Tağşiş, değerli madenlerin içerisine daha değersiz olanlarına katılarak gerçek değerinin düşürülmesi işlemidir. Böylece üzerinde yazılı olan değer aynı kalsa da gerçek değeri düşmektedir. Örneğin altın için “Ayar” kavramı içerisine katılan yabancı madenlerin oranını ifade eder. Ayar yükseldikçe altının oranı artmaktadır. Altına genellikle bakır katılır. Fakat bu durum rengini değiştirerek kızıllaşmasına neden olur. Günümüzde bozuk paraların gerçek değeri ihmal edilir. Çünkü göreceli olarak değersiz madenlerden imal edilirler. Önemli olan üzerindeki nominal değerdir.
İtalya'nın Cenova Şehrinde bulunan I.G.A. Barabino & Graeve Matbaası tarafından basılan dört seri pul Türk filatelisinde Cenova Baskısı Pullar olarak bilinir. Bu seriler Türk pullarında Ankara Hükûmeti dönemi Anadolu pulları ile Türkiye Cumhuriyeti dönemi pulları arasında geçiş dönemini oluştururlar.
Ayyıldız posta pulları Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde posta pulu ihtiyacını karşılayabilmek amacı ile Türkiye'de basılan ilk pullara verilen isimdir. Pulların Ayyıldız adını almasının nedeni ortalarında bulunan ayyıldız resmidir, pullar ressam Ahmet Nazmi Bey tarafından hazırlanmıştır. Pullar 10 paradan başlayan ve 500 kuruşa kadar çıkan 19 değişik değerde basılmıştır. Pullardan kullanım dolayısı ile tükenen değerler ihtiyaç üzerine daha sonra yeniden basılmıştır. Pulların basımı 1923 yılında Cumhuriyet'in ilanından hemen önce başlamış ve 1924 yılına kadar devam etmiştir. Tabakaları 100 puldan oluşmaktadır.
Türkiye'nin postacılık tarihi ve posta pulları Türkiye'nin pulculuk mirasının ve onun önceki devleti Osmanlı İmparatorluğu'nun bir yoklamasıdır. Türkiye'nin postacılık tarihi 18. yüzyıllara tarihlenir, bu zamanda Osmanlı İmparatorluğu içindeki yabancı ülkeler habercilik işlerini kendilerinin konsoloslukları ile sürdürüyorlardı. Postacılık servisinin gecikmiş olmasına karşın, 1863 yılında Türkiye Asya'da yapışkan posta pullarını basarak ikinci bağımsız ülke haline geldi. 1875 yılında Genel Posta Birliği'nin kurucu üyesi oldu. Daha sonra Dünya Posta Birliği oldu. Osmanlı Devleti 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti oldu ve onu takip eden yıllarda onun postacılık hizmetleri çok modern ve yeterli hale geldi ve kendi posta pullarını ustaca dizayn edip üretti.
Bu Rusya'nın posta pulları ve posta hizmetleri tarihinin bir araştırmasıdır. Geleneksel olarak pul meraklıları ayrıca bu kategoride Sovyetler Birliği'ni de hesaba katar.
Bu 'Birleşik Krallık'ın posta tarihi ve posta pulları nın bir araştırmasıdır.
Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Rus postaneleri, 18. yüzyıl sonlarından 1914 yılının eylül ayına kadar Rusya tarafından Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli şehirlerinde işletilen bir dizi postaneler serisiydi.
Çin'in posta tarihi ve posta pulları hikâyesi Çin İmparatorluğu'nun çöküşü, sivil savaş yılları ve 1930 ve 1940 Japon işgalleri nedeniyle karmaşıktır.
Bu Irak'ın posta tarihi ve posta pullarının bir araştırmasıdır. 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Bu Kazakistan'ın posta pulları ve posta tarihinin bir araştırmasıdır.
Diğer pek çok ulus ile birlikte, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Girit'teki kendi postanesini 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyıl başlarına kadar devam ettirdi. Üç postane ofisi Hanya, Kandiye ve Resmo 1890 yılından 1914 yılına kadar faaliyetlerini sırasıyla 1837 ve 1845 yıllarına kadar çalışmış olan Avusturya Lloyd posta ajentesi ve resmi Avusturya posta acentelerinin yerini alarak sürdürdü.
Kuveyt'in posta tarihi başlar. Bu uygulama 1795 yılına kadar devam etti.
Malay Yarımadası'nın Straits Settlements'nin posta tarihi diğer Malaya alanlarından farklıdır.
Bu İzlanda'nın posta tarihi ve posta pullarının bir araştırmasıdır. İzlanda'da düzenli posta servisi hizmetleri 13 Mayıs 1776 tarihli imtiyaz ile kuruldu ve 1 Ocak 1873 tarihinde İzlanda ilk posta pullarını yayımladı. Pulların dizaynı zamanın Danimarka numaralı basımı ile aynıydı. Pullar 2 skilling den 16 skilling değerleri arasındaki sıralama ile basıldı ve ÍSLAND yazısı vardı. Hepsi az bulunur ve nadir olup, özellikle kullanılan kopilerini bulmak zordu.
Bu madde Hamburg'un Geç Orta Çağ kuryesinden Hamburg Posta İdaresinin 1868'de Kuzey Alman Posta Bölgesine dahil oluşuna kadarki posta tarihi ve posta pullarının hikâyesi hakkındadır.
Mısır'daki Fransız postaneleri 20nci yüzyılın ilk yıllarında Mısır'da Fransız'lar tarafından sürdürülen posta sistemiydi. Postaneler öncelikle ticareti kolaylaştımak ve ticaretle ilgilelenlere Fransa ve doğudaki uzak noktalar arasında haberleşme gereksinimini kolaylaştırmak niyetindeydi.
Girit'teki Fransız postaneleri Girit'in Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrılmasından sonra ve 1913 yılında Yunanistan ile birleşmesinden önce, 1909 yılı süresinde Girit'te yabancı ülkeler tarafından sürdürülen bir postane topluluğu içindeydi.
Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Fransız postaneleri 1812 ve 1923 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'ndaki çeşitli şehirlerde Fransa tarafından işletilen postaneleri kapsar. Fransa, Osmanlı İmparatorluğu ile "Kapitilasyon"ları imzalamış olan dokuz devletten biriydi. Kapitülasyonlar bu ülkelere Osmanlı İmparatorluğunda ticari ilişkilerde çeşitli fırsatlar sağlıyordu. Mektuplaşmalarda ise çeşitli ülkelerin amacı ülkelerindeki ve Orta Doğu'da bulunan acentalar arasında haberleşmeleri kolaylaştırmaktı. Bu sistem 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması ile sona erdi.
Bu Romanya'nın pota tariji ve posta pullarının bir araştırmasıdır. Moldova Prensliği, 1858 yılında otonomluğunu elde eder etmez pulları yayımladı. İlk cap de bour pulları basımı Temmuz 1858 tarihinde yayımlandı. Bu pullar bir tür kâğıt çeşidi olan laid paper üzerine el damgasıyla üretildi ve şimdi bunlar çok nadirdir. Başlangıç yuvarlak dizayn kısa süre yuvarlak köşeli kare çerçeve kullanımını takip etti. Bunlar, biraz daha yaygındır.
Osmanlı lirası, Osmanlı İmparatorluğu'nda 1844'ten 1 Kasım 1922'ye kadar kullanmış resmî paradır. Saltanatın kaldırılmasından sonra Türkiye'de 23 Ekim 1923'e kadar resmî olarak kullanıldı. Fakat Osmanlı lirasının tam olarak tedavülden kalkması ve yerine Türk lirasının kullanılması 1927 yılını buldu.