İçeriğe atla

Otomobil düzenleri

Otomobil gibi motorlu bir aracın düzeni, genellikle motorun ve tahrik edilen tekerleklerin konumu ile tanımlanır. Düzenler kabaca, önden çekişli, arkadan çekişli ve dört tekerlekten çekişli olarak üç kategoriye ayrılabilir. Pratikte birçok farklı motor konumu ve tahrik edilen tekerlek kombinasyonu bulunur ve her birinin konumu, aracın kullanılacağı uygulamaya bağlıdır.

Düzenler

  • FF = Önden motorlu, önden çekiş düzeni
  • FR = Önden motorlu, arkadan çekiş düzeni
  • MF = Ortadan motor, önden çekiş düzeni
  • FMR = Ön ortadan motorlu, arkadan çekiş düzeni
  • RMR = Arka ortadan motorlu, arkadan çekiş düzeni
  • RR = Arkadan motorlu, arkadan çekiş düzeni
  • RF = Arkadan motorlu, önden çekiş düzeni
  • F4 = Önden motorlu, dört tekerlekten çekiş düzeni
  • M4 = Ortadan motorlu, dört tekerlekten çekiş düzeni
  • R4 = Arkadan motorlu, dört tekerlekten çekiş düzeni

Motor pozisyonu

  • Önden motorlu ·
  • Ortadan motorlu ·
  • Arkadan motorlu

Tekerlek çekişi

İlgili Araştırma Makaleleri

Bayerische Motoren Werke AG genellikle anılan kısaltmasıyla BMW, 1916 yılında kurulan Alman otomobil, motosiklet, motor ve bisiklet üreticisidir. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir. Çalışan sayısı 120.726'dır. 2020 cirosu 98 milyar 998 milyon euro'dur, aynı yıl 2.494.451 araç üretmiştir. Bu üretimin 2.028.841 adedi BMW markası altındadır. Ayrıca aynı yıl motosiklet üretimi 169.272 adettir. Sadece motor sporlarına özel BMW M'i de bünyesinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Dört tekerlekten çekiş</span>

4 tekerlekten çekiş veya 4x4, klasik sistemlerde otomobiller ya ön aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek veya arka aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek beraber tahrik olurken bu sistemde yolun koşullarına ve ihtiyaca bağlı olarak ön ve arka aks üzerinde bulunan 4 tekerlekte birlikte aynı anda ve çoğu kez aynı güç oranlarında harekete geçirilirler. Başka bir ifadeyle aracın motor gücü 4 tekere birden iletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Lamborghini Murciélago</span>

Lamborghini Murciélago, İtalyan otomobil üreticisi Lamborghini tarafından 2002-2010 yılları arasında üretilen iki koltuklu, iki kapılı coupé spor otomobil. Firma, 40. yaşgününü kutlamak için 2003 sonbaharında özel bir Murciélago modelini 50 tane üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yarı paletli araç</span>

Yarı paletli araç, ön kısmında yönlendirme için tekerlek veya kızak çifti, arka kısmında ise tahrik ve yükünün büyük kısmını taşımak için palet bulunduran, sivil veya askeri amaçlı olarak kullanılan taşıttır. Yarı paletli taşıtlarda tank ve benzeri paletli araçlardaki yol dışı seyir ve yük taşıma faydaları ile tekerlekli bir taşıttaki sürüş karakteristikleri bir arada bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Eclipse</span>

Mitsubishi Eclipse, Mitsubishi'nin 1990 yılında üretmeye başladığı otomobil modelidir. Aracın orijinali, Chrysler'in ürettiği Plymouth Laser RS modelidir. Eclipse'nin GS-T, GS, RS, RS-T, GS-X modelleri mevcuttu. Daha sonra Eagle Talon, Mitsubishi Eclipse olarak da piyasa sürülmüştür. ABD ve Japon ortak yapımı bir spor arabadır. Eclipse, yurt dışında tercih edilen bir modeldi. 2. Nesil'de tasarımı Hyundai Elantra J2 kasa modelinden esinlendi.Eclipse'de önden çekiş standart, 4 tekerlekten çekiş opsiyoneldi. 3. nesilde 4 tekerlekten çekiş opsiyonu kaldırıldı ve Eclipse önden çekişli olarak satılmaya başlandı. 3. nesilden itibaren V6 motor seçenekleri mevcuttu.

<span class="mw-page-title-main">Önden çekiş</span>

Önden çekiş veya 4x2, motorlu taşıtlarda motor gücünün ön tekerleklere aktarıldığı bir otomobil düzenidir. Günümüzde çoğu modern sıradan binek otomobillerde motor düzeni önde enlemesine olup önden çekiş sistemine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen Kommandeurswagen</span>

Kommandeurswagen olarak da bilinen Volkswagen Typ 87, Volkswagen Beetle'ın II. Dünya Savaşı'nda kullanılan dört tekerlekten çekişli bir versiyonuydu. Öncelikle Wehrmacht için Volkswagen tesisi tarafından 1941'den 1944'e kadar üretildi. Wehrmacht, Kommandeurswagen'i 4 kişilik hafif arazi aracı, 4 tekerlekten çekişli arazi aracı Typ 87 olarak sınıflandırdı. Aktarma organları ve motor, Volkswagen Typ 166 Schwimmwagen'deki ile aynıdır. 564 adet Kommandeurswagen üretildi; Kasım 1946'da Volkswagen fabrikası iki araç daha üretti. Fakat bu iki araç için yeni parça üretilmedi; bunun yerine eski depo parçaları kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 27</span> Peugeotnun 1899-1902 arasında ürettiği araç

Peugeot Type 27, 1899 ile 1902 yılları arasında, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından Audincourt tesislerinde üretilen, erken motorlu bir araçtır. Sadece 29 adet üretildi. Otomobil, eski Brougham vagonuna benzeyen bir Brougham otomobil gövdesine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 37</span>

Peugeot Type 37, 1902 yılında Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından Audincourt tesislerinde üretilen erken motorlu bir araçtır. Toplam 100 adet üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 57</span>

Peugeot Type 57, 1904 yılında, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından Audincourt tesisinde üretilen, erken motorlu bir otomobildir. Toplam 149 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 48</span> Motorlu taşıt

Peugeot Type 48, 1902 ile 1909 yılları arasında, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından, Audincourt tesislerinde üretilen erken motorlu bir otomobildir. Açık gövdeli, dört koltuklu, küçük ve (nispeten) ucuz bir modeldi.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 28</span>

Peugeot Type 28, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından, 1899 ile 1900 yılları arasında Audincourt fabrikasında üretilen bir otomobil modelidir. Toplam 8 adet üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Önden motorlu, arkadan çekiş düzeni</span>

Otomotiv tasarımında, ön/arka, FR veya önden motorlu, arkadan çekiş yerleşim düzeni, motorun aracın önünde ve tahrik tekerleklerinin ise arkada bulunduğu konfigürasyondur. Bu, 20. yüzyılın çoğunda geleneksel otomobillerin kullandığı bir konfigürasyondu. Modern tasarımlar genellikle önden motorlu, önden çekiş düzenini (FF) kullanmaktadır. Ayrıca Yüksek tabanlı otobüslerde ve okul otobüslerinde de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Arkadan çekiş</span>

Arkadan çekiş ya da arkadan itiş veya 4x2, motorun sadece arka tekerlekleri tahrik ettiği motorlu taşıtlarda kullanılan bir motor ve şanzıman düzenidir. 20. yüzyılın sonlarına kadar, arkadan itiş düzeni otomobiller için en yaygın konfigürasyondu. Birçok arkadan itişli araç, aracın önüne uzunlamasına monte edilmiş bir motora sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Önden motorlu, önden çekiş düzeni</span>

Önden motorlu, önden çekiş düzeni (FWD) ya da kısaca FF, hem motorun hem de tahrik tekerleklerinin aracın önünde konumlandırıldığı konfigürasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Altı tekerlekten çekiş</span>

6 tekerlekten çekiş veya 6x6, aracın motoruyla aynı anda tahrik edilebilen her aksta en az iki tekerleğe sahip üç akstan oluşan tüm tekerlekten çekişli bir aktarma organı konfigürasyonudur. Dört tekerlekten çekişli aktarma organlarının aksine, konfigürasyon büyük ölçüde arazi araçları, zırhlı araçlar ve çekiciler gibi ağır hizmet tipi arazi araçları ve askerî araçlarla sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Üç tekerlekli</span>

Üç tekerlekli, üç tekerleği olan araç'tır. Bazı motorlu üç tekerlekli bisikletler yasal motosiklet olarak sınıflandırılabilirken diğerleri motorsuz üç tekerlekli bisiklet, bazıları ise insan veya hayvan gücüyle çalışan taşıtlardır.

<span class="mw-page-title-main">Dante Giacosa</span> İtalyan mühendis (1905-1996)

Dante Giacosa, bir dizi İtalyan otomobil tasarımlarından — ve önden-çekiş düzenini endüstri standardı biçime dönüştürmekten sorumlu İtalyan otomobil tasarımcısı ve mühendisiydi.

<span class="mw-page-title-main">İki tekerlekten çekiş</span>

İki tekerlekten çekiş (2WD), motordan güç ve torku aynı anda alan 2 tekerlekten çekişli aktarma organına sahip araçları ifade eder. Bu sistemde, ön veya arka aks, aracı ileri hareket ettiren "tahrik aksı" olarak görev yapar. Araç hızlanmaya başladığında, aracın ağırlığının bir kısmı arkaya kaydırılır ve arkadan çekişli bir araç veya daha iyi denge ve çekiş sağlar. İki tekerlekten çekiş sistemleri basit ve sağlamdır. Bu nedenle polis arabalarında ve diğer hizmet araçlarında arkadan itiş sıklıkla tercih edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Autobianchi Primula</span>

Autobianchi Primula, 1964 ve 1970 yılları arasında İtalyan otomobil üreticisi Autobianchi tarafından üretilen bir süper mini otomobildir. Daha sonra Fiat 128 modeliyle popüler hale getirilecek endüstri standardı bir önden çekiş düzeni haline gelecek olan yenilikçi Dante Giacosa tasarımı önden çekişli, enine motor düzeniyle tanınmaktadır. Primula, Fiat'ın kremayer ve pinyonlu direksiyonu için bir prototipiydi.