İçeriğe atla

Otoyol 2

İstanbul 2. Çevre Yolu
logo
[[Dosya:|290px|logo]]
Uluslararası Rota
TipOtoyol
BaşlangıçMahmutbey
BitişKozyatağı
Uzunluk38 km
Geçtiği Yerler MahmutbeyEsenlerS. Çiftliği - 500 Evler (Metris) ↔ Küçükköy - Gazi Mah. ↔ Alibeyköy - Hasdal - Kemerburgaz ↔ Seyrantepe ↔ 4. Levent ↔ EtilerFSM KöprüsüKavacıkÜmraniyeD.100 Kozyatağı
Harita
Harita

Otoyol 2 (O-2, 2. Çevre yolu), İstanbul'u çevreleyen ikinci otoyol. Avrupa ucu Mahmutbey'de, Asya ucu Kozyatağı'ndadır. Birinci çevre yolu olan 'den daha geniş bir yay çizer. Çift yönlü ve sekiz şeritlidir. gibi İstanbul Boğazı´nın üzerinden geçer. Boğaz geçişi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerinden sağlanır.

Otoyolda ücretli geçiş her iki yönde de mevcut olup, ücret toplama istasyonları her iki yönde de Avrupa yakasında yer alır. 'den , , ve 'ye geçiş olanağı vardır.

Güzergâh

Mahmutbey'den Kozyatağı'na
İlçe Km [1]Tür Açıklama Notlar
Bağcılar0,0 K20Mahmutbey Doğu Kavşağı Yalnız Kozyatağı yönü
Mahmutbey Viyadüğü 400 m
EsenlerTekstilkent-Atışalanı
Esenler3,5 K1Metris Kavşağı Bayrampaşa/Esenler Bağlantısı
EsenlerHabibler-SultançiftliğiYalnız Mahmutbey Yönü
EsenlerKüçükköy-Habipler-Sultançiftiği Habipler-Sultançiftiği için Kozyatağı yönünden Mahmutbey yönüne vardır.
Gaziosmanpaşa7,0 K2Gaziosmanpaşa Kavşağı
Kimyasal Madde Park ve Bekleme Alanı Yalnız Kozyatağı yönü
Akşemsettin-1 Viyadüğü 604 m
Hasdal Viyadüğü 330 m
Eyüpsultan8,4

K2-1

Hasdal-2 Kavşağı
Eyüpsultan11,2 K3Kemerburgaz Kavşağı D.020
Kâğıthane12,4 K4Hasdal Kavşağı
Sadabad II Viyadüğü 400 m
Kâğıthane14,5 K5Seyrantepe Kavşağı
Şişli15,9 K6Harp Akademileri Kavşağı
Harp Akademileri Tüneli 456 m
Levent Viyadüğü 350 m
Beşiktaş17,5 K7Levent Kavşağı Yalnız Mahmutbey yönü
BeşiktaşEtiler
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Gişeleri

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü
1090m
Beykoz23,3 K8Kavacık Kavşağı
Molla Gürani Viyadüğü 500 m
Kimyasal Madde Park ve Bekleme Alanı Yalnız Mahmutbey yönü
Ümraniye28,7 K8-1Çamlık Kavşağı
Ümraniye30,7 K9Ümraniye Kavşağı D.016
ÜmraniyeÇakmak yalnız Kozyatağı yönü
Ümraniye34,6 K10Anadolu Otoyolu Kavşağı
sonu
AtaşehirBatı Ataşehir Kavşağı yalnız Kozyatağı yönü
Kadıköy38 K11Kozyatağı Kavşağı D.100

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sarıyer</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Sarıyer, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan ilçedir. Güneyden Beşiktaş ve Kâğıthane, batıdan Eyüpsultan ilçeleri ile doğudan İstanbul Boğazı ve kuzeyden Karadeniz ile çevrilidir. Sarıyer ilçesi toplam 38 mahalleden oluşmaktadır. Bahçeköy Belediyesi'nin 2009 yılında feshedilerek Sarıyer ilçesinin bir mahallesi olması, 2012 yılında da Şişli sınırları içinde yer alan Ayazağa, Maslak ve Huzur mahallelerinin bu ilçeye dahil edilmesiyle son halini alan ilçe İstanbul'un en kuzeydeki ilçelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmet Köprüsü</span> İstanbul Boğazında yer alan ve Asyayı Avrupaya bağlayan ikinci köprü

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü veya halk arasında bilinen adıyla İkinci Köprü İstanbul'da Kavacık ile Hisarüstü arasında, Asya ile Avrupa'yı Boğaziçi Köprüsü'nden sonra ikinci kez bağlayan asma köprü. Ankraj blokları arasındaki uzunluğu 1.510 m, orta açıklığı 1.090 m, genişliği 39 m, denizden yüksekliği 64 m'dir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Boğazı</span> Karadeniz ile Marmara Denizi arasındaki boğaz

İstanbul Boğazı ya da tarihî ismiyle Bosporus (Yunanca: Βόσπορος, romanize: Bosporos ), Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Marmara Denizi ile Karadeniz'i birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur. Boğaz, genel olarak kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanır ve İstanbul şehrini Avrupa Yakası ve Anadolu (Asya) Yakası olarak ikiye böler. Boğazın her iki yakasına yayılan yerleşim bölgesine Boğaziçi adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">15 Temmuz Şehitler Köprüsü</span> İstanbul Boğazı üzerindeki üç köprüden biri

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Galata Köprüsü</span>

Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Boğazı</span> Ege Denizi ile Marmara Denizi arasındaki boğaz

Çanakkale Boğazı ya da tarihî adıyla Dardanelya, Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Ege Denizi ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Haliç</span> Boğaziçi girişindeki Tarihî yarımada ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi

Haliç, İstanbul'un Avrupa yakasını kaplayan Çatalca Yarımadası'nın güneydoğu ucunda, Boğaziçi girişinde, İstanbul ve Beyoğlu platolarını birbirinden ayıran deniz girintisi. Denizin kendisine ulaşan akarsu yatağının bir bölümünü istila etmesiyle meydana gelen yapının jeomorfolojik adı olan Arapça haliç sözcüğü, İstanbul halicinin kent açısından taşıdığı önemden dolayı Osmanlılar döneminden bu yana bir özel isim haline gelmiş, birçok semti kapsayan bir kent bölgesi adı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Hisarı (mahalle)</span> Beykoz, İstanbul, Türkiyede mahalle

Anadoluhisarı İstanbul ilinin Beykoz ilçesinde İstanbul Boğazı kıyısında bir semttir. Kuzeyinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Kanlıca, güneyinde Kandilli bulunur. Adını 1395'te Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan Anadolu Hisarı'ndan alır. Karşısında Rumeli Hisarı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Türk Boğazları</span> Marmara Denizi ile Karadeniz ve Egeyi birbirine bağlayan boğazlar

Türk Boğazları terimi iki dar boğazı, bir tarafta Marmara Denizi ile Ege Denizi'ni ve diğer taraftan da Karadeniz'i bağlamayı ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 1</span> Türkiyede bir otoyol

İstanbul 1. Çevre Yolu, Otoyol 1 (O-1), İstanbul'un içinden geçen otoyolun adıdır. Dörder şerit olmak üzere iki yönden toplam sekiz şeride sahiptir. Bu otoyolda ücret sadece 15 Temmuz Şehitler Köprüsü geçişlerinde tahsil edilir. 1973 yılında açılmıştır ve Türkiye'de açılan ilk otoyoldur. Aynı zamanda, 23 kilometre ile Türkiye'nin en kısa otoyoludur. 23 km olarak hizmet vermiştir. Metrobüs hattının inşası ardından 18 km'lik kısım otoyol vasfını yitirmiş ve İBB sorumluluğunda motorlu taşıt yolu statüsünde kullanılmaktadır. Barbaros Bulvarı bağlantı yolu ile Altunizade kavşağı arasında olan 5 km'lik kısım Karayolları Genel Müdürlğü sorumluluğunda otoyol vasfında hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 3</span> Edirne ile İstanbulu birbirine bağlayan otoban

Avrupa Otoyolu, diğer adıyla Otoyol 3, sınır kenti Edirne ile İstanbul'u birbirine bağlayan otobanın adıdır. Bu yol sınır kapısı Kapıkule'den İstanbul doğrultusundadır. Havsa kavşağı ve Kınalı kavşağı Çanakkale'yi, Babaeski kavşağı Kırklareli'ni ve yine kınalı kavşağı, Tekirdağ'ı otoyola bağladığından önemlidir. Edirne-Silivri arası kesintisiz, Silivri-İstanbul arası yer yer 6 şerittir. Bazı kesimler eski "Kınalı-Sakarya Otoyolu projesi"ne dahil olduğundan 4 şerittir. Otoyol Mahmutbey gişelerinde 'ye dönüşür ve bu yolla Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerinden Ankara istikametinde olan 'e direkt geçiş mümkündür ve Silivri'deki Kınalı Kavşağı'ndan 'ye direkt geçiş mümkündür. Otoyolun Edirne (Doğu) ile Mahmutbey (Batı) kavşakları arasındaki kısım ücrete tabidir. Ayrıca Mahmutbey'de bulunan Aksaray Kavşağı ile ücretsiz bir şekilde ve D.100'e ulaşım sağlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Öresund Köprüsü</span> birleşik köprü

Öresund Köprüsü İsveç ile Danimarka arasında yer alan Öresund Boğazı'nda iki şeritli demiryoluna ve dört şeritli kara yoluna sahip olan birleşik bir köprüdür. Köprü Avrupa'da hem demiryolu hem kara yolu taşımacılığının yapıldığı en büyük birleşik köprüdür ve Öresund Bölgesi'nin iki metropolitan alanı olan Danimarka'nın başkenti Kopenhag ve İsveç'in önemli şehirlerinden Malmö'yü birbirine bağlar. Avrupa Birliği'nin uluslararası E20 yolu burada, Oresund Demiryolu gibi denizin ortasında iki şeritli bir otoyolla tünele bağlanır. Öresund dünyadaki en büyük sınırötesi köprü ve aynı zamanda özel teşebbüsle yapılıp işletilen en büyük köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Karanfilköy</span>

Karanfilköy, İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde semt. Akatlar mahallesinin kuzeyinde konumlanan Karanfilköy, Beşiktaş ilçesindeki tek gecekondu bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmangazi Köprüsü</span> Yalova ile Kocaeli arasında bir asma köprü

Osmangazi Köprüsü ya da İzmit Körfez Köprüsü, Otoyol 5 kapsamında, İzmit Körfezi'ndeki Dilovası Dil Burnu ile Altınova Hersek Burnu arasında inşa edilen, 1.550 metre orta açıklığı ve 2.682 metre toplam uzunluğu ile dünyanın dördüncü en uzun açıklıklı asma köprüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E80</span> Avrupada yol

Avrupa E-yolu E80, batı-doğu referanslı 5600 km uzunlukta batıda Lizbon, Portekiz'de başlayan ve İran'a girişte Gürbulak sınır kapısında sona eren bir uluslararası Avrupa E-yoludur. Bu E-yolu Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Sırbistan, Bulgaristan ve Türkiye üzerinden geçerek Türkiye-İran sınır kapısı olan Gürbulak'ta İran'a ulaşarak sona ermektedir. Pescara, İtalya ile Dubrovnik, Hırvatistan arasında Adriyatik Denizi'ni geçmek gerekmekte ve düzgün işleyen bir feribot servisi gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E90</span> Avrupada otoyol

Avrupa E-yolu E90, batı-doğu referanslı 4770 km uzunlukta batıda Lizbon, Portekiz'de başlayan ve Türkiye'nin güney-doğusuna geçip Türkiye-Irak sınır kapısı olan Habur'da Irak'a erişip orada sona eren bir uluslararası Avrupa E-yoludur. Bu E-yolu Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye'den gecip Irak'a varmaktadır. Barselona, İspanya ile Sicilya'nın batısında bulunan Mazara del Vallo arasında Akdeniz üzerinden geçileceği kabul edilmektedir. Sicilya'nin doğusunda ise Messina'dan İtalya yarımadasının burnunda bulunan Reggio di Calabria arasında Messina Boğazı, İtalya'da Brindisi ile Yunanistan'da İgoumenitsa arasında Adriyatik Denizi geçişi feribot ile yapılması gerekmektedir ve bu deniz geçişleri için her mevsim düzgün işleyen feribot seferleri bulunmaktadır. Türkiye'de Gelibolu ile Lapseki arasında Çanakkale Boğazı geçişi 1915 Çanakkale Köprüsü üzerinden gerçekleşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Sultan Selim Köprüsü</span> İstanbul Boğazında yer alan ve Asyayı Avrupaya bağlayan üçüncü köprü

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında inşa edilen bir köprü. İsmi dokuzuncu Osmanlı padişahı ve ilk Osmanlı halifesi I. Selim'e ithafen verildi. Köprü güzergâhı, Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1915 Çanakkale Köprüsü</span> Çanakkalede bulunan dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü

1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale'nin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasında bulunan asma köprüdür. Çanakkale Boğazı'nın ilk ve Marmara Bölgesi'nin beşinci asma köprüsüdür. Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun bir parçası olan köprü, 18 Mart 2022'de hizmete girdi. 2.023 metre orta açıklık uzunluğu ile Japonya'daki Akashi Kaikyō Köprüsü'nü geçerek dünyanın en uzun orta açıklığına sahip asma köprüsü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 7</span> Türkiyede bir otoyol

Otoyol 7 , diğer adıyla Kuzey Marmara Otoyolu, Türkiye'nin Marmara Bölgesi'nde bulunan bir otoyoldur. Bu yol çift yönlü olup yön başına dörder şeritten toplam sekiz şeride sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Çardak, Lapseki</span>

Çardak, Çanakkale ilinin Lapseki ilçesine bağlı bir belde.