İçeriğe atla

Ot me-Avshalom

Ot me-Avshalom
אות מאבשלום
YazarNava Macmel-Atir
Ülkeİsrail
Dilİbranice
KonuAvshalom Feinberg & NİLİ Casusluk Şebekesi
TürRoman
MekânGünümüz İsrail'i & 19. yüzyıl sonu / 20. yüzyıl başı Filistin
YayımcıYediot Books
Sayfa530
ÖdüllerGolden Book Commemoration
(Altın Kitap Anma Töreni)
Platinum Book Commemoration
(Platin Kitap Anma Töreni)
Diamond Book Commemoration
(Elmas Kitap Anma Töreni)
ISBN978-965-482-889-5
OCLC430497472
Resmî siteאות מאבשלום (İbranice)

Ot me-Avshalom (İbranice: אות מאבשלום / çeviri: Avşalom'dan Bir Mektup veya Avşalom'dan Bir İşaret) İsrailli yazar Nava Macmel-Atir'in 2009 yılında Yediot Books tarafından yayımlanan romanıdır. Kitap kısa sürede en çok satanlar listesine girdi ve Macmel-Atir, yayımlanmasından sadece üç ay sonra 20.000 kopya satarak "Altın Kitap" ödülünü aldı.[1] Yayımlanmasından yarım yıl sonra Ot me-Avshalom, 40.000 kopya satarak "İsrail Kitap Yayıncıları Birliği"nden "Platin Kitap" ödülünü aldı.[2] Haziran 2015'te ise 100.000 kopya satarak "Elmas Kitap" ödülünü aldı.[3]

Olay örgüsü

NİLİ casusluk şebekesinden Avshalom Feinberg ve Sarah Aaronsohn, 1916
NİLİ casusluk şebekesinden Avshalom Feinberg ve Sarah Aaronsohn. (1916)

Genç bir grafolog olan Alma Bach, el yazısı analiz edilmek üzere kendisine gönderilen bir adamın izini sürmeye başlar. Adamın keskin zekâ, yüksek derecede genel kültür ve cesaret gibi özelliklerini keşfeder. Son derece gelişmiş bir hayal gücüne, dilsel üsluba ve bir sanatçı duyarlılığına sahip tutkulu bir adam, insanları kendine çeken ama aynı zamanda kendini gizleyen ve bir sır saklayan, büyük boyutlarda sevebilen, toprak sevgisi için, bir kadına olan aşkı için fedakârlık yapmaya ve sonunda nihai bedeli ödemeye hazır olan manyetik kişiliğe sahip bir adam keşfeder. Alma bu adamla yüz yüze görüşmeye kararlıdır.[4]

Hikâye iki zaman dilimi arasında gidip geliyor: Alma'nın adamı keşfetmek için çıktığı yolculuğun geçtiği günümüz İsrail'i ve Nili casusluk şebekesinin kurucusu ve lideri Avshalom Feinberg'in 19. yüzyıl sonu Filistin'inde başlayıp 20. yüzyıl başlarına kadar devam eden biyografik tasviri.[4]

Ödüller

  • Golden Book Commemoration (Altın Kitap Anma Töreni) – Book Publishers Association of Israel (İsrail Kitap Yayıncıları Birliği) – Eylül 2009
  • Platinum Book Commemoration (Platin Kitap Anma Töreni) – Book Publishers Association of Israel (İsrail Kitap Yayıncıları Birliği) – Ocak 2010
  • Diamond Book Commemoration (Elmas Kitap Anma Töreni) – Book Publishers Association of Israel (İsrail Kitap Yayıncıları Birliği) – Haziran 2015

Kaynakça

  1. ^ Itayel, Yoav (19 Eylül 2009). "אות זהב לאות מאבשלום" (İbranice). Magazin HaMoshavot. 25 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2015. 
  2. ^ "רשימת הזוכים ב"ספר הפלטינה"" (İbranice). Book Publishers Association of Israel. Ocak 2010. 18 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2015. 
  3. ^ Markovitch Slutzker, Gali (Haziran 2015). "המבצעים חוזרים, גם הירידים: שבוע הספר העברי ה-54 נפתח היום" (İbranice). Maariv (gazete). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2015. 
  4. ^ a b Macmel-Atir, Nava (2009). "אות מאבשלום" (İbranice). İsrail: Yediot Books. ISBN 978-965-482-889-5. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Davud</span> İsrail ve Yehuda kralı

Davud, Tanak'a göre, Birleşik İsrail Krallığı'nın kralı olmuş bir Yahudi kraldı. İşboşet'in yerine gelir ve tahtı kendisinden sonra oğlu Süleyman'a bırakır.

<span class="mw-page-title-main">Kitâb-ı Mukaddes</span> Yahudiliğin ve Hristiyanlığın kutsal metinlerini oluşturan kitapların kanonik bir koleksiyonu

Kitâb-ı Mukaddes, Mukaddes Kitap veya Kutsal Kitap, Eski Ahit ve Yeni Ahit'i kapsayan, Hristiyan inanışının temelini oluşturan ve Hristiyanlarca kutsal sayılan kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tel Aviv</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Tel Aviv-Yafo veya kısaca Tel Aviv, İsrail'in Akdeniz kıyı şeridinde, Guş Dan metropolünde bulunan 451.523 nüfuslu bir şehirdir. Ülkenin finans ve teknoloji merkezidir. Uluslararası kuruluşlar ve birçok ülke Tel Aviv'i İsrail'in başkenti olarak tanımakta ve bu ülkelerin elçilikleri Tel Aviv'de bulunmaktadır. Doğu Kudüs, İsrail'in bir parçası olduğu varsayılırsa Tel Aviv, ülkenin Kudüs'ten sonra ikinci en kalabalık şehridir. Tel Aviv, Batı Kudüs'ten önceki en kalabalık şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail</span> Batı Asyada bulunan bir ülke

İsrail, resmî adıyla İsrail Devleti (İbranice: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‎,

<span class="mw-page-title-main">Golan Tepeleri</span> İsraile ait bir bölge

Golan Tepeleri ya da Cevlan Tepeleri veya sade bir şekilde Golan, Levant'ta yaklaşık 1,800 kilometrekarelik bir bölgedir. 'Golan Tepeleri' olarak tanımlanan bu bölge, disiplinler arasında farklılık gösterir: jeolojik ve biyocoğrafik bir bölge olarak Golan Tepeleri, güneyde Yermuk Nehri, batıda Celile Denizi ve Hula Vadisi ile sınırlanan bazaltik bir platoyu ifade eder. Sosyo-politik olarak Suriye'nin güneybatı, İsrail'in ise kuzeydoğu ucundaki bir bölgedir. Lübnan ve Ürdün ile komşudur. Bir bölümü Kuneytire Valiliği, bir bölümü Dera Valiliği'nin sınırları içinde kalır.

<span class="mw-page-title-main">Şimon Peres</span> 9. İsrail devlet başkanı

Şimon Peres, İsrailli siyasetçi ve İsrail Devleti'nin 9. Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Münih Katliamı</span>

Münih Katliamı, Münih'te düzenlenen 1972 Yaz Olimpiyatları sırasında, Kara Eylül örgütüne bağlı silahlı militanlar tarafından yapılmış saldırı. İsrail Olimpiyat takımının on bir üyesi rehin alındığı olay, rehineler ve bir polisin ölümü ile sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Reuven Rivlin</span> 10. İsrail Cumhurbaşkanı

Reuven "Ruvi" Rivlin, İsrailli avukat, siyasetçi ve 2014-2021 yılları arasında İsrail Devleti'nin 10. Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Kim bir Yahudi'dir?</span> Yahudi kimliği ile ilgili temel soru

"Kim bir Yahudi'dir?", Yahudi kimliğinin temel sorusudur. Yahudi şahsın kültürel, dini, soyağacı ve kişisel boyutlarını irdeler. Bu soru, Almanya'da Nazi Partisi tarafından hazırlanan Nürnberg Yasaları'nda da ele alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Müzesi</span>

İsrail Müzesi 1965 yılında, İsrail’in en önde giden kültürel kurumu ve dünyadaki en ileri gelen ansiklopedik müzelerden biri olarak kuruldu. Kudüs’ün Givat Ram muhitindeki bir tepededir ve Knesset, İsrail Anayasa Mahkemesi ve Kudüs İbrani Üniversitesitesi’nin yakınlarındadır. Müzenin varlıkları arasında, dünyanın kutsal topraklara ait en kapsamlı arkeolojik koleksiyonları, Yahudi Sanatı ve Yaşamıyla ilgili eserler ve oldukça kapsamlı güzel sanatlar koleksiyonları vardır. Müzede güzel sanatlara ait onbir farklı departman bulunmaktadır: İsrail Sanatı; Avrupa Sanatı; Modern Sanat; Çağdaş Sanat; Baskı ve Çizimler; Fotoğraf; Tasarım ve Mimari; Asya Sanatı; Afrika Sanatı; Okyanus Sanatı ve Amerika Kıtası Sanatı. Sunumda olan nadir objeler arasında, Berekhat Ram’lı Venüs; 1736 yılında Surinam’da kurulan Zedek ve-Şalom sinagoğunun içi; Yemen’de Yahudi gelinler tarafından giyilen gerdanlıklar; 17. Yüzyıl’dan kalma İranlı bir mozaik mihrab; İsa’nın çarmıha gerildiği dönemden kalma, yine çarmıha germe için kullanılan çivilerden biri vardır. Müze’deki vazo şeklinde olan, Kitap Tapınağı olarak adlandırılan bir yapı içinde Ölü Deniz Yazmaları ve Masada’da bulunan tarihî eserler bulunur.

Bney Menaşe Hindistan'ın kuzey doğusundaki Manipur ve Mizoram eyaletlerinde, İsrail'in kayıp kabilelerinden geldiklerini iddia eden 9000'i aşkın kişiden oluşan topluluktur. Bu iddia, bir Pentakostalistin 1951'de, rüyasında Hristiyanlık öncesi dinleri olan Yahudiliğe ve anavatanları İsrail'e dönmesini görmesiyle ortaya çıkmıtır. Bney Menaşe dilsel olarak Tibet Burma dil grubunun ve halk olarak Mizo, Kuki ve Çin halklarının bir parçasıdır. Bu kişilere Myanmar'da Çin denir.

Yahudilikte matem Yahudiliğin klasik Tora ve rabbani metinlerindeki minhag ve mitsvaların bileşiminden türemiştir. Matemin uygulanış şekli, Yahudi cemaatinden Yahudi cemaatine çeşitlilik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Likud</span> İsrailde bir sağ siyasi parti

Likud, İsrail'in ana sağ siyasi partisidir.

İsrail İşçi Partisi, genelde HaAdova olarak bilinen, sosyal demokrat ve Siyonist olan İsrailli bir siyasi partidir. İsrail işçi Partisi 1968 yılında, Mapai, Ahdut HaAvoda ve Rafi’nin birleşmesinden doğmuştur. 1977 yılına kadar, bütün İsrail Başbakanları İşçi hareketiyle ilişkili olmuştur. Partinin günümüzdeki lideri Yair Golan’dır.

İsrail'de sansür yasaları, 1945'ten itibaren İsrail'den veya İsrail üzerinden yerel medya, yabancı gazeteler ve tel servisi aktarımları için geçerli olan yayınlarına uygulanan İngiliz düzenlemelerine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nili (örgüt)</span>

NİLİ, Birinci Dünya Harbi esnasında 1915 ile 1917 yılları arasında Filistin'de Osmanlı İmparatorluğu'na karşı mücadelesinde Birleşik Krallık'a yardım eden bir Yahudi casusluk ağıydı. NİLİ, "İsrail'in Ebedî Olanı Yalan Söylemeyecek" manasına gelen İbranice "Netzah Yisrael Lo Yeşaker" ifadesinin kısaltmasıdır. James Srodes'in Filistin'deki Casuslar kitabında açıklandığı gibi, İngiliz Ulusal Arşivlerinde 1920'de yanlış dosyalanmış bir muhtıraya göre, İngiliz hükûmeti NİLİ kod adını "A Organizasyonu" olarak adlandırdı.

Nava Macmel-Atir (İbranice: נאוה מקמל-עתיר; 27 Ağustos 1964 doğumlu) İsrailli yazar ve şairdir. En çok Adi'nin Mücevheri (İbranice: העדי של עדי) ve Ot me-Avshalom kitaplarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Ram Oren</span>

Ram Oren, İbranicede 1 milyondan fazla kitabı satılmış popüler bir İsrailli yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Itamar Rabinoviç</span> İsrailli diplomat ve akademisyen

Itamar Rabinoviç İsrail Enstitüsünün başkanıdır. 1990'larda İsrail'in ABD büyükelçisi ve 1993-1996 yılları arasında Suriye ile eski başmüzakerecisi ve Tel Aviv Üniversitesinin eski başkanı (1999-2007) olarak görev yaptı. Halen Tel Aviv Üniversitesinde Orta Doğu tarihi emeritus profesörü, New York Üniversitesinde seçkin bir küresel profesör ve Brookings Enstitüsünde seçkin bir araştırmacıdır.