İçeriğe atla

Osmanlı-Bizans Savaşı (1359-1363)

Osmanlı-Bizans Savaşı (1359-1363), Bizans-Osmanlı savaşlarının üçüncüsü.

Savaş öncesi

Savaş

Haçlıların Lapseki Taarruzu'nun Osmanlılarca yenilgiye uğratılmasının ardından Osmanlı Beyliği ile Doğu Roma İmparatorluğu arasındaki savaş yeniden başladı.

Şehzade Murad ve Lala Şahin Paşa komutasındaki Türk birlikleri asıl hedef olarak belirledikleri Edirne üzerine yürümeden önce İstanbul-Edirne arasındaki bağlantıyı kesmeye çalıştılar.

1359 yılında başlayıp 1360 yılında devam eden seferde; Murad Bey Hoşköy (Hora) ve Barbaros'u (Panidos) ele geçirdikten sonra bölgenin en önemli kalelerinden biri olan Çorlu'yu da (Curullos) zaptetti. Bu gelişme, Doğu Roma İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'da büyük endişe uyandırdı.[1] Çorlu'nun savaşla alınmasının ardından Misini (Messene) teslim oldu. Ardından ise Lüleburgaz (Arcadioupolis/Burgos) Osmanlıların eline geçti. Bu şekilde İstanbul-Edirne bağlantısı kesilmiş oldu.

Eşzamanlı olarak ise Edirne’yi güneyden Meriç vadisi üzerinden koruyan kaleler de uç beyleri tarafından baskı altında tutulmaktaydı. Kuleliburgaz'a yerleşen Hacı İlbey Dimetoka'yı (Didimotihon) sıkıştırırken, bu kalenin tekfurunu pusuya düşürüp esir aldı ve kaleyi teslim etmesi koşuluyla serbest bıraktı.

Daha güneyde ise Gazi Evrenos Malkara (Megale Karya) ve Keşan (Kissos) hisarlarını alarak İpsala’yı (Kipselos) sıkıştırdı.

1361 yılına gelindiğinde Murad Bey uç beylerini Babaeski’deki (Bulgarofigon) karargâhına çağırdı ve Lala Şahin Paşa'yı Edirne üzerine gönderdi. Edirne’de toplanmış olan Bizans kuvvetleri Osmanlıları püskürtmek için kaleden çıkarak Sazlıdere'de hücuma geçtilerse de Sazlıdere Muharebesi'nde ağır bir yenilgiye uğrayarak yeniden Edirne Kalesi’ne çekildiler. Murad Bey ise bütün kuvvetleriyle şehre yürüdü ve tekfurun Enez'e kaçmasından sonra, teslim olan kente 5 Mayıs 1361 tarihinde Kum Kalesi kapısından girdi.

1362 yılında Orhan Gazi hayatını kaybetti ve yerine padişah olarak I. Murad geçti. Aynı yıl Gazi Evrenos batıya doğru harekâtını sürdürdü Gümülcine'yi (Komotini) Osmanlı topraklarına katarak[2] bir uç merkezi haline dönüştürdü (1371 yılında Osmanlıların Çirmen zaferinden sonra Osmanlı fetihleri bu merkezden yönetilecektir).[3]

1363 yılında ise Osmanlıların hedefleri Bulgar Çarlığı oldu ve Lala Şahin Paşa komutasındaki Türk ordusu aynı yıl Filibe ve Eski Zağra'yı ele geçirdi.[4]

Aynı yıl, Doğu Roma İmparatorluğu da barış teklifinde bulundu ve Osmanlıların Rumeli'deki tüm fetihlerini tanıyan bir antlaşma imzalandı.[5]

Savaş sonrası

1359-1363 savaşındaki Osmanlı fetihleri 1352-1357 arasındaki savaşa kıyasla daha geniş oldu. Bunda, muhtelif etkenler de etkin oldu. Birincisi İskân politikası neticesinde Anadolu'dan (Karesi bölgesinden gelip bölgeye yerleştirilen aileler Osmanlılar açısından sağlam bir asker kaynağı da teşkil etti. İkincisi, VI. İoannis Paleologos'un 1355 yılında Papa ile yazışarak Papa'nın desteği karşısında halkını Katolikleştirme planına tepki gösteren bölgenin Ortodoks inancındaki halkı, İstimâlet politikası çerçevesinde halkın dinî özgürlüklerine saygı gösteren Osmanlılara daha az direniş göstermeye başladı. Üçüncüsü, Osmanlıların koydukları vergiler Doğu Roma İmparatorluğu'nunkilere kıyasla çok daha düşüktü.[6][7][8]

Bu savaş sonucunda Doğu Roma İmparatorluğu'nun Trakya'daki toprakları bir hayli daralarak İstanbul ve Kırklareli civarından ibaret kaldı ve Batı Trakya ile Selanik'teki topraklarıyla kara bağlantısı kalmadı. Bu çerçevede, yabancı ittifaklarla ayakta durma siyasetine daha fazla sarılan Doğu Roma İmparatorluğu 1363-1365 arasında Papa V. Urbanus'un teşvik ettiği ve Savoy Kontu VI. Amadeo'nun öncülük ettiği Haçlı Seferi'ne bel bağladı. İmparator V. İoannis (Savoy Kontu V. Amadeo'nun torunu), Papa'nın Doğu Roma İmparatorluğu'na yardım için koştuğu Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin Katolik Kilisesi'ne tâbi olması şartını (1355 yılındaki mektup teatisinde olduğu gibi) kabul etmesi üzerine 1366 yılında Savoyard Haçlı Seferi olarak adlandırılan sefer başladı ve Haçlılar Gelibolu'yu işgal etti.

Bu gelişmenin ardından, Osmanlı Devleti ile Doğu Roma İmparatorluğu arasında 1363'ten beri süren üç yıllık barış hali bir kez daha sonlandı ve iki devlet arasında 1372'ye kadar sürecek yeni bir savaş başladı.

Savaşın Osmanlı diplomasi tarihi açısından kaydadeğer sonuçlarından biri de Osmanlıların Adriyatik kıyısındaki liman/ticaret devletçiği Ragusa Cumhuriyeti'yle (bugünkü Dubrovnik) ilişkilerinin başlamasıydı. 1360-1361'de Trakya ve Edirne'nin Osmanlıların eline geçmesiyle İstanbul'la bağlantısı kesilen bu devletçiğin elçileri 1365'te I. Murad'a elçiler göndererek Osmanlı topraklarında ticaret izni verilmesini talep ettiler.[9] I. Murad da mûtad vergiler haricinde yılda 500 altın duka ödenmesi şartıyla ticaret serbestisi tanıyan bir ahidnâme verdi.[10]

Kaynakça

  1. ^ "The Ottoman Conquest of Thrace - Aspects of Historical Geography", Georgios C. Liakopoulos, Bilkent Üniversitesi, Ankara (2002), s.67-68
  2. ^ Fethin tarihine dair tartışmalar: "Gümülcine'de Kurulmuş Olan Defterdar Ahmed Efendi Vakfı (XVII-XVIII. Yüzyıllar)", Cengiz Parlak, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi (2005), c.5, Sy.10, s.200
  3. ^ "Observations on the History of Northern Greece during the Turkish Rule", M. Kiel (1971), s.417
  4. ^ "The Boundaries of Europe: From the Fall of the Ancient World to the Age of Decolonisation", Pietro Rossi, Walter de Gruyter GmbH & Co KG (2015)
  5. ^ "Great Powers and Geopolitical Change", Jakub J. Grygiel, JHU Press (2006), s.99
  6. ^ "Land and power in the middle and late period", P. Frankopan, A Social History of Byzantium (Oxford, 2009), s.112–42
  7. ^ "Lords at the End of the Empire: Negotiating Power in he Late Byzantine Frontiers (Fourteenth-Fifteeneth Centuries), Fotini Kondyli, Cambridge University Press (2017)
  8. ^ "Warfare in Late Byzantium, 1204–1453", S. Kyriakidis, Leiden (2011), s.120
  9. ^ "An Historical Geography of the Ottoman Empire from Earliest Times to the End of the Sixteenth Century", Donald Edgar Pitcher, Brill (1972), s.70
  10. ^ "İslam Ansiklopedisi, "Dubrovnik" maddesi, Türk Diyanet Vakfı, İstanbul (1994), c.9, s. 542". 15 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Murad</span> 6. Osmanlı padişahı (1421–1444; 1446–1451)

II. Murad veya Koca Murat, 6. Osmanlı padişahı, I. Mehmed'in oğlu, Fatih Sultan Mehmed'in babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Gazi</span> 2. Osmanlı padişahı (1324–1362)

Orhan Gazi veya Orhan Bey, Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci padişahıdır. 1324 ile 1362 yılları arasında hüküm sürmüştür. Babası Osman Gazi'den 16.000 km² olarak aldığı beyliği, oğlu I. Murad'a 95.000 km² ila 100.000 km² arsa bıraktığı biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu kuruluş dönemi</span> Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşundan İstanbulun Fethine kadar süren tarihî dönem (1299–1453)

Osmanlı İmparatorluğu kuruluş dönemi (1299-1453), Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan Kostantiniyye'nin fethine kadar devam ettiği kabul edilen dönemdir.

Hacı İlbey, I. Murad devrinde askeri faaliyetler gösteren komutan ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">I. Murad</span> 3. Osmanlı padişahı (1362–1389)

I. Murad, Murad-ı Hüdavendigâr veya Gazi Hünkar, Osmanlı İmparatorluğu'nun üçüncü padişahı. Babası Orhan Gazi, annesi Nilüfer Hatun'dur. Babası Orhan Gazi döneminde 95.000 km² olan devlet toprakları onun döneminde yaklaşık 500.000 km² kadar genişlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sırpsındığı Muharebesi</span>

Sırpsındığı Muharebesi veya Birinci Meriç Muharebesi 1364 yılında, Sırp İmparatorluğu, Macar Krallığı, İkinci Bulgar İmparatorluğu, Bosna Banlığı ve Eflak Prensliği'nden oluşan ittifakın, Osmanlı'yı Balkanlar'dan atmak için başlattıkları bir savaştır.

Edirne'nin Fethi, Bizans İmparatorluğu'nun elindeki Edirne'nin Osmanlı İmparatorluğu kontrolüne geçmesiyle sonuçlanan süreç. Olayın gerçekleştiği yıl kaynaklara göre 1361-1371 arasında değişiklik gösterirken fethi gerçekleştiren isimler de kaynaklara göre değişir. Alınmasından bir süre sonra Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan şehir, 1453'te İstanbul'un ele geçirilmesi sonrasında başkent oluşuna kadar bu statüsünü sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Trakya</span> Türkiyenin coğrafi olarak Güneydoğu Avrupanın bir parçası olan bölümü

Doğu Trakya veya yaygın olarak sadece Trakya, Trakya bölgesinin Türkiye sınırları içinde kalan kısmıdır. Türkiye'nin Avrupa'daki topraklarının tamamını oluşturur. Batısında Meriç nehri ve Yunanistan'a bağlı Batı Trakya, kuzeyinde Bulgaristan'da kalan Kuzey Trakya ve Karadeniz, doğu ve güneyde ise sırasıyla İstanbul Boğazı, Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi ile çevrilidir. İstanbul kentinin tarihsel merkezi ve Edirne gibi önemli eski kentler bu bölgededir. Aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa ile olan kara yolu ve demiryolu bağlantıları Doğu Trakya'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Evrenos Bey</span> Kuman-Kıpçak kökenli bir Türk akıncı beyidir

Hacı Evrenos Bey veya Gazi Evrenos Bey, Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminden bir akıncı kumandanı ve aile önderidir. Evrenuz Bey olarak da anılır. İsmini Bizans tarihçileri Avrenezis veya Verenezis, Batılı tarihçiler de Vrenez şeklinde yazarlar.

<span class="mw-page-title-main">Sazlıdere Muharebesi</span>

Sazlıdere Muharebesi, 1359-1363 Osmanlı-Bizans Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Varna Haçlı Seferi</span>

Varna Haçlı Seferi (1443-44) çok sayıda Avrupa hükümdarı tarafından Osmanlı İmparatorluğu'nun Orta Avrupa'daki, özellikle Balkanlar'daki ilerleyişini durdurmak için başlattığı başarısız bir seferdir. Sefer çağrısını 1 Ocak 1443'te Papa IV. Eugenius yapmış, seferi Lehistan Kralı III. Władysław, János Hunyadi, Erdel Voyvodası ve Burgundiya Dükü İyi Philip komuta etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1387-1388 Osmanlı-Bulgar Savaşı</span>

1387-1388 Osmanlı-Bulgar Savaşı, Osmanlı Devleti ile İkinci Bulgar İmparatorluğu arasında yapılan ve Osmanlıların kesin zaferiyle sonuçlanan askerî mücadeledir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Bizans Savaşı (1366-1372)</span> Osmanlı Devleti ile Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) arasında Trakya topraklarında yapılan ve Osmanlıların kesin zaferiyle sonuçlanan savaş

Osmanlı-Bizans Savaşı (1366-1372), Osmanlı Devleti ile Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) arasında Trakya topraklarında yapılan ve Osmanlıların kesin zaferiyle sonuçlanan savaş.

<span class="mw-page-title-main">1367-1373 Osmanlı-Bulgar Savaşı</span>

Osmanlı-Bulgar Savaşı (1367-1373), Osmanlı Devleti ile Bulgar Krallığı arasında yapılan ve Osmanlıların kesin zaferiyle sonuçlanan savaş.

<span class="mw-page-title-main">1444-1449 Osmanlı-Macar Savaşı</span>

1444-1449 Osmanlı-Macar Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Macaristan Krallığı arasında 1444 yılında Macarların Edirne-Segedin Antlaşması'nı bozmalarıyla başlayan ve 1449 yılında yapılan mütareke ile sona eren büyük çaplı askerî mücadele.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Bizans Savaşı (1352-1357)</span>

Osmanlı-Bizans Savaşı (1352-1357), Bizans-Osmanlı savaşları'ndan ikincisi, Bizans İç Savaşı (1352-1357) ve 1350-1355 Ceneviz-Venedik Savaşı'nın parçası.

<span class="mw-page-title-main">Teselya Seferi (1394)</span>

Teselya Seferi, Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid komutasındaki Osmanlı ordusunun 1394 yılında Teselya ve Attika'ya yönelik fetih harekâtı.

Bu sayfada 1360'larda Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan olaylar yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Serez'in Zaptı</span>

Serez'in Zaptı, 1383-1387 Osmanlı-Bizans Savaşı'nda evre.