İçeriğe atla

Otomatik musluk

Japonya

Otomatik musluk veya musluk (ayrıca eller serbest musluk, temassız musluk, elektronik musluk, hareket algılayıcı musluk, sensörlü musluk veya kızılötesi musluk) yakın çevredeki kullanıcının ellerinin varlığına tepki olarak suyun akmasına izin verip vanasını açan mekanizma ve yakınlık sensörüyle donatılmış bir musluktur. Musluk birkaç saniye sonra veya kullanıcının ellerinin varlığını artık algılamadığında valfini tekrar kapatır.

Çoğu otomatik musluk pille çalışır ve el hareketini algılamak için aktif bir kızılötesi sensör içerir.[1]

Kullanımları

Otomatik musluklar özellikle su tüketimini azaltmaları[1] (ancak tersine bazı kanıtlar[2] yayınlanmıştır) ve hastalığa neden olan mikropların bulaşmasını azaltmaları beklenen havalimanları ve otellerde olmak üzere umumi tuvaletlerde yaygındır.[3] Ayrıca bazı mutfaklarda ve bazı özel konutların tuvaletlerinde de bulunabilirler. Diğer kullanımlar evcil hayvanlara veya çiftlik hayvanlarına içme suyu sağlamayı içerir bu sayede bir hayvanın varlığı suyun bir sulama teknesine veya tabağa akmasına izin verir.

Tarih

Otomatik musluklar ilk olarak 1950'lerde geliştirildi ancak ilk kez havaalanı tuvaletlerinde halka göründükleri 1980'lerin sonlarına kadar ticari kullanım için üretilmedi. Daha gelişmiş ülkelerde yavaş yavaş sıradan hale geldi.

Sensörle etkinleştirilen musluklar Avustralyalı Oliver N. Wareham tarafından icat edildi. Patenti 9 Ekim 1981'de dosyalandı ve 7 Şubat 1984'te verildi.[4]

Wareham evsel, ticari, tıbbi ve endüstriyel kullanımlar için su akışının elektronik kontrollerini başlattı. Patent isteminden aşağıdaki alıntılarda açıklandığı gibi sistem, hastane kullanımı veya yemek hazırlama gibi alanlarda bakteri aktarımını önlemek için "dokunmasız" akış kontrolü sağlamak için çeşitli elektronik sensör araçlarıyla etkinleştirilir. Haşlanmayı veya önceden ayarlanmış güvenli sıcaklıkları aşan su akışını önlemek için ve önceden ayarlanmış elektronik zamanlayıcı cihazların kullanılmasıyla su basmasını ve su israfını önlemek için elektronik bir ısıya duyarlı kontrol içerir. Soğuk su kaynağında plansız bir azalma olması durumunda; Haşlanmayı veya önceden ayarlanan sıcaklıktan daha yüksek akışı önlemek için patent ayrıca sıcak suyu besleyen solenoid valfın çalışmasını anında iptal edebilen bir ısıya duyarlı cihaz içerir.

10. 2. Çıkışın sıcak suyu kontrol eden solenoidle çalıştırılan vananın çalışmasını iptal edebilen bir ısıya duyarlı araca sahip olduğu istem l'de belirtildiği gibi bir sıvı akışı kontrol cihazı.

11. 2. İstem l'e göre bir sıvı akışı kontrol cihazı olup, burada elektrik anahtarları bir körük tarafından sağlanan hava basınç araçlarıyla çalıştırılır.

13. 2. İstem l'de talep edildiği gibi bir sıvı akışı kontrol cihazı olup burada bahsedilen elektrik anahtar aracı, yakınlık algılama araçlarıyla çalıştırılır.

14. 2. İstem 1'de talep edildiği gibi bir sıvı akışı kontrol cihazı olup, burada bahsedilen elektrik anahtar aracı kesintili bir ışık ışını ve ışığa duyarlı cihaz tarafından çalıştırılır.

15. 2. İstem l'de talep edildiği gibi bir sıvı akışı kontrol cihazı olup, burada bahsedilen anahtar aracı bir kontak düğmesi ile çalıştırılır.

Sistem ihmal edilebilir düşük voltajlı elektrik gücü gerektirdiğinden, güç kaynağının veya kaynağının güvenilmez olduğu yerlerde, sistem yeniden şarj edilebilir piller veya iki adet 6 voltluk fener pil ile çalışacak şekilde tasarlandı.

ABD patenti 4,428,422'ye ek olarak, Avustralya (# 74774/81), Büyük Britanya (# 2,083,092), Almanya (G 81 26 239,6), Kanada (# 1,169,329) ve Yeni Zelanda'da (# 198,226) patentler de verildi.

1982 Cenevre Uluslararası Buluş Sergisi'nde ürün Mimari Bölümde Altın Madalya ile ödüllendirildi.[]

Avustralya'da ürün Avustralya Tasarım Ödülü ve Avustralya Tasarım Seçimi Sertifikası ile ödüllendirildi. 1985 yılında Avustralya Tesisat Endüstrisi Tasarımda Mükemmeliyet ve "Ticari ve Endüstriyel" ödülü ile "Engelliler için Ürün" ödülü ve "Evde Kullanım için Ürün Sertifikası" ile ödüllendirildi.

Avantajları

Otomatik musluklar el yıkamadan sonra otomatik olarak kapanır böylece su israfını azaltır. Bir eve takıldığında sensörlü musluklar ebeveynlerin çocukların musluğu kapatmasını sağlama ihtiyacını azaltır. Otomatik kapatma mekanizmaları bir musluğun yanlışlıkla veya kasıtlı olarak açık bırakılması nedeniyle lavabonun taşma riskini de azaltır.[5]

Yardımcı nitelikleri nedeniyle otomatik musluklar genellikle yardımlı yaşam kuruluşlarında bulunur. Otomatik musluklar su tasarrufu sağlayan cihazlardır aksi takdirde kullanılmayacak olan suyun % 70'inden tasarruf edilmesine yardımcı olur ve standart bir ev tarafından kullanılan suyun % 3-5 kadarını korur. Otomatik muslukların diğer faydaları musluk kulplarında geliştiği bilinen mikropların yayılmasını engellemenin yanı sıra sıcak suyun neden olduğu haşlanma olaylarını önlemeye veya hafifletmeye yardımcı olur.[6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Automatic Faucet". www.byoh.com. 28 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2015. 
  2. ^ "Do Sensor-Activated Commercial Faucets Save Water?". Alliance for Water Efficiency. 10 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2015. 
  3. ^ "Automatic faucets is a water conservation faucet". Guide2faucets. 1 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ [1], "Flow control device", 1981-10-09 tarihinde verildi  29 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ "Guidelines and Comprehensive Explanation of the system of Kitchen Faucet". Faucet Magazine. 7 Mayıs 2010. 13 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2016. 
  6. ^ "MAC FAUCETS Background on Sensor Faucet History". 7 Ekim 2008. 7 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2015. 

Mutfak için Otomatik Musluk 30 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sensör</span>

Sensör,, fiziksel bir olayı tespit etmek amacıyla bir çıkış sinyali üreten cihazdır.

<span class="mw-page-title-main">Termostat</span> sıcaklığı istenen ölçüde sabit tutabilen bir tür kontrol aracı

Termostat, fiziksel bir sistemin sıcaklığını algılayan ve sistem sıcaklığının istenen ayar derecesine yakın tutulması için çalışan bir kontrol aracıdır.

Bina otomasyonu, bir binanın HVAC, elektrik, aydınlatma, gölgeleme, Erişim Kontrolü, Güvenlik Sistemleri ve Bina Yönetim Sistemi (BYS) veya Bina Otomasyon Sistemi gibi birbiriyle ilişkili diğer sistemlerin otomatik merkezi kontrolüdür. Bina otomasyonunun temel amacı, kullanıcı konforunu artırmak, bina sistemlerinin verimli çalışmasını sağlamak, enerji tüketimini azaltmak, işletme ve bakım maliyetlerini azaltmak ve güvenliği artırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Musluk</span>

Musluk, herhangi bir sıvı ya da gaz akışkanın akışını kontrol eden bir vanadır. Tesisat borularının bitiş noktasında ya da akışkanı muhafaza eden tankın/deponun çıkış noktasında ya da tesisat üzerinde herhangi bir bağlantı elemanı üzerinde bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Radyatör</span>

Radyatör, ısı eşanjörlerinin bazı tipleri için kullanılan genel bir terimdir. Radyatörler otomobil, binalar ve elektronikte kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Banyo</span>

Banyo, insanların başta beden temizliği olmak üzere ağız ve diş bakımı, tıraş ile boşaltım gibi işlemlerini gerçekleştirdiği oda. Banyo terimi, bir evin, bireyin vücut temizliğini yapması için hazırlanmış en azından basit bir düzenek içeren bölümüdür. Küvet, duş veya her ikisini içerir. Tercihe göre banyolarda tuvalet odası ve lavabo bulunabilir. Tuvalete tipik olarak kişisel hijyen faaliyetleri için ayrı bir oda verilir. Ayrıca ayna, duş kabini, otomatik musluk, otomatik sabunluk, el kurutma makinesi, oral irrigatör, diş fırçası dezenfektanı bulunabilir.

Şamandıra genellikle kaldırma kuvveti ve üzerinde yüzerlik yeteneği olan bir cismin kullanılarak belli bir seviyeye gelindiğinde belli bir aksiyonun tetiklenmesi şeklinde çalışan düzenektir. Kaynaktan gelen sıvıyı durdurma ve harekete geçirme düzeneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Otomasyon</span>

Otomasyon, esasen karar kriterlerini, alt süreç ilişkilerini ve ilgili eylemleri önceden belirleyerek ve bu önceden belirlemeleri makinelerde somutlaştırarak süreçlere insan müdahalesini azaltan geniş bir teknoloji yelpazesini tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Pasif kızılötesi sensör</span>

Pasif kızılötesi sensör, görüş alanındaki nesnelerden yayılan kızılötesi (IR) ışığı ölçen elektronik bir sensör'dür. En çok PIR esaslı hareket dedektörlerinde kullanılır. PIR sensörü, güvenlik alarmlarında ve otomatik aydınlatmalarda yaygın kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kapı</span>

Kapı, bir mekâna ya da bir taşıta girip çıkarken geçilen, mafsallı, sürgülü ya da elektronik aksamlı açılıp kapanabilir levha ya da bölme açıklığıdır. Kapılar, yapıların içine girmeye veya yapı içindeki odalar arasında yer değiştirebilmeye olanak sağlayan, temelde tüm dünya kültürlerinde aynı biçimde kullanılan mimari ögelerdir. Elektronik kilitli otomatik kapılar da vardır.

Otomobil soğutma sisteminin bir parçası, Özel bir düzenekle suyun dönmesini sağlayan cihaz

Aktüatör ya da eyleyici, bir mekanizmayı veya sistemi kontrol eden veya hareket ettiren bir tür motordur. Bir enerji kaynağı tarafından çalıştırılır. Bu kaynak genellikle elektrik akımı, hidrolik akışkan basıncı veya pnömatik basınçtır ve bazı tür hareketlerle enerjiye dönüşür. Aktüatör, ortama bağlı olarak kontrol sistemini hareket ettiren bir mekanizmadır. Bu kontrol sistemi, basit, yazılım tabanlı bir sistem veya insan ya da diğer etkiler olabilir.

Elektrooptik sensör, ışığı dönüştüren veya bir elektronik sinyal halinde ışıktaki değişimi sağlayan elektronik detektörlerdir. Bu sensörler birçok endüstriyel ve tüketici alanlarda kullanılır. Örneğin:

<span class="mw-page-title-main">Soğutma grubu</span> chiller

Soğutucu, buhar sıkıştırmalı, adsorpsiyonlu soğutma veya absorpsiyonlu soğutma çevrimleriyle sıvı soğutucudan ısıyı alan makinedir. Bu sıvı daha sonra ekipmanı soğutmak için ısı değiştiriciden veya başka proses akışından dolaştırılabilir. Soğutma, ortama verilmesi gereken veya yüksek verimlilik için ısıtma amacıyla geri kazanılması gereken atık ısı oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Su ısıtıcısı</span> su kaynatma aracı

Su ısıtıcısı veya kettle, ısıtma elemanı cihaza entegre yapıda olan, ocaksız ve açık ateş yakmadan suyu çok hızlı bir şekilde ısıtan küçük ev aletleri kategorisindeki elektrikli bir mutfak aletidir. Modele bağlı olarak, pişirme kabının kazan, teneke veya sürahi şeklindeki tasarımları vardır. Birçok cihaz, daldırma ısıtıcısı prensibine bağlı olarak metal borulu bir ısıtma bobininde bulunan bir cihazla çalışır. Isıtma elemanının bir taban plakasının altında olduğu cihazlarla temizlik daha kolaydır. Birçok su ısıtıcısında, pişirme kabı temas soketinden çıkarılabilir ve böylece devreden kolayca ayrılabilir. Dolayısı ile ayrılan bölüm serbestçe hareket ettirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Su pınarı</span>

Su pınarı, su soğutucusu veya su dağıtıcısı, suyu soğutan ve dağıtan bir cihazdır. Su soğutucuları, duvara monteli şişe dolum suyu soğutucusu, kombinasyon üniteleri, iki seviyeli üniteler ve diğer formatlara kadar çeşitli form faktörlerinde gelir. Genellikle iki kategoriye ayrılırlar: kullanım noktası (POU) su soğutucuları ve şişe su soğutucuları. POU su soğutucular, bir su kaynağına bağlanırken, şişelenmiş su soğutucuları, satıcılardan büyük şişelerde su gönderilmesini gerektirir. Şişelenmiş su soğutucuları, modelin tasarımına bağlı olarak, üstten monte edilmiş veya alttan yüklenebilen olur.

<span class="mw-page-title-main">Radyatör (motor soğutma)</span>

Radyatörler, içten yanmalı motorları soğutmak için, özellikle otomobiller olmak üzere aynı zamanda piston- motorlu uçak, demiryolu lokomotifleri, motosikletler, sabit üretim tesisi veya bu tür bir motorun benzer herhangi bir kullanımı için kullanılan ısı eşanjörleridir.

Motor kontrol cihazı, bir elektrik motorunun performansını önceden belirlenmiş bir şekilde koordine edebilen bir cihaz veya cihazlar grubudur. Motor kontrolörü, motoru başlatmak ve durdurmak, ileri veya geri dönüşü seçmek, hızı seçmek ve düzenlemek, torku düzenlemek veya sınırlamak ve aşırı yüklere ve elektrik arızalarına karşı korumak için elle veya otomatik kumanda eden bir araç içerebilir. Motor kontrolörleri elektromekanik anahtarlama kullanabilir veya motor hızını ve yönünü düzenlemek için güç elektroniği cihazları kullanabilir.

Seviye sensörleri, sıvıların ve sıvılaştırılmış katıların, bulamaçların, tanecikli malzemelerin ve üstünde serbest yüzeyli tozlar dahil olmak üzere sıvılaştırılmış katıların seviyesini algılar. Akan maddeler, yerçekimi nedeniyle kaplarında esasen yatay hale gelirken, çoğu dökme katı, bir tepe noktasına bir durma açısında yığılır. Ölçülecek madde bir kabın içinde olabilir veya doğal halinde olabilir. Seviye ölçümü sürekli veya noktasal değerler olabilir. Sürekli seviye sensörleri, belirli bir aralıktaki seviyeyi ölçer ve belirli bir yerdeki tam madde miktarını belirlerken, nokta seviye sensörleri yalnızca maddenin algılama noktasının üstünde mi yoksa altında mı olduğunu gösterir. Genellikle ikincisi, aşırı yüksek veya alçak seviyeleri tespit eder.