmamasına rağmen, benzerleri siyasi tuzaklar olarak kullanmış olabilir. Sovyetler Birliği, Hitler'in intihar ettiği Berlin Savaşı'nın ardından Hitler'e benzeyen cesetlerin bulunduğunu çeşitli şekillerde iddia etti. En belirgin kanıt, Reich Şansölyeliği bahçesinde bulunan Gustav Weler olarak tanımlanan bir cesedin Sovyet görüntüleridir. Weler'in Reich Şansölyesinde, belki de bir aşçı olarak çalıştığı söyleniyordu. Komplo teorisyenleri, Hitler'in Almanya'dan kaçtığına dair iddia edilen kanıtların bir örneği olarak bu bedeni dublörü olarak gösterdiler. Uzmanlar genel olarak Hitler'in dublörü olduğu ve Hitler'in Almanya'dan kaçtığı iddiasını reddederler.

Adolf Hitler'in 30 Nisan 1945'teki ölümünün ardından, görgü tanıklarının yanı sıra ilk soruşturmaları yürüten ve bilgilerin açıklanmasını kısıtlayan Sovyetler Birliği'nden gelenler de dahil olmak üzere çeşitli çelişkili raporlar geldi. Hem Hitler hem de Eva Braun'un ölümleriyle ilgili nesnel gerçekler, cesetlerinin yakılmasıyla büyük ölçüde gizlendi ve kimlik tespiti için yalnızca diş kalıntıları kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Richard Schulze-Kossens</span>

Richard Schulze-Kossens, Nazi döneminde bir Nazi Partisi üyesi ve SS komutanıydı. II. Dünya Savaşı öncesinde ve sırasında, dışişleri bakanı Joachim von Ribbentrop'un özel emir subayı olarak görev yaptı. Ayrıca, Adolf Hitler için bir emir subayı ve SS emir subayı olarak farklı aralıklarla görev yaptı ve daha sonra SS Bölümü Nibelungen, SS-Junkerschule Bad Tölz'e komuta etti. Avrupa'daki savaş sona erdikten sonra, üç yıl boyunca bir Amerikan toplama kampında tutuldu ve 1988'de öldü.