İçeriğe atla

Otto Fritz Meyerhof

Otto Fritz Meyerhof
Doğum12 Nisan 1884
Hildesheim, Almanya
Ölüm6 Ekim 1951
Philadelphia, ABD
MilliyetAlmanya
Mezun olduğu okul(lar)Strazburg Üniversitest, Hildesheim Üniversitesi
ÖdüllerNobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü (1922)
Kariyeri
DalıBiyokimya, tıp

Otto Fritz Meyerhof, (d. 12 Nisan 1884 - ö. 6 Ekim 1951) Alman asıllı doktor ve biyokimyacı.[1]

Biyografi

Meyerhof, zengin Yahudi bir ailenin oğlu olarak Almanya'nın Hildesheim şehrinde doğdu.[2][3] Hildesheim küçük bir şehir olduğundan ve Hannover şehri de burasının yaklaşık yarım saat güneyinde olduğundan bazı biyografilerinde yanlışlıkla Hannover doğumlu olduğu yazar. Berlin'de çocukluk yıllarının çoğunu geçirdi ve ilk tıp çalışmalarına burada başladı. Strazburg ve Heidelberg'de çalışmalarına devam etti. "Ruhsal Hastalıkların Psikolojik Kuramına Katkılar" başlıklı çalışmasıyla 1909 yılında mezun oldu. Heidelberg'de daha sonra eşi olan Hedwig Schallenberg ile tanıştı. Bettina Meyerhof isminde bir kızı, Gottfried ve Walter isimli iki oğlu oldu.

1912 yılında, Kiel Üniversitesi'nde çalışmaya başladı ve 1918 yılında burada profesör oldu. 1922 yılında, kas metabolizması ve glikoliz üzerine yaptığı çalışmalar sayesinde Archibald Vivian Hill ile birlikte Nobel Tıp Ödülü'nü kazandı. 1929 yılında Kaiser Wilhelm Enstitüsüsü Tıp Araştırmaları Merkezinde direktör oldu ve 1938 yılına kadar görevine devam etti. Nazi rejiminden kaçarak 1938 yılında Paris'e taşındı. Daha sonra 1940 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı ve Philadelphia'daki Pennsylvania Üniversitesi'nde misafir profesör oldu.

Meyerhof 67 yaşında Philadelphia'da öldü.

Kaynakça

  1. ^ "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1922". 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  2. ^ "Otto Fritz Meyerhof". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 
  3. ^ "Uni Kiel – Otto Fritz Meyerhof". 16 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

1922 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Heidelberg Üniversitesi</span>

Heidelberg Ruprecht Karl Üniversitesi, ya da kısa adıyla Heidelberg Üniversitesi, 1386'da Heidelberg'de kurulmuş, Almanya'nın en eski üniversitesi olmasının yanında; en ünlü ve prestijli üniversitelerinden biridir. Üniversitenin tarihi 14. yüzyıla kadar uzanır. 16. yüzyılda hümanizmin merkezi haline gelmiştir. 19. yüzyıl sonrasında bağımsız düşünürlerin, demokratik düşüncenin ve ileri seviye bilimsel araştırmaların merkezi haline gelmiştir. Bu dönemde Amerikan üniversitelerinde yüksek lisans eğitimi veren okullarına rol modeli olmuştur.

Ernst August Friedrich Ruska, Alman fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Karl von Frisch</span> Alman-Avusturyalı davranış bilimleri uzmanı (1886-1982)

Karl von Frisch, Avusturya asıllı etolog. Özellikle arı davranışları ve duyuları üzerinde yaptığı çalışmalarla tanınır. Arıların morötesi ve polarize ışığa karşı hassasiyetlerini ortaya çıkarmış, ayrıca bal arılarının kendilerine özgü bir "dans" kullanarak kovanda birbirlerine nasıl bilgi aktardıklarını çözmüştür. Meslektaşları Konrad Lorenz ve Nikolaas Tinbergen ile beraber 1973 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Richard Kuhn</span>

Richard Kuhn, Alman biyokimyacı. Karotenoitler ve vitaminler üzerine yaptığı çalışmalarla 1938 yılında Nobel Kimya Ödülünü kazanmıştır ancak ödülünü II. Dünya savaşı'ndan sonra alabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Har Gobind Khorana</span> Hint Amerikalı moleküler biyolog

Har Gobind Khorana, Hint asıllı Amerikalı molekuler biyolog ve Nobel Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Hans Adolf Krebs</span>

Hans Adolf Krebs, Yahudi kökenli Alman tıbbi ve biyokimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Chapman Robbins</span> Amerikalı hekim (1916 – 2003)

Frederick Chapman Robbins, Amerikalı mikrobiyolog ve doktor. Robbins 1954 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Otto Diels</span>

Otto Paul Hermann Diels, Alman kimyager. Berlin Üniversitesi'nde bir felsefe profesörünün oğlu olan Diels, kendi de aynı üniversitede kimya alanında doktora yapmaya hak kazanmıştır. Doktora hocalığını Emil Fischer yapmıştır. 1950 yılında öğrencisi Kurt Alder ile birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Barry Sharpless</span> Amerikalı kimyager

Karl Barry Sharpless Amerikalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Alder</span> Alman kimyager

Kurt Alder Nobel Ödülü sahibi Alman kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Windaus</span> Nobel Kimya Ödülü sahibi Alman kimyager

Adolf Otto Reinhold Windaus Alman kimyager. 1928 yılında, steroller ve sterollerin vitaminler ile ilişkisi konusundaki çalışmaları için Nobel Kimya Ödülü'ne nail görüldü. Windaus ayrıca, 1939 yılında Nobel Kimya Ödülü kazanan Adolf Butenandt'un doktora hocasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Henry Hallett Dale</span> İngiliz eczacı ve doktor (1875-1968; Nobel Tıp Ö. 1936)

Sir Henry Hallett Dale İngiliz farmakolog ve fizyolog. Sinir uyarılarının (nörotransmisyon) kimyasal iletim ajanı olarak asetilkolin ile ilgili yaptığı çalışmalar nedeniyle Otto Loewi ile 1936 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Corneille Heymans</span> Belçikalı fizyolog

Corneille Jean François Heymans Belçikalı fizyolog. 1938 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Henrik Dam</span>

Carl Peter Henrik Dam, Danimarkalı bilim insanıdır. 1943 yılında Edward Adelbert Doisy ile birlikte K vitamini keşiflerinden dolayı Nobel Fizik ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Christian Anfinsen</span> Amerikalı biyokimyager (1916 – 1995)

Christian Anfinsen Jr, Amerikalı biyokimyacıdır. Anfinsen, özellikle bir amino asit sekansı ve biyolojik olarak aktif bir konformasyon arasındaki bağlantı ile alakalı ve ribonükleaz ile ilgili çalışmalarından dolayı William Howard Stein ve Stanford Mooreile ile beraber 1972'de Nobel Kimya Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">André Michel Lwoff</span> Fransız biyolog (1902-1994)

André Michel Lwoff, Fransız mikrobiyolog. 1965 yılında Jacques Monod ve François Jacob ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Stanley Cohen (biyokimyager)</span> Amerikalı biyokimyager (1922 – 2020)

Stanley Cohen Amerikalı biyokimyacı ve 1986 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Giulio Natta</span> İtalyan eczacı (1903-1979)

Giulio Natta Nobel Ödülü sahibi İtalyan kimyager bilim insanıdır. 1963 yılında yüksek polimerlerle ilgili çalışmalarından dolayı Karl Ziegler ile Nobel Kimya Ödülü'ne layık görülmüştür. Ayrıca 1969 yılında Lomonosov Altın Madalyası sahibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jakub Karol Parnas</span> Polonyalı kimyager ve siyasetçi (1884-1949)

Jakub Karol Parnas, Yakov Oskarovich Parnas olarak da bilinir, Otto Fritz Meyerhof ve Gustav Georg Embden ile birlikte Embden-Meyerhof-Parnas yolunun keşfine katkıda bulunan önde gelen bir Yahudi - Polonyalı - Sovyet biyokimyacısıydı.