İçeriğe atla

Osmanlı-Sırp çatışmalarının listesi

Osmanlı-Sırp savaşları
TarihEkim 1352 – 30 Mayıs 1913 (560 yıl, 7 ay)
Bölge
Sebep
  • Osmanlıların balkanlara hakim olma isteği
  • Sırpların Türklerden bağımsızlık kazanma isteği
Sonuç
  • Sırbistan yüzyıllarca Türk egemenliğinde kaldı.
  • Sırbistan bağımsızlık elde etti.
  • Taraflar
    Osmanlı İmparatorluğu

    Sırp İmparatorluğu

    Sırbistan Prensliği (Orta Çağ)

    Sırp Despotluğu

    Sırp isyancıları

    Sırbistan Prensliği (1817-1882)

    Sırbistan Krallığı

    Destekleyenler:

     Kutsal Roma İmparatorluğu

     Macaristan

    Rus Çarlığı sonrasında  Rus İmparatorluğu

    Yunan isyancıları

    Osmanlı-Sırp savaşları veya Türk-Sırp savaşları çeşitli Sırp devletleri ve Osmanlı İmparatorluğu arasında Osmanlı'nın Balkanlara genişlemesinden, I.Dünya Savaşı'na kadar geçen sürede olan savaşlar ve Yugoslav savaşları (modern Türkiye'nin dahil olduğu kadarıyla) sırasındaki çatışmalar yer almaktadır.

    Ortaçağ

    Erken karşılaşmalar
    Sırp İmparatorluğunun Düşüşü
    Sırp Despotluğu
    • 1402'de Tripolje Muharebesi
    • 1412'de Novo Brdo Kuşatması
    • 1425'te Sırbistan'a Osmanlı akınları
    • 1427'de Sırbistan'a Osmanlı akınları
    • 1437'de Sırbistan'a Osmanlı akınları
    • 1438'de Sırbistan'a Osmanlı akınları
    • Sırbistan'a Osmanlı akınları (1439–44)
    • Varna Haçlı Seferi
    • Sırbistan'a Osmanlı akınları (1454–55)
      • 1454 Alacahisar Muharebesi
      • 1454 Leskofça Muharebesi
    • 1456'da Osmanlı işgali ve Sırbistan'ın fethi

    1471'de Sırbistan Despotluğu, Macaristan'ın vasalı haline gelerek yeniden kuruldu. 1540'ta çökene kadar, sürekli olarak Türklerle savaştı. Devlet, Macaristan Krallığı'na destek ve yardımcı birlikler sağladı.

    Osmanlı dönemi

    Osmanlı Sırbistanı
    İlk Sırp Ayaklanması

    Hadži Prodan İsyanı

    İkinci Sırp Ayaklanması
    • Ljubić Muharebesi
    • Čačak Muharebesi
    • Palez Muharebesi
    • Pasarofça Muharebesi
    • Dublje Muharebesi

    19. yüzyıl

    Modern çağ

    Ayrıca bakınız

    Kaynaklar

    İlgili Araştırma Makaleleri

    <span class="mw-page-title-main">János Hunyadi</span> Orta çağ Macar ordu komutanı

    Hünyadi Yanoş ya da Yanoş Hunyadi, Orta Çağ Macar ordu komutanıdır. Hunyadi soyadı, János adıdır, Macar geleneğine göre önce soyadı, sonra adı yazılır, Türkçeye de bu şekilde geçmiştir.

    <span class="mw-page-title-main">Kara Yorgi</span>

    Kara Yorgi Petroviç, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Birinci Sırp Ayaklanması'nın lideri ve sonradan bağımsızlığını kazanan Sırbistan'ı uzun süreler yöneten Karađorđević Hanedanı'nın atasıdır.

    Osmanlı-Avusturya Savaşları, 16. yüzyıl - 18. yüzyıl arasında Osmanlı İmparatorluğu ile Habsburg Hanedanı tarafından yönetilen Kutsal Roma Germen İmparatorluğu'na bağlı Avusturya Arşidüklüğü arasında yapılmış olan savaşlardır.

    <span class="mw-page-title-main">Belgrad'ın Fethi</span> Macaristan Krallığının sınırlarında bulunan Belgradın Temmuz 1521de Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılması ile başlayan ve 29 Ağustos 1521de Belgradın Osmanlı sınırlarına katılması ile sona eren süreç

    Belgrad'ın Fethi, Macaristan Krallığı'nın elinde bulunan Belgrad'ın Temmuz 1521'de, Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılmasıyla başlayan ve 29 Ağustos 1521'de fethiyle sona eren süreçtir.

    Sırbistan tarihi, bugünkü Sırbistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

    <span class="mw-page-title-main">Sırp Despotluğu</span>

    Sırp Despotluğu, Sırpların Osmanlı Devleti egemenliğine girmeden önce kurdukları son devlet. 1403 yılında Sırbistan Prensi Stefan Lazareviç'in kendisini despot ilan etmesiyle kurulmuş devlettir. Başkenti Belgrad'dır. 1459 yılında Osmanlı Devleti tarafından fethedilmiştir. 16. yüzyıl boyunca Macaristan Krallığı'nın koruyuculuğu altına alınmış daha sonra tamamen Osmanlı topraklarına katılmıştır.

    Sırp İsyanları, 19. yüzyılın başlarında Sırpların Osmanlı Devleti'ne karşı başlattıkları ve 1878 yılında Sırbistan'ın bağımsızlığıyla sonuçlanmış isyanlardır.

    <span class="mw-page-title-main">Đurađ Branković</span>

    Curac Brankoviç, Osmanlılar tarafından Vılkoğlu Brankoviç olarak anılır, 1427-1456 arası Sırp despotluğu ve Macaristan Krallığı baronluğu yapmış kişi. Brankoviç Hanedanı'nın Sırbistan monarşisindeki ilk hükümdarı olan Brankoviç ölene kadar tahtta kalmıştır.

    <span class="mw-page-title-main">Bizans savaşları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

    Doğu Roma ya da Bizans İmparatorluğu (330-1453) tarihi boyunca gerçekleşmiş savaşlar ya da Harici ihtilafların listesidir. Dahili ihtilaflar için, Bizans isyan ve iç savaşları listesine bakınız.

    Avrupa'da Osmanlı savaşları Osmanlı İmparatorluğu ile eski Orta Çağ'dan 20. yüzyılın başlarına kadar uzanan çeşitli Avrupa devletleri arasındaki bir dizi askeri çatışma idi. İlk çatışmalar 13. yüzyılda Bizans-Osmanlı savaşları, ardından da 14. yüzyılda Bulgar-Osmanlı savaşları ve Sırp-Osmanlı Savaşları başlamıştır. Bu devrin büyük bölümü, Osmanlı'nın Balkanlara açılmasıyla karakterize edildi. Osmanlı İmparatorluğu, 15. ve 16. yüzyıllarda Orta Avrupa'ya daha fazla girdi ve Avrupa'daki toprak taleplerinin zirvesinde kaldı.

    <span class="mw-page-title-main">Šabac</span> Batı Sırbistanda şehir

    Šabac, Sırbistan'ın Šumadija ve Batı Sırbistan İstatiksel bölgesine bağlı Mačva İlçesinin merkezi olan şehir.

    <span class="mw-page-title-main">Sırbistan Krallığı</span> 1882-1918 Güneydoğu Avrupa ülkesi

    Sırbistan Krallığı, 1882'de Sırbistan Prensliği Prensi Milan'ın kral ilan edilmesiyle kurulan Sırp krallığı.

    <span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Macar Savaşı (1437-1444)</span>

    1437-1444 Osmanlı-Macar Savaşı, 1437 ve 1444 arasında Osmanlı Devleti ile Macar Krallığı arasında süren ve 12 Haziran 1444 tarihinde Edirne-Segedin Antlaşması'nın imzalanmasıyla biten savaş.

    <span class="mw-page-title-main">Varna Haçlı Seferi</span>

    Varna Haçlı Seferi (1443-44) çok sayıda Avrupa hükümdarı tarafından Osmanlı İmparatorluğu'nun Orta Avrupa'daki, özellikle Balkanlar'daki ilerleyişini durdurmak için başlattığı başarısız bir seferdir. Sefer çağrısını 1 Ocak 1443'te Papa IV. Eugenius yapmış, seferi Lehistan Kralı III. Władysław, János Hunyadi, Erdel Voyvodası ve Burgundiya Dükü İyi Philip komuta etmiştir.

    <span class="mw-page-title-main">İzladi Derbendi Muharebesi</span>

    İzladi Derbendi Muharebesi, 1437-1444 Osmanlı-Macar Savaşı'nda bir evre. 1443 kışındaki uzun mesafeli seferiyle Niş ve Sofya'yı işgal ederek Osmanlı başkenti Edirne'yi ele geçirmeye çalışan Macar-Haçlı ordusu, Osmanlı padişahı II. Murad komutasındaki Türk ordusu tarafından Bulgaristan'ın batısındaki İzladi geçidinde durduruldu. Macar-Haçlı ordusu ağırlıklarını terkederek geri çekilmeye başladı.

    <span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Macar Savaşı (1426-1428)</span>

    1426-1428 Osmanlı-Macar Savaşı, 1426 ve 1428 arasında Osmanlı Devleti ile Macar Krallığı arasında süren ve Osmanlıların zaferiyle biten savaş.

    Alacahisar Muharebesi, 2 Ekim 1454'te, Macaristan Krallığı ile müttefik olan Sırp Despotluğu güçleri ile Osmanlı İmparatorluğu arasında meydana geldi.

    <span class="mw-page-title-main">Sırbistan Seferleri</span>

    Sırbistan Seferleri,1454 - 1459 yılları arasında II. Mehmed önderliğindeki Osmanlı İmparatorluğunun, Sırbistan toprakları üzerine düzenlediği askeri seferlerdir. İstanbul'un fethinden sonra düzenlenen ilk seferler arasında yer almaktadır.

    <span class="mw-page-title-main">1454-1483 Osmanlı-Macar Savaşı</span>

    1454-1483 Osmanlı-Macar Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Macaristan Krallığı arasında 1454 yılından 1483 yılında imzalanan ateşkes antlaşmasına kadar fasılalarla ve çeşitli cephelerde süren savaş.

    <span class="mw-page-title-main">Pozazin Muharebesi</span>

    Pozazin Muharebesi, 1454-1483 Osmanlı-Macar Savaşı'nda evre.