İçeriğe atla

Osteospermum fruticosum

Osteospermum fruticosum
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Asterales
Familya: Asteraceae
(Papatyagiller)
Oymak: Calenduleae
Cins: Osteospermum
Tür: O. fruticosum
Osteospermum fruticosum
(L.) Norl.
Sinonimler

Dimorphotheca fruticosa DC.

Osteospermum fruticosum, Afrika papatyası olarak da adlandırılmaktadır. Türkiye'de ise Bodrum papatyası olarak geçmektedir.[1]

Kır papatyası niteliğinde olduğu gibi yere yayılan bir türdür. Koyu yeşil yapraklara sahiptir. Kasım ve Mart aylarında eflatun ve beyaz renkte çiçekler açar. Bu çiçekler akşamları kapanır. Aşırı güneşe maruz kalması herhangi bir kötü etki yaratmaz. Toprak ayrımı olmaksızın yetişebilir.

Özellikle peyzaj mimarlığında tercih edilen bir çiçektir. Topraktaki boşlukların doldurulması ve ana bitki gruplarına takviye olarak kullanılabilir. Güney Afrika kökenli bir bitki olması nedeniyle egzotik değeri mevcuttur ve egzotik bitkilerle uyumludur.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bodrum, Muğla</span> Muğlanın ilçesi

Bodrum, Muğla'nın 13 ilçesinden birisidir. İlçe günümüzde önemli bir turizm merkezi olması ile anılmaktadır ki bunda Bodrum'un kendine has bazı özellikleri olması etkilidir. Bodrum sadece Türkiye'de değil, dünyada da turizm açısından bilinen bir ilçedir. Nüfus açısından il genelinde Menteşe ve Fethiye'yi geçerek en büyük ilçe unvanına sahip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Safran</span> Soğanlı bir kültür bitkisi ve bu bitkiden elde edilen baharat

Safran, süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, 20–30 cm boyunda, çiğdem (Crocus) cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi ve bu bitkiden elde edilen baharat. Bitkinin yaprakları şeritimsi, mor çiçekleri üç tepeciklidir. Çiçeği ve tepecikleri bitkiye bağlayan yaprak sapı da dâhil olmak üzere erkek organları kurutularak özellikle gıda boyası ve tat verici olarak kullanılan safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da yetiştirilir. Türkiye’de ise safran Safranbolu’da üretilmektedir. Ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatı,, olan safranın anavatanı Güneybatı Asya’dır. Yetiştiriciliğine ilk olarak Yunanistan civarında başlanmıştır. Yarım kilogram safran 80.000 çiçekten çıkarılabilir. Kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarı renge boyar.

<span class="mw-page-title-main">Papatyagiller</span> iki çenekliler sınıfından bir bitki familyası

Papatyagiller, iki çenekliler sınıfından bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çayır papatyası</span>

Çayır papatyası (Bellis), papatyagiller (Asteraceae) familyasından 15 tür içeren küçük bir cinstir. Avrupa ve Akdeniz bölgesi ve Kuzey Afrika'nın yerlisidir.

<span class="mw-page-title-main">Koyungözü</span>

Koyungözü, papatyagiller (Asteraceae) familyasından Avrupa kökenli, yaygın bir çayır papatyası türü. Papatya olarak ilk anılan türün bu olduğu düşünülse de, bugün birçok ilgili bitki de aynı ismi taşımaktadır bu nedenle bu türü aynı ismi taşıyan diğer bitkilerden ayırmak için ona çayır papatyası veya adi çayır papatyası da denmiştir. Zaman zaman İngiliz papatyası olarak da anılmıştır. Batı, orta ve kuzey Avrupa yerlisidir.

<span class="mw-page-title-main">Papatya</span> papatyagillerden birkaç bitkinin ortak adı

Papatya, papatyagiller (Asteraceae) familyasında sınıflandırılan Anthemis, Matricaria, Bellis, Leucanthemum ve Tripleurospermum gibi farklı cinslerden bitki türlerine verilen ortak ad.

<span class="mw-page-title-main">Pamuk</span> Tekstil için üretilen lif bitkisi

Pamuk, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çiçek</span> bazı bitkilerin üreme organı

Çiçek bitkilerde üremeyi sağlayan organları taşıyan yapı. Bir çiçek, 4 kısımdan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Ballıbabagiller</span> bitki familyası

'Lamiaceae, Labiatae veya Türkçe adıyla 'Ballıbabagiller; 236 cins ve 7,280 tür ile temsil edilir ve dünya çapında özellikle ılıman kuşakta yayılış gösteren bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sardunya (bitki)</span>

Sardunya, turnagagasıgiller familyasındandır. Anayurdu Güney Afrika olan çok yıllık bitkidir. Akdeniz ülkelerinde o kadar çok yetiştirilir ki, Akdeniz'le özdeşleştirilmiştir. Kışa dayanıklıdır. Pembe, sarı beyaz ve kırmızı tonlarında çiçekleri vardır. Eşeysiz üreyebilir ve ekilen küçük bir parçadan büyüyebilir. Genel, sakız sardunyası, ceylan ve ıtır gibi türleri vardır. Sıcağı sever ve çok çiçek açması için bol güneş görmelidir. Gelişmesi için neme lüzum yoktur. Ayrıca bu çiçek kızıl toprakta daha hızlı büyüyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Şakayık</span>

Şakayık, Paeoniaceae (Şakayıkgiller) familyasının tek cinsi Paeonia altında yer alan türlerin ortak adı. Bu bitkiler Asya, Güney Avrupa ve Kuzey Amerika'ya özgüdürler.

<span class="mw-page-title-main">Afrika (eyalet)</span>

Afrika (Africa), Roma İmparatorluğuna bağlı bir eyalet. Kabaca günümüz Tunus topraklarının kuzeyini ve batı Libya'nın Gabes Körfezi boyunca uzanan Akdeniz kıyılarını içerirdi. Kıta Afrika adını bu Roma eyaletinden sonra almıştır. Aynı bölge, daha sonra Araplar tarafından da orijinal lisanına sadık kalınarak İfrikiya olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz ay papatyası</span>

Beyaz ay papatyası, papatyagiller (Asteraceae) familyasına bağlı bir bitki türüdür. Anavatanı Asya ve kuzeydoğu Avrupa'dır.

Tozlaşma ya da polenleşme, bitkinin erkek organında üretilen polenlerin çeşitli nedenlerle dişi organın tepecik bölümüne yapışması olayına denir. Böylece tepeciğe yapışan polenler, dişicik borusundan yumurtalığa iner döllenme meydana gelir. Döllenmiş yumurtaya zigot denir. Zigot gelişerek embriyoyu oluşturur. Bu polenlerin dişicik borusuna taşınması hava, su ve böceklerle olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mauretania Tingitana</span> Romalılar tarafından MS 42de oluşturulan ve günümüzde Fasa tekabül eden eyalet

Mauretania Tingitana Kuzeybatı Afrika'da bulunan antik bir Roma eyaleti. Eyalet kabaca modern Fas'ın kuzeyini ve İspanya'nın Ceuta ve Melilla şehirlerini kapsar ve sınırları yarımadanın kuzeyinden, Cebelitarığın karşısından, güneyde Chellah ve Volubilis kentlerine, doğuda ise Oued Laou nehrine kadar uzanırdı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki adalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Türkiye'deki adalar, adacıklar ve kayalıkların listesidir. Adalar, bağlı bulundukları illere göre listelenmiştir. Takımada ve ada grupları ile tekil adalar şeklinde sıralanırlar. Varsa diğer adlarına ve bağlı oldukları il-içelere yer verilmiştir. Türk karasularında 500'den fazla ada, adacık ve kayalık bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Margrit papatya</span> Bitki türü

Margrit papatya veya Alman papatyası, papatyagillerden bir papatya türüdür. Güneşli alanları seven bu bitki çok yıllıktır.

<span class="mw-page-title-main">Hrışko Ulusal Botanik Bahçesi</span>

M.M. Hrışko Ulusal Botanik Bahçesi, Natsionalnyi botanichnyi üzgün im. MMHryshka), Kiev, Ukrayna'da yer alan bir botanik bahçesidir.

<i>Mayıs papatyası</i> bir bitki türü

Matricaria chamomilla, çoğu zaman papatya, Alman papatyası, Macar papatyası (kamilla), yaban papatyası, mavi papatya, kokulu mayıs papatyası adlarıyla bilinir.

<i>Ranunculus arvensis</i>

Ranunculus arvensis, Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, düğün çiçeği cinsinden tek yıllık bir bitki türüdür. Avrupa, Türkiye, Güneybatı Asya, Kuzey Afrika ve Türkistan'a endemik olan Ranunculus arvensis, Kuzey Amerika ve Avustralya'da da egzotik tür olarak yetiştirilmektedir. Eskiden İngiltere'de yaygın olan Ranunculus arvensis, günümüzde İngiltere'de nadiren görülmektedir. Deniz seviyesinden 1850 metre yüksekliğe kadar, çayırlardaki nemli yerlerde yetişmektedir. Mart ve Haziran ayları arasında çiçeklenir.