İçeriğe atla

Otokar Cobra

Otokar Cobra

Otokar Cobra piyade hareketlilik aracı 2018 Bakü geçit töreninde
Çeşidi Piyade hareketlilik aracı
Uyruğu Türkiye Türkiye
Kullanıcılar Otokar Cobra kullanan ülkeler
Üretim tarihi
Tasarımcı Otokar Savunma
Üretici Otokar Savunma
Üretildiği tarih 1997
Çeşitleri Otokar Cobra
Özellikler
Ağırlık 6,700 kg
Uzunluk 5,48 m
Genişlik 2,24 m
Yükseklik 2,1 m
Mürettebat 2
Yolcu 7


Ana silahı 1 × 7.62 mm veya 12.7 mm makineli tüfek
Motor General Motors V-8 su soğutmalı turboşarj dizel (190 hp / 3.400 rpm)
190 hp
Süspansiyon donanımı Helisel yaylı, hidrolik amortisörlü
Boş ağırlık 4,8 ton
Depo kapasitesi 145 litre
Harekat menzili 600 km
Azami hızı 100 km/s

Otokar Cobra, Türkiye merkezli Otokar'ın araştırma ve geliştirme ekibi tarafından silahlı kuvvetlerin piyade hareketlilik aracı ihtiyacı doğrultusunda geliştirilmiştir.

Cobra, iyi bir balistik korumanın yanı sıra, aynı platformun farklı görevlere uyarlanabilir olması ile tanınır. Aynı gövde ve altyapı üzerine tasarlandığı ve birçok model ve tip üretilebildiği için bakım ve serviste büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Farklı kullanım amaçları için üretilmiş farklı Cobra'larda bile ana yapının aynı kalması bakım, onarım ve yedek parçada da büyük tasarruf sağlaması, Cobra'yı pek çok ordunun tercih ettiği bir zırhlı araç yapmaktadır.

9 personel taşıma kapasiteli lastik tekerlekli 4x4 Cobra Zırhlı Aracı aşağıda belirtilen tiplerde üretilmektedir. Aynı zamanda amfibik versiyonu da bulunmaktadır. Kazakistan Silahlı Kuvvetleri ihtiyacı için Otokar şirketi Kazakistan Engineering şirketi ile 2011 yılında yapılan anlaşma doğrultusunda ortak lisanslı üretim yapılmaktadır.[1]

İlk kez Güney Osetya Savaşında muharebe alanında kullanılmış oldu.

Operasyonel geçmiş

2008 Güney Osetya Savaşı

2008 yılında Gürcistan devleti Rusya ile savaşta kullanılmak üzere 100'ü aşkın (net sayı belli değil) Cobra satın aldı. Savaşta aktif olarak kullanılan Cobra tüm maharetini burada gösterdi. Sıcak çatışmalarda Gürcü askerlere büyük destek sağlamıştır. Cobra sıcak çatışmalar durumunda içindeki askerleri çok iyi derecede koruyordu. Öyle ki Rus yetkililer ele geçirilen hasarlı Cobra araçlar üzerinde zırhını yakından inceleme fırsatı bulmuşlardır. İncelemelerin de 7,7 mm ve 12,7 mm kalibreli silahların Cobra'nın zırhını delemediği ve atılan el bombasından dahi gözle görülür büyük bir hasar almadığı görülmüştür. Cobra'nın bu başarısından sonra birçok ülke Cobra almak için yeni siparişlerde bulunmuştur.

Cobra modelleri

Cobra açık kuleli personel taşıyıcı araç

Cobra aracının süspansiyon yapısı, hızlı iniş ve binişi kolaylaştıran geniş kapıları, personelin güvenli intikalini ve kolay müdahalesini sağlar. Aracın monokok gövdesi ve duvar açıları daha üstün mayın ve balistik koruma için tasarlanmıştır. Araç, düşük profile sahip olması sayesinde, kolay hedef olmaz.

Cobra kapalı kuleli personel taşıyıcı araç

Otokar tarafından tasarlanmış kapalı kule, gece ve gündüz şartlarında, sınır güvenliği, yol ve kritik noktaların korunması, muharebe alanında timlere atış desteğinin sağlanması gibi birçok görevde Cobra'yı daha etkin kılmıştır.

Cobra 40 mm ve 12.7 mm makinalı tüfekli araç

İç görünüm

Araç içinden korunmalı olarak gözetleme ve ateş etme imkânı veren sınırsız çepeçevre dönebilen ergonomik dizaynı ile özel görevlere uygun bir kule ile donatılmış araçtır.

Cobra ambulans

Riskli bölgelerde yaralıların ve sağlık görevlilerinin güvenli taşınmasını sağlar. İlk müdahalede gerekli tüm tıbbi, ekipmanlar araçta mevcuttur.

Cobra Keşif/Gözetleme Aracı

Cobra Keşif/Gözetleme Aracı zor muharebe koşullarında hedeflerin tespit edilmesi ve toplanan bilgilerin komuta kontrol kademelerine iletilmesi amacıyla geliştirilmiştir.

Cobra Komuta/Kontrol Aracı

Hem barış, hem de savaş durumunda komuta kontrol sisteminin bir parçası olarak veya tek başına komuta-kontrol merkezi görevini üstlenir, operasyon ve istihbarat bilgilerini toplar, bulunduğu ortamdaki değişiklikleri takip eder. Çeşitli komünikasyon alt sistemleri tarafından toplanan bilgiler bilgisayar destekli ortamda değerlendirilir.

Cobra EOD Aracı

Hava alanlarında pistlere yapılabilecek bombalı saldırıları önlemek maksatlı geliştirilen, ön tarafında şoför mahalinden hidrolik olarak kumanda edilebilen gövde zırhından imal edilmiş bıçağa sahip araçtır.

Cobra Amfibik Versiyon

Amfibik Cobra'lar özel gövde yapıları sayesinde NATO Deniz Durumu 2 koşullarında seyir etmekte ve joystick kontrolü ile suda nokta dönüşü yapmaktadır. Hibrid soğutma sistemi amfibik harekâtta güvenirliği artırmaktadır.

Cobra testleri

Cobra'nın taktik arazi özelliklerinin geliştirilmesi ve yüksek hareket kabiliyetinin belirlenmesi amacıyla birçok test yapılmıştır. Aracın dayanıklılık ve sıcak iklimdeki performansı ayrıca ABD'de bulunan özel test merkezlerinde de değerlendirilmiştir. Cobra tüm testleri başarıyla tamamlamıştır:

  • İklimlendirilmiş Rüzgâr Tünelinde Performans
  • 5.Tekerlek ile Fren Testleri Değerlendirilmesi
  • Sıcak İklim Testleri
  • Tırmanma Testleri
  • Su'dan Geçiş Yan Eğim Testleri
  • Arazi Performansı
  • Mayın Testi

Özellikler

Aşağıda Otokar Cobra aracının teknik özellikleri ve performans değerleri verilmiştir. Bilgi kaynağı: Otokar Savunma[2]

Teknik özellikler

  • Personel kapasitesi: 2 (mürettebat) + 7 (personel)
  • Ağırlık: 6.700 kg
  • Uzunluk: 5.48 metre
  • Genişlik: 2.24 metre
  • Gövde üzerinden yükseklik: 2.1 metre
  • Yerden yükseklik: 0.4 metre
  • Motor: Turbo şarjlı dizel motor 190 HP

Performans

  • Azami hız: 100 km/h
  • Su üstü hız: 8 km/h
  • Azami engel geçişi: 1 metre
  • Yan eğim: %40
  • Eğim: %60
  • Dikey engel geçişi: 0.4 metre
  • Hendek geçişi: 0.8 metre
  • Yaklaşma açısı: 56 derece
  • Uzaklaşma açısı: 57 derece
  • Menzil: 600 km

Kullanıcılar

Otokar Cobra kullanıcı ülkeleri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Yerli Cobra 'Kazak'laşacak!". Ciner Medya Tv Hizmetleri A.Ş., HaberTürk, www.haberturk.com. 2009. 5 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2012.  (Türkçe)
  2. ^ "COBRA-BR-ING-2019" (PDF). 5 Aralık 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2011. 
  4. ^ a b c "Undersecretariat for Defense Industries". 22 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2008. 
  5. ^ BDMilitary.com | Otokar Cobra APC[]
  6. ^ "Army Technology Cobra Page". 6 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2008. 
  7. ^ "Slovenian paper". 4 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2008. 
  8. ^ a b "Cobra". 6 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2008. 
  9. ^ Yusuf Metin (15 Ocak 2019). "Türkiye – Yunanistan Kara Kuvvetleri karşılaştırması". SavunmaSanayiST. 27 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 
  10. ^ Otokar Cobra HMS Reviews, Intro, Exterior, Interior Data. 2020. 13 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">T-72</span> Sovyet savaş tankı

T-72 (УРАЛ), üretimine 1970 yılında başlanan ikinci nesil bir Sovyet ana muharebe tankıdır. T-64A tankıyla paralel tasarım özellikleri taşıyan Obyekt-172 prototipinden tasarlanmıştır. İlk kez 1973'te hizmete girdi. İlk kez 1977 yılında görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Otokar</span> Koç Holding iştiraki motorlu araç üreticisi

Otokar, İzzet Ünver tarafından Magirus-Deutz lisansı ile 1963'te kurulan, 1976'da Koç Holding'in ortak olmasıyla faaliyetine devam eden, otomotiv ve savunma sanayisi sektöründe üretim yapan Arifiye merkezli şirket.

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">AMX-30</span> Fransız menşei ana muharebe tankı

AMX 30 GIAT tarafından tasarlanan ikinci nesil bir ana muharebe tankıdır. Yüksek ateş gücü ve üstün hareketliliğe sahip olan bu tank, Fransız Ordusu'nda 1966'da hizmete girmiştir. II. Dünya Savaşı sonrası Fransa'sının en başarılı tank tasarımı olarak kabul edilir. Üretim versiyonu 36 tondur. Fransız ordusu dönemin anti-tank tehditlerine karşı daha gelişmiş zırh teknolojileri gerektireceğini düşündüğünden bu tankta zırh korumasından çok hafifliğe önem verilmiştir. 36 ton ağırlığında olması aracın kolay hareket etmesini sağlamaktadır. Zırh kalınlığı ise 50 mm'dir ve 105 mm'lik topa sahiptir makineli tüfek sayısı ise 1 tanedir. Çok yakıtlı dizel motora sahiptir ve motor gücü toplam 700 beygirdir. Azami hızı saattte 65 kilometredir. Uzunluğu 9.48 metredir genişliği ise 3.10 metredir.

<span class="mw-page-title-main">RN 94</span>

RN 94 (6x6), TSK ve Romanya ordusunda kullanılan, bütün çevre koşullarına uygun, 6 tekerlekten çekişli, amfibik, muharebe ve muharebe destek aracı. Nişancı kupolalı 12,7 mm. makinalı tüfeği bulunmaktadır. TSK tarafından halen kullanılmakta ve iç ve dış pazarlama faaliyetleri devam etmektedir. Üreticileri Türkiye'den Nurol ve Romanya'dan Romarm'dır.

Golan Tekerlekli Zırhlı Araç (İbranice→גולן) daha deneme aşamasında İsrail firması RAFAEL Armament Development Authority tarafından geliştirilen piyade savaş aracıdır.Geliştirme çalışmalarına daha sonra Amerikan firması Protected Vehicles Incorporated katılmıştır. Golan'ın asıl amacı taşımakta olduğu mürettebat ve yolculara en iyi korumayı sağlamaktır. Golan modeli ileride belki ZPT, komuta aracı, cankurtaran veya haberalma araçları olarak üretilebilir. Personel taşıyıcı olarak 10 kişilik taşıma kapasitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Altay (tank)</span> Türk yapımı ana muharebe tankı

Altay, Türkiye'de geliştirilen 3+ nesil ana muharebe tankıdır. İsmini Türk Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır. Türk medyalarına göre, tank seri üretime geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Type 10</span> Japon menşei savaş tankı

Type 10 Japonya yapımı ana muharebe tankıdır. Şu anda kullanımda olan Type 74 ve Type 90 tanklarının yerine tasarlanmıştır. İlk olarak 13 Şubat 2008'de görücüye çıkmıştır.4. nesil tanktır. Japon envanterindeki diğer tanklarla kıyaslandığında her yönden çok üstün olduğu görülür.

<span class="mw-page-title-main">BMP-1</span>

BMP-1 Sovyet yapımı paletli ve tam amfibik zırhlı muharebe aracıdır.BMP Rusça:. BMP-1 dünyada seri üretime alınan ilk zırhlı muharebe aracıdır. Tasarımı ve üretimi 1960'larda başlayıp ilk kez 1967 Kızıl meydanda yapılan geçit töreninde görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Otokar Tulpar</span> Tulpar

Otokar Tulpar, Otokar tarafından üretilen Türk yapımı piyade savaş aracıdır. Tulpar, Altay ile birlikte geliştirilmeye başlanmış olup 3 yıllık tasarım ve geliştirme aşamasından sonra 2013 yılında İstanbul'da Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF) tanıtılmıştır.

HİSAR, karadan havaya füze savunma sistemi grubudur. Grup içinde, alçak irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-A/HİSAR-A +, orta irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-O/HİSAR-O + ve uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi HİSAR-U yer alır. Sistemler, Aselsan ve Roketsan liderliğinde 2007'den itibaren geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Askerî gemi</span>

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

<span class="mw-page-title-main">FNSS Kunduz</span>

FNSS Kunduz veya AZMİM, FNSS tarafından üretilen Türk yapımı bir amfibi zırhlı istihkam iş makinesidir. Araç, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ihtiyacı doğrultusunda dört yıldan az bir sürede hazırlanmış ve üretilmiştir.

Akıncı Zırhlı Muharebe Aracı (Akıncı ZMA), FNSS tarafından üretilen, 350/400 BG dizel motor ve otomatik transmisyonlu güç paketi sayesinde ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip, 15-19 ton sınıfında, amfibi, paletli zırhlı araçlara verilen genel addır. Farklı alt sistemlerin entegrasyonu ile birlikte her türlü görevi yerine getirmeye olanak sağlayan platform tasarımına sahiptir. ZMA-15'in gelişmiş bir versiyonudur. 6 yol tekeri bulunmaktadır ve ZMA-15'ten daha fazla yük taşıma kapasitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Didgori-1</span>

Didgori-1, Gürcistan Savunma Bakanlığı'na bağlı "Delta" araştırma merkezi tarafından geliştirilen zırhlı personel taşıyıcısıdır. Didgori APC serisindeki 5 modelden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Otokar Cobra II</span> Askerî araç

Otokar Cobra II, patlayıcılar ve kara mayınlarından gelen tehditlere karşı koruma sağlayan, Otokar Savunma tarafından Otokar Cobra aracından geliştirilmiş olan 4x4 piyade hareketlilik aracıdır. Çeşitli işlevleri arasında güvenliği sağlama, askerî operasyonlar ve sınır devriyeleri bulunmaktadır. Personel taşıyıcı modüler tasarımı sayesinde kullanıcının farklı güvenlik gereksinimlerine göre farklı versiyonlarda üretilebilir.

BMC Amazon, Türk Kara Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere BMC tarafından üretilen ve tasarlanan çok amaçlı zırhlı araçtır (MPAV). Türkiye ile ilk kez Ocak 2017'de hizmete girdi. Amazon, mayın ve balistik tehditlere karşı önemli bir koruma sağlar. Mükemmel birleştirilmiş ana ve ek zırhı, balistik tehditlere karşı çok iyi koruma sağlarken, V şeklindeki ve monokok gövdesi, içindeki personeli kara mayınlarından ve el yapımı patlayıcı cihazlardan (EYP) korumasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Didgori-3</span>

Didgori-3, Gürcistan Savunma Bakanlığı'na bağlı "Delta" araştırma merkezi tarafından geliştirilen 6×6 MRAP tipi zırhlı personel taşıyıcıdır. Didgori-3 ilk olarak 2012'deki bir askeri geçit töreni sırasında sergilendi.

BMC Altuğ, BMC tarafından üretilen Türk yapımı bir tekerlekli zırhlı muharebe aracı ve zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, 2020'lerde geliştirilmiş olup ilk olarak IDEF 2021 fuarında tanıtıldı. Araç, henüz test aşamasındadır.

Otokar Alpar, Otokar tarafından üretilen Türk yapımı bir paletli insansız zırhlı savaş aracıdır. Araç, 2020'lerde geliştirilmiş olup insanlı araçlarla müşterek veya piyadeye ana destek platformu olarak görev yapabilecek şekilde tasarlanmıştır.