İçeriğe atla

Otomotiv tasarımı

1961’de tasarımcılar çalışırken. Ölçekli modelin sol ön çamurluğunun yanında duran Dick Teague, American Motors Corporation (AMC) 'da bir otomobil tasarımcısı idi.

Otomotiv tasarımı, otomobiller, motosikletler, otobüsler, şehirler arası otobüsler ve minibüsler, kamyon dahil olmak üzere motorlu taşıtların görünümünü ve bir dereceye kadar ergonomisini geliştirme sürecidir.

Modern bir motorlu aracın işlevsel tasarımı ve geliştirilmesi genellikle otomotiv mühendisliği kapsamındaki birçok farklı disiplinden büyük bir ekip tarafından yapılır ancak tasarım rolleri Profesyonel veya Yeminli Mühendis nitelikleri için gereksinimlerle ilişkilendirilmez. Bu bağlamda otomotiv tasarımı, öncelikle aracın görsel görünümünü veya estetiğini geliştirmektir ancak aynı zamanda ürün konseptinin oluşturulmasıdır. Profesyonel bir meslek olarak otomotiv tasarımı,[1] sanat geçmişi ve endüstriyel tasarım veya ulaşım tasarımı alanında dereceye sahip olabilecek tasarımcılar tarafından yapılır. Bu alanda kullanılan terminoloji otomotiv tasarımı sözlüğünde bulunur.

Tasarım öğeleri

2003 Bertone Birusa konsept otomobili Uluslararası Otomobil Fuarı'nda sergileniyor. Arka planda bazı konsept eskizleri var
OScar tasarım teklifinin taslağı
Paul Martin'in 1967'de tasarladığı Ferrari Modulo 512-S konsept otomobilinin fütüristik bir orijinal taslağı. Nihai ürünün, azaltılmış yükseklik, düşük sürtünme için oyulmuş tekerlekler ve karakteristik giriş sistemi gibi birçok özelliği zaten mevcut.

Tasarım ekibinin görevi genellikle üç ana kısma ayrılır: dış tasarım, iç tasarım ve renk ve döşeme tasarımı. Grafik tasarım aynı zamanda otomotiv tasarımının bir yönüdür; bu genellikle baş tasarımcı uygun gördüğü için tasarım ekibi arasında paylaşılır. Tasarım, yalnızca otomobil parçalarının yalıtılmış dış şekline değil, aynı zamanda araç paketinden başlayarak biçim ve işlev bileşimine de odaklanır.

Estetik değerin ergonomik işlevsellik ve faydalı özelliklere de karşılık gelmesi gereklidir. Özellikle, araç elektronik bileşenleri ve parçaları gelişmekte olan araç gereçleriyle ilişkili en son bilgileri özellikle de GPS navigasyonu gibi dashtop mobile cihazları, uydu radyosu, HD radyo, mobil TV, MP3 oynatıcıl, video oynatma ve akıllı telefon arayüz güncellemeleri gereken otomotiv tasarımcılarına daha çok zorluk çıkarır.

Yeni araç gereçlerinin tümü fabrika standardı öğeler olarak tanımlanmasa da bunlardan bazıları herhangi bir özel araç modelinin gelecekteki seyrini belirlemenin ayrılmaz bir parçası olabilir.

Dış tasarım

Aracın dış cephesinden sorumlu tasarım ekibi/ekipleri, aracın oranlarını, şeklini ve yüzey detaylarını geliştirir. Dış tasarım ilk önce bir dizi elle taslak ve dijital çizim ile yapılır. Aşamalı olarak daha ayrıntılı çizimler uygun yönetim katmanları tarafından yürütülür ve onaylanır, ardından görüntülere sayısala dönüştürülür. Hedeflenen pazara göre araç kavramlarını yinelemeli olarak iyileştirmeye yardımcı olmak için genellikle bu noktada tüketici geri bildirimi aranır ve tasarım iyileştirme sürecinin geri kalanı boyunca devam eder. Daha ileri iyileştirmeden sonra, endüstriyel hamur ve/veya dijital modeller çizimler ve görüntülerden ve bunlarla birlikte geliştirilir. Bu modellerden elde edilen veri daha sonra çeyrek ölçekli ve son olarak nihai tasarımın tam boyutlu modellerini oluşturmak için kullanılır. Üç ve beş eksenli CNC freze makinelerinde kil modeli önce bir bilgisayar programında tasarlanır ve ardından makine ve büyük miktarda kil kullanılarak "oyulur". Fotogerçekçi 3D (üç boyutlu) yazılım ve güç duvarlarında sanal modellerin olduğu zamanlarda bile kil modeli, aracın dış tasarımının son bir değerlendirmesi için hala en önemli araçtır ve bu nedenle sektör genelinde kullanılır.

İç tasarım

Aracın içinden sorumlu tasarımcı, gösterge paneli, koltuklar, kapı kaplama panelleri, tavan döşemesi, sütun kaplamaları vb. için oranları, şekli, yerleşimi ve yüzeyleri tasarır. Burada önemli olan ergonomi ve yolcuların konforudur. Buradaki yöntem, dış tasarımla (taslak, sayısal model ve kil model) aynıdır.

Birçok üreticinin bir otomobil tasarlamak için biraz farklı geliştirme döngüleri vardır, ancak pratikte bunlar şunlardır:

  • Tasarım ve tüketici araştırması
  • Konsept geliştirme çizimi
  • CAS (Bilgisayar Destekli Şekillendirme)
  • Kil modelleme
  • İç para modeli
  • Araç ergonomisi
  • A Sınıfı Yüzey Geliştirme
  • Renk ve süsleme
  • Araç grafikleri

Kaynakça

  1. ^ Bullock, Alan (1999). The New Fontana Dictionary of Modern Thought. Londra: Harper-Collins. s. 689. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Nikolaos Gkikas, (Ed.) (2013). Automotive Ergonomics: Driver – Vehicle Interaction. Boca Raton, FL.: CRC Press. ISBN 978-1-4398-9425-5. 
  • Lamm, Michael; Hollis, Dave (1996). A century of automotive style - 100 years of American car design. Stockton, CA: Lamm-Morada. ISBN 9780932128072. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Grafik tasarım</span> Zihin yoluyla geliştirilip, görsel ya da yazılı bir şekilde bir mesajı iletme

Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu, üç boyut ve de dört boyut olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir. Baskı, ekran, hareketli film, animasyon, iç mimari, ambalaj tasarımı gibi birçok ortamda dijital veya dijital olmayacak bir şekilde uygulanabilir. Grafik sanatı ve grafik tasarımlarda, görsel sanatların temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritim ve birlik geçerlidir. Grafik tasarım için grafik tablet, grafik yazılımı, uygulama yazılımı ve programları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Endüstriyel tasarım</span>

Endüstri ürünleri tasarımı veya endüstriyel tasarım seri üretim için tüketici ihtiyaç ve sorunlarına yönelik, estetik, yaratıcılık, teknik avantaj, işlevsellik, ergonomi, malzeme bilgisi, pazarlanabilirlik, üretim yöntemleri ve olanakları gibi çeşitli kriterleri gözeterek, yenilikçi ve güncel ürünler tasarlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Coupe</span> 2 veya 4 oturma yeri olan, 2 kapılı, 2 veya 4 yan penceresi olan kapalı binek taşıtı

Coupe 2 veya 4 oturma yeri olan, 2 kapılı, 2 veya 4 yan penceresi olan kapalı binek taşıtıdır. 4 kapılı coupe araçlarda olduğu için bu kategoride yer alıp ama bu tanıma uymayan modeller de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Lamborghini Countach</span>

1974'ten 1988'a kadar Lamborghini tarafından üretilen 2 kişilik ortadan motorlu spor otomobil.Kama biçiminde ve zamanın tüm diğer spor arabaları gibi keskin açılı olan tasarımı ile popüler olmuştur. Uç kabin tasarım konsepti ile, sürücü ve yolcu bölümünü mümkün olduğu kadar ileri alarak daha büyük motora yer açmak amaçlanmıştı. 2004 yılında Sports Car International tarafından 1970'li yılların en iyi 3. ve 1980'li yılların en iyi 10. spor otomobili seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Motorlu taşıt</span>

Motorlu taşıt veya otomotiv taşıtı olarak da bilinen motorlu taşıt kendinden tahrikli bir araç olup genellikle tekerlekli, demiryolu üzerinde çalışmayan ve insan veya kargo taşımacılığı için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Etox</span>

Etox, Türk spor otomobil markası. Ertex Oto Dekorasyon şirketinin Türk tasarımcılarla çalışarak sipariş üzerine ürettiği motor ve elektrik aksamı yurt dışından alınan, diğer parçaları Türk mühendisler tarafından tasarlanan Türk tasarımı araba markasıdır. İlk üretilen arabanın model ismi Zafer'dir. Spor model Zafer'den sonra sedan ve ticari araçlar 2012 yılı içerisinde test aşamasında üretilmiştir. Üretilen tüm araçlarda dizel ve elektrikli motor seçenekleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Opel GT</span>

Opel GT, Opel'in 1968 yılında piyasaya çıkardığı, önden motorlu arkadan çekişli iki koltuklu bir spor otomobil modeli. Otuz dört yıl aranın ardından 2007'de yenilenerek 250 hp gücündeki 2.0 Turbo ECOTEC motora kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Otomotiv endüstrisi</span> Motorlu araçları tasarlayan, geliştiren, üreten ve pazarlayan iş sektörüdür

Otomotiv endüstrisi, terim anlamı olarak, motorlu taşıtları tasarlayan, geliştiren, üreten ve pazarlayan iş sektörüdür. 2007 yılı itibarıyla, tüm dünyada 73 milyondan fazla motorlu araç üretildi. Otomotiv sanayii, tüm sanayileşmiş ülkelerde ekonominin lokomotifi olarak kabul edilmektedir. Sektörün ekonomideki sürükleyici-lokomotif etkisinin nedeni, diğer sanayi dalları ve ekonominin diğer sektörleri ile olan çok yakın ilişkisidir. Otomotiv sanayii demir-çelik, petro-kimya, lastik gibi temel sanayi dallarında başlıca alıcı ve bu sektörlerdeki teknolojik gelişmenin de sürükleyicisidir. Turizm, altyapı ve inşaat ile ulaştırma ve tarım sektörlerinin gerek duyduğu her çeşit motorlu araçlar sektör ürünleri ile sağlanmaktadır. Bu sektördeki değişimler, ekonominin tümünü yakından etkilemektedir. Otomotiv sektörü Motorlu Taşıt Aracı üreten bir sanayidir. Dünyada toplam motorlu taşıt seri üretiminin yaklaşık %70'ini otomobil üretimi oluşturmaktadır. Türkiye'de de bu oran geçerlidir. Otomobil üretimi, diğer motorlu taşıtlara göre çok daha yüksek adetlerde yapılır. Bu suretle otomobil üretimi, güçlü bir yan sanayiini oluşturarak diğer taşıtların üretimine de destek olur. Bu nedenle otomobil üretimi, otomotiv sanayiinin temelidir..

<span class="mw-page-title-main">Otomotiv mühendisliği</span>

Otomotiv mühendisliği, taşıt mühendisliğinin bir koludur, makine mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, yazılım mühendisliği ve güvenlik mühendisliği dallarının tasarımda ve üretimde ortak olarak çalışmasıyla yapılır. Motosikletler, otomobiller, otobüsler ve kamyonlar otomotiv mühendisliğinin ana uğraş alanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Coupe kamyonet</span> binek otomobilden türetilme açık kasalı kamyonet tasarımı

Coupe kamyonet kısaca "ute", binek otomobilden türetilme açık kasalı kamyonet tasarımına verilen isimdir. Binek otomobile en yakın ticari araçlardır.

Video oyunu tasarımı bir video oyununun, bütün detayları ile tasarlanması ve satışa sunulmadan önceki bütün aşamalarını konu almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kesit çizimi</span>

Kesit çizimi, herhangi bir nesnenin, dış görünüşünden ödün vermeden iç parçaları ile birlikte veya içini gösterecek şekilde çizilmesine denir. Dış yüzeydeki bazı parçaların kaldırılması veya saydamlaştırılması ile oluşturulur.

<span class="mw-page-title-main">Konsept otomobil</span>

Konsept otomobil yeni stil ve teknolojiyi tanıtmak amaçlarıyla yapılan otomobildir. Konsept otomobiller genellikle müşterilerin yeni ve radikal tasarımlara olabilecek tepkisini ölçmek için otomobil fuarlarında gösterilirler.

<span class="mw-page-title-main">Tasarım aracı</span> tasarım yapmak için kullanılabilen nesne

Tasarım araçları, tasarım yapmak için kullanılan her türlü nesne, ortam veya bilgisayar programlarıdır. Tasarım araçları tasarım fikirlerini, üretim biçimini ve algıyı etkilerler. Bu nedenle yetkin tasarımcılar tarafından doğru bir şekilde kullanılmaları gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Şasi (otomotiv)</span> bir motorlu aracın ana yük taşıyıcı yapısı

Aynı zamanda şasi olarak da bilinen araç şasisi bir organizmanın iskeleti gibi motorlu taşıtın ona bağlı tüm diğer parçalarını taşıyan ana destek yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nissan 240SX</span>

180SXSilvia240SX,1988 yılında tanıtılan 200SX (S12) modelinin yerine bir sonraki model yılı için Nissan tarafından Kuzey Amerika pazarına uygun tasarlandı. 240SX çoğu 2.4 litre ile donatılmış sıralı 4 silindirli motoru. KA24E'nin tek bir tepe kam mili vardı ve KA24DE'nin çift tepe kam mili vardı. 240SX'in iki ayrı nesli olan S13 (1989-1994) S14 (1995-1999) Nissan S platformuna göre üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Enstrüman paneli</span>

Enstrüman paneli genellikle aracın sürücüsünün hemen önünde bulunan, aracın çalışması için enstrümantasyon ve kontrolleri gösteren bir kontrol panelidir.

<span class="mw-page-title-main">Radyatör panjuru</span>

Otomotiv mühendisliğinde araba panjuru, karoser'in önemli özelliklerinden biridir. Havanın girmesine veya çıkmasına izin vermek için aracın gövdesindeki açıklığı kapatır. Çoğu aracın ön tarafında radyatörü ve motoru korumak için ızgara bulunur. Panjur çoğu zaman araba tamponu, kaput, gündüz farı ile birleşik olur. Aşağı sağ ve sol tarafında sis lambası yerleşiktir. Birçok araba panjurları krom'dan yapılır ve üzerinde markanın logosu bulunur.

Sovyetler Birliği'ndeki otomotiv endüstrisi, 1929'dan 1991'e kadar Sovyetler Birliği içerisinde varlık göstermişti. Endüstri 1920'lerin sonu ve 1930'ların başında, ilk beş yıllık plan sırasında büyük araba üretim fabrikalarının kurulması ve Moskova'daki AMO fabrikasının yeniden düzenlenmesi ile başladı ve 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasına kadar devam etti.