İçeriğe atla

Otingo Kaplıcası

Otingo Kaplıcası, Artvin ilinde, Borçka ilçesine bağlı Balcı köyündedir. Borçka kasabasına 13 km uzaklıktadır. Kaplıca sularının özellikle romatizma ve halsizliğe iyi geldiği kabul edilir. Otingo Ormanları Ilıcası ve Balcı Otingo Çermiği olarak da adlandırılır. Otingo Kaplıcası'nın kaynağı Otingo Deresi'nin (Balcı Deresi) ortasından çıkan sıcak sudur.[1]

Tarihçe

Otingo Kaplıcası'nın hayli eski bir tarihi vardır. İvane Caiani 19. yüzyılın son çeyreğinde, o zaman köy olan Borçka üzerine notlarında kaplıca üzerine de bilgi vermiştir. Kaplıca üzerine anlatılan efsaneden hareketle Otingo Kaplıcası 12. yüzyılda da kullanılıyordu. Burada şifalı su olduğu Gürcü kraliçesi Tamar döneminde ortaya çıkarıldı ve kaplıcaya dönüştürüldü. Osmanlı döneminde kadınlara kötü örnek olduğu gerekçesiyle taşlarla doldurulmuş olan kaplıca havuzu, kaplıcanın tarihini de bilen Ahmed Efendi Halvaşi 1880 yılında yönetici olunca temizletip Otingo Kaplıcası yeniden kullanılabilir hale getirdi. Böylece yazın tekrar kaplıcaya çok sayıda insan gitmeye başladı.[2] Kaplıcanın suları özellikle bacaklardaki halsizliğe ve romatizmaya iyi geldiği için uzak yörelerden de insanlar geliyordu. Ne var ki kaplıcanın yolu olmadığı için ağır hastalar buraya zorluklar içinde ulaşabiliyordu. O tarihlerde kaplıcada bir konaklama yeri de yoktu.[3]

Muvahhid Zeki'nin yazdığına göre, Deviskel Deresi'nin Bagen köyü civarında bulunan Otingo Kaplıcası 25-30 dere kükürtlü sulara sahipti. Romatizma, karın ağrısı ve bazı sancıları olan hasatalar buraya gidiyordu. Burada bir havuz vardı ve üstü tahtalarla kapatılmıştı. Ayrıca insanların konaklayabileceği odalar bulunuyordu. Ancak yolu kapalı olduğu için uzaktan gelen yoktu ve sadece civarda yaşayan insanlar bu kaplıcadan yararlanıyordu.[4]

Efsane

Kraliçe Tamar'ın Otingo yakınlarında bir yerde sarayı varmış. Kraliçe bir kışı burada geçirmiş. Bir gün, sarayında beslediği güvercinlerden biri hastalanınca, doğaya salmış. Üç gün sonra güvercin iyileşmiş ve ıslak olarak geri dönmüş. Kraliçe Tamar yakınlarda bir yerde kaplıca olduğunu anlamış. Sıcak su kaynağını bulmuş ve burayı kaplıcaya çevirmiş.[5]

Ulaşım ve konaklama

Otingo Kaplıcası'na Hopa'dan Borçka'ya toplu taşıma araçlarıyla ulaşılmaktadır. Borçka kasabasından Otingo Kaplıcası'na orman yoluyla bir buçuk saatte gidilir. Konaklamak için kaplıcanın birkaç kilometre uzağındaki değişik yerleşim yerlerinde oteller vardır. Kaplıcanın bulunduğu yerde de küçük bir konaklama tesisi vardı, ancak kaplıca ve tesisler selden zarar gördüğü için bugün kullanılmamaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Taner Artvinli, Artvin Yer Adları Sözlüğü, 2013, s. 211, ISBN 9786055708856.
  2. ^ İvane Caiani, Borçka Mektupları, 2002, s. 50, ISBN 9789758260126.
  3. ^ İvane Caiani, Borçka Mektupları, 2002, s. 47, ISBN 9789758260126.
  4. ^ Muvahhid Zeki, Artvin Vilayeti Hakkında Malumatı Umumiye, 2010, s. 35, ISBN 9789944197526.
  5. ^ İvane Caiani, Borçka Mektupları, 2002, s. 48-49, ISBN 9789758260126.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Borçka</span> Artvin ilinin ilçesi

Borçka, Artvin iline bağlı bir ilçe ve ilçenin merkezidir. Çoruh Nehri kıyısında yer alan Borçka kasabası eskiden Çoruh'ta kayıkla yapılan taşımacılığın iskelelerinden biriydi. Borçka'nın yüz ölçümü olarak en büyük köyü Güreşen eski adıyla Pehlivan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Pamukkale</span>

Pamukkale, Türkiye'nin Ege bölgesindeki Denizli iline bağlı doğal bir mevkidir. Şehir Kaplıcaları ve akan sulardan kalan karbonat minerallerin teraslarını, travertenlerini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ayder</span> Çamlıhemşin yaylası

Ayder, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 km güneydoğusunda yer alan 1350 m rakımda ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı bir yayladır. 1300'lü yıllarda Hala Vadisi'nde yaşayanlar tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aralık, Borçka</span>

Aralık, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Balcı, Borçka</span>

Balcı, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Demirciler, Borçka</span>

Demirciler, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür. Eski adı Mamanati'dir. Bu ad Türkçeye Mamanat olarak girmiştir. Demirciler eski Pançureti ve Kostaneti köylerini de kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kale, Borçka</span>

Kale, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Akpınar, Borçka</span> Artvin köyü

Akpınar, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kaplıca</span> jeotermal olarak ısınmış yer altı sularının çıktığı kaynak

Kaplıca, sıcak yeraltı sularından yararlanmak için yeryüzüne çıktıkları kaynakların çevresine kurulan hamam görünümündeki tesislere denir. Kudret hamamı olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hot Springs Ulusal Parkı</span>

Hot Springs Ulusal Parkı Amerika Birleşik Devletleri Arkansas eyaletinde, Hot Springs, Arkansas şehrinin bir semtinde bulunan 22 km² yüzölçümlü, emsalsiz tek bir şehirsel alanda kurulu ve ABD Ulusal Park Hizmeti tarafından idare edilen bir millî park'tır.

<span class="mw-page-title-main">İmerhev</span>

İmerhev ya da İmerhevi, günümüzde Artvin ilinin Şavşat ilçesi sınırları içinde kalan bölge. Adı Gürcüce İmerhevi'den gelir. İmerhevi adı Gürcistan'da bugün de birkaç yerin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çoruh'ta kayıkçılık</span>

Çoruh’ta kayıkçılık, geçmiş yüzyıllarda, bugün Gürcistan'ın Batum kenti ile Türkiye'nin Artvin kenti arasında kayıklarla yapılan ulaşım ve taşımacılık için genel bir adlandırma olarak kullanılır. Bu ulaşım ve taşımacılık son zamanlarda Batum’a kadar devam etmese de Çoruh Nehri’nde 1950’lere kadar sürmüştür.

Pançureti, tarihsel Klarceti bölgesindeki yerleşim yerlerinden biridir. Günümüzde Artvin ilinin Borçka ilçesinde yer alır ve adı Pançarlı olarak değiştirilmiştir. Pançarlı köyü daha sonra Demirciler köyünün bir mahallesine dönüştürülmüş ve adı Pancarlı olarak yerleşmiştir.

Kostaneti, tarihsel Klarceti bölgesinin yerleşim yerlerinden biridir. Günümüzde Artvin ilinin Borçka ilçesinde yer alır ve adı Kestane olarak değiştirilmiştir. Kestane köyü daha sonra Demirciler köyünün bir mahallesine dönüştürülmüştür.

Çat, Artvin ilinin Borçka ilçesindeki köylerden biriydi. Sonradan Düzköy'ün mahallesine dönüştürülmüştür. Çhala Vadisi'nde yer alır ve Borçka kasabasına yaklaşık 8 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Banakna Köprüsü</span>

Banakna Köprüsü, tarihsel Klarceti bölgesinde, bugün Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı Alaca köyünde bulunan tarihi köprüdür. Gürcü Krallığı dönemine, 12. yüzyıla tarihlenen köprü, Deviskeli Deresi üzerinde inşa edilmiştir. Banakna Köprüsü, büyük ölçüde sağlam olarak günümüze ulaşmıştır.

Deviskel Deresi veya Deviskel Çayı, Artvin ilinin Borçka ilçesinde, Çoruh Nehri'nin sağ kollarından biri olan bir akarsudur. Bu derenin oluşturduğu Deviskel Vadisi'ndeki Deviskeli köyü, adını bu akarsudan almıştır.

Murgul Çayı, Murgul Suyu ve Murgul Deresi olarak da bilinir, Artvin ilinde, Çoruh Nehri'nin kollarından biri olan bir akarsudur. Murgul Çayı ile kollarının oluşturduğu Murgul Vadisi, Çoruh Havzası'nın önemli vadilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Deviskel Vadisi</span>

Deviskel Vadisi, Artvin ilinin Borçka ilçesinde Deviskel Deresi ile kollarının oluşturduğu vadidir. Deviskel veya Deviskeli, sadece vadi ile akarsuyun değil, Borçka ilçesine bağlı Kaynarca köyünün de eski adıdır.

Terziköy Kaplıcaları, Amasya merkez ilçesine bağlı Çivi köy sınırları içerisinde yer almakta olan kaplıca.