İçeriğe atla

Otokar Arma

Otokar Arma
Çeşidi Zırhlı savaş aracı
Uyruğu  Türkiye
Hizmet geçmişi
Hizmet 2010-günümüze
Kullanıcılar Kullanıcılar
Üretim tarihi
Tasarımcı Otokar
Üretici Otokar
Üretildiği tarih 2010-günümüze
Özellikler
Ağırlık 18,500 kg
Uzunluk 6.5 m
Genişlik 2.7 m
Yükseklik 2.2 m
Mürettebat 2+8


Zırhı12.5 mm
Ana silahı 12.7 mm veya 7.62 mm makineli tüfek
Motor 8.9L turbodizel
450 bg
Transmisyon 6 ileri otomatik (6x6)
7 ileri otomatik (8x8)
Süspansiyon donanımı Hidropnömatik
Harekat menzili 700 km
Azami hızı 105 km/h

Otokar Arma, Otokar tarafından üretilen Türk yapımı bir tekerlekli zırhlı savaş aracıdır.[1][2] Türk Kara Kuvvetleri'nin Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç projesi kapsamında geliştirilmiştir. Araç, yüksek sertlikli monokok çelik gövdesi sayesinde yüksek düzeyde balistik ve mayın korumasına sahiptir.[3] 6x6 ve 8x8 olmak üzere iki adet tekerlek düzenine sahiptir.

Kullanıcılar

Kaynakça

  1. ^ "Archived copy". 12 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  2. ^ "Archived copy". 12 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  3. ^ "Archived copy". 28 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  4. ^ "Bahrain armed forces equipped with Turkish-made Otokar Arma 6x6 armored personnel carrier | Armies in the world analysis focus | analysis focus army defence military industry army". Armyrecognition.com. 22 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  5. ^ Bilal Khan (8 Ağustos 2017). "Emirati and Turkish companies pair up to supply 8×8 IFV to UAE". Quwa.org. 15 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2018. 
  6. ^ "Estonya'dan 230 adet Otokar ARMA ve Nurol NMS siparişi". 18 Ekim 2023. 19 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otokar</span> Koç Holding iştiraki motorlu araç üreticisi

Otokar, İzzet Ünver tarafından Magirus-Deutz lisansı ile 1963'te kurulan, 1976'da Koç Holding'in ortak olmasıyla faaliyetine devam eden, otomotiv ve savunma sanayisi sektöründe üretim yapan Arifiye merkezli şirket.

<span class="mw-page-title-main">FNSS Pars</span>

FNSS Pars, Ankara konuşlu FNSS AŞ. üretimi taktik tekerlekli zırhlı savaş aracı ve zırhlı personel taşıyıcıdır araçlara verilen genel addır. Adını güç temsilcisi olan Anadolu parsı'ndan almaktadır. Şu anda alımı Türk Ordusu'nun gündeminde olup, fiziki ömürlerini tamamlayan BTR-60 ve BTR-80'lerin yerini alması plânlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otokar Cobra</span> taktik tekerlekli zırhlı araç

Otokar Cobra, Türkiye merkezli Otokar'ın araştırma ve geliştirme ekibi tarafından silahlı kuvvetlerin piyade hareketlilik aracı ihtiyacı doğrultusunda geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">BTR-60</span>

BTR-60, Sovyet yapımı bir 8x8 lastik tekerlekli zırhlı personel taşıyıcısıdır. Rus 8x8 lastik tekerlekli zırhlı araç serisinin ilk modelidir. BTR-60'ın yerine geçen modeller BTR-70 ve BTR-80'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mowag Duro</span>

Mowag DURO askeri amaçlı 4 veya 6 tekerlekli üretilen bir vasıtadır. 1976 yılında merkezi İsviçrede bulunan Bucher-Guyer AG (MOWAG) firması tarafından geliştirilmiştir. İsviçre Ordusu 1994 yılında başlangıç olarak 3,000 adetlik araç siparişi vermiştir. Dünya çapında şu an toplamda 4.000 adet 4x4 veya 6x6 çekişli DURO aracı bulunmaktadır. Firmanın ana müşterileri arasında İsviçre, Almanya, Venezuela, Birleşik Krallık ve Malezya'dır. Bu ülkeler dışında taşıt özel amaçlar içinde kullanılmaktadır. Almanya DURO IIIP 6x6 model klasik ve mayın korumalı araçlardan sipariş vermiştir. En son üretilen modelleri DURO II ve DURO III tür.

<span class="mw-page-title-main">Mowag Eagle</span>

Mowag Eagle BİR İsviçre firması olan Mowag tarafından geliştirilmiş tekerlekli ve zırhlı bir araçtır. Birkaç farklı modeli geliştirilmiştir. Son olarak geliştirilen araç Kasım 2003 tarihinde tanıtılan Eagle IV modelidir. Bu araç temelde Duro IIIP şasesi üzerine monte edilmiştir. İlk üretilen Mowag Eagle şase ve şanzıman sistemini Amerikan yapımı HMMWVden, Eagle II ve III ise şase ve şanzıman sistemini HMMWV ECVden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cougar (araç)</span>

Cougar, kara mayını ve EYP saldırılarına karşı korumalı bir zırhlı araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Altay (tank)</span> Türk yapımı ana muharebe tankı

Altay, Türkiye'de geliştirilen 3+ nesil ana muharebe tankıdır. İsmini Türk Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır. Türk medyalarına göre, tank seri üretime geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">DRAGAR</span>

Véhicule Blindé de Combat d'Infanterie, AMX-10P'nin yerini almak üzere tasarlanmış bir Fransız Piyade savaş aracıdır. 2008 yılında 630 araç sipariş edilerek 2008 yılında Fransız Ordusu ile aktif hizmete girdiler. İspanya ve İngiltere araca büyük ilgi gösterdiler.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Kara Kuvvetleri</span>

Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 1992 yılında kurulmuştur. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir.

FNSS Savunma Sistemleri A.Ş., Türkiye'de savunma sanayine yönelik ilk özel sektör kuruluşu olan FNSS'nin %51 hissesi Nurol Holding'e, %49 hissesi BAE Systems'e aittir. Şirket Türk Silahlı Kuvvetleri ile Müttefik Silahlı Kuvvetlerinin kullanımı için paletli ve tekerlekli Zırhlı Muharebe Araç aileleri, İstihkam Araçları, İnsansız Kara Araçları, Güç Grubu ve Hareket Sistemi çözümleri ile Silah Sistemleri'nin tasarım, üretim ve satışı amacıyla 1986 yılında kurulmuştur. İlk üretimine 1990 yılında başlayan FNSS, bugüne kadar 4.000'in üzerinde zırhlı muharebe aracı üretim ve satışını gerçekleştirmiştir. Türkiye'nin dışında Suudi Arabistan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Malezya'da ofisleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">BMC Kirpi</span>

BMC Kirpi, BMC tarafından üretilen Türk yapımı mayına dayanıklı pusu korumalı (MRAP) askerî aracıdır. Aracın başlıca kullanıcısı Türk Silahlı Kuvvetleri'dir. Araç adını korunması yönüyle kirpiden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">LAV-25</span>

LAV-25, Kanada yapımı bir tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, General Dynamics Land Systems Canada tarafından üretilmektedir ve İsviçre yapımı MOWAG Piranha 8x8 zırhlı personel taşıyıcısı temellidir. LAV-25, ABD Deniz Piyade Kolordusu ve Kanada Ordusu tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">BRDM-2</span>

BRDM-2, bir Sovyet amfibi zırhlı devriye aracıdır. Araç önceki BRDM-1'in yerini alması amaçlanmış olup buna kıyasla amfibik kabiliyetler ve daha iyi silahlanma geliştirildi. Bu araç, diğer birçok Sovyet tasarımı gibi yaygın olarak ihraç edildi ve 38'den fazla ülke tarafından kullanılmaktadır.

Otokar Ural, Otokar tarafından üretilen Türk yapımı bir hafif zırhlı personel taşıyıcısıdır. İlk olarak IDEF 2013 fuarında tanıtılmış olup askeriye ve güvenlik güçleri için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nurol Ejder</span>

Nurol Ejder, Nurol Makina tarafından üretilen Türk yapımı bir zırhlı personel taşıyıcı serisidir. Ejder 6x6 ve Ejder Yalçın 4x4 olmak üzere iki modeli bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otokar Cobra II</span> Askerî araç

Otokar Cobra II, patlayıcılar ve kara mayınlarından gelen tehditlere karşı koruma sağlayan, Otokar Savunma tarafından Otokar Cobra aracından geliştirilmiş olan 4x4 piyade hareketlilik aracıdır. Çeşitli işlevleri arasında güvenliği sağlama, askerî operasyonlar ve sınır devriyeleri bulunmaktadır. Personel taşıyıcı modüler tasarımı sayesinde kullanıcının farklı güvenlik gereksinimlerine göre farklı versiyonlarda üretilebilir.

<span class="mw-page-title-main">BTR-4</span> Zırhlı Personel Taşıyıcı

BTR-4 "Bucephalus ", Ukrayna'da Kharkiv Morozov Makine Binası Tasarım Bürosu tarafından tasarlanan amfibi 8x8 tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdır (APC).

BMC Altuğ, BMC tarafından üretilen Türk yapımı bir tekerlekli zırhlı muharebe aracı ve zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, 2020'lerde geliştirilmiş olup ilk olarak IDEF 2021 fuarında tanıtıldı. Araç, henüz test aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">MAN KAT1</span>

MAN Kategori 1, Alman Silahlı Kuvvetleri için MAN SE tarafından geliştirilen, yüksek hareket kabiliyetine sahip bir arazi kamyonu ailesidir. Üretim, tasarımın bir evrimi ile devam etmiş ve son neslin (SX) üretimi 2019'un başlarına kadar sürmüştür.