İçeriğe atla

Osmanlı döneminde Kosova

Kosova tarihi
Kosova
Erken tarih
Prehistorik Balkanlar
Roma İmparatorluğu
Bizans İmparatorluğu
Ortaçağ
Bulgar İmparatorluğu
Sırbistan Büyük Prensliği
Sırbistan Krallığı (Orta Çağ)
Sırp İmparatorluğu
Osmanlı döneminde Kosova
Rumeli Eyaleti
Kosova Vilayeti
Arnavut milliyetçiliği
20. yüzyıl
Birinci Balkan Savaşı
Sırbistan Krallığı
Yugoslavya Krallığı
İtalya altındaki Arnavutluk
Almanya altında Arnavutluk
Kosova ÖSB
Kosova ve Metohiya
Kosova
Yakın tarih
Kosova Savaşı
BM misyonu
2008 Kosova bağımsızlık ilanı
Çağdaş Kosova
Ayrıca bakınız
Tarih zaman çizgisi

Kosova, 1455'ten 1912'ye kadar, başlangıçta Rumeli Eyaleti'nin bir parçası olarak ve 1864'ten ayrı bir Kosova Vilayeti olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçasıydı.

Bu dönemde, bölgenin bazı bölümlerini kendi topraklarının bir parçasına dahil etmiş sancakbeyleri tarafından yönetilen sancaklara bölünmüştür.

Tarih

17. yüzyıl

Osmanlı-Kutsal İttifak savaşları sırasında (1683-99), Ekim 1689'da, Margrav Badenli Ludwig komutasındaki küçük bir Habsburg kuvveti, Belgrad'ı daha önce ele geçirmelerinin ardından, Osmanlı İmparatorluğu'nu ihlal etti ve Kosova'ya kadar ulaştı. Birçok Sırp ve Arnavut, Avusturyalılara bağlılık sözü verdi ve bazıları Ludwig'in ordusuna katıldı. Ertesi yaz Osmanlı'nın büyük bir karşı saldırısı, Avusturyalıları Niş'teki kalelerine, ardından Belgrad'a ve nihayet Tuna'yı geçerek Avusturya'ya geri püskürttü.

Osmanlı saldırısına vahşi misillemeler ve yağma eşlik etti, bu da birçok Sırp'ın - Sırp Ortodoks Kilisesi Patriği III. Arsenije dahil - Avusturyalılarla birlikte kaçmasına neden oldu. Bu olay, Sırp tarihinde, Kosova ve Sırbistan'dan yüz binlerce Sırp'ın büyük bir göçü olduğu iddia edilen Büyük Sırp Göçleri olarak anıldı.

19. yüzyıl

1876-78 Sırp-Osmanlı Savaşı sırasında ve sonrasında, çoğunluğu Arnavut olan 30.000 ile 70.000 arası Müslüman, Sırp ordusu tarafından Niş Sancağı'ndan kovuldu ve Kosova Vilayeti'ne kaçtı.[1][2][3][4]

1878'de Prizren İttifakı, Kosova Vilayeti de dahil olmak üzere dört vilayetten Arnavutlar tarafından kuruldu. Birliğin amacı, yeni ortaya çıkan Balkan uluslarının saldırıları ve Osmanlı imparatorluğu içinde Arnavut özerkliği elde etmekti.

1878'de Kosova (tamamen veya kısmen) Arnavut, Sırp ve Karadağ irredantizminin konusu haline geldi (hepsi her ulusla ilgili diğer bölgelerin yanı sıra). Kosova'nın bu üç gruptan gelen nüfusu, o dönemde bölgede zayıflayan Osmanlı merkezi otoritesinin yarattığı güç boşluğunu doldurmak için adımlar atmaya başlamıştı.

1900–18

1910'da Priştine'de Arnavutların organize ettiği bir ayaklanma patlak verdi ve kısa süre sonra tüm Kosova vilayetine yayıldı ve üç ay sürdü. Osmanlı padişahı V. Mehmed, Haziran 1911'de Arnavutların yaşadığı tüm bölgeleri kapsayan barış görüşmeleri sırasında Kosova'yı ziyaret etti.[5]

İslamlaştırma

Müslüman yönetiminin rağmen, çok sayıda Hristiyan, Osmanlılar altında yaşamaya ve hatta bazen zenginleşmeye devam etti. Osmanlı yönetiminin başlamasından kısa bir süre sonra bir İslamlaşma süreci başladı, ancak bu oldukça uzun bir zaman aldı - en az bir yüzyıl - ve ilk başta şehirlerde yoğunlaştı. Görünen o ki, pek çok Hristiyan Arnavut, Kosova dışından Müslümanların yerlerini almasındansa doğrudan İslam'a geçmiştir. Müslümanların Hristiyan tebaadan çok daha fazla hak ve ayrıcalığa sahip olması nedeniyle, din değiştirmenin büyük bir kısmı muhtemelen ekonomik ve sosyaldi.[6] Hristiyan dini hayatı yine de Osmanlılar tarafından büyük ölçüde kendi halinde bırakılan kiliselerle devam etti, ancak hem Sırp Ortodoks ve Roma Katolik kiliseleri hem de cemaatleri yüksek düzeyde vergilerden muzdaripti. Osmanlılar, rakip bir bölgesel güç olan Roma'ya olan bağlılığı nedeniyle Doğu Ortodoksluğuna göre daha az olumlu baktıklarından, çoğunluğu Sırp olan Doğu Ortodoksluğu taraftarlarına kıyasla, çoğunluğu Arnavut olan Roma Katolik nüfusunu dönüştürmek için daha kasıtlı bir yaklaşıma sahip görünüyordu.[7]

Nüfus

17. yüzyıl civarında, başlangıçta Metohia'da yoğunlaşan, giderek daha görünür bir Arnavut nüfusunun olduğuna dair kanıtlar vardır. Bunun güneybatıdan (yani modern Arnavutluk) yapılan göçlerin bir sonucu olduğu ve göçmenlerin İslam'ı yanlarında getirdikleri iddia edilmektedir. Kesinlikle göç kanıtı var: birçok Kosovalı Arnavut, Malisya'nın kuzey Arnavut bölgesinin sakinlerine özgü soyadlarına sahiptir. Ancak, diğerleri bunu yapmaz. Az sayıda Slav - muhtemelen Sırp Ortodoks Kilisesi'nin üyeleri - Osmanlı yönetimi altında İslam'a dönmüştür. Bugün Sırbistan'ın Slav Müslümanlarının çoğu, Kosova'nın kuzeybatısında, güney Sırbistan'ın Sancak bölgesinde yaşamaktadır. Bazı tarihçiler, Metohia'da muhtemelen önceden var olan ve çoğunlukla İslam'a dönüşen, ancak hala büyük ölçüde Sırpların yaşadığı bir bölgede kesinlikle bir azınlık olarak kalan Katolik Arnavut nüfusu olduğuna inanmaktadırlar. Avusturya verilerine göre, 1890'larda Kosova %70 Müslüman (neredeyse tamamen Arnavut kökenli) ve %30'dan az gayrimüslimdi (başlıca Sırplar).[7]

Nüfus haritaları

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Pllana, Emin (1985). "Les raisons de la manière de l'exode des refugies albanais du territoire du sandjak de Nish a Kosove (1878–1878) [The reasons for the manner of the exodus of Albanian refugees from the territory of the Sanjak of Niš to Kosovo (1878–1878)] ". Studia Albanica. 1: 189–190.
  2. ^ Rizaj, Skënder (1981). "Nënte Dokumente angleze mbi Lidhjen Shqiptare të Prizrenit (1878–1880) [Nine English documents about the League of Prizren (1878–1880)]". Gjurmine Albanologjike (Seria e Shkencave Historike). 10: 198.
  3. ^ Elsie, Robert (2010). Historical Dictionary of Kosovo. Scarecrow Press. s. XXXII. ISBN 9780333666128. 
  4. ^ Stefanović, Djordje (2005). "Seeing the Albanians through Serbian eyes: The Inventors of the Tradition of Intolerance and their Critics, 1804–1939." European History Quarterly. 35. (3): 470.
  5. ^ Tucker, Ernest (2016). The Middle East in Modern World History. Routledge. s. 119. ISBN 978-1-31550-824-5. 30 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2021. 
  6. ^ Krasniqi, Kolë (2019). Islamist Extremism in Kosovo and the Countries of the Region. Springer Nature. ss. 3-4. ISBN 978-3-03018-569-5. 30 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2021. 
  7. ^ a b Cohen, Paul A. (2014). History and Popular Memory: The Power of Story in Moments of Crisis. Columbia University Press. ss. 8-9. ISBN 978-0-23153-729-2. 30 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2021. 
  8. ^ Robert Shannan Peckham, Map mania: nationalism and the politics of place in Greece, 1870–1922, Political Geography, 2000, p.4: "Archived copy" (PDF). 5 Şubat 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2010.  "Other maps by amongst others the Frenchman F. Bianconi [1877], who was the chief architect and engineer of the Ottoman railways, A. Synvet [1877] and Karl Sax [1878], a former Austrian consul in Andrianople, were similarly favourable to the Greek cause."

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Boşnaklar</span> Güney Slav halkı

Boşnaklar, Güney Slav halkı. Çoğunluğu Bosna-Hersek ile Sırbistan'da yaşar. Ayrıca Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Kosova, Kuzey Makedonya ve Türkiye’de mühim sayıda Boşnak yaşamaktadır. Türkiye'de 500.000 Boşnak bulunmaktadır. Boşnaklar eski dönemlerde "Bosnjanin" olarak adlandırılırlardı, Orta Çağ Bosna devletinin sakinleri anlamına gelmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Priştine</span> Kosovanın başkenti ve en büyük şehri

Priştine Kosova'nın başkenti ve en büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Prizren</span> Kosovada kent

Prizren, eskiden Pürzerrin, Kosova'nın güneybatısında bir şehir ve belediye merkezi.

<span class="mw-page-title-main">İpek, Kosova</span> Kosovada kent

İpek, Kosova'nın kuzeybatısında bir şehir ve belediye merkezi. Kosova’nın büyük yerleşim birimlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

Kosova tarihi günümüzdeki bağımsız Kosova Cumhuriyeti’nin sınırları içinde kalan toprakların tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Vilayeti</span>

Kosova Vilayeti 1877 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğu vilayeti. Vilayetin merkezi önce Priştine sonra Üsküp olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Prizren Vilayeti</span>

Prizren Vilayeti 1869 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğu vilayeti Vilayetin merkezi Prizren'dir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Arnavutluk</span> Katolik, Müslüman ve Ortodoks Arnavutların bağımsızlık ve birliğini savunan siyasi görüş

Büyük Arnavutluk, irredentist ve milliyetçi bir kavramdır, Arnavutların kendi ulusal vatanları olduklarının düşündükleri toprakları birleştirmeyi amaçlar. Arnavut nüfusunun bu bölgelerdeki günümüzdeki veya tarihsel varlığına ilişkin iddialara dayanmaktadır. Mevcut Arnavutluk'a ek olarak, terim komşu ülkelerdeki bölgelere ilişkin iddiaları içermektedir, alanlar arasında Kosova, Sırbistan'ın Preşova Vadisi, güney Karadağ'daki bölgeler, kuzeybatı Yunanistan, ve Kuzey Makedonya'nın bir batı kısmı yer alır.

Kosova'daki Yahudilerin tarihi bazı istisnalar hariç Sırbistan'daki Yahudilerin tarihinin aynasıdır. İstisnalardan biri Holokost sırasında İtalya hakimiyetindeki Arnavutluk'a bağlı Kosova döneminde yaşananlar ve bir diğer istisna da 1999'da Sırbistan'dan ayrılırken gerçekleşen 1998-1999 Kosova Savaşı dönemidir.

<span class="mw-page-title-main">Prizren Sancağı</span>

Prizren Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Prizren'di.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp Sancağı</span>

Üsküp Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Üsküp idi.

<span class="mw-page-title-main">Debre Sancağı</span>

Debre-i Bâlâ Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Debre idi.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'da turizm</span>

Kosova, güneydoğu Avrupa'da yer alan bir Balkan ülkesidir. Balkanlar'daki merkezi konumuyla, orta ve güney Avrupa, Adriyatik Denizi ve Karadeniz arasındaki bağlantıda halka görevi görmektedir. Kosova'da turizm, İliryalılar, Dardaniler, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Sırbistan Krallığı ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine ait arkeolojik miras, geleneksel Arnavut ve Sırp mutfağı, mimari, dini miras, gelenekler ve doğal manzaralarla nitelendirilir.

Kosova'da İslam, Kosova da dahil olmak üzere Balkanların Osmanlı fethine kadar uzanan köklü bir geleneğe sahiptir. 1389 yılında yapılan Kosova Muharebesi'nden önce tüm Balkan bölgesi hem Batı hem de Doğu Roma İmparatorluğu tarafından Hristiyanlaştırılmıştı. 1389'dan 1912 yılına kadar Kosova, resmi olarak Müslüman Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetildi ve bu nedenle, yüksek düzeyde bir İslamlaşma meydana geldi. II. Dünya Savaşı sonrası dönemde Kosova, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'ndeki laik sosyalist yetkililer tarafından yönetildi. Bu dönemde, Kosovalılar giderek laikleşmeye başladı. Komünist dönemin sona ermesinden sonra din Kosova'da canlandı. Bugün, Kosova nüfusunun %90-92'si çoğu etnik Arnavut olan Müslümanlardır. Kosova'daki diğer Müslüman gruplar ise Boşnaklar, Goralılar ve Türklerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova demografisi</span>

Kosova Demograsinin incelemesini yapan, Kosova İstatistik Ajansı, nüfusun yoğunluğu, etnik köken, eğitim düzeyi, nüfusun sağlığı, ekonomik durumu, dini bağlantıları ve nüfusun diğer yönleri gibi Kosova nüfusunun çeşitli demografik özelliklerini takip etmektedir. Normalde on yıllık aralıklarla yapılan nüfus sayımları nüfusun demografik özelliklerini kaydeder. 2011 yılında 2008 bağımsızlık ilanından sonra yapılan ilk nüfus sayımına göre, Kosova'nın daimi nüfusu Kuzey Kosova hariç 1.739.825'e ulaşmıştır. Toplam nüfusun %93'ünden fazlası ile Arnavutlar Kosova'nın çoğunluğunu oluşturuyor; önemli azınlıklar arasında Sırplar ve diğerleri yer alıyor. 2015 yılı tahmini Kosova nüfusu 1.870.981'e ulaşmıştır. Kosova Avrupa'daki en genç nüfusa sahiptir. BM Kalkınma Programı UNDP'nin yakın tarihli bir raporuna göre, kabaca 2 milyonluk nüfusunun yarısı 25 yaşın altında. Hükûmet verilerine göre, nüfusun yüzde 65'inden fazlasının 30 yaşından küçük olduğu tahmin ediliyor. Kosova'nın doğum oranı Avrupa'da en yüksek olmaya devam ederken, nüfus artışına sahip tek belediyeler güneyde Kosova'nın yanındaki Arnavutluk azınlık yerleşim bölgeleri.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yugoslavya ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Türkiye-Yugoslavya ilişkileri, Türkiye ile Yugoslavya arasındaki tarihi dış ilişkilerdi.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Savaşlarında Arnavut Katliamları</span> 1912-1913 Balkan Savaşlarında Arnavutların öldürülmesi

Balkan Savaşları'nda Arnavut katliamları, 1912-1913 yılları arasında bölgede yaşanan çatışmalar sırasında Karadağ ve Sırp orduları ve paramiliterleri tarafından çeşitli vesilelerle 1912-13 Birinci Balkan Savaşı sırasında, Sırbistan ve Karadağ, Avrupa, Amerikan ve Sırp muhalefet basını tarafından bildirilen Osmanlı İmparatorluğu güçlerini günümüz Arnavutluk ve Kosova'dan kovduktan sonra Arnavut nüfusa karşı bir dizi savaş suçları işledi. Suçların çoğu Ekim 1912 ile 1913 yazı arasında işlendi. Zorunlu sürgünlerin ve katliamların amacı, yeni Balkan sınırlarını belirlemek için Londra Büyükelçiler Konferansı öncesi istatistiksel manipülasyondu. Çağdaş hesaplara göre, bu dönemde 10.000 ila 25.000 Arnavut açlık ve soğuktan öldürüldü veya öldü. Kurbanların çoğu çocuklar, kadınlar ve yaşlılardı. Katliamlara ek olarak, bazı sivillerin dudakları ve burunları kesildi.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Boşnakları</span>

Boşnaklar, Kosova'da yaşayan Slav Müslüman bir etnik grup. 2011 yılı nüfus sayımına göre, Kosova'daki Boşnak nüfusu 27.553 kişiden ibaret. Nüfus sayımının Kosova Sırpları tarafından boykot edilmesi nedeniyle Sırplar, nüfus sayımı sonuçlarında yeterince temsil edilmemektedir; dolayısıyla Boşnaklar, Kosova Arnavutlarından sonra Kosova'daki en büyük ikinci etnik grup olarak kayda geçmiştir. Bu Boşnakların büyük çoğunluğu İslam dininin Sünnî koluna mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'nın kültürel mirası</span>

Kosova, Güneydoğu Avrupa'da Balkan Yarımadası'nda bulunan, kısmen tanınan bir devlet ve tartışmalı bir bölgedir. Kosovalıların çoğunluğu etnik olarak Arnavuttur. Kosova anıtlar, giyim eşyaları, müzeler ve geleneksel yemekleri içeren geniş bir kültürel mirasa sahiptir.