Gedik Ahmed Paşa, II. Mehmed saltanatında, 1474-1476 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.
1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı; Osmanlı Devleti'nin 1774 yılında imzalamış olduğu Küçük Kaynarca Antlaşması'yla kaybettiği toprakları, özellikle de Kırım'ı Ruslardan geri almak amacıyla başlattığı bir savaştır.
Trafalgar Muharebesi, 21 Ekim 1805'te İngiliz donanması ile Fransız ve İspanyol donanmaları arasında, İspanya'nın güneyindeki Trafalgar burnunun batısında gerçekleşen deniz muharebesi. Muharebe, İngiliz donanmasının kayıpsız zaferi ile sonuçlanmıştır.
Yunanistan Krallığı, 1832 yılında dönemin süper güçleri Birleşik Krallık, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Prusya, Fransa ve Rus İmparatorluğu tarafından ilân edilen devlettir. Bağımsızlık duyurusunun yapılmasının ardından, Osmanlı İmparatorluğu'ndan tam bağımsızlığını eline almış olduğu 30 Ağustos 1832 tarihli antlaşmayla uluslararası düzeyde tanınmıştır. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nı yöneten geçici Yunan hükûmetinin üzerine kurulmuş ve 1924 yılında krallık devrilerek yerine ikinci Yunan Cumhuriyeti kurulana dek ayakta kalmıştır. Daha sonra cumhuriyetin 1935 yılında yeniden yerini krallığa bırakmasıyla bu kez 1974 yılına dek Yunanistan topraklarında egemen olmuş ve yedi yıllık bir askerî darbe döneminin ardından bugünkü modern Yunanistan Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla tarihe karışmıştır.
Haçova Meydan Muharebesi, 24-26 Ekim 1596 tarihleri arasında Osmanlı ordusunun Avusturya Arşidüklüğü ve Erdel Prensliği kuvvetlerine karşı kazandığı bir zaferdir.
Küçük Hüseyin Paşa ya da Tayazade Damat Küçük Hüseyin Paşa Osmanlı devlet adamı ve Kaptan-ı Derya'ydı.
1896 Osmanlı Bankası Baskını, İstanbul'daki Osmanlı Bankası merkez şubesinin 26 Ağustos 1896 günü bir grup Ermeni Devrimci Federasyonu üyesi Ermeni tarafından ele geçirilmesi eylemidir.
Belgrad Kuşatması, 1739 yılında yapılan Belgrad'ın tekrar Osmanlı İmparatorluğu'nun eline geçmesini sağlayan kuşatma.
Gelidonya Burnu Muharebesi, 14-16 Temmuz 1616 tarihleri arasında, İspanyol İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu arasında gerçekleşmiş bir deniz muharebesidir. Muharebe, Francisco de Rivera'nın Doğu Akdeniz devriyesi sırasında Osmanlılarca saldırılmasıdır. İspanyolların ağır topçu sonucunda, Osmanlılar ağır kayıplarla geri dönmüştür.
Doğu Mani, Yunanistan'ın Mora bölgesinde ve Manya Burnu'nda bulunan bir belediyedir. Yüzölçümü 619.3 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 13,005'tir. Belediyenin merkezi Yitio'dur.
Batı Mani, Yunanistan'ın Mora bölgesinde ve Manya Burnu'nda bulunan bir belediyedir. Yüzölçümü 402.8 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 6.945'tir. Belediyenin merkezi Kardamili'dir.
Manya Burnu veya Orta Çağ'daki adıyla Maina ya da Maïna, Yunanistan'ın güneyinde bulunan ve kendilerini antik Spartalıların torunları sayan Manyot'ların vatanı olan yarımadadır. Manya'nın başkentleri Gytheio ve Areopoli'dir. Manya, Mora Yarımadası'ndan güneye uzanan üç yarımadadan ortada bulunanıdır. Doğusunda Lakonya Körfezi, batısındaysa Messinya Körfezi bulunur. Manya Yarımdadası, Taygetos sıradağlarının sonunda yer alır.
Osmanlı-Mısır'ın Mani'yi istilası, 21 Haziran-28 Ağustos 1826 tarihleri arasında Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında Manya Burnu'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ve Mısır orduları arasında meydana gelen muharebelerdir.
Osmanlı'nın Mani'yi istilası, 1770 yılında Orlov İsyanı sırasında Manya Burnu'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen bir muharebedir. Muharebe, Manyotların isyanını bastırmak için Osmanlı tarafından yapılan bir dizi istiladan biriydi.
Osmanlı'nın Mani'yi istilası, 1803 yılında Manya Burnu'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen bir muharebedir. Muharebe, Manyotların isyanını bastırmak için Osmanlı tarafından yapılan bir dizi istiladan biriydi.
Osmanlı'nın Mani'yi istilası, 1807 yılında Manya Burnu'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen bir muharebedir. Muharebe, Manyotların isyanını bastırmak için Osmanlı tarafından yapılan bir dizi istiladan biriydi.
Vromoigada Muharebesi, 1770 yılında Orlov İsyanı sırasında Mani Yarımadası'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen bir muharebedir. Muharebe, Skutari ve Parasiros köyleri arasındaki bir ovadada gerçekleşmiştir.
Kastanya Muharebesi, 1780 yılında Orlov İsyanı sırasında Mani Yarımadası'nda Rum isyancılar ile Osmanlı ordusu arasında meydana gelen bir muharebedir.
1684-1699 Osmanlı-Venedik Savaşı ya da Mora Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ve Venedik Cumhuriyeti arasında 1684-1699 yıllarında meydana gelen savaş. Bu savaş, Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları'nın bir parçasıdır. Savaşın alanı, İyon Denizi'nden Yunanistan'a kadar olan geniş bir bölgedir. Bu kadar geniş olmasına karşın, savaşın en önemli cepheleri Mora Yarımadası'nda gerçekleşmiştir. Savaşın sonucunu Karlofça Antlaşması belirlemiş ve Mora Yarımadası Venedik'e geçmiştir.
Vetiloz Deniz Muharebesi, Osmanlı İmparatorluğu-Malta Şövalyeleri savaşlarında evre.