İçeriğe atla

Otomobil üreticisi

Bir işçi, Claycomo, Missouri, ABD'deki w:Ford Kansas City Montaj Tesisinde Ford F-150'ye bir koltuk yerleştirir.

Otomobil üreticisi (araba üreticisi ya da oto üreticisi), otomobil üreten firmalara verilen addır. Motosiklet üreticilerini de içine alan Taşıt üreticilerindendirler. Büyük üreticiler sıkça muhtelif markaları farklı ürün sektörleri için üretirler.[1]

Uluslararası tasnif

Uluslararası Standart Sanayi Sınıflaması'nda otomobil üreticileri motorlu araç ve parçaları üretimi altında toplanırlar. Aynı zamanda işleyen sanayi/malların üretimi altında tasnif edilirler.

Otomobil üreticileri, otomotif sanayiinde parça üreten sektörler ve otomobil ticareti (satış) otomobil sanayiini, bunlar da bakım ve tamirat ve nakliyatçılar, otomobil kiralama) gibi diğer sektörler otomobil ekonomisini meydana getirirler.

Aralarında yoğun rekabet olduğundan otomobil üreticileri yeni pazarlar aramaya ve ürünlerini her bakımdan (emniyetle alakalı veya ekolojik sınırlamalar gibi) hukukun ve tekniğin son durumunu yansıtmasına dikkat etmek zorundadırlar.[1]

Belli başlı otomobil üreticileri

Dünya'daki belli başlı otomobil üreticileri şunlardır:

ÜreticiÜlke
AnadolTürkiye
BMWAlmanya (Avrupa Birliği)
BentleyBirleşik Krallık (Avrupa Birliği)
ChryslerAmerika Birleşik Devletleri
CitroënFransa (Avrupa Birliği)
DaciaRomanya (Avrupa Birliği)
DaewooGüney Kore
DaimlerAlmanya
Ferrariİtalya (Avrupa Birliği)
FIATİtalya (Avrupa Birliği)
FordAmerika Birleşik Devletleri
GMCAmerika Birleşik Devletleri
HoldenAvusturya
HondaJaponya
HyundaiGüney Kore
IsuzuJaponya
Ivecoİtalya (Avrupa Birliği)
JeepBirleşik Krallık (Avrupa Birliği)
KiaGüney Kore
Lamborghiniİtalya (Avrupa Birliği)
Lanciaİtalya (Avrupa Birliği)
MaybachAlmanya
Maseratiİtalya (Avrupa Birliği)
MazdaJaponya
Mercedes-BenzAlmanya (Avrupa Birliği)
MitsubishiJaponya
NissanJaponya
OpelAmerika Birleşik Devletleri
PorscheAlmanya (Avrupa Birliği)
RenaultFransa (Avrupa Birliği)
Rolls RoyceB.K. (Avrupa Birliği)
RoverB.K. (Avrupa Birliği)
Saabİsveç (Avrupa Birliği)
ŠkodaÇekya (Avrupa Birliği)
SubaruJaponya
Tesla MotorsAmerika Birleşik Devletleri
TOFAŞTürkiye
TrabantDoğu Almanya
Volkswagen (VW)Almanya (Avrupa Birliği)
WartburgDoğu Almanya

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Wisconsin</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Wisconsin, ABD'nin eyaletlerinden birisidir. Eyaletin adı Wisconsin Gölü'nden gelir.

Škoda Auto (okunuşu: Şkoda,

<span class="mw-page-title-main">Otomobil üreticileri ve markaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Buhar gücüyle çalışan otomobiller çok daha önceleri ortaya çıkmışsa da, otomotiv sanayisinin gerçek kuruluşu; 1860'larda ve 1870'lerde başta Fransa ve Almanya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinde kısa bir süre sonra da Amerika Birleşik Devletleri'nde benzin motorunun geliştirilerek yaygınlaşmasıyla başladı.

<span class="mw-page-title-main">TOFAŞ</span> Türk Otomotiv Firması

TOFAŞ , 1968 yılında Koç Topluluğu’nun kurucusu Vehbi Koç tarafından kuruldu. Üretim fabrikası Demirtaş, Osmangazi’de yer alan, Koç Holding ve Stellantis'in eşit hissedar olduğu kuruluş, bugün %37,8 Stellantis, %37,8 Koç Holding ve %24,3 diğer ortaklara ait ortaklık yapısıyla faaliyetlerine devam etmektedir. Tofaş, hem binek hem de hafif ticari araç üretebilen bir otomotiv şirketidir. Türk otomotiv sanayisinin büyük üreticilerinden biri olan Tofaş, yılda 450 bin araçlık üretim kapasitesine ve 10.000'den fazla çalışana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Honda</span> Japon Otomobil Markası

Honda 1948 yılında Soichiro Honda tarafından Japonya'da kurulmuş Japon otomotiv firması. Başlangıçta motosiklet üretimi yapan firma zamanla otomobil, su motoru, robot, güç ekipmanları motor ve uçak üreten bir firma hâline gelmiştir. Dünyanın bir numaralı motor üreticisi olan Honda, Japon otomotiv sektörünün gelişmesinde ciddi katkılar sağlamıştır. Üretimi ile geniş kitlelere hitap eden firmanın dünyada çok sayıda alıcı kitlesi vardır. Özellikle Amerika, Kanada, Hong Kong, Güney Amerika ve Asya ülkelerinin genelinde Japonya'nın ilk temsilcisi olarak dayanıklılık ve teknolojisi ile satış rekorları kırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi</span> devamlı veya belli zamanlarda, makine ve benzeri araçlar kullanarak bir madde veya gücün niteliğini veya biçimini değiştirerek toplu üretimde bulunan faaliyet dalı

Sanayi, endüstri veya işleyim devamlı veya belli zamanlarda, makine ve benzeri araçlar kullanarak bir madde veya gücün niteliğini veya biçimini değiştirerek toplu üretimde bulunan faaliyet dalı ve ekonominin ana sektörlerinden birisidir.

Karsan, 1966 yılında 269 yatırımcı tarafından kurulan ve 1998 yılından itibaren İnan Kıraç yönetiminde hafif ve ağır ticari araç üretimi yapan Akçalar, Nilüfer, Bursa merkezli otomotiv şirketi.

<span class="mw-page-title-main">Otomotiv endüstrisi</span> Motorlu araçları tasarlayan, geliştiren, üreten ve pazarlayan iş sektörüdür

Otomotiv endüstrisi, terim anlamı olarak, motorlu taşıtları tasarlayan, geliştiren, üreten ve pazarlayan iş sektörüdür. 2007 yılı itibarıyla, tüm dünyada 73 milyondan fazla motorlu araç üretildi. Otomotiv sanayii, tüm sanayileşmiş ülkelerde ekonominin lokomotifi olarak kabul edilmektedir. Sektörün ekonomideki sürükleyici-lokomotif etkisinin nedeni, diğer sanayi dalları ve ekonominin diğer sektörleri ile olan çok yakın ilişkisidir. Otomotiv sanayii demir-çelik, petro-kimya, lastik gibi temel sanayi dallarında başlıca alıcı ve bu sektörlerdeki teknolojik gelişmenin de sürükleyicisidir. Turizm, altyapı ve inşaat ile ulaştırma ve tarım sektörlerinin gerek duyduğu her çeşit motorlu araçlar sektör ürünleri ile sağlanmaktadır. Bu sektördeki değişimler, ekonominin tümünü yakından etkilemektedir. Otomotiv sektörü Motorlu Taşıt Aracı üreten bir sanayidir. Dünyada toplam motorlu taşıt seri üretiminin yaklaşık %70'ini otomobil üretimi oluşturmaktadır. Türkiye'de de bu oran geçerlidir. Otomobil üretimi, diğer motorlu taşıtlara göre çok daha yüksek adetlerde yapılır. Bu suretle otomobil üretimi, güçlü bir yan sanayiini oluşturarak diğer taşıtların üretimine de destek olur. Bu nedenle otomobil üretimi, otomotiv sanayiinin temelidir..

Hyundai Grubu, Güney Kore'de 1947 yılında Chung Ju-Yung tarafından kurulan şirketler grubudur. İlk Hyundai firması inşaat şirketi olarak kurulmuştur. Hyundai, aralarında inşaat müteahhitliği, otomobil, gemi yapımı, sigortacılık, elektronik, lojistik de bulunan pek çok alanda etkinlik göstermektedir. Hyundai'nin tüm dünyadaki en iyi bilinen markası otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ve dünyadaki 5. büyük otomobil üreticisi olan Hyundai Motor Şirketi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Chevrolet Corvette</span> Chevrolet tarafından üretilen spor otomobil

Chevrolet Corvette GM tarafından üretilen Amerikan spor otomobilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kale (şirket)</span>

Kale Holding, Türkiye’de kurulan ve uluslararası alanda faaliyet gösteren holding kuruluşu.

Yan sanayi, otomotiv yan sanayi veya yenileme pazarı; otomotiv endüstrisinde ikinci sırada bulunan büyük bir piyasa verilen addır. Genelde üretim, yeniden üretim, toptan dağıtım ve perakende gibi dört ana dalda değerlendirilir. Orijinal üreticilerin maliyet veya teknoloji açısından kendileri üretmedikleri parça veya diğer bütün ürünler için orijinale üreten (OEM) veya orijinale üretmeyen firmaların varlığı da bu pazar içerisindeki temeldir.

Brisa 1974 yılında Sabancı Holding ortaklarının girişimiyle Lassa adıyla kurulan, 1988 yılında ise Sabancı Holding ve Bridgestone Corporation ortaklığının ardından Brisa adını alan şirket, uluslararası lastik ve kaplama sektöründe faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">ÇBS</span>

Çbs Boya A.Ş İstanbul'da kurulmuş başta boya olmak üzere kimya sektöründe faaliyet gösteren şirket. Şirketin ismi Çavuşoğlu Boya Sanayi 'nin baş harflerinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">ThyssenKrupp</span> Alman çok uluslu holding şirketi

ThyssenKrupp AG, merkezi Almanya olan çok uluslu holding şirketi. ThyssenKrupp AG dünyanın en büyük Konglomeratlarından biri olup dünya çapında 670 şirketten oluşmaktadır. ThyssenKrupp dünyanın en büyük çelik üreticilerinden biridir. Şirket aynı zamanda bileşenleri ve otomotiv endüstrisi için sistemler, asansörler, yürüyen merdivenler üretmektedir. Ticaret ve sanayi alanlarında hizmet vermektedir. Şirket Thyssen AG ve Krupp şirketlerinin 1999 yılında birleşmesinin sonucudur. Duisburg'da merkez binası ve Essen'de operasyonel merkezi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Araba satış bayiliği</span>

Araba satış bayiliği, bir otomobil üreticisi veya onun satışa bağlı yan kuruluşu ile bir bayilik sözleşmesine dayanan, yeni veya kullanılmış arabaları perakende seviyesinde satan bir iş koludur. Otomotiv araçlarını satmak için otomobil satış temsilcileri kullanılmaktadır. Bayilikler açık ve kapalı alana sahip olabilirler. Ayrıca çok markalı ve çok üreticili otomobil bayileri, farklı ve bağımsız otomobil üreticilerinin araçlarını satmaktadır. Bazıları elektrikli araçlarda uzmanlaşmıştır. Son yıllarda bayilikler elektronik ticaret, araba satışı websiteleri ile de satış ve hizmet yapmakdadırlar. Otomobiller için araç bakımı, oto kiralama hizmetleri de sunabilir ve yedek otomobil parçaları stoklamak ve satmak ve garanti taleplerini işlemek için otomotiv teknisyenleri istihdam edebilir. Bayilikler ayrıca sergi salonu, oto tamir atölyesi, araba yıkama yeri, test sürüşü mekanına sahip olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Türk savunma sanayii</span> Türkiyenin savunma sanayisine genel bakış

Türk savunma sanayii, Türkiye'nin askeri ihtiyaçlarını karşılamak ve savunma yeteneklerini geliştirmek amacıyla ülkenin kendi sınırları içinde üretim, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerini yürüten bir sektördür. Bu sanayi; askeri araçlar, silah sistemleri, iletişim teknolojileri, siber güvenlik ve diğer savunma alanlarındaki ürün ve hizmetleri kapsar. Türk savunma sanayiinin büyümesi, yerli üretimi teşvik etme ve dışa bağımlılığı azaltma hedefleri doğrultusunda stratejik bir öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Makine sanayi</span>

Makine sanayi veya makine endüstrisi, tarım, ulaşım, savunma gibi alanlarda ekonomik faaliyet gösteren sanayi kolları için makine imalatı ve bakım ihtiyaçlarını karşılayan temel endüstri sektörüdür. Geleneksel olarak ağır sanayi alanında hizmet veren bu sektör, günümüz serbest piyasalarında iş yapan şirketler tarafından hafif sanayinin bir parçası olarak kabul edilmektedir.

2005 yılında ISO tarafından yayınlanan Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standartlarıdır. İnsanlığın temel ihtiyacı olan gıdanın güvenli tüketilmesine yardımcı olur. Yalnızca üretimde değil gıdaların temininden tüketiciye ulaşana kadar kapsamlı uluslararası bir standarttır. Besin zincirinde oluşabilecek tüm tehlikeler göz önüne alınarak değerlendirilir. Günümüzde ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı geçerlidir.

İkincil sektör, makroekonomide üç sektör teorisinde üretimin rolünü tanımlayan ekonomik sektördür. Ekonominin ikincil sektörü, bitmiş, kullanılabilir bir ürün üreten veya inşaatla uğraşan endüstrileri kapsar.