
Zeytingiller (Oleaceae), Lamiales takımından kışın yaprağını döken veya her dem yeşil ağaç veya çalı türlerini içeren bitki familyasıdır. Zeytin familyası olarak da bilinen Oleaceae, çiçek açan çalılar, ağaçlar ve Lamiales düzenindeki birkaç liana'nın taksonomik familya'sıdır Şu anda 28 cins olup bunlardan birinin yakın zamanda soyu tükenmiştir. Mevcut genera, 2012'de yeniden dirilen "Cartrema"yı içerir. Oleaceae'deki türlerin sayısının 700 civarında olduğu tahmin edilir. Çiçekleri genellikle çok sayıdadır ve oldukça kokuludur. Ailenin, güney kutup dairesine yakınından (İngilizce:subarctic) Afrika, Avustralya ve Güney Amerika'nın en güney bölgelerine kadar uzanan altkozmopolit dağılımı vardır. Familyanın önemli üyeleri arasında zeytin, ash, yasemin ve privet, forsythia, fringetrees ve leylak vardır.

Ateş ağacı, baklagiller (Fabaceae) familyasından, subtropikal ve tropik kuşaklarda yetişen bir çiçekli ağaç türü. Ateş ağacı tanımı, akrabası olmayan başka ağaç türleri için de kullanılmaktadır.

Galanthus plicatus subsp. byzantinus, Amaryllidaceae (nergisgiller) familyasından Türkiye'de endemik olan bir kardelen alt türü.
Laz gagageveni veya bilimsel adıyla Oxytropis lazica, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Güney Kafkasya'da yaygın olarak görülen Laz gagagevenine, Türkiye'nin Artvin, Rize, Trabzon, Bayburt, Ağrı ve Giresun illerinde rastlanmıştır. Yaklaşık 2100-2900 metre yükseklikteki alpin çayırlıklarda görülmektedir. Haziran ve temmuz aylarında çiçek açan Laz gagageveni, temmuz ve ağustos aylarında meyve verir. Yaprak uzunluğu 2 ila 6 santimetre arasında değişmektedir. Taç yaprakları açık mavi renklidir. Sarı-beyaz tüylerle kaplıdır.
Betula megrelica, huşgiller familyasından bir huş türüdür. D. Sosnovsky tarafından 1934'te tanımlanmıştır. Tür, adını Batı Gürcistan'ın otokton halkı Megrellerden almıştır. Nüfusu azalan Betula megrelica'nın soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Gürgen yapraklı zelkova veya bilimsel adıyla Zelkova carpinifolia, Kafkasya, Kaçkarlar ve Elburz Dağları'nda yetişen bir bitki türüdür.

Lonicera caucasica, Caprifoliaceae (hanımeligiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Kocatere veya bilimsel adıyla Pachyphragma macrophyllum, Franz Georg Hoffmann tarafından tanımlanmış ve Nikolaj Adolfovitj Busj tarafından isimlendirilmiş, turpgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Batı Kafkasya, Artvin, Rize, Trabzon ve Ermenistan'a endemik olan kocatere, 0 ila 1900 metre yükseklikteki Karadeniz ormanlarında yetişmektedir. Egzotik tür olarak Büyük Britanya'da yetiştiği rapor edilmiştir. Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. Haziran ve Temmuz aylarında meyve verir.

Likarpa veya bilimsel adıyla Vaccinium arctostaphylos, Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, yenilebilir mavi meyveleri olan bir çalı türüdür. Batı Asya, Kafkasya ve Güneydoğu Avrupa'ya (Bulgaristan) endemiktir. Uzunluğu 1 ila 6 metre arasında değişen likarpanın yaprakları sonbaharda kırmızıya döner. Kenarları testere dişli olan yapraklar 4.5–9 cm uzunluğunda ve 1.5–5 cm genişliğindedir. Kış aylarında yapraklar dökülür.

Puğre veya bilimsel adıyla Telekia speciosa, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Karadeniz bölgesi, Orta ve Güney Rusya, Orta Avrupa, Balkanlar ve Kafkasya'ya endemik olan puğre, 300 ila 1700 metre yükseklikteki su kenarları ve küçük ağaç aralarında yetişmektedir. Süs bitkisi olarak yetiştirilen puğrenin iyileştirici özellikleri de vardır. Boya maddesi olarak kullanılmaktadır.

Filburnu veya bilimsel adıyla Rhynchocorys elephas, canavar otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye, Kafkasya, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan ve İran'a endemik olan filburnu, 30 ila 2600 metre yükseklikteki dere kenarları, çayırlıklar ve kayalık volkanik yamaçlarda; çam, göknar, kızılağaç ve kayın ağaçlarının altında yetişmektedir. Mayıs ve Eylül ayları arasında çiçeklenir.
Salvia forskaehlei, Salvia cinsine bağlı Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye'nin Karadeniz kıyı şeridine endemik çok yıllık bir bitki türüdür. Geniş yapraklı ve iğne yapraklı ormanlarda, çayırlarda ve dik kıyılarda yetişen dolmayaprağı, 10 ila 1900 metre rakımlı yerlerde yaşar. Tür bilimsel adını, 18. yüzyılda güneybatı Arabistan'da bitki toplayan Finli kaşif ve doğa bilimci Peter Forsskål'dan almıştır.

Vişne kangalı veya bilimsel adıyla Cirsium hypoleucum, Augustin Pyramus de Candolle tarafından tanımlanmış, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Karadeniz bölgesi ve Gürcistan'a endemik olan vişne kangalı, 0 ila 2000 metre yükseklikteki orman, gölgeli kıyı ve kaya çıkıntılarında yetişmektedir.

Zarif tülübaş veya bilimsel adıyla Psephellus pulcherrimus, Carl Ludwig Willdenow tarafından tanımlanmış ve Gerhard Wagenitz tarafından isimlendirilmiş, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Güney Kafkasya ve Türkiye'nin kuzeydoğusu ve doğusuna endemik olan zarif tülübaş, 2000 ila 3500 metre yükseklikteki kayalık yamaç ve çağıllıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir. 30 ila 80 cm uzunluğa erişebilen zarif tülübaş, kayalık bahçe ve taş duvarlarda süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Tercihen güneşli ortamlı tercih eder. Pembe çiçeklerin çapı 5 santimetreye ulaşabilir. Yapraklar gümüşümsü yeşil renklidir. Zarif tülübaş, -12 santigrat dereceye kadar dayanabilir.

Gül mürdümüğü veya bilimsel adıyla Lathyrus roseus, Christian von Steven tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir mürdümük türüdür. Kafkasya, Türkiye, Kırım ve Kuzeybatı İran'a endemik olan Gül mürdümüğü, 30 ila 1800 metre yükseklikteki fındıklıklar ile ladin, çam ve meşe ormanlarında yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir. 80 ila 150 cm uzunluğa erişebilen gül mürdümüğü süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Oval yapraklar yaklaşık 4 cm uzunluğundadır.

Potentilla thuringiaca, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

Koca pireotu veya bilimsel adıyla Tanacetum macrophyllum, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Orta Avrupa, Güney Rusya, Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan koca pireotu, 800 ila 2300 metre yükseklikteki gölgeli akarsu kenarları ve meralarda yetişmektedir. Ağustos ayında çiçeklenen koca pireotunun uzunluğu 50 ila 150 santimetre arasındadır. Yapraklar 25–30 cm uzunluğunda 15–16 cm genişliğindedir.

Köse yonca, Ortaboy üçgül veya bilimsel adıyla Trifolium medium, Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Tür, Avrupa, Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Anadolunun kuzeybatısındaki bazı şehirlere endemiktir. 2000 metre yükseklikliğe kadar olan ormanlar, çalılıklar ve otlaklarda yetişmektedir. 20 ila 45 cm uzunluğa erişebilen köse yoncanın mor taç yaprakları 12 ila 20 mm uzunluğundadır. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Dağ lalesi veya bilimsel adıyla Tulipa armena, zambakgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türün bilimsel adı bitkinin yetiştiği Ermeni Yaylası'ndan gelmektedir. Ermenistan, Türkiye, İran ve Güney Kafkasya'ya endemiktir.

Kaf zambağı, Kafkas zambağı, Artvin zambağı veya bilimsel adıyla Lilium kesselringianum, zambakgiller familyasından çok yıllık bir zambak türüdür. Kafkasya, Artvin ve Ardahan'ın Posof ilçesine endemiktir. Deniz seviyesinden 1450 ila 2400 metre yükseklikteki koruluk yamaçlar, çayırlıklar, Piceae ormanları ve tahıl tarlalarında yetişmektedir.