İçeriğe atla

Osmanlı'nın Mani'yi istilası (1803)

Osmanlı'nın Mani'yi istilası

Manya Burnu'nın konumu
Tarih1803
Bölge
Sonuç Zanetos'un geri çekilmesi
Taraflar
Manya Osmanlı İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Zanetos Grigorakis

Osmanlı'nın Mani'yi istilası (YunancaΟθωμανική εισβολή στη Μάνη, romanizeOsomaniki isvoli sti Mani), 1803 yılında Manya Burnu'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen bir muharebedir. Muharebe, Manyotların isyanını bastırmak için Osmanlı tarafından yapılan bir dizi istiladan biriydi.

Manya Burnu, Yunanistan'ın engebeli arazisi ve Manyotların isyanları nedeniyle Osmanlı'nın ele geçiremediği bir bölgesiydi. Manyotlar, Venedik ile Osmanlılar arasında ne zaman savaş çıksa Venediklilerle ittifak yaparak Osmanlılara zarar vermiş ve korsanlık yapmayı da adet edinmişlerdir.

Zanetos Grigorakis, Mani beyi olarak atanmış ve Zanetbey adını almıştır. Ancak 1798'de Napolyon tarafından Mora Yarımadası'na bir Manyot istilası düzenlemek için gönderilen Fransız ajanlarla planlar yapıyordu, bu sırada Napolyon Levant'a saldırdı. Osmanlılar bunu duyunca Zanetbey'i görevden aldı ve suçlu ilan edildi. Ancak Zanetos, Fransızlarla iletişim kurmaya devam etti ve ona bir silah sevkiyatı gönderdiler. Osmanlılar bunu duyunca, Zanet'in Kranai'deki ada kalesini kuşatmak için orduyu gönderdiler. Kısa bir kuşatmadan sonra Zanetos kalelerden kaçtı ve iç bölgelere saklandı. Osmanlı kuvvetleri daha sonra Trablus'taki üslerine geri döndüler.

Konuyla ilgili yayınlar

  • Peter Greenhalgh and Edward Eliopoulos. Deep into Mani: Journey to the Southern Tip of Greece. 0-571-13524-2

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Navarin Deniz Muharebesi</span> Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında 1827 deniz savaşı

Navarin Deniz Muharebesi, Osmanlı ve Mısır donanmalarıyla, birlikte hareket eden Britanyalı, Fransız ve Rus donanmaları arasında, 20 Ekim 1827 tarihinde geçmiş olan bir deniz muharebesidir. Bu muharebe Osmanlı tarihinde Navarin Olayı, Navarin Baskını veya Navarin Faciası adlarıyla da geçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Waterloo Muharebesi</span> Savaş

Waterloo Muharebesi veya Waterloo Savaşı; 16-18 Haziran 1815 tarihleri arasında gerçekleşen, Fransa İmparatoru Napolyon'un mutlak yenilgisiyle sonuçlanan ve Avrupalı güçler arasında 23 yıl süren silahlı mücadelenin sonunu getiren muharebe. Fransızcada Mont-Saint-Jean Muharebesi olarak da bilinir. Muharebe İngiltere-Prusya ittifakı ile Fransa arasında, Belçika'nın Waterloo kasabası yakınlarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'nın Mısır ve Suriye seferi</span>

Mısır Seferi, 1798-1801 yılları arasında Fransa'nın Mısır ve doğu ticaret yolları üzerinde üstünlük elde etme amacıyla sürdürdüğü askeri sefer; 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı ve İkinci Koalisyon Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Trafalgar Muharebesi</span> İngiltere donanmasının 1805 yılında  Fransa ve Portekiz donanmalarına karşı kayıpsız bir şekilde elde ettiği kesin zaferdir. Napolyonun britanya adası üzerindeki emelleri suya düşmüştür

Trafalgar Muharebesi, 21 Ekim 1805'te İngiliz donanması ile Fransız ve İspanyol donanmaları arasında, İspanya'nın güneyindeki Trafalgar burnunun batısında gerçekleşen deniz muharebesi. Muharebe, İngiliz donanmasının kayıpsız zaferi ile sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Haçova Muharebesi</span>

Haçova Meydan Muharebesi, 24-26 Ekim 1596 tarihleri arasında Osmanlı ordusunun Avusturya Arşidüklüğü ve Erdel Prensliği kuvvetlerine karşı kazandığı bir zaferdir.

<span class="mw-page-title-main">Horatio Nelson</span> İngiliz deniz subayı

A. Horatio Nelson, Napolyon Savaşlarında savaşmış İngiliz deniz subayıdır. Norfolk'da doğup Trafalgar savaşı sırasında, 47 yaşında ölmüştür. İngilizlerin ünlü denizcisidir. 1771-1805 yılları arasında denizcilik yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sedan Muharebesi</span> Sedan kenti yakınlarında olan muharebe

Sedan Muharebesi, 19 Temmuz 1870 - 10 Mayıs 1871 tarihleri arasında Ardennes'nın Sedan kenti yakınlarında meydana gelen muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Akka Kuşatması (1799)</span> Askeri harekat

Akka Kuşatması ya da Akka Müdafaası, 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Kuşatması (1789)</span> 1789 tarihinde Osmanlı güçlerinin Belgrada karşı yürüttüğü taarruz

15 Eylül – 8 Ekim 1789 tarihlerinde Ernst von Laudon komutasındaki Habsburg ordusunun Osmanlı kuvvetlerini Belgrad kalesinde kuşatmasıdır. 3 haftalık kuşatmanın ardından Habsburg ordusu kaleyi ele geçirmiştir. Avusturya, şehri 1791 yılına kadar elinde tutmuş daha sonra Osmanlı'ya tekrar geri vermiştir. Kuşatma sırasında sivrilen birkaç Avusturya askeri, Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşlarında önemli görevler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Manya Burnu</span>

Manya Burnu veya Orta Çağ'daki adıyla Maina ya da Maïna, Yunanistan'ın güneyinde bulunan ve kendilerini antik Spartalıların torunları sayan Manyot'ların vatanı olan yarımadadır. Manya'nın başkentleri Gytheio ve Areopoli'dir. Manya, Mora Yarımadası'ndan güneye uzanan üç yarımadadan ortada bulunanıdır. Doğusunda Lakonya Körfezi, batısındaysa Messinya Körfezi bulunur. Manya Yarımdadası, Taygetos sıradağlarının sonunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Mısır'ın Mani'yi istilası</span>

Osmanlı-Mısır'ın Mani'yi istilası, 21 Haziran-28 Ağustos 1826 tarihleri arasında Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında Manya Burnu'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ve Mısır orduları arasında meydana gelen muharebelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı'nın Mani'yi istilası (1770)</span>

Osmanlı'nın Mani'yi istilası, 1770 yılında Orlov İsyanı sırasında Manya Burnu'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen bir muharebedir. Muharebe, Manyotların isyanını bastırmak için Osmanlı tarafından yapılan bir dizi istiladan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı'nın Mani'yi istilası (1807)</span>

Osmanlı'nın Mani'yi istilası, 1807 yılında Manya Burnu'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen bir muharebedir. Muharebe, Manyotların isyanını bastırmak için Osmanlı tarafından yapılan bir dizi istiladan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı'nın Mani'yi istilası (1815)</span>

Osmanlı'nın Mani'yi istilası, 1815 yılında Manya Burnu'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen bir muharebedir. Muharebe, Manyotların isyanını bastırmak için Osmanlı tarafından yapılan bir dizi istiladan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Vromopigada Muharebesi</span>

Vromoigada Muharebesi, 1770 yılında Orlov İsyanı sırasında Mani Yarımadası'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen bir muharebedir. Muharebe, Skutari ve Parasiros köyleri arasındaki bir ovadada gerçekleşmiştir.

Kastanya Muharebesi, 1780 yılında Orlov İsyanı sırasında Mani Yarımadası'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Petrobey Mavromihalis</span>

Petro Bey Mavromihali, daha çok Yunan İsyanı ile tanınan Yunan general ve politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yafa Kuşatması</span>

Yafa kuşatması, Napolyon Bonapart komutasındaki Fransız ordusu ile Cezzar Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri arasında gerçekleşen askeri bir çatışmadır. 3 Mart 1799'da Fransızlar, Osmanlı kontrolündeki Yafa şehrini kuşattı. 7 Mart'ta Fransız kuvvetleri şehri ele geçirmeyi başardı.

<span class="mw-page-title-main">Trablus Seferi (1614)</span>

Trablus Seferi, Damat Halil Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasının Osmanlı yönetimine isyan halindeki Trablusgarp Beyi Sefer Dayı'yı tedip etmek ve isyanı bastırmak amacıyla 10-18 Temmuz 1614'te Trablus'a yönelik icra ettiği başarılı askerî harekât.

El-Ariş Kuşatması, 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı'nda evre.