İçeriğe atla

Ostara (dergi)

Ostara dergisi veya Ostara, Briefbücherei der Blonden und Mannesrechtler 1905'te okültist Lanz von Liebenfels tarafından Viyana, Avusturya'da kurulan; anti-semitik ve Völkisch teorilerini yayınladığı Almanca milliyetçi dergi.[1]

Lanz, yayının adını Alman mitolojisindeki tanrıça Ôstarâ'dan türetmiştir. Lanz, Ostrogotların ve Avusturya ulusunun (Almanca: Österreich) matronimik (kadın atanın adını temel alan kişisel ad) olarak bu tanrıçanın adını taşıdığını iddia etmiştir. Avusturyalı psikolog Wilfried Daim, Lanz von Liebenfels üzerine yaptığı çalışmada "büyük olasılıkla bu dediği daha büyük bir saçmalıktır" demiştir.[1]

Von Liebenfels'e göre, derginin en yüksek tirajı 100.000'di ve üç seri halinde yayınlandı; ilk seri 1905-1917 yılları arasında 89 ila 100 sayı, ikinci seri sadece bir sayı ve üçüncü seri 1930-1931 yılları arasında yayınlanan 20 sayıdan oluşuyordu.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c Daim, W. (1994). "The Man Who Gave Hitler the Ideas". 3rd (Ed.). Der Mann, der Hitler die Ideen gab (Almanca). s. 123. ISBN 9783800035748. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler</span> Nazi Almanyası diktatörü (1933–1945)

Adolf Hitler (Almanca telaffuz: [ˈadɔlf ˈhɪtlɐ],

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'nın ilhakı</span> Führer Adolf Hitlerin 3. Reichı genişletmesinin ilk adımı

Avusturya'nın ilhakı, 12 Mart 1938'de Hitler'in Almanya'yı genişletme çabalarının ilk adımı olmuştur. Avusturya'nın ilhakını, Versay Antlaşması gereği 15 yıldır Milletler Cemiyetinin kontrolünde olan Saar bölgesinin Almanya'ya verilmesi, Çekoslovakya'nın Südetlerinin Almanya'ya hediye edilmesi, Almanya'nın Çekoslovakya'yı işgali ve en sonunda Polonya'nın işgali takip etti.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Porsche</span>

Prof. Dr. Ing h.c. Ferdinand Porsche, Avusturya asıllı Alman otomotiv mühendisi. Porsche orijinal Volkswagen Beetle'ı tasarlamış, ünlü Alman tankları Tiger I, Tiger II ve Elefant tanklarının tasarımlarında katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<i>Wehrmacht</i> Nazi Almanyasının Silahlı Kuvvetleri

Wehrmacht, 1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleridir. "Waffenträger der Nation" olan Heer, Kriegsmarine ve Luftwaffe'den oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Paul von Hindenburg</span> Alman mareşal ve devlet adamı (1847–1934)

Paul von Hindenburg, Prusyalı-Alman mareşal ve devlet adamıdır. 1925-1934 yılları arasında Almanya'nın ikinci cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

<i>Völkischer Beobachter</i>

Völkischer Beobachter, Rudolf von Sebottendorf tarafından önce Münchener Beobachter adıyla, daha sonra Alman milliyetçiliği temasını içeren bu adla yayımlanan ve akabinde Sebottendorf'un Hitler'e hibe ettiği Alman gazetesi. 1920 yılında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (NSDAP) propaganda organı niteliği kazanarak haftalık olarak yayımlanmaya devam etti. 8 Şubat 1923 tarihinden itibaren günlük olarak yayımlanmaya başlanmıştı. 25 yıl boyunca nasyonal sosyalistlerin resmî yayın organı olarak çıkarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Franz von Papen</span> Alman politikacı

Franz Joseph Hermann Michael Maria von Papen, Adolf Hitler'in 1933 yılında iktidara gelmesinde önemli rol oynayan Alman devlet adamı ve diplomat. Aynı zamanda 1939-1944 yılları boyunca Türkiye'deki Alman büyükelçisiydi. Almanya-Türkiye ilişkilerini geliştirmekte önemli katkıları olmuştur. Savaş bittikten sonra Müttefik Devletler'e teslim oldu. Ertesi gün Amerikan askerleri tarafından tutuklandı.

<span class="mw-page-title-main">Uzun Bıçaklar Gecesi</span> Nazi Almanyasında politik tasfiye

Uzun Bıçaklar Gecesi (Almanca:

<span class="mw-page-title-main">Reichswehr</span> Almanyanın 1919-1935 yılları arasındaki, Versay Antlaşması hakları sahibi ordusu

Reichswehr, Almanya'nın 1919 yılından 1935 yılına kadar varlığını sürdürmüş, Versay Antlaşması'nın izin verdiği kadar haklara sahip silahlı kuvvetleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Generalfeldmarschall</span> Nazi Almanyasında en yüksek ikinci askeri rütbe

Generalfeldmarschall (Generalfeldmareşal), Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'ndan Üçüncü Reich'a kadar Cermen ordularındaki en yüksek rütbe. Habsburg Monarşisinde, Avusturya İmparatorluğu'nda ve Avusturya-Macaristan'da Feldmarschall rütbesi kullanıldı. 1914-1918 yılları arasında on kişiye bu rütbe verilmiş ve bunlardan dört tanesi Habsburg hanedanının egemenliğine mensuptur. Nazi Almanyası Luftwaffe ve ordularında Generalfeldmarschall rütbesi Temmuz 1940'ta Luftwaffe komutanı Hermann Göring'e Reichsmarschall rütbesi verilene kadar en yüksek rütbeydi. III. Reich'ın yıkılmasından sonra bu askeri yüksek unvan kullanımdan kalkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jörg Lanz von Liebenfels</span>

Adolf Josef Lanz, Jörg Lanz olarak da bilinen ve kendisini Lanz von Liebenfels olarak tanımlayan Avusturyalı bir yayıncı ve gazeteci. Aynı zamanda eski bir rahip olan von Liebenfels, antisemitik ve Völkisch Hareketi teorilerini yayınladı. Ostara dergisinin de kurucusudur. Kendisi önceleri Heiligenkreuz manastırında yaşayan bir keşişti.

Rudolf Freiherr von Sebottendorf, gerçek adıyla Adam Alfred Rudolf Glauer, tüm Nazilerin ve beyaz ırk üstünlükçülerinin başöğretmen olarak gördüğü Alman okültist ve siyaset adamı. Üstün ırk düşüncesinin ve neo-paganizmin fikir babası olan Guido von List'in öğrencisi ve aynı zamanda Guido von List'in bir diğer öğrencisi olan ve Nazilerin okültik lider olarak kabul ettikleri Adolf Josef Lanz'ın dava arkadaşı.

<span class="mw-page-title-main">Alman İşçi Partisi</span>

Alman İşçi Partisi, I. Dünya Savaşı'ndan sonra Weimar Almanya'sında kurulan kısa ömürlü aşırı sağcı bir siyasi partiydi. Resmî olarak Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi olarak bilinen Nazi Partisi'nin öncüsüydü. DAP sadece 5 Ocak 1919'dan 24 Şubat 1920'ye kadar varlığını sürdürmüştür.

Thule Cemiyeti veya Thule Tarikatı, 17 Ağustos 1918'de Vier Jahreszeiten Oteli'nde tüm Nazilerin manevi babaları ve başöğretmenleri olarak gördüğü Rudolf von Sebottendorff tarafından kurulan Alman milliyetçi topluluğu. Thule ismini ilk kez Massilialı Piteas kullandı. Piteas'a göre Thule, İngiltere'ye 6 günlük yelken mesafesinde bir adaydı. Bu ada gerçekte Grönland'ın kuzey batısında yer almaktadır ve bugün ada üzerinde ABD'ye ait Thule Hava Üssü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Guido von List</span> Avusturyalı ırkçı ve neo-pagan yazar (1848–1919)

Guido von List tam adıyla Guido Karl Anton List, Alman filozof, tarihçi ve yazar; Rudolf von Sebottendorf ve Adolf Josef Lanz'ın öğretmeni; "üstün ırk" düşüncesinin ve neo-paganizmin fikir babası.

<i>İnancın Zaferi</i> Film

İnancın Zaferi, Leni Riefenstahl'ın yönettiği ilk propaganda filmidir. Filmde Nürnberg'de 30 Ağustos - 3 Eylül 1933 arasında gerçekleşen Nazi Partisi'nin Beşinci Parti Mitingi anlatılmaktadır. Film, Adolf Hitler ve Ernst Röhm'ü yakın ve samimi olarak gösterdiği için büyük bir tarihsel ilgi alanı taşımaktadır. Röhm 1 Temmuz 1934'te Uzun Bıçaklar Gecesi sırasında Hitler'in emirleri üzerine vuruldu. Filmin bilinen tüm kopyaları Hitler'in emriyle yok edildi ve Birleşik Krallık'ta 1990'larda bir kopyası ortaya çıkıncaya kadar kaybolmuş sayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Wochenspruch der NSDAP</span>

Wochenspruch der NSDAP, 1937 ve 1944 yılları arasında Nazi Partisi tarafından yayınlanan ve çoğunlukla Nazi liderlerinden alıntılar içeren bir duvar gazetesiydi. Yaklaşık 1.100 sayı yayınlandı. Bazıları Reichspropagandaleitung tarafından, diğerleri ise yerel parti örgütleri tarafından yayınlandı. Posterlerde Nazi liderlerinin yanı sıra Ludwig van Beethoven, Carl von Clausewitz, Otto von Bismarck ve Friedrich Schiller de dahil olmak üzere tarihten ünlü Almanlardan alıntılar yapıldı. Posterler, belediye binaları, restoranlar, doktor muayenehaneleri, ofisler, okullar veya şirketler dahil olmak üzere birçok halka açık yerde sergilendi. Tarihçi Jeffrey Herf, Eylül 1939'dan derginin yayından kaldırıldığı zamana kadar toplam 32,5 milyon kopya basıldığını tahmin ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Ariosofi</span>

Ariosofi ve Armanizm, büyük ölçüde 1890-1930 yılları arasında Avusturya'da sırasıyla Guido von List ve Jörg Lanz von Liebenfels tarafından geliştirilen ezoterik ideolojik birer sistemdir. Aryanların bilgeliği anlamına gelen 'Ariosofi' terimi 1915 yılında Lanz von Liebenfels tarafından icat edilmiş ve 1920'lerde doktrininin adı haline gelmiştir. Nicholas Goodrick-Clarke'ın The Occult Roots of Nazism adlı kitabı gibi konuyla ilgili araştırmalarda 'Ariosofi' terimi genel olarak 'Völkische Bewegung'un bir alt kümesini oluşturan Aryan/ezoterik teorileri tanımlamak için kullanılmaktadır. Kelimenin bu daha geniş kullanımı geriye dönüktür ve ezoterikçiler arasında genel olarak geçerli değildir. List aslında doktrinini 'Armanizm' olarak adlandırırken, Lanz Birinci Dünya Savaşı'ndan önce 'Teozooloji' ve 'Ario-Hristiyanlık' terimlerini kullanmaktaydı.