İçeriğe atla

Otago Üniversitesi

Otago Üniversitesi, Dunedin, Otago, Yeni Zelanda merkezli bir devlet üniversitesidir. 2006'da Yeni Zelanda'da, istihdam ettiği A dereceli akademik araştırmacı sayısında Auckland Üniversitesi'nden sonra ikinci oldu. Yeni Zelanda'da Performansa Dayalı Araştırma Fonu değerlendirmesinin zirvesinde yer aldı.[1]

Üniversite, Thomas Burns[2] tarafından yönetilen bir komite tarafından oluşturuldu ve resmi olarak 1869'da Otago İl Konseyi'nin bir kararıyla kuruldu.[3] Üniversite, ilk öğrencilerini Temmuz 1871'de aldı. Yeni Zelanda'daki en eski ve Okyanusya'daki üçüncü en eski üniversitedir. 1874 ve 1961 yılları arasında Otago Üniversitesi, Yeni Zelanda Federal Üniversitesinin bir parçasıydı ve kendi adına dereceler verdi.[4]

Otago, hareketli öğrenci yaşamıyla, özellikle de genellikle eski evlerde bulunan daireleriyle tanınır. Otago öğrencilerinin dairelerine isim verme konusunda uzun süredir devam eden bir geleneği vardır.[5][6][7] Otago öğrencilerinin "Scarfie" takma adıyla soğuk güney kışlarında bir eşarp takma alışkanlığından gelir. Üniversitenin öğrenci dergisi Critic, Yeni Zelanda'nın en uzun soluklu öğrenci dergisidir.

Otago Üniversitesi'nin mimari ihtişamı ve beraberindeki bahçeleri, İngiliz gazetesi The Daily Telegraph ve Amerikan çevrimiçi haber sitesi The Huffington Post tarafından dünyanın en güzel üniversite kampüslerinden biri olarak gösterilir.[8][9]

Tarih

Kayıt Binası (Saat Kulesi Binası)
Dunedin kampüsünün havadan görünümü.
Kışın Dunedin kampüsü

Kütüphaneler

Merkez Kütüphane İçi

Otago Üniversitesi'nin on kütüphanesi bulunur: Yedi tanesi ana üniversite kampüsünde, Southland'de bir tane eğitim kütüphanesi vardır. Wellington ve Christchurch'te ise birer tane tıp kütüphanesi bulunur.[10] Tüm kütüphanelerde kablosuz erişim vardır.[11]

Organizasyon ve yönetim

Anatomi ve Fizyoloji Bölümlerine ev sahipliği yapan Lindo Ferguson Binası
Üniversitenin araştırma gemisi Polaris II, Otago Limanı'na giriyor

Üniversite dört akademik bölüme ayrılmıştır:

  • Beşeri Bilimler Bölümü
  • Sağlık Bilimleri Anabilim Dalı
  • Bilimler Anabilim Dalı
  • Otago İşletme Okulu

Kaynakça

  1. ^ "Media release: Performance-based Research Fund results". Tertiary Education Commission. 8 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2007. 
  2. ^ Penguin History of New Zealand. 2003. s. 209. ISBN 0-14-301867-1. 
  3. ^ "Our History". www.otago.ac.nz. University of Otago. 4 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  4. ^ "University of Otago, New Zealand". www.smc.edu (İngilizce). 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2022. 
  5. ^ Chilton-Towle (3 Mart 2014). "Discovering stories behind flat names". Otago Daily Times. 26 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2016. 
  6. ^ "Dunedin Flat Names Project". 2013. 17 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  7. ^ Scarfie Flats of Dunedin. Auckland: Imagination Press. 2019. ISBN 9780995110441. 
  8. ^ "Otago University in New Zealand – Beautiful universities around the world". The Daily Telegraph (UK). 16 Ağustos 2012. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2016. 
  9. ^ "World's most beautiful universities". Huffington Post (UK). 2012. 3 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2016. 
  10. ^ "Library Locations". University of Otago website. 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2013. 
  11. ^ "About the University of Otago Library". University of Otago website. 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda</span> Pasifik Okyanusunun güneybatısındaki ada ülkesi

Yeni Zelanda, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gebze Teknik Üniversitesi</span> Kocaelide kurulu devlet üniversitesi

Gebze Teknik Üniversitesi veya kısaca GTÜ, 3 Temmuz 1992 tarihinde Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla kurulan, Türkiye'deki iki yüksek teknoloji enstitüsünden birisiydi. 22 Ekim 2014 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen yasa teklifiyle Gebze Teknik Üniversitesi olarak yeniden yapılandırılmasına karar verildi. Üniversite Çayırova yerleşkesinden oluşmaktadır. Üniversite günümüzde 1.370.070 m2 toplam açık alanı ve 26.612 m2 toplam kapalı alanı bulunan Çayırova Kampüsü'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge Üniversitesi</span> İngiltere, Cambridgede kurulu devlet üniversitesi

Cambridge Üniversitesi, Birleşik Krallık'a bağlı Cambridge kentinde bulunan, devlete bağlı bir araştırma üniversitesi. 1209'da kurulan üniversite İngilizce konuşulan ülkelerde mevcudiyetini sürdüren ikinci, tüm dünyanın dördüncü en eski üniversitesidir. yerel halk ile aralarındaki anlaşmazlık sonucunda Oxford Üniversitesi'nden ayrılan akademisyenler tarafından kurulan üniversitenin Oxford ile arasında büyük benzerlikler bulunur ve her ikisini birden kastetmek için zaman zaman Oxbridge tabiri kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Heidelberg Üniversitesi</span>

Heidelberg Ruprecht Karl Üniversitesi, ya da kısa adıyla Heidelberg Üniversitesi, 1386'da Heidelberg'de kurulmuş, Almanya'nın en eski üniversitesi olmasının yanında; en ünlü ve prestijli üniversitelerinden biridir. Üniversitenin tarihi 14. yüzyıla kadar uzanır. 16. yüzyılda hümanizmin merkezi haline gelmiştir. 19. yüzyıl sonrasında bağımsız düşünürlerin, demokratik düşüncenin ve ileri seviye bilimsel araştırmaların merkezi haline gelmiştir. Bu dönemde Amerikan üniversitelerinde yüksek lisans eğitimi veren okullarına rol modeli olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hamburg Üniversitesi</span>

Hamburg Üniversitesi, Hamburg, Almanya'da bulunan bir devlet üniversitesidir. Üniversite 1 Nisan 1919'da kurulmuştur. Günümüzde 38.000 öğrencisi bulunan üniversite kırsal alandaki kampüsünde faaliyetlerine devam etmektedir. Okulun ilk açıldığı yıl 1919 yılında yaklaşık 1700 öğrencisi bulunmaktaydı. Bu sayı 1950'lerde 6000'lere, 60'larda ise 12000'i aşmıştır. Günümüzde Hamburg Üniversitesinde Almanya dışından gelen 2200 uluslararası öğrenci öğrenim görmektedir. 850 profesör üniversite bünyesinde çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Auckland Üniversitesi</span> Yeni Zelandadaki en büyük üniversite

Auckland Üniversitesi, Yeni Zelanda'daki en büyük üniversitedir. 1883 yılında Yeni Zelanda Üniversitesi kurucu yükseköğretim kurumu kurulmuştur. Daha sonra bu üniversite Auckland Üniversitesi'nin de içerisinde yer aldığı üniversitelere bölünmüştür. Üniversitenin 8 fakültesi, 6 kampüsü ve 39.000 öğrencisi bulunmaktadır. Doktora eğitimi için 2004 yılında 1400 öğrenci kaydolmuştur. Üniversite öğrencilerinden 9.000'i yüksek lisans eğitimi almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar Krasniqi</span> Yeni Zelandalı Müslüman toplum lideri ve insan hakları savunucusu

Mazhar Krasniqi, Yeni Zelandalı Müslüman toplum lideri ve insan hakları savunucusu.

Yeni Zelanda'daki Yahudilerin tarihi, Yahudi tüccarların 1830'larda ülkeye gelmesiyle başladı. Yeni Zelanda, 1840'ta Britanya sömürgesi olmadan önce aralarında Joel Samuel Polack'ın da bulunduğu 30'dan az Yahudi yaşamaktaydı. Göçlerle Yahudiler dört ana gruba ayrıldılar: 19. yüzyılda Birleşik Krallık'tan gelen en eski Yahudi aileler; 1930'lar ve 1940'larda gelen Avrupa Yahudisi mülteciler; Britanya'dan 1950'lerde gelenler; son zamanlarda Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail ve eski Sovyetler Birliği'nden gelenler. Ülkedeki Yahudi cemaati, Başbakan Julius Vogel ve aralarında Dove-Myer Robinson da bulunduğu 5 Auckland valisi çıkarmıştır. Şimdiki Başbakan John Key, Yahudiliği icra etmemesine rağmen Aşkenaz kökenlidir. 14 Mayıs - 30 Mayıs 1925 tarihleri arasında kısa bir dönem başbakanlık yapan Francis Bell Hristiyan olmasına rağmen Yahudi ataları vardı.

Victoria Üniversitesi, Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington'da bulunan bir üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Dunedin</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Dunedin, Yeni Zelanda'ya bağlı Güney Adası'nın ikinci büyük şehri.

Yeni Zelanda Satranç Federasyonu, Yeni Zelanda'nın ulusal satranç federasyonudur. Merkezi, ülkenin en kalabalık şehri olan Auckland'da yer almaktadır. Federasyonun şu andaki başkanı Nigel Metge'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pekin Üniversitesi</span> Çin, Pekinde kurulu devlet üniversitesi

Pekin Üniversitesi, Çin'in Pekin şehrinde bulunan büyük bir araştırma üniversitesidir. Üniversite, Çin'in büyük üniversitelerinin oluşturduğu C9 Ligi'nin de üyesidir. İlk olarak 1898 yılında "Pekin İmparatorluk Üniversitesi" ismiyle kurulan kurum, Çin'in ilk çağdaş ulusal üniversitesidir. 1920'lerde ilerici düşünce için bir merkez haline gelen üniversite, bugün Çin'in en iyi üniversitelerinden biri olarak çok sayıda yerli ve uluslararası sıralamada yer almaktadır. Akademisyenlerin yanı sıra, Pekin Üniversitesi kampüs alanları ile de ünlüdür. Kampüslerinde geleneksel Çin mimarisinin güzel örnekleri yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otago</span>

Otago Bölgesi, Yeni Zelanda'nın bölgelerinden biridir. Bölge, Güney Adası'nın güneydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 31,251 km² olan bölgenin nüfusu Haziran 2018 tarihi itibarı ile 229,200'dür. Bölgenin merkezi Dunedin'dir.

Ronald Rutherford Elvidge, Yeni Zelandalı eski profesyonel ragbi oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Catherine Tizard</span>

Dame Catherine Anne Tizard, Yeni Zelandalı siyasetçi. 1983'ten 1990 yılına kadar Auckland Belediye Başkanı olarak, 1990'dan 1996'ya kadar 16. Yeni Zelanda genel valisi olarak görev yapmıştır. O dönem aynı anda her iki makama sahip ilk kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Rebecca Priestley</span>

Rebecca Katherine Priestley, Yeni Zelandalı akademisyen, bilim tarihçisi ve yazardır. Victoria Üniversitesi (Wellington)'nde toplum biliminde üye profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Clutha Nehri</span>

Clutha Nehri, Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nda bulunan bir nehirdir. Nehir, Güney Alpleri'nden Brewster Dağı'ndan başlayarak Büyük Okyanus'a dökülmektedir. 338 km uzunluğu ile Yeni Zelanda'nın ikinci en uzun nehridir.

Francis James Cameron, Yeni Zelandalı birinci sınıf kriketçi.

Aşağıdakiler, 1874 yılında Yeni Zelanda'da gerçekleşen olayları listeler.

<span class="mw-page-title-main">Forsyth Barr Stadyumu</span>

Forsyth Barr Stadyumu, Yeni Zelanda'nın Dunedin kentinde bulunan bir çok amaçlı stadyumdur. Stadyum, 5 Ağustos 2011 tarihinde açılmış olup 30.748 kişi kapasiteye sahiptir ve Super Rugby takımlarından Highlanders, National Provincial Championship takımlarından Otago ile New Zealand National League takımlarından Southern United FC'nin ana stadyumudur.