İçeriğe atla

Osmanlı İmparatorluğu'nun isimleri

Üzerinde ''Imperium Turcicum'' (Türk İmparatorluğu) yazan Latince Osmanlı haritası.

Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı I. Alaeddin Keykubad tarafından Anadolu'ya yerleştirilen Kayı boyunun zaman içerisinde Balkanlara doğru genişleyip Anadolu'daki siyasi birliği sağlaması ve son olarak İstanbul'un Fethi ile Osmanlı İmparatorluğu oluşmuştur. Osmanlı İmparatorluğu da farklı dönemlerde farklı halklar veya diplomatik çevrelerce Türkiye, Türk İmparatorluğu ve Bâb-ı Âli (Yüce Kapı, Yüksek Kapı) gibi birçok isimle anılmıştır.

Beylik dönemi, 13. Yüzyıl

Devlet dönemi, 1299

Osmanlı Beyliği'nin Osman Gazi döneminde devlet halini aldığı kabul edilir.

  • Āl-e Uṯmān (Arapçaآل عثمان; Latin alfabesi ile Âl-i Osman)

İmparatorluk dönemi, 1453

  • Halk Latincesi: Turchia (Türkiye) ya da Imperium Turcicum (Türk İmparatorluğu)
  • İngilizce: Turkey (Halk Latincesinden türetilmiştir) ya da Turkish Empire. Günümüzde modern Türkiye için "Turkey" kullanımının yaygın olmasının yanı sıra "Republic of Turkey" kullanımıyla Osmanlı İmparatorluğu dönemi ile modern Türkiye dönemi birbirinden ayrılır.
  • İngilizce: Ottoman Empire, Osmanic Empire, Osmanian Empire
  • Osmanlıca: Farsçaدولت عليه عثمانيه Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye (Yüce Osmanlı Devleti)[1]
  • Osmanlıca: Devlet-i Aliyye (Yüce Devlet)
  • Osmanlıca: Devlet-i Ebed-Müddet (Ebedi Devlet)
  • Osmanlıca: Memâlik-i Mahrûse (Korunmuş Memleket)
  • Osmanlıca: Memâlik-i Mahrûse-i Osmanî (Osmanlıların Korunmuş Memleketi)
  • TürkçeOsmanlı İmparatorluğu, TürkçeOsmanlı Devleti
  • Arapçaالدولةُ العليةُ العثمانيةُ Ad-Dawlat al-ʻĀlī al-ʻUthmānī (Ebedi Osmanlı Devleti)
  • SırpçaОсманско царство (Osmanlı İmparatorluğu)
  • BulgarcaОсманска империя (Osmanlı İmparatorluğu)
  • YunancaΟθωμανική Αυτοκρατορία; Othomanikí Aftokratoría (Osmanlı İmparatorluğu), halk arasında Τουρκιά (Tourkiâ)
  • Gürcüceოსმალეთის იმპერია; Osmaletis Imperia (Osmanlı İmparatorluğu)
  • Ermenice: Օսմանյան Կայսրություն; Osmanyan Kaysroutyoun (Osmanlı İmparatorluğu)
  • Arnavutça: Perandoria Osmane (Osmanlı İmparatorluğu)
  • Macarca: Oszmán Birodalom (Osmanlı İmparatorluğu)
  • Rusça: Османская империя (Osmanlı İmparatorluğu)
  • Rusça: Оттома́нская империя (Ataman İmparatorluğu)
  • Rusça: Оттома́нская По́рта (Ataman Kapısı)
  • Rusça: По́рта
  • Lehçe: Imperium Osmańskie (Osmanlı İmparatorluğu), Turcja Osmańska (Osmanlı Türkiyesi) halk arasında Turcja (Türkiye)
  • Almanca: Osmanisches Reich (Osmanlı İmparatorluğu) ya da Türkisches Reich (Türk İmparatorluğu)
  • Sırp-Hırvatça-Boşnakça: Османско царство (Osmanlı İmparatorluğu) / Отоманско царство (Osmanlı İmparatorluğu) / Османлијско царство (Osmanlı İmparatorluğu) / Турска (Türkiye) / Турско царство (Türk İmparatorluğu)
  • Danca: Det Osmanske Rige (Osmanlı İmparatorluğu)
  • Rumence: Imperiul Otoman (Osmanlı İmparatorluğu), bazen Poarta Otomană (Bâb-ı Âli)
  • Moğolca: Khungghar (Hünkâr)
  • Çince: Lumi (魯迷) (Rûm, Anadolu Selçuklu Türkleri için kullanılan Rumi sıfatından türetilme.), Du'erge 度爾格 (Türkiye), Hongga'er 紅噶爾 (Moğolca kullanımdan, hünkâr)

Osmanlı hükûmeti diplomatik çevreler ve Avrupalı diplomatlarca, yabancı ülke elçilerinin Topkapı Sarayı'na girebildiği tek kapı olan Bâb-ı Âli (Türkçe çevirisi ile Yüce Kapı) adıyla da sık sık anıldı.

Kaynakça

  1. ^ O. Özgündenli, "Persian Manuscripts in Ottoman and Modern Turkish Libraries", Encyclopaedia Iranica, Online Edition, (LINK 22 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)

Dış bağlantılar

Osmanlı İmparatorluğu'nun farklı isimleriyle oluşturulmuş tarihi haritalar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'ın, 1821'de bağımsızlığını kazanmasından itibaren Türk-Yunan ilişkileri kısa dönemli uzlaşmalar hariç, genellikle gerginlikler ve savaşlarla belirlenmiştir. Bu savaşlar sırasıyla 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, I. Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ile birlikte doğrudan olmasa da dolaylı olarak 1974 Kıbrıs Harekâtı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye tarihi</span> Anadolu, Doğu Trakya, Güneybatı Kafkasya ve Yukarı Mezopotamya tarihi

Türkiye Cumhuriyeti'nin topraklarını oluşturan bölgenin tarihi olarak anlaşılan Türkiye tarihi, hem Anadolu'nun hem de Doğu Trakya'nın tarihini içerir. Daha önce siyasi olarak farklı olan bu iki bölge, MÖ 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun kontrolü altına girdi ve sonunda Bizans İmparatorluğu'nun çekirdeği haline geldi. Osmanlı döneminden önceki zamanlar için, Türk halklarının tarihi ile şimdi Türkiye Cumhuriyeti'ni oluşturan toprakların tarihi arasında da bir ayrım yapılmalıdır. Türkiye'nin bazı bölümlerinin Selçuklu Hanedanı tarafından fethedildiği zamandan bu yana, Türkiye tarihi Selçuklu İmparatorluğu'nun Orta Çağ tarihini, Osmanlı İmparatorluğu'nun Orta Çağ'dan modern tarihini ve 1920'lerden bu yana da Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin posta tarihi ve posta pulları</span>

Türkiye'nin postacılık tarihi ve posta pulları Türkiye'nin pulculuk mirasının ve onun önceki devleti Osmanlı İmparatorluğu'nun bir yoklamasıdır. Türkiye'nin postacılık tarihi 18. yüzyıllara tarihlenir, bu zamanda Osmanlı İmparatorluğu içindeki yabancı ülkeler habercilik işlerini kendilerinin konsoloslukları ile sürdürüyorlardı. Postacılık servisinin gecikmiş olmasına karşın, 1863 yılında Türkiye Asya'da yapışkan posta pullarını basarak ikinci bağımsız ülke haline geldi. 1875 yılında Genel Posta Birliği'nin kurucu üyesi oldu. Daha sonra Dünya Posta Birliği oldu. Osmanlı Devleti 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti oldu ve onu takip eden yıllarda onun postacılık hizmetleri çok modern ve yeterli hale geldi ve kendi posta pullarını ustaca dizayn edip üretti.

<span class="mw-page-title-main">Türk diasporası</span> Türkiye dışında yaşayan Türkler

Türk diasporası, Türkiye'den ve eski Türk (Osmanlı) topraklarından dışarı göç etmiş Türklerin dünyadaki tahmini nüfusunu anlatmak için kullanılan terimdir. Türkiye dışındaki ülkelerde yaşayan Türkler iki grupta özetlenebilir:

<span class="mw-page-title-main">Abraham Salomon Kamondo</span>

Kont Abraham Salomon Kamondo Kamondo ailesinin büyüğü Osmanlı-İtalyan Yahudi finansör ve hayırseverdir.

<span class="mw-page-title-main">Gazne</span>

Gazne, Afganistan'ın kuzeyinde, Gazni Vilayeti'nin merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Donald Quataert</span> Akademisyen

Donald Quataert, Hollanda asıllı, Amerikalı Osmanlı ve Orta Doğu tarihçisi, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Ankara (eyalet)</span> Osmanlı İmparatorluğu eyaleti

Ankara Eyaleti, Eyalet Bosok veya Bozok Eyalet olarak da bilinen, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir eyaleti olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon (eyalet)</span>

Trabzon Eyaleti ya da Trabzon Beylerbeyliği 1598 yılında kurulan Osmanlı eyaleti. 1461'de Rum Eyaleti'ne bağlı Trabzon sancağı olarak kuruldu. 1520'de Erzurum Eyaleti'ne bağlanan sancak 1598'de ayrı bir eyalet oldu. Sınırları bir ara Anapa'ya kadar uzanan eyaletin 19. yüzyılda sınırları yaklaşık 27.210 km2 idi. 1864 yılında yeni vilayet sistemine geçilmesiyle Trabzon Vilayeti adını almıştır.

Bu madde Osmanlı İmparatorluğu'nun; nüfus yoğunluğunu, etnik gruplarını, eğitim seviyesini, dinsel bağlarını ve nüfusun diğer yönlerini içeren demografisidir.

Karamanoğulları Beyliği'nin "İçel" veya "İçil" diye tabir ettiği, Osmanlıların "İçel Sancağı" olarak adlandırdıkları bölge, en dar şekliyle bugünkü Selinti (Gazipaşa), Anamur, Bozyazı, Gilindire (Aydıncık), Gülnar, Ermenek, Başyayla, Sarıveliler, Mut ve Silifke ilçelerini kapsayan, en geniş şekliyle, Manavgat Çayı ile Alata Çayı arasındaki bölgeyi içermekteydi.

<span class="mw-page-title-main">John Bagnell Bury</span> İrlandalı tarihçi

John Bagnell Bury, J. B. Bury olarak bilinir, İrlandalı tarihçi, Orta çağ Roma tarihçisi ve Filolojist.

Yeni Cami, Lefkoşa, KKTC'de yer alan bir mahalle, pariş, semt ya da bölgedir ve adını merkezinde yer alan camiden alır. Yunancada Γενί Τζαμί olarak da bilinen alan Türkçede "yeni cami" anlamına gelir.

Bu liste, alfabetik bir imparatorluk listesi dir. Tarayıcınız bu işlevi destekliyorsa tablo diğer sütunlarda yeniden listeleme yapabilirsiniz.

<i>Le Stamboul</i>

Le Stamboul, Osmanlı İmparatorluğu'nda İstanbul'dan yayınlanan ve ülkede Latin alfabesinin kabul edildiği 1934'ten itibaren 1964 yılına kadar "İstanbul adıyla yayımlamayı sürdüren günlük Fransızca gazete.

<span class="mw-page-title-main">Fes'in düşüşü</span>

Fez'in ele geçirilmesi 1576 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Cezayir Beylerbeyliği Fas'taki taht mücadelesinde Abdul Melik'i, yeğeni Mulay Muhammed'e karşı desteklemek için ordu yollamıştır. Savaş Fez şehrinde gerçekleşmiştir. Yaklaşık 10.000 civarında Osmanlı askeri savaşa katıldı ve Fes 1576 yılında kısa süreli olarak Osmanlı askerleri tarafından ele geçirildi.

<span class="mw-page-title-main">Rusya coğrafyası</span>

Rusya coğrafyası, Rusya'nın coğrafi özelliklerini tanımlar. Rusya, yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük ülkesi olup kuzey Avrasya'nın çoğunu kapsamakta ve Avrupa ile Kuzey Asya'nın geniş bir alanına yayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kemalist tarihyazımı</span> Atatürkün kişilik kültünden etkilenen tarih anlatısı

Kemalist tarihyazımı, Türk siyasi ideolojisi Kemalizm tarafından desteklenen ve Atatürk'ün kişilik kültünden etkilenen tarih anlatısıdır. Kemalist tarihyazımı, Türkiye Cumhuriyeti'nin Osmanlı İmparatorluğu'ndan açık bir kopuşu temsil ettiğini ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin İttihat ve Terakki'nin halefi olmadığını ileri sürer. Bu iddialara Taner Akçam, Erik-Jan Zürcher, Uğur Ümit Üngör ve Hans-Lukas Kieser gibi akademisyenler tarafından karşı çıkıldı.

Bu liste maddesi, Orta Çağ'da hüküm süren büyük güçlerin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda İslam</span>

Sünni İslam, Osmanlı İmparatorluğu'nun resmî diniydi. Memlûk Devleti'nin 1517'de uğradığı yenilginin ardından Sultan I. Selim, İslam'ın en yüksek mevkisi olan Hilafet makamını üstlenerek Osmanlı Halifeliği'ni kurdu. Halifeye ek olarak Sunni ulema da devlet üzerinde büyük yetkiye sahipti ve bu yetki, başlıca ekonominin düzenlenmesiyle ilgiliydi. Yine de padişah, kendi başına kanun koyacak yetkiye sahipti. Padişaha dinî meselelerde destek veren ve söz sahibi olan en yüksek mevki Şeyhülislam'dı. Başta Hristiyanlar olmak üzere çeşitli azınlıklar, İslam gelenekleri gereğince kendilerini askerî hizmetten muaf tutacak olan cizye vergisini ödemekteydi.