İçeriğe atla

Otokar Cobra II

Otokar Cobra II

Otokar'ın zırhlı tekerlekli personel taşıyıcısı Cobra II, İstanbul, Türkiye'deki IDEF 2019'da.
Çeşidi Piyade hareketlilik aracı (Otokar Cobra II), MRAP (Otokar Cobra II MRAP)
Uyruğu  Türkiye
Kullanıcılar Kullanıcıları gör
Üretim tarihi
Tasarımcı Otokar Savunma
Üretici Otokar Savunma
Çeşitleri Otokar Cobra II

Otokar Cobra II MRAP

Özellikler
Ağırlık 13.500 kilogram (29.800 lb)
Uzunluk 6,4 metre
Genişlik 2,5 metre
Yükseklik 0,4 metre (yerden yükseklik)


Otokar Cobra II, patlayıcılar ve kara mayınlarından gelen tehditlere karşı koruma sağlayan, Otokar Savunma tarafından Otokar Cobra aracından geliştirilmiş olan 4x4 piyade hareketlilik aracıdır.[1] Çeşitli işlevleri arasında güvenliği sağlama, askerî operasyonlar ve sınır devriyeleri bulunmaktadır. Personel taşıyıcı modüler tasarımı sayesinde kullanıcının farklı güvenlik gereksinimlerine göre farklı versiyonlarda üretilebilir.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Bangladeş, Gana ve Tunus ile toplam 4'ten fazla ülke ve Birleşmiş Milletler tarafından kullanılmaktadır.[a]

Varyantlar

Otokar Savunma, Cobra II piyade hareketlilik aracının tasarımına yaptığı bazı değişiklikler ile Mart 2021'de Otokar Cobra II MRAP (→ Türkçe, Mayına dayanıklı pusu korumalı) aracını kamuoyuna sundu. Araç yüksek mayına karşı koruma ve balistik koruma özelliğine sahip olmakla birlikte 11 kişiye kadar personel taşıyabilmektedir.[2]

Özellikler

Aşağıda Otokar Cobra II aracının Otokar Savunma şirketi tarafından paylaşılan teknik özellikleri ve performans değerleri ile Cobra II MRAP aracının defenceturk.net tarafından paylaşılan teknik özellikleri ve performans değerleri verilmiştir.[3][4]

Otokar Cobra II

Teknik özellikler

  • Personel kapasitesi: 9 (1 sürücü, 1 komutan, 1 nişancı, 6 asker)
  • Ağırlık: 13.500 kg
  • Uzunluk: 6.4 metre
  • Genişlik: 2.5 metre
  • Gövde üzerinden yükseklik: 2.3 metre
  • Yerden yükseklik: 0.4 metre
  • Motor: Turbo şarjlı dizel motor 360 HP

Performans

  • Azami hız: 110 km/h
  • Su üstü hızı: 8 km/h
  • Azami engel geçişi: 1 metre
  • Yan eğim: %30
  • Eğim: %60
  • Dikey engel geçişi: 0.5 metre
  • Hendek geçişi: 1 metre
  • Yaklaşma açısı: 45 derece
  • Uzaklaşma açısı: 55 derece
  • Menzil: 700 km

Otokar Cobra II MRAP

Teknik özellikler

  • Personel kapasitesi: 5 kapalı konfigürasyon; 11 personel (mürettebat dahil), 3 kapılı konfigürasyon; 9 personel (mürettebat dahil)
  • Ağırlık: 18.000 kg
  • Uzunluk: 6.35 metre (vinç hariç)
  • Genişlik: 2.75 metre
  • Gövde üzerinden yükseklik: 2.65 metre
  • Yerden yükseklik: 0.45 metre
  • Motor: Turbo şarjlı dizel motor 360 bg / 375 bg / 400 bg

Performans

  • Azami hız: 110 km/h
  • Su üstü hızı: 8 km/h
  • Sudan geçme: 1 metre
  • Azami engel geçişi: 1 metre
  • Yan eğim: %30
  • Eğim: %60
  • Dikey engel geçişi: 0.6 metre
  • Hendek geçişi: 1 metre
  • Yaklaşma açısı: 45 derece
  • Uzaklaşma açısı: 55 derece
  • Menzil: 700 km

Kullanıcı ülkeler

Ayrıca bakınız

Benzer araçlar

Otokar Savunma tarafından geliştirilen diğer zırhlı araçlar

Notlar

  1. ^ Kullanıcıları görmek için bakınız: Cobra II Kullanıcıları

Kaynakça

  1. ^ "Cobra II Tactical Wheeled Armoured Vehicle" (İngilizce). army-technology.com. 17 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2021. 
  2. ^ "COBRA II - MRAP". defense.otokar.com.tr. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2021. 
  3. ^ "COBRA II-BR-ING-2019" (PDF). 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 
  4. ^ "COBRA II MRAP". defenceturk.net. 4 Mart 2021. 4 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  6. ^ "Türkiye – Yunanistan Kara Kuvvetleri karşılaştırması". savunmasanayist.com. 15 Ocak 2019. 27 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2021. 
  7. ^ "Otokar Cobras Larmee Tunisenne" (Fransızca). menadefense.net. 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 
  8. ^ "Ghana parades Cobra armoured vehicles" (İngilizce). defenceweb.co.za. 6 Nisan 2021. 6 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2021. 
  9. ^ Otokar Cobra 2 HMS Reviews, Part 1 (Intro, General Data, Specifications, External Systems). 2020. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 
  10. ^ a b "COBRA II zırhlıları Afrika Uluslar Kupası'nda görev yapıyor!". defenceturk.net. 17 Ocak 2024. 19 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2024. 
  11. ^ "Fas'tan 200 adet Otokar COBRA II tedariki". savunmasanayist.com. 21 Ocak 2024. 27 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otokar</span> Koç Holding iştiraki motorlu araç üreticisi

Otokar, İzzet Ünver tarafından Magirus-Deutz lisansı ile 1963'te kurulan, 1976'da Koç Holding'in ortak olmasıyla faaliyetine devam eden, otomotiv ve savunma sanayisi sektöründe üretim yapan Arifiye merkezli şirket.

<span class="mw-page-title-main">FNSS Pars</span>

FNSS Pars, Ankara konuşlu FNSS AŞ. üretimi taktik tekerlekli zırhlı savaş aracı ve zırhlı personel taşıyıcıdır araçlara verilen genel addır. Adını güç temsilcisi olan Anadolu parsı'ndan almaktadır. Şu anda alımı Türk Ordusu'nun gündeminde olup, fiziki ömürlerini tamamlayan BTR-60 ve BTR-80'lerin yerini alması plânlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otokar Cobra</span> taktik tekerlekli zırhlı araç

Otokar Cobra, Türkiye merkezli Otokar'ın araştırma ve geliştirme ekibi tarafından silahlı kuvvetlerin piyade hareketlilik aracı ihtiyacı doğrultusunda geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ T-129 Atak</span> saldırı ve silahlı keşif helikopteri

T-129 ATAK, ATAK programı çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri için Türkiye'nin coğrafi ve iklim koşullarına göre tasarlanan, TUSAŞ ve AgustaWestland ortak üretimi taarruz ve taktik keşif helikopteri. T-129, AgustaWestland üretimi Agusta A129 Mangusta helikopterinin gövde tasarımının çeşitli aksamlarının değiştirilmesi ve özgün silah ve yazılım sistemlerinin entegre edilmesiyle meydana geldi. Üretimi tamamlanan ilk helikopter 28 Eylül 2009 tarihinde, İtalya'nın Gallarate kenti yakınlarındaki AgustaWestland tesislerinde, bir İtalyan ve bir Türk pilot tarafından deneme uçuşuna tabi tutuldu. Yaklaşık yarım saat havada kalan helikopter, çeşitli manevra testlerinin ardından başarıyla yere indi.

Gama Goat Amerikan Ordusu için Vietnam Savaşı sırasında kullanması için üretilen altı tekerlekli yarı amfibik bir arazi taşıttır. Mafsallı yapısı ve kusursuz dört çeker özelliği araca her türlü arazi yapısında kolayca hareket etmesine imkân tanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">RG-31</span>

RG-31 Nyala Güney Afrikada bulunan BAE Systems Land Systems South Africa firması tarafından geliştirilmiş çok amaçlı mayın korumalı bir taşıttır. Aracın yapımında TFM Industries firmasının ürettiği Mamba APC temel alınmıştır. Araç sahip olduğu kaynakla birleştirilmiş monokok V şekilli şasesi ve yüksek süspansiyon sistemi sayesinde iki adet TM-57 tanksavar mayınının patlaması durumda bile taşıdığı mürettebatı koruyabilir.

Aşağıda Türk Deniz Kuvvetlerinin aktif envanteri verilmiştir. Bu listede Türk Deniz Kuvvetleri'nde aktif olarak görev yapmakta olan savaş gemileri, yardımcı gemiler, denizaltılar, hava araçları ve yakında hizmete girecek olan platformlar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Kara Kuvvetleri</span>

Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 1992 yılında kurulmuştur. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">BMC Kirpi</span>

BMC Kirpi, BMC tarafından üretilen Türk yapımı mayına dayanıklı pusu korumalı (MRAP) askerî aracıdır. Aracın başlıca kullanıcısı Türk Silahlı Kuvvetleri'dir. Araç adını korunması yönüyle kirpiden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otokar Tulpar</span> Tulpar

Otokar Tulpar, Otokar tarafından üretilen Türk yapımı piyade savaş aracıdır. Tulpar, Altay ile birlikte geliştirilmeye başlanmış olup 3 yıllık tasarım ve geliştirme aşamasından sonra 2013 yılında İstanbul'da Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF) tanıtılmıştır.

HİSAR, karadan havaya füze savunma sistemi grubudur. Grup içinde, alçak irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-A/HİSAR-A +, orta irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-O/HİSAR-O + ve uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi HİSAR-U yer alır. Sistemler, Aselsan ve Roketsan liderliğinde 2007'den itibaren geliştirilmektedir.

Atmaca, ROKETSAN tarafından geliştirilmekte olan azami olarak 220–280 km menzilli gemisavar ve/veya seyir füzesi.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ Hürjet</span> Türk yapımı jet motorlu eğitim ve yakın hava destek uçağı

TUSAŞ Hürjet, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ tarafından geliştirilmekte olan, turbofan motorlu, ileri seviye jet eğitimi ve yakın hava desteği uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar Akıncı</span> Baykar Savunma tarafından seri üretimde olan HALE sınıfı insansız hava aracı

Baykar Bayraktar Akıncı, Türkiye merkezli savunma sanayi firması Baykar Savunma tarafından geliştirilmiş, yüksek irtifa uzun dayanıklılık (HALE) sınıfı sahip silahlı insansız hava aracıdır. İlk kez 29 Ağustos 2021 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ T-929 Atak 2</span> ağır sınıf taarruz helikopter modeli

TUSAŞ T929 Atak 2, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından üretilmesi planlanan ağır sınıf taarruz helikopteridir. Helikopter, T129 Atak'tan elde edilen deneyim ve operasyonel tecrübe sayesinde tamamen özgün olarak geliştirilmektedir. Helikopter çeşitli hava koşullarına uygun olacak şekilde tasarlanmaktadır. Bir başka TUSAŞ üretimi T625'in alt sistemleri de Atak 2'de kullanılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar TB3</span> Baykar tarafından geliştirilen orta-düşük irtifa silahlı insansız hava aracı

Baykar Bayraktar TB3, Türkiye merkezli Baykar Savunma tarafından geliştirilen katlanır kanatlı ve kısa mesafede iniş-kalkış özelliğine sahip bir silahlı insansız hava aracı (SİHA)'dır. TCG Anadolu Amfibi Çıkarma gemisi üzerinde konuşlanacak uçak eksikliği üzerine geliştirilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Piyade hareketlilik aracı</span>

Piyade hareketlilik aracı, askerî devriye, keşif veya güvenlik aracı olarak hizmet veren tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdır. Örnekler arasında ATF Dingo, Iveco LMV, Oshkosh M-ATV, AMZ Dzik, AMZ Tur, Mungo ESK ve Bushmaster IMV sayılabilir. Bu terim aynı zamanda MRAP programının bir parçası olan araçlar için de geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">BMC Tulga</span>

BMC Tulga, BMC tarafından üretilen Türk yapımı bir zırhlı SUV ve kamyonet modelidir. Araç, Türk güvenlik güçlerinin talepleri doğrultusunda askerî güvenlik personeli taşımak ve iç güvenlik görevlerinde yer almak amacıyla tasarlanmıştır. Aracın yedi versiyonu planlanmaktadır.

Otokar Akrep II, Otokar tarafından üretilen Türk yapımı bir tekerlekli çok rollü bir zırhlı araçtır.