İçeriğe atla

Otomatik tüfek

Cei-Rigotti
Fedorov Avtomat
M1918 Browning

Otomatik tüfek, tüfek türüdür. Otomatik ateşleme yeteneğine sahiptir. Otomatik tüfekler, bir tür ateşli silahlardır. Yarı otomatik ve otomatik ateşleme modlarında ateşleme kabiliyetine sahiptir.[1]

Otomatik tüfekler, tetik çekildiğinde arka arkaya birden fazla atış yapabilmeleri açısından yarı otomatik tüfeklerden ayrılır. Çoğu otomatik tüfekler, savaş tüfeği veya piyade tüfeği olarak alt kategorilere ayrılır.[2] Dünyanın ilk otomatik tüfeği 1900 yılında sunulan İtalyan Cei-Rigotti idi.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G3</span> Alman yapımı piyade tüfeği

Heckler & Koch G3 , otomatik, yarı otomatik ve tam otomatik atış seçeneklerine sahip 7.62 mm'lik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir. 1959 yılında Bundeswehr'in standart piyade tüfeği olarak hizmete girmiştir.

Tüfek, hafif ateşli bir silahtır. Omuza dayanarak, elde veya kucakta kullanılır. Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Mekanizma ateşlemeyi ve kovanı dışarı atmayı sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu mermiye yön vermeye, dipçik ise tüfeğin omuza dayanarak tepkisini hafifletmeye yarar. Çeşitli tüfekler bulunur.

Ateşli silahlar, barut gazının itici gücüyle mermi atan bütün silahların genel adıdır. Ateşli silah denince, genellikle bir kişi tarafından taşınabilen küçük çaplı silahlar akla gelse de ateşli silahlar kategorisi; büyük toplardan tüfeklere, av tüfeğine ve tabancaya kadar her türde ve boyuttaki silahları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Av tüfeği</span> ek bir ateşlemede bir veya daha fazla mermi ateşleyebilen yivsiz ateşli silah

Av tüfeği, avcılıkta kullanılan tüfeklere verilen genel ad. Ancak Türkiye'de yürürlükte olan yasalar gereği yivli av tüfeklerinin satın alınması bulundurulması ve taşınması oldukça zor koşullara dayandığından olsa gerek ki uzun zamandan beri av tüfeği kavramı "yivsiz av tüfekleri" için kullanılmaktadır ancak gerçekte yivli tüfekler de birer av tüfeği kavramına dahildir.

Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Makineli tabanca</span>

Hafif makineli silah, tabanca mermisi kullanan, otomatik tüfeklerden daha küçük boyutlarda olan ve genellikle yakın çatışmalar ve baskınlar için tasarlanmış silah türüdür.

<span class="mw-page-title-main">İstiklâl (silah)</span> Azerbaycan yapımı keskin nişancı tüfeği

İstiklâl, Azerbaycan yapımı bir yarı otomatik materyalsavar keskin nişancı tüfeğidir. Silah, 2008 yılında geliştirilmiş olup Savunma Sanayi Bakanlığı'na bağlı Telemekanik Fabrikası tarafından üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">Benelli</span>

Benelli Armi SpA 1967'de Urbino İtalya'da kurulan İtalyan silah üreticisi, en büyük ünü ürettiği Yivsiz av tüfekleri ve özellikle onların yarı-otomatik modellerininin üstün performanslarıyla ordular, Polis teşkilatı ve sivil atıcı/avcılar tarafından kullanıcı bulmasıyladır. En ünlü modeli ise Benelli M4 dur. Bu modelde kullanılan mekanizma, yivsiz tüfeklerde alışığa gelmedik, yivli yarı otomatik ve tam otomatik silahlarda kullanıldığı gibi bir kısa vuruşlu döner kilit mekanizmalı gazlı sistem kullanmaktadır. Benelli ve Amerikan Benelli firması, 2000 yılında Beretta'ya satılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hizmet tabancası</span>

Hizmet tabancası, askerî personele veya kolluk görevlisine verilen herhangi bir el tabancası veya silahtır. Aynı zamanda kişisel silah veya mühimmat silahı olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Orta makineli tüfek</span>

Orta makineli tüfek (MMG), genellikle mermi kemeri beslemeli otomatik ateşli silahı ifade eder. Büyük bir mühimmat yükü, çeşitli soğutma türlerine sahip namluları, yüksek pratik atış hızı elde etmeyi mümkün kılar.

<span class="mw-page-title-main">Takım otomatik silahı</span>

Takım otomatik silahı küçük ve hafif silahlar sınıfına ait tam otomatik bir ateşli silahtır. Bu rolde kullanılan silahlar genellikle seçici ateşlemeli tüfeklerdir. Bunlar genellikle iki ayaklıdır ve hafif makineli silahlar olarak çalışmak için daha ağır namlu ile donatılmıştır. Takım otomatik silahları genellikle piyade tüfeği veya savaş tüfeği ile aynı fişeği ateşler. Kadro otomatik silahları, ağır makineli tüfekler yerine tek kişi tarafından kullanılabilecek kadar hafiftir.

<span class="mw-page-title-main">Özel nişancı tüfeği</span>

Özel bir nişancı tüfeği, dürbünlü yüksek hassasiyetli silah sistemidir. Piyadeler ve belirlenmiş nişancılar (DM) tarafından kullanılır. DMR'ler, genellikle kurmalı silahdır. Keskin nişancı tüfeklerinden farklı olarak, neredeyse her zaman yarı otomatik tüfeklerdir, çünkü bunlar daha yüksek ateş oranlarına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yarı otomatik tüfek</span>

Yarı otomatik tüfek, tüfek türüdür. Tetikin her çekilmesiyle tek bir kurşun ateşler. Tam otomatik tüfek, cephanesi olması koşuluyla, tetik bırakılana kadar ateş etmeye devam edecektir. Tam otomatik tüfekler daha yaygın olmasına rağmen, çoğu modern otomatik tüfekler seçici ateşlidir, yani kullanıcı istenirse yarı otomatik olarak ateş edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Otomatik tabanca</span>

Bir otomatik tabanca, patlama ateşleme yapabilen veya tam otomatik, kendinden yüklemeli bir tabancadır. Ayrıca, stoksuz tabanca tarzlı hafif makineli tabanca'nı özel olarak tanımlamak için de kullanılabilir. Otomatik tabancalar I.Dünya Savaşı sırasında geliştirildi ve başlangıçta Alman topçu mürettebatına verildi. Bir tüfekten daha hafifdir, ancak standart bir yarı otomatik tabancadan daha güçlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Otomatik el bombası fırlatıcı</span>

Otomatik bir el bombası fırlatıcı (AGL) veya el bombası makineli tüfek, bir bomba atardır. Tam otomatik ateşleme yeteneğine sahiptir ve tipik olarak mermi kemeri veya şarjör ile yüklenir. Bu silahlar genellikle araçlara veya helikopterlere monte edilir. Diğer el bombası fırlatıcı türleri tipik olarak çok daha hafiftir ve tek bir asker tarafından kolayca taşınabilir. İlk olarak 1966'da Amerika Birleşik Devletleri tarafından kullanılan ve bugün hala yaygın olarak kullanılan Mk 19 Otomatik El Bombası Fırlatıcı yayğın idi. Sovyetler Birliği, 30 mm'lik bir el bombası fırlatıcı olan AGS-17'yi başarıyla kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Otomatik av tüfeği</span>

Bir otomatik av tüfeği, Ateşlenen fişeğin oluşturduğu gaz basıncının tüfeğin mekanizmasını otomatik olarak kurması ve bu sayede arka arkaya sadece tetiğe basarak atış yapma imkânı sunar. Otomatik av tüfeği çok sınırlı bir menzile sahiptir, ancak yakın mesafeden muazzam bir ateş gücü sağlar.

AO-63, 5.45 × 39 mm mermi hazneli bir Sovyet iki namlulu AK türevi taaruz tüfeğidir. Sergei Simonov ve Peter Tkachev tarafından tasarlanmış ve TsNIITochMash tarafından üretilmiştir. Yan yana namlu konfigürasyonu kullanan ve balistik performansı artırmak için 0,01 saniye gecikmeyle iki mermi patlama modunda ateşlendiğinde maksimum 6000 mermi/dk atış hızına ulaşabilir ve bu da onu teknik olarak bilinen en hızlı ateşleyen tüfek yapar.

0,Bir piyade tüfeği, bir orta boy fişek, değiştirilebilir bir şarjör kullanan ve yarı otomatik / tam otomatik atış seçenekleri arasında geçiş yapabilen bir tüfektir. Piyade tüfekleri halen çoğu modern orduda standart hizmet tüfekleridir. AR15 gibi aşağıda listelenen bazı tüfekler, "Piyade Tüfeği" terimine ait olmayan yarı otomatik modellerde de gelir.

Komodo Armament D5, PT Komodo Armament Endonezya tarafından üretilen bir saldırı tüfeğidir. Tüfek, 5.56 × 45 mm NATO ara kalibreli fişek kullanır. Diğer Komodo Armament tüfekleri gibi, D5 saldırı tüfeği de polimer malzeme kullanılarak, cerakote veya sert anodize kaplama ile kaplanmıştır. Tüfeğin saat 9, 12, 3 ve 6 konumlarında 4 adet picatinny rayı bulunmaktadır. Namlu kapağı, tam otomatik ateşleme modundayken namlu üzerindeki ısı dağıtım sürecini hızlandıran, birkaç açık oyuğa sahip bir ray entegrasyon sistemidir (RIS). Namlu kapağı modeli de hafif ancak sağlam olacak şekilde tasarlanmıştır. D5'te, ayarlanabilen polimer malzemeli teleskopik dipçik tipi kullanılmaktadır. Polimer malzeme ayrıca 30 mermilik şarjörde de kullanılmaktadır. Bu silah için yerli içerik %80'e ulaşmış durumdadır. Şu anda ithal edilen malzeme, namlu ve teleskopik nişangah yapımında kullanılan malzemedir. Silindir yuvaları, biçimlendirme ve şekillendirme işlemi Endonezya'da gerçekleştirilir. Namlu ömrü, sürekli ateş edildiğinde yaklaşık 6000 atıştır.