Otoyol ya da otoban, hızlı trafik akımı sağlamak için yapılan, çok şeritli ve çift yönlü geniş karayoludur. Otoyolların en önemli özelliği, erişme kontrollü olmalarıdır; giriş ve çıkış belirli noktalardan olur, yayalar ve hayvanlar giremez. Bazı ülkelerde otoyol geçişleri ücretli olurken bazılarında sadece kamyon ve TIR'lardan geçiş ücreti tahsil edilir. Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Lüksemburg ve Türkiye'de gece aydınlatmadan yararlanılmaktadır.
Otoyol Çamlıca'dan başlayıp Akıncı Hava Üssü'nde (Mürted) biter.
Otoyol 20, diğer adıyla Ankara Çevre Yolu, Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan otoyol özellikli çevre yoludur. Kullanımı ücretsiz olan 120 km uzunluğundaki yol, iki yönde dörder şeritten toplam sekiz şeride sahiptir.
Otoyol 31, Türkiye'nin İzmir, Aydın ve Denizli şehirlerini birbirine bağlayan otoyoldur. Otoyolun ilk etabı 1993'te, Aydın Kuzey kavşağına kadar olan tünel hariç, kalan kesimleri de 1996'da açıldı. Otobanın İzmir-Aydın kesimi son halini 2017'de aldı. Aydın-Denizli kesiminin yapımına 16 Kasım 2020'de başlandı. Bu kesimin 89 km'lik Kuyucak-Kocabaş (Honaz) arasındaki kısmı 4 Kasım 2023'te hizmete girdi. Aydın-Kuyucak arasındaki 70 km'lik kısım ise 17 Ekim 2024'te trafiğe açıldı. Otoban gelecekte Burdur'a dek uzatılarak Antalya'ya bağlanacaktır.
Otoyol 51, Çeşmeli ile Adana yerleşim yerlerini birbirine bağlayan otoyolun adıdır. Çeşmeli'ye kadar olan ilk etabı Haziran 1994'te açılmıştır. Otoyolun, Taşucu'ya, oradan da Antalya'ya kadar uzatılması planlanmaktadır. Çeşmeli-Kızkalesi inşaat, Kızkalesi-Taşucu kesimi ihale, kalan kesimleri de planlanma aşamasındadır. Bu sayede Türkiye'nin Akdeniz sahil yolu otoyolla kısaltılmış olacaktır.
Otoyol 52, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş Gaziantep ve Şanlıurfa şehirlerini birbirine bağlayan otoyolun adıdır. Edirne-Habur arasında kesintisiz otoyol bağlantısı projesinin son halkasıdır. İlk etabı olan Adana-Ceyhan arası 30 Eylül 1991'de hizmete girdi. Onu Ceyhan-Osmaniye etabının 12 Şubat 1993'te, Osmaniye-Gaziantep etabının 1995'te açılışı izledi. Son aşama olan Gaziantep-Şanlıurfa arası 31 Aralık 2009'da hizmete girdi.
Otoyol 53, Ceyhan ile Yayladağı ilçelerini birbirine bağlayan otoyolun adıdır. Yayladağı Toprakkale otoyolu olarak adlandırılır. 1995 yılında hizmete girmiştir.
Türkiye'deki otoyolların yakın bir geçmişe sahip oluşu yolların modern olmasında büyük bir etkendir. İlk açılan otoyol 1973'te tamamlanan İstanbul 1. Çevre Yolu'dur. Türkiye'deki otoyollar, Aralık 2023 itibarıyla 3.726 km'lik toplam uzunluğa sahiptir. İnşa hâlinde bulunan otoyolların toplam uzunluğu 260 km'dir.
Avrupa E-yolu E70, batı-doğu referanslı 4550 km uzunlukta batıda La Coruna, İspanya'da başlayan ve Poti'de sona eren bir uluslararası Avrupa E-yoludur. Bu E-yolu İspanya, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Slovenya, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan üzerinden Varna'ya geçmekte ve Varna - Samsun arasında Karadeniz geçilmesi gerekmektedir. Sonra Türkiye'de Samsun'dan başlayıp Gürcistan sınırına kadar gitmekte ve Poti, Gürcistan'da son bulmaktadır. Varna-Samsun arasında düzgün işleyen feribot bulmak şu anda (8.2009) imkânsızdır.
Avrupa E-yolu E80, batı-doğu referanslı 5600 km uzunlukta batıda Lizbon, Portekiz'de başlayan ve İran'a girişte Gürbulak sınır kapısında sona eren bir uluslararası Avrupa E-yoludur. Bu E-yolu Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Sırbistan, Bulgaristan ve Türkiye üzerinden geçerek Türkiye-İran sınır kapısı olan Gürbulak'ta İran'a ulaşarak sona ermektedir. Pescara, İtalya ile Dubrovnik, Hırvatistan arasında Adriyatik Denizi'ni geçmek gerekmekte ve düzgün işleyen bir feribot servisi gerekmektedir.
Clayton-le-Woods, Birleşik Krallık'a bağlı İngiltere'nin Kuzey-Batı İngiltere bölgesinde idari bakımdan birinci seviyeli yerel idare olan Lancashire kontluğuna bağlı olan Chorley (borough) ikinci seviyeli metropoliten-olmayan yerel idare bölgesinde bulunan ve bir "semt/köy " alt-idaresi bulunan bir küçük kasabadır.
Arnavutluk-Kosova Otoyolu yapımına 2007 yılından başlanan dört şeritli uluslararası otoyol hattıdır. Otoyolun yapımı Amerikan-Türk konsorsiyumu Bechtel-ENKA tarafından Arnavutluk ve Kosova’da yapılmaktadır. Otoyolun Kosova kısmının 2013 yılının Eylül ayında trafiğe açılması planlanmaktadır.
Ankara-Samsun Otoyolu Projesi, Ankara-Delice Otoyolu 2023 ve Delice-Samsun Otoyolu kesimlerinden oluşmaktadır. 2035 yılına kadar tamamlanması hedeflenmektedir.
M1 otoyolu, Birleşik Krallık'ın otoyollarından biridir. 311,4 km uzunluğunda olup Londra ve Leeds kentlerini birbirine bağlamaktadır. M1, Birleşik Krallık'ta tamamlanan ilk şehirlerarası otoyoldur.
M25 Otoyolu, Birleşik Krallık'ın otoyollarından biridir. Otoyol, 188 km uzunluğunda olup başkent Londra'yı çevrelemektedir. Berlin çevre yolunun ardından Avrupa'nın en uzun çevre yoludur.
İl yolları, devlet yolları ve uluslararası yollar dışında kalan yollardır. Karayolları Genel Müdürlüğü desteğiyle, İl yerel yönetimleri tarafından yapılır.
Ankara'da ulaşım, şehir içi ulaşım ve şehirlerarası ulaşım olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir. Şehir içi ulaşımlar metro, hafif raylı sistem, otobüs, teleferik ve banliyö gibi toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirilebilirken; şehirlerarası ulaşımda ise havaalanlarından, tren istasyonlarından, otogarlardan ve otoyollardan yararlanılmaktadır. Toplu ulaşımda ücret tahsilatı AnkaraKart ile yapılır.
Bundesautobahn 27, Almanya'da bir otoyoldur. Autobahndreieck Walsrode'de A 7 otoyolundan kuzeybatıya ayrılır, Bremer Kreuz'da A 1'i geçerek Bremen'in doğusunda Cuxhaven'a doğru devam eder. Otoyol aynı zamanda, Avrupa E-yolları ağında B Sınıfı bir yol olarak E234 ismi ile de hizmet vermektedir.