İçeriğe atla

Otto Dix

Otto Dix
Otto Dix
Genel bilgiler
Doğum adıWilhelm Heinrich Otto Dix
Doğum2 Aralık 1891(1891-12-02)
Untermhaus, Alman İmparatorluğu
Ölüm25 Temmuz 1969 (77 yaşında)
Batı Almanya
UyrukAlman
Evlilik(ler)iMartha Dix
Çocukları3
AlanıResim
Katıldığı akımlarYeni Nesnellik, Dışavurumculuk, Dadaizm
Otto Dix 1933.
'Bir Gazetecinin Portresi: Sylvia von Harden, Pompidou Merkezi, Paris - 1926

Wilhelm Heinrich Otto Dix, (2 Aralık 1891 - 25 Temmuz 1969), Alman ressam ve gravürcü. Weimar Cumhuriyeti'ndeki sosyal hayat hakkında yaptığı sert ve acımasız betimlemelerle tanınan Dix, George Grosz ile birlikte Yeni Nesnellik (Neue Sachlichkeit) akımının öncülerinden biridir.

Hayatı

Gençlik günleri ve eğitimi

Otto Dix'in Gera'daki evi. Ressamın doğduğu bu ev 1991 yılında müzeye dönüştürüldü.

Otto Dix, Almanya'da şu anda Gera şehrinin bir parçası olan Untermhaus'ta Franz ve Louise Dix'in en büyük çocukları olarak dünyaya geldi. Babası demir döküm işçisi annesi ise gençliğinde şiirler yazan bir terziydi. Dix çocuk yaşlarından itibaren sanatla ilgilenmeye başladı. Ressam olan kuzeni Fritz Amann'ın atölyesinde geçirdiği zamanlar onda da ressam olma isteği uyandırdı. İlkokul öğretmeni de sanatçıyı bu yönde destekledi.[1] 1906 ile 1910 yılları arasında ressam Carl Senff'in çırağı oldu ve ilk manzara resimlerini o senelerde çizdi. 1910 yılında ise Dresden Güzel Sanatlar Akademisi'ne girdi.

Birinci Dünya Savaşı

I. Dünya Savaşı başladığında, Dix gönüllü olarak Alman ordusuna katıldı. Dresden'deki sahra topçu sınıfında görev aldı. 1915 kışında erbaş olarak batı yakasının ön saflarına atandı ve Somme Muharebesi'nde yer aldı. Birçok kez çok ciddi şekilde yaralandı. 1917 yılında birimi doğuya transfer edildi ve Rusya'yla savaştı. Tekrar batıya döndüğünde Alman Kaiserschlacht'ta savaşmaya devam etti. Savaş bittiğinde Alman ordusuna yaptığı katkılardan ötürü madalya aldı.

Dix, savaşta gördüklerinden çok etkilendi. İleriki günlerde bu tecrübelerini kâbus olarak nitelendirdi. Yaşadığı travmatik deneyimler ileriki yıllardaki çalışmalarını da etkiledi. Örneğin, 1924 yılında, Savaş isimli elli parçadan oluşan bir gravür serisi yaptı.

Savaş sonrası sanat çalışmaları

1918'in sonunda Dix Gera'ya döndü. Bir sonraki sene ise Dresden'e taşınarak Hochschule für Bildende Künste'de çalıştı. 1919'da çalışmalarında dışavurumculuk akımının etkileri görülmeye başlandı. 1920'de George Grosz ile tanıştı, Dada akımından esinlenerek oluşturduğu çalışmaları Berlin'deki ilk Dada Festivali'nde sergilendi. Aynı sene Darmstadt'taki Alman Dışavurumcuları sergisine de katıldı.[2]

1924'ten itibaren zamklı boyayla yapılmış alt resim üzerine ince bir cila kullanarak geliştirdiği fazlasıyla gerçekçi tablolarıyla ilgi çekti. Bu metodu eski ustaların çalışmalarından esinlenerek denemişti. 1923'te çizdiği Siper isimli tablosunda bir çatışmanın ardından organları birbirinden ayrılmış ve çürümüş asker vücudlarını çizdi. Bu eser, Wallraf-Richartz Müzesi tarafından bir perdenin arkasında sergilendi. 1925 yılında Köln belediye başkanı Konrad Adenauer bu tabloyu müzenin koleksiyonundan çıkarttırdı.

Dix, 1925'te Mannheim'de açılan Yeni Nesnellik sergisinin en önemli katılımcılarından biri oldu. Dix haricinde bu sergide George Grosz, Max Beckmann, Heinrich Maria Davringhausen, Karl Hubbuch, Rudolf Schlichter gibi ressamlar da yer aldı. Dix bu eserlerinde tıpkı kendisi gibi eski bir asker olan arkadaşı Grosz gibi çağdaş Alman toplumunu eleştirdi. Genellikle fahişelik, vahşet, yaşlılık ve ölüm gibi hayatın kasvetli yanlarını çizdi.

En çok bilinen eserleri arasında 1928 yılında yaptığı triptik olan Metropolis gelir. Ressam bu çalışması, savaş zamanında finansal zorluklar yaşanmasına rağmen durmak bilmeyen bir cümbüş içinde olmakla suçladığı Alman Weimar Cumhuriyeti'ndeki ahlaksızları aşağılayan bir portredir.[3] Bir diğer ünlü tablosu 1926'da yaptığı Bir Gazetecinin Portresi:Sylvia von Harden'dir. Savaşın çirkin yüzünü göstermek ve modern Alman toplumunun durumlarının farkında olmamasını eleştirmek için ayaksız ve şekilsiz eski askerler de çizdi.

İkinci Dünya Savaşı ve Naziler

Naziler Almanya'da güç kazandığında pek çok önemli Alman ressam gibi Dix'in de dejenere sanat yaptığını söylediler ve ressamı Dresden Akademisi'ndeki öğretmenlik görevinden aldılar. Sanatçının Siper ve Savaş Topalları isimli tabloları 1937 yılında Münih'te yapılan Dejenere Sanat sergisinde Naziler tarafından sergilendi. Daha sonra ise yakıldılar. Dix de diğer pek çok ressam gibi Goebbels'in yönetimindeki Kültür Bakanlığı'nın bir parçası olan Güzel Sanat Reich Odası'nda (Reichskammer der bildenden Kuenste) çalışmaya zorlandı. Ressam bu dönemde sadece manzara resimleri yapacağına yemin ettirildi fakat Nazi fikirlerini eleştiren kinayeli tablolar yapmaya devam etti.[4] Bunun üzerine 1939 yılında Adolf Hitler'e karşı bir gruba üye olmaktan tutuklandı ama bir süre sonra serbest bırakıldı.

İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru askere alındı. Fransız askerleri tarafından esir alınan Dix, Şubat 1946'da serbest bırakıldı.

Son yılları ve ölümü

Dix, yaşamının son yıllarını geri döndüğü Dresden'de geçirdi. Savaştan sonraki çalışmaları dini alegoriler veya savaş sonrası acıların betimlemelerini içeriyordu. Ressam 1969 yılında Almanya'nın Singen kentinde vefat etti.

Kaynakça

  • Conzelmann, O., Otto Dix (Hannover: Fackelträger-Verlag, 1959)
  • Hinz, Berthold (1979). Art in the Third Reich, trans. Robert and Rita Kimber. Munich: Carl Hanser Verlag. ISBN 0-394-41640-6.
  • Karcher, Eva (1988). Otto Dix 1891-1969: His Life and Works. Köln: Benedikt Taschen.
  • Michalski, Sergiusz (1994). New Objectivity. Köln: Benedikt Taschen. ISBN 3-8228-9650-0
  • Schmied, Wieland (1978). Neue Sachlichkeit and German Realism of the Twenties. London: Arts Council of Great Britain. ISBN 0-7287-0184-7

Notlar

  1. ^ Karcher 1988, sayfa 21–24.
  2. ^ Karcher 1988, sayfa 251.
  3. ^ Exhibition of “Cabaret” Era Opens at Met Museum 28 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 23 Nisan 2008 tarihinde erişildi.
  4. ^ Conzelmann, 1959, sayfa 50

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mavi Süvari</span> sanat topluluğu (1911-1914)

Mavi Süvari Almanya'da 1911-1914 yılları arasında etkili olan ve Wassily Kandinsky, August Macke ve Franz Marc'tan oluşan dışavurumcu ressam birliği. 1905'te kurulan Die Brücke (Köprü) adlı ressamlar birliği gibi, Mavi Süvari stili realizm, naturalizm ve izlenimciliğe karşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Nesnellik</span>

Yeni Nesnellik, I. Dünya Savaşı sonrası Almanya'da George Grosz ve Otto Dix tarafından başlatılan ve 1930-40'lara kadar devam eden bir dışavurumcu akımdır. Gerçekçi bir tarz ile iğneliyici ve sosyal eleştiri niteliği taşıyan bir akım olarak karakterize edilir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Klee</span> Alman kökenli İsviçreli ressam (1879 – 1940)

Paul Klee, Alman kökenli İsviçreli ressam. İlk olarak oryantalizmi öğrenen Klee, kendisine özgü tarzı ile dışavurumculuk, kübizm, gerçeküstücülük gibi pek çok akımda etkili oldu. Sanatçı renk teorisi hakkında çok fazla tecrübe sahibiydi ve bu tecrübelerini yazdı. Çalışmaları ressamın çocuksu perspektifini, mizah anlayışını, kişisel hislerini, inançlarını ve müzikselliğini yansıttı. Klee ve Rus ressam arkadaşı Wassily Kandinsky, Bauhaus okulunda eğitmenlik yapmalarıyla da ünlendiler.

Édouard Manet, Fransız ressam. 19. yüzyılda modern hayatı konu alan resimler yapmaya başlamış ilk ressamlardandır. Manet, gerçekçilik akımından izlenimciliğe geçişte önemli bir rol oynadı. İlk dönem başyapıtlarından Kırda Öğle Yemeği ve Olympia, kendisinden genç ressamlara esin kaynağı oldu. Daha sonraki yıllarda ise o ressamlar izlenimciliğin en önemli isimleri oldular. Günümüzde, bu iki resim, modern sanatın başlangıcı kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Oskar Kokoschka</span>

Oskar Kokoschka,, Avusturyalı ressam, şair ve oyun yazarı. Bir ressam olarak yapıtları ekspresyonizm ve modernizmin güzel örnekleridir. 1904'te Viyana'da sanat öğrenimi görmeye başladı. 1910-1911 yıllarında Berlin'de Der Sturm gazetesi için çizdi. 1914'te Avusturya ordusuna girdi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra İsviçre'ye yerleşti ve Salzburg'taki School of Seeing'i yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">George Grosz</span> Alman sanatçı (1893 – 1959)

George Grosz, 1920'lerde Berlin'deki yaşamı karikatürize ettiği resimleriyle tanınan Alman asıllı Amerikalı ressam. Weimar Cumhuriyeti sırasında Berlin'deki Dada akımının önemli üyelerinden ve Yeni Nesnellik akımının kurucularındandır. Sanatçı, 1933 yılında ABD'ye göç etmiştir.

Franz Moritz Wilhelm Marc, önde gelen bir dışavurumcu Alman ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Max Beckmann</span> Alman ressam (1884-1950)

Max Beckmann, Alman ressam, çizer, baskıcı, heykeltıraş ve yazar. Çoğunlukla dışavurumcu olarak sınıflandırılsa da ressam hem terimi hem de hareketi reddetti. 1920'lerde dışavurumculuğun bir kolu olan akımın içe dönük duygusallığını terse çeviren Yeni Nesnellik hareketinin içinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Ludwig Kirchner</span>

Ernst Ludwig Kirchner, Alman dışavurumcu ressam ve grafiker. Kirchner, dışavurumculuğun ortaya çıkmasında büyük etkisi olmuş Die Brücke (Köprü) isimli ressamlar grubunun kurucularından biriydi. I. Dünya Savaşı'na gönüllü olarak katılan sanatçı sağlığının bozulması sebebiyle terhis edildi.

<i>Ornansta Cenaze</i>

Ornans'ta Cenaze, Fransız ressam Gustave Courbet tarafından 1849-1850 yılları arasında yapılan tablo. Ressamın büyük amcasının 1848 yılındaki cenaze törenini anlatan tablo Paris'teki Orsay Müzesi'nde sergilenmektedir.

<i>Deniz Kenarında Keşiş</i>

Deniz Kenarında Keşiş, Alman romantik ressam Caspar David Friedrich'in yağlı boya tablosu. Tablo 1808 ile 1810 yılları arasında Dresden'de çizildi ve ilk olarak ressamın Meşe Ormanında Manastır isimli tablosuyla birlikte Berlin Akademisi'nin 1810 sergisinde sergilendi. Bu sergide Friedrich'in talebi doğrultusunda Deniz Kenarında Keşiş, diğer tablonun üstüne asılmıştı.

<i>Meşe Ormanında Manastır</i> David Friedrichin yağlı boya tablosu

Meşe Ormanında Manastır ya da Meşe Ağaçları Altındaki Manastır, Caspar David Friedrich'in yağlı boya tablosu. Tablo 1809-1810 yıllarında Dresden'de çizildi ve ilk defa Deniz Kenarında Keşiş isimli tabloyla birlikte Berlin Akademisi'nin 1810 sergisinde sergilendi. Bu sergide Friedrich'in talebi doğrultusunda Meşe Ormanında Manastır, diğer tablonun altına asılmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Max Pechstein</span> Alman ressam

Hermann Max Pechstein, Alman ressam ve grafiker.

<span class="mw-page-title-main">Otto Mueller</span> alman ressam ve grafiker

Otto Müller Die Brücke ekspresyonist hareketine mensup Alman ressam ve grafiker.

Güzin Duran, Türk ressam ve hattat.

<span class="mw-page-title-main">Otto Nagel</span> Otto Nagel, 27 Eylül 1984de doğan Alman ressamdı

Otto Nagel Alman ressamdı.

<span class="mw-page-title-main">Georges Rouault</span> Fransız ressam (1871 – 1958)

Georges Henri Rouault fovizm ve dışavurumculuk akımları dahilinde eserler vermiş Fransız ressam ve baskı resim sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Martha Dix</span>

Martha Dix, Alman kuyumcu ve gümüşçüydü. Alman ressam Otto Dix’in eşiydi. Ressam tarafından 1921-1933 yılları arasında birçok kez resmedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Franz Roubaud</span>

Franz Alekseyeviç Roubaud (Rusça: Франц Алексеевич Рубо;, Fransız asıllı Rus savaş ressamıydı. 19 yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başındaki panoramik resmin en önde gelen ustalarından biriydi. Eserlerini genellikle Rus askeri tarihi üzerine vermiştir.