Otomatik musluk
Otomatik musluk veya musluk (ayrıca eller serbest musluk, temassız musluk, elektronik musluk, hareket algılayıcı musluk, sensörlü musluk veya kızılötesi musluk) yakın çevredeki kullanıcının ellerinin varlığına tepki olarak suyun akmasına izin verip vanasını açan mekanizma ve yakınlık sensörüyle donatılmış bir musluktur. Musluk birkaç saniye sonra veya kullanıcının ellerinin varlığını artık algılamadığında valfini tekrar kapatır.
Çoğu otomatik musluk pille çalışır ve el hareketini algılamak için aktif bir kızılötesi sensör içerir.[1]
Kullanımları
Otomatik musluklar özellikle su tüketimini azaltmaları[1] (ancak tersine bazı kanıtlar[2] yayınlanmıştır) ve hastalığa neden olan mikropların bulaşmasını azaltmaları beklenen havalimanları ve otellerde olmak üzere umumi tuvaletlerde yaygındır.[3] Ayrıca bazı mutfaklarda ve bazı özel konutların tuvaletlerinde de bulunabilirler. Diğer kullanımlar evcil hayvanlara veya çiftlik hayvanlarına içme suyu sağlamayı içerir bu sayede bir hayvanın varlığı suyun bir sulama teknesine veya tabağa akmasına izin verir.
Tarih
Otomatik musluklar ilk olarak 1950'lerde geliştirildi ancak ilk kez havaalanı tuvaletlerinde halka göründükleri 1980'lerin sonlarına kadar ticari kullanım için üretilmedi. Daha gelişmiş ülkelerde yavaş yavaş sıradan hale geldi.
Sensörle etkinleştirilen musluklar Avustralyalı Oliver N. Wareham tarafından icat edildi. Patenti 9 Ekim 1981'de dosyalandı ve 7 Şubat 1984'te verildi.[4]
Wareham evsel, ticari, tıbbi ve endüstriyel kullanımlar için su akışının elektronik kontrollerini başlattı. Patent isteminden aşağıdaki alıntılarda açıklandığı gibi sistem, hastane kullanımı veya yemek hazırlama gibi alanlarda bakteri aktarımını önlemek için "dokunmasız" akış kontrolü sağlamak için çeşitli elektronik sensör araçlarıyla etkinleştirilir. Haşlanmayı veya önceden ayarlanmış güvenli sıcaklıkları aşan su akışını önlemek için ve önceden ayarlanmış elektronik zamanlayıcı cihazların kullanılmasıyla su basmasını ve su israfını önlemek için elektronik bir ısıya duyarlı kontrol içerir. Soğuk su kaynağında plansız bir azalma olması durumunda; Haşlanmayı veya önceden ayarlanan sıcaklıktan daha yüksek akışı önlemek için patent ayrıca sıcak suyu besleyen solenoid valfın çalışmasını anında iptal edebilen bir ısıya duyarlı cihaz içerir.
10. 2. Çıkışın sıcak suyu kontrol eden solenoidle çalıştırılan vananın çalışmasını iptal edebilen bir ısıya duyarlı araca sahip olduğu istem l'de belirtildiği gibi bir sıvı akışı kontrol cihazı.
11. 2. İstem l'e göre bir sıvı akışı kontrol cihazı olup, burada elektrik anahtarları bir körük tarafından sağlanan hava basınç araçlarıyla çalıştırılır.
13. 2. İstem l'de talep edildiği gibi bir sıvı akışı kontrol cihazı olup burada bahsedilen elektrik anahtar aracı, yakınlık algılama araçlarıyla çalıştırılır.
14. 2. İstem 1'de talep edildiği gibi bir sıvı akışı kontrol cihazı olup, burada bahsedilen elektrik anahtar aracı kesintili bir ışık ışını ve ışığa duyarlı cihaz tarafından çalıştırılır.
15. 2. İstem l'de talep edildiği gibi bir sıvı akışı kontrol cihazı olup, burada bahsedilen anahtar aracı bir kontak düğmesi ile çalıştırılır.
Sistem ihmal edilebilir düşük voltajlı elektrik gücü gerektirdiğinden, güç kaynağının veya kaynağının güvenilmez olduğu yerlerde, sistem yeniden şarj edilebilir piller veya iki adet 6 voltluk fener pil ile çalışacak şekilde tasarlandı.
ABD patenti 4,428,422'ye ek olarak, Avustralya (# 74774/81), Büyük Britanya (# 2,083,092), Almanya (G 81 26 239,6), Kanada (# 1,169,329) ve Yeni Zelanda'da (# 198,226) patentler de verildi.
1982 Cenevre Uluslararası Buluş Sergisi'nde ürün Mimari Bölümde Altın Madalya ile ödüllendirildi.[]
Avustralya'da ürün Avustralya Tasarım Ödülü ve Avustralya Tasarım Seçimi Sertifikası ile ödüllendirildi. 1985 yılında Avustralya Tesisat Endüstrisi Tasarımda Mükemmeliyet ve "Ticari ve Endüstriyel" ödülü ile "Engelliler için Ürün" ödülü ve "Evde Kullanım için Ürün Sertifikası" ile ödüllendirildi.
Avantajları
Otomatik musluklar el yıkamadan sonra otomatik olarak kapanır böylece su israfını azaltır. Bir eve takıldığında sensörlü musluklar ebeveynlerin çocukların musluğu kapatmasını sağlama ihtiyacını azaltır. Otomatik kapatma mekanizmaları bir musluğun yanlışlıkla veya kasıtlı olarak açık bırakılması nedeniyle lavabonun taşma riskini de azaltır.[5]
Yardımcı nitelikleri nedeniyle otomatik musluklar genellikle yardımlı yaşam kuruluşlarında bulunur. Otomatik musluklar su tasarrufu sağlayan cihazlardır aksi takdirde kullanılmayacak olan suyun % 70'inden tasarruf edilmesine yardımcı olur ve standart bir ev tarafından kullanılan suyun % 3-5 kadarını korur. Otomatik muslukların diğer faydaları musluk kulplarında geliştiği bilinen mikropların yayılmasını engellemenin yanı sıra sıcak suyun neden olduğu haşlanma olaylarını önlemeye veya hafifletmeye yardımcı olur.[6]
Ayrıca bakınız
Kaynakça
- ^ a b "Automatic Faucet". www.byoh.com. 28 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2015.
- ^ "Do Sensor-Activated Commercial Faucets Save Water?". Alliance for Water Efficiency. 10 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2015.
- ^ "Automatic faucets is a water conservation faucet". Guide2faucets. 1 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ [1], "Flow control device", 1981-10-09 tarihinde verildi 29 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- ^ "Guidelines and Comprehensive Explanation of the system of Kitchen Faucet". Faucet Magazine. 7 Mayıs 2010. 13 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2016.
- ^ "MAC FAUCETS Background on Sensor Faucet History". 7 Ekim 2008. 7 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2015.
Mutfak için Otomatik Musluk 30 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Dış bağlantılar
- Nisan 2011'de, Amerika'nın Sesi'nin VOA Özel İngilizce servisi, otomatik musluklarla ilgili yeni bir çalışma hakkında bir Sağlık Raporu yayınladı: Eller Serbest Musluklar Neden Bazı Hastane Hastaları İçin Bir Risk Olabilir 15 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.