İçeriğe atla

Otonom Milliyetçiler

AN üyesi aktivistler ve anarşizmin sembolü siyah bayrak
AN üyeleri yürüyüşte, 2006

Otonom Milliyetçiler (Almanca: Autonome Nationalisten - AN), Alman, Hollandalı[1] ve Felemenk neo-Nazilerden oluşan bir neo-Nazi grup.

Otonom Milliyetçiler, tüm aşırı sağcı ve neo-Nazi kuruluştan bağımsız bir organizasyondur. Almanya'nın önde gelen aşırı sağcı partisi NPD'yi "ihtiyar ve tozlu" olarak nitelendirdiriyorlar ve bu partiden uzak duruyorlar. Kendilerini otantik neo-Nazi protesto kültürünü kullanan "sağ-devrimciler" olarak tanımlıyor ve antisemitizme dayanan bir anti-kapitalist söylem kullanıyorlar. Söylemlerinde, Hitler'in SS tugaylarına duyulan özlem yer alsa da, "sosyal devrim" gerekliliği öne çıkıyor. Yürüyüşlerinde gerek polisle, gerekse de karşıt göstericiler ile doğrudan çatışma arayan Otonom Milliyetçiler, yerleşik aşırı sağcı ve neo-Nazi partilerin üye kaybetmesinin aksine giderek daha çok genç insanı aralarına katabiliyorlar. Grup fazlasıyla şiddet yanlısıdır. Diğer neo-Nazi oluşumlardan farklı olarak aşırı solcuların yaptığı gibi siyah tişörtler giymekte, siyah bayraklar kullanmakta ve anarşistlere benzer bir görünüm sağlamaktadırlar. Che Guevara resimli tişörtler de giyen Otonom Milliyetçiler kendiliğindenci eylemleri gerçekleştiren bir genç neo-Nazi kültürünü yaşatıyor.[2][3][4]

İlk olarak 2003-2004 yıllarında ortaya çıktılar.[5] Yapılan araştırmaya göre 2008 yılında Otonom Milliyetçiler grubuna üye 400 kişi vardı ve bu Almanya'daki neo-Nazilerin % 10'unu kapsıyordu.[6]

Otonom Milliyetçiler, giyim tarzlarından dolayı Almanya'daki diğer neo-Naziler tarafından eleştirilmiş ve tartışmalara sebep olmuşlardır. Grup, yaptığı bazı eylemlerde "Amerikan emperyalizmine" ve siyonizme karşı radikal İslamcılara sempatiyle yaklaşarak Hizbullah ve Hamas'ı desteklemiştir.[1] Üzerinde Usame bin Ladin'in fotoğrafının bulunduğu tişörtler giymişlerdir.

Otonom Milliyetçiler'e benzeyen gruplar Çek Cumhuriyeti ve Yunanistan ile başlayarak diğer Doğu Avrupa ülkelerinde ortaya çıkmış, ancak Almanya'dakiler kadar etkili olamamışlardır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 21 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2013. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2013. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2013. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2013. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2013. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Faşizm</span> Aşırı sağcı, otoriter, aşırı milliyetçiliği savunan ideoloji

Faşizm, ilk olarak İtalya'da Benito Mussolini tarafından oluşturulan, otoriter devlet üzerine kurulu radikal bir aşırı milliyetçi politik ideolojidir. İlkeleri ve öğretileri, La dottrina del fascismo adı altında Giovanni Gentile tarafından yazılmıştır. Benito Mussolini'nin kurucusu olduğu Ulusal Faşist Parti'nin İtalya'da iktidara gelmesinin ardından, faşizm birçok milliyetçi ideolojiye örnek olmuştur. Hitler'in nasyonal sosyalizmi ve Franco'nun falanjizmi, faşizmden çok etkilenmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Ulusal Demokratik Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti

Vatan, 2023'e kadar Almanya Ulusal Demokratik Partisi, aşırı sağ görüşlü bir siyasi partidir.

Üçüncü görüş, II. Dünya Savaşı sırasında Batı Avrupa'da gelişmiş milliyetçi bir politik pozisyondur. Bir ırk veya millet içerisinde yer alan insanlar arasındaki sosyal adalet gibi konulara önem vermektedir. Üçüncü görüş genellikle aşırı milliyetçiliğe ve ırkçılığa varan örneklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Udo Voigt</span> Alman politikacı

Udo Voigt, Alman bir siyasetçidir ve 1996-2011 yılları arasında aşırı sağcı Almanya Ulusal Demokratik Partisi'nde genel başkan olarak görev yapmıştır. Alman Silahlı Kuvvetleri'nde eski bir havacılık mühendisi ve pilottur. Bir neo-Nazidir.

<span class="mw-page-title-main">Aşırı sağ</span> sağcı siyasette sağcılığın en yüksek biçimini gösteren politik konum

Aşırı sağ, radikal sağ ya da ekstrem sağ, sağcı siyasette sağcılığın en yüksek biçimini gösterir. Aşırı sağ siyaset, toplumsal hiyerarşiyi aşırı biçimde destekler; daha doğuştan bazı insanların aşağı, bazılarınınsa üstün olduğu gibi düşünceleri içinde barındırır. Belirli kişilerin ya da grupların ileri derecede üstünlüğünü destekler. Bu tip siyaset genel olarak otoriterdir ve radikal biçimde sol fikirlere karşıtlık içerir. Genellikle aşırı sağ terimi istenmeyen gruplara karşı göç ve uyum karşıtlığı duruşları, sosyokültürel boyutta baskı, milliyet ayrımcılığı; ırksal ve dinsel grupların kendilerini diğerlerinden üstün konuma getirecek tutumlar, küreselleşme karşıtlığı gibi görüşleri kapsamaktadır. Başka bir deyişle kavram aşırı milliyetçi, yabancı düşmanı, ırkçı, köktendinci özelliklerine sahip kişi ya da grupları tanımlamada kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Yeraltı</span> Almanyada aşırı sağcı neonazi grup

Nasyonal Sosyalist Yeraltı, Almanya'da faaliyet gösteren aşırı sağcı ve ırkçı görüşe sahip neonazi silahlı grup.

<span class="mw-page-title-main">Adolf von Thadden</span> Alman politikacı

Adolf von Thadden, aşırı sağcı bir Alman politikacıydı. Pomeranya'da toprak sahibi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmişti. Üvey kardeşi Elisabeth von Thadden, 1944'te Nazi yönetimi tarafından rejimi eleştirdiği için idam edilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Alman Reich Partisi</span>

Alman Reich Partisi, 1950'de Alman Sağ Partisi'nin ardılı olarak Batı Almanya'da kurulmuş milliyetçi ve neo-Nazi bir partiydi.

<span class="mw-page-title-main">George Lincoln Rockwell</span>

George Lincoln Rockwell Amerikalı aşırı sağcı bir siyasi aktivist ve Amerikan Nazi Partisi'nin kurucusuydu. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'ndeki neo-Nazi hareketinde önemli bir figür haline geldi ve inançları, stratejileri ve yazıları birçok beyaz üstünlükçüyü ve neo-Nazi'yi etkilemeye devam etti.

Ulusal Bolşevizm veya Nasyonal Bolşevizm, destekçilerine Nazbol adı verilen, faşizm ve Bolşevizmin unsurlarını birleştiren politik bir hareket ve ideolojidir.

Uyoku dantai Japon aşırı milliyetçi ve aşırı sağ gruplarıdır. 1996 ve 2013 yıllarında Ulusal Polis Ajansı, Japonya'da toplamda yaklaşık 100.000 üyesi olan 1.000'in üzerinde sağcı grup olduğunu tahmin etmişti.

<span class="mw-page-title-main">III. Yol</span> Almanyada küçük bir aşırı sağ ve neo-Nazi siyasi partisi

III. Yol veya Üçüncü Yol, Almanya'da küçük bir aşırı sağ ve neo-Nazi siyasi partisidir.

Afrikaner Direniş Hareketi, daha çok AWB kısaltması ile bilinen Neo-Nazi siyasi ve paramiliter bir örgüttür, genellikle beyaz üstünlükçü bir grup olarak tanımlanır. 1973 yılında Eugène Terre'Blanche ve altı aşırı sağcı Afrikaner tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rus milliyetçiliği</span>

Rus milliyetçiliği, Rus kültürel kimliğini ve birliğini destekleyen bir milliyetçilik biçimidir. Rus milliyetçiliği ilk olarak 19. yüzyılın başlarında öne çıktı ve ortaya çıktığı Rus İmparatorluğu döneminden Sovyetler Birliği'ne ve sonraki süreçte pan-Slavizm ile yakından ilişkili hale geldi. Bununla birlikte, çağdaş tartışmada Rus milliyetçiliği ya bir etnik milliyetçilik biçimi ya da çok ırklı milliyetçilik olarak görülüyor.

Faşist sembolizm, faşizmin yönlerini temsil etmek için tasarlanmış belirli imge ve sembollerin kullanılmasıdır. Bunlar, tarihsel öneme sahip ulusal sembolleri, amaçları ve siyasi politikaları içerir. En bilinenleri faşizmin orijinal sembolü olan fasces ve Nazizm'in gamalı haçlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Blood & Honour</span>

Blood & Honour, 1987'de Ian Stuart Donaldson ve Nicky Crane tarafından Birleşik Krallık'ta kurulan bir neo-Nazi müzik tanıtım ağı ve aşırı sağcı siyasi gruptur. Beyaz Milliyetçilerden oluşur ve Combat 18 ile bağlantıları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Nacionalni stroj</span>

Nacionalni Stroj, 2005-2011 Yılları arasında Sırbistan'da kurulan aşırı sağcı ve neo-Nazi bir örgüttür. Bu örgüt, Yugoslavya'nın dağılmasının ardından ortaya çıkan siyasi ve sosyal kargaşa ortamında milliyetçi ve ırkçı ideolojilere sahip gençler arasında popülerlik kazandı. Nacionalni Stroj, özellikle milliyetçilik, anti-Semitizm, yabancı düşmanlığı ve beyaz üstünlüğü gibi aşırı sağ ideolojileri savunuyordu.

Maksim Sergeyeviç Martsinkeviç, takma adıyla Tesak', Rusya'da tanınmış ve tartışmalı bir figürdü. 8 Temmuz 1984'te Moskova'da doğdu ve 16 Eylül 2020'de Çelyabinsk'teki bir cezaevinde ölü bulundu. Tesak, aşırı sağcı ve neo-Nazi görüşleriyle tanınıyordu ve bu görüşlerini yaymak için şiddet dolu yöntemler kullandı. Aynı zamanda "Format 18" adlı neo-Nazi bir grubun lideriydi. Bu grup, adını Adolf Hitler'in baş harflerinden ve "18" rakamından alıyordu. Ayrıca Nasyonal Sosyalist Toplum (NSO) Adlı Neo-Nazi Örgütüyle Bağlantılı idi