İçeriğe atla

Otomatik yükleyici

Otomatik yükleyici tank veya top gibi araçlarda silahın yüklenmesi işlemini mekanik olarak yaparak mürettebat tasarrufuna gidilmesini sağlayan düzenektir. Bu tabir sadece büyük kalibreli silahların yüklenmesi esnasında kişi veya kişilerin yerine kullanılan mekanizmalar için getirilen bir kavramdır. Otomatik silahlar için bu tabir kullanılmaz.

Tarihçe

Otomatik yükleyiciler, II. Dünya Savaşı'nın başında geliştirildi.  İlk kullanımları, 75 mm (3,0 inç) kalibreli Bordkanone BK 7.5 topla donatılmış Henschel Hs 129 B-3 gibi "tank avcısı" uçaklardaydı. T-64 ana muharebe tankından bu yana tüm Sovyet ve Rus kökenli Tanklarda Otomatik Yükleyiciler Aktif Olarak Kullanılmaktadır.  Amerikan T22E1 Orta Tankı Otomatik yükleyici kullanan ilk tank tasarımlarından biri olmasına rağmen, Amerikan ve İngiliz tankları bunların kullanımından çoğunlukla kaçınmıştır.

20. yüzyılın ortalarından sonra, büyük 76,2 mm (3,00 inç) kalibreli veya daha büyük deniz toplarında otomatik yükleme yaygın hale geldi.  Mermilerin boyutu, bir geminin daha geniş alanlarında bulunan daha ayrıntılı otomatik yükleme olanaklarıyla birleştiğinde, otomatik yüklemeli bir aracı insan yüklemeli araçlardan çok daha hızlı hale getirir.  Örneğin, ABD 5"/38 Mark 12 dakikada yaklaşık 20 mermi yükleyebilir.

Jet uçaklarının ortaya çıkışı ve saldırmak için gereken ateş hızı, deniz topçularında otomatik yükleyicilerin benimsenmesini hızlandırdı.  Geliştirme genellikle sorunluydu ve birçok durumda güvenilirlik ciddi şekilde tehlikeye atılmıştı.  ABD 5"/54 kalibrelik Mark 42 silahı, güvenilirliği artırmak için dakikada 40 mermiden 34 mermiye düşürüldü.Sovyet Rus Gemi Topu AK-130 o kadar kötü bir şekilde gecikti ki, Sovremenniy sınıfı destroyerlardan (şu anda Amiral Ushakov)  birisi iki eski 100 mm (3,9 inç) kalibreli Topu Kullanıyor.ABD 3"/70 Mark 37 aslında ağır hasar nedeniyle tasarımda (13 yıl), hizmette olduğundan (12 yıl) daha fazla zaman harcadı.  güvenilmezlik.  Bu sorunlar büyük ölçüde geçmişte kaldı ve savunma mühendisliği bu alanda çok ilerledi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kundağı motorlu topçu sistemi</span> Başka bir aracın çekişine ihtiyaç duymadan kendi başına hareket edebilen toplara denir

Kundak Motorlu Topçu Sistemi (KMT) tekerlekli veya paletli bir şase üzerinde başka bir aracın çekme gücüne gereksinim duymadan manevra kabiliyeti olan topa denir. Bu terim hem kundağı motorlu obüsler hem de roket atan platformları kapsar. Bu araçları yüksek hareket kabiliyetine sahip genellikle paletli, üzerlerinde obüs, havan, roket veya güdümlü füze taşıyan araçlardır. Bu silahlar çatışma bölgesine uzun menzilli dolaylı ateş gücü sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">M1 Abrams</span> Amerikan menşei ana muharebe tankı

M1 Abrams, ABD Kara Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri'nin yanında Mısır, Kuveyt, Suudi Arabistan, Avustralya ve 2010'dan itibaren Irak orduları envanterinde bulunan 3. nesil bir ana muharebe tankıdır. 1980'den başlayarak ortaya çıkan üç ana tipiyle Amerikan Ordusu tarafından kullanılan temel tank sınıfıdır. Son üretilen M1A2 modellerinde yeni nesil zırh ve elektronik sistemler kullanılmıştır. Tank adını 1968 ile 1972 yılları arasında görev yapan eski Genelkurmay Başkanı General Creighton Abrams'dan almıştır.

Askeri amaçlar için geliştirilen, zırhla korunan ve silahlı araçlara zırhlı savaş aracı (ZSA) denir.

<span class="mw-page-title-main">M10 Wolverine</span> Amerikan tank imha edici

M10 3 inç KMO, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında tank imha edici olarak kullanılan araçtır.

<span class="mw-page-title-main">2 cm FlaK 30</span>

FlaK 30 (Fliegerabwehrkanone 30) ve bunun gelişmiş modeli FlaK 38 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif kalibre uçaksavar silahıydı. Bu silah, birçok çeşidi geliştirilen Almanların ana uçaksavar silahı idi. En dikkat çekici modeli dört adet Flakvierling 38 topunun bir arada olan FlaK 38 modeliydi. 1940 yılların başlarında 3.7 cm FlaK 43 modeliyle baş edemedi ve yerini bu silaha bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">7,62 cm PaK 36(r)</span> Alman Yapımı Tanksavar Topu

PaK 36(r) (7,62 cm Panzerabwehrkanone 36(russisch)) Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tanksavar silahıydı. Silah aslında Sovyet yapımı 76-mm tümen topu M1936 (F-22)'nin değiştirilmiş modeliydi.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm FlaK 18/36/37/41</span> Alman Tanksavar Ve Uçaksavar Topu

8,8 cm FlaK ya da bilinen adıyla Alman "Seksensekizlik" topu, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında hem tanksavar hem de uçaksavar olarak kullanılan meşhur bir silahtı. Aslında bu ad 8,8 sm FlaK 18, 36 ya da 37 ve FlaK 41 ve 43 modellerinin genelinde kullanılmıştır. FlaK kelimesi Almanca Fl(ieger)a(bwehr)k(anone) ya da Fl(ug)a(bwehr)K(anone) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyordu ve uçaksavar manasına geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">3,7 cm PaK 36</span>

PaK 36 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında 3,7 sm kalibrelik mermi atma kapasitesine sahip bir tanksavar silahıydı. 1936 yılında Rheinmetall firması tarafından geliştirilen bu silah ilk olarak İspanya İç Savaşı sırasında kullanıldı. 3,7 cm KwK 36 topu da aslında bu silah ile aynı özellikleri taşıyordu. Tek farkı Panzer III tankı gibi bazı tankların ana silahını oluşturuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Vickers (makineli silah)</span>

Vickers makineli tüfeği ya da Vickers silahı, Vickers Limited firması tarafından Birleşik Krallık Ordusu için üretilen, su soğutmalı namluya sahip .303 inç (7.7 mm) mermi atabilen bir Makineli tüfekti. Makineli tüfek için 4 ila 6 kişilik bir mürettebat gerekiyordu. Bir kişi ateş ediyor, bir diğeri mühimmatı besliyor ve geri kalanı da silah taşınacağı zaman yardım ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">QF 3.7 inç Uçaksavar topu</span> Birleşik Krallık Yapımı Uçaksavar Topu

3.7 inç QF uçaksavar topu Birleşik Krallık tarafından II. Dünya Savaşı sırasında en fazla kullanılan ağır uçaksavar silahıydı. Silah Alman yapımı 88 mm FlaK ile aynı özelliklere sahipti. Az da olsa büyük olan namlusunun çapı namlu çapı 94 mm yi buluyordu. Savaş sonrasında da görev alan silah güdümlü füzelerin ortaya çıkması ile servisten kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ağır silah</span>

Ağır silahlar; hafif silahlardan ve piyade silahlarından daha büyük çaplı, mürettebat tarafından kullanılan büyük top, obüs ve roketatar gibi modern savaş silahlarına verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">ISU-122</span>

ISU-122 II. Dünya Savaşı sırasında çoğunlukla anti-tank rolünde kullanılan bir Sovyet taarruz topuydu.

<span class="mw-page-title-main">Karl-Gerät</span>

Karl-Gerät,(Mörser Karl, Havan Topu Karl) II. Dünya Savaşı'nda Rheinmetall tarafından tasarlanan ve üretilen kendinden tahrikli bir kuşatma obüsü.

<span class="mw-page-title-main">Tank topu</span>

Tank topu - bir tankın ana silahıdır. Modern tank silahları, kinetik enerji deliciler, yüksek patlayıcılı tanksavar mermisi ve bazı durumlarda güdümlü füzeler ateşleyebilen büyük kalibreli yüksek hızlı silahlardır. Hava savunma savaşı silahları da tanklara monte edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kara Kartal (tank)</span>

Kara Kartal Rusya'da üretilen varsayılan bir prototip ana muharebe tankıydı. T- 80U'ya dayanarak, 1990'ların sonlarında Omsk'taki KBTM tasarım bürosu tarafından geliştirildiği düşünülüyordu. Bu tankın üretim versiyonu hiçbir zaman kamuya açıklanmadı. Kara Kartal'ın yapımı iptal edildi, tüm üretim ve geliştirmesi durduruldu.

T57 ağır tankı, Amerikan ordusu tarafından Soğuk Savaş döneminde M103 ağır tankının daha da geliştirilmiş versiyonu olarak geliştirilen deneysel bir ağır tanktı. Ağır zırh ve uzun menzilli 120 mm yivli topa sahip olan T57'nin, Avrupa'daki Amerikan ağır tank brimlerinde hizmet veren M103'ün yerini alması gerekiyordu. Gövde cephesindeki zırhın kalınlığı 5–8 inç (130–200 mm) arasında değişecek ve taret her tarafta maksimum 5,98 inç (152 mm) olacaktı. Fransız AMX 50 projesi gibi, salınımlı bir kuleye sahip olacaktı. Ayrıca 153 mm'lik bir top alacaktı. 203 mm'lik bir topun monte edilmesi için deneyler de yapıldı, ancak kısa süre sonra bunun mümkün olmadığı görüldü. Ağır zırhlı taretin ve topun fazla ağırlığı nedeniyle taret salınım sisteminde birden fazla sorun keşfedilince projeden vazgeçildi.

<span class="mw-page-title-main">20 mm kalibre</span>

20 mm kalibre, popüler otomatik top mühimmatının belirli bir boyutudur.