İçeriğe atla

Osmaniye Camii

Koordinatlar: 38°22′22″K 26°08′10″D / 38.37278°K 26.13611°D / 38.37278; 26.13611
Osmaniye Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumYunanistan Sakız, Yunanistan
Koordinatlar38°22′22″K 26°08′10″D / 38.37278°K 26.13611°D / 38.37278; 26.13611
İnançİslam
DurumAktif olarak kullanılmıyor
kültür ve sanat amaçlı olarak kullanılıyor
aktif hale getirme talepleri ve çabaları mevcut
Mimari
Mimari türcami
Mimari biçimOsmanlı mimarisi
Özellikler
Minare sayısı1

Osmaniye Camii (YunancaΤζαμί Οσμανιγιέ), aynı zamanda yerel olarak Frenk Mahallesi Camii olarak da bilinir (Τζαμί του Φραγκομαχαλά Tzami tou Frangomachala), Yunanistan'ın Sakız Adası'nda, adadaki Türk toplumunun ana mahallesi olan Sakız Adası'nın eski kale bölgesinde yer alan kalan üç camiden biridir.[1]

Tarihi

Caminin yapımına 1891 yılında Sultan II. Abdülhamit'in emriyle, Sakız Adası'nın Cezayir-i Bahr-i Sefid Vilayeti'nin başkenti olarak hizmet vermesi üzerine başlanmıştır. İnşaat 1892'de tamamlandı. Cami kapısının üzerindeki mermer kitabede bu bilgilerden bahsedilmektedir. Türk ressam Feyzî tarafından hazırlanmıştır.[1][2]

Güncel kullanımı

Cami, 21 Ocak 1983'te Yunan Kültür Bakanlığı tarafından kültürel bir simge olarak resmen tescil edildi.[1]

Sonuç olarak, 1997 yılında, cami Yunan hükûmeti tarafından onarıldı ve yenilendi ve sergilere ve çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmak için uygun hale getirildi.[2]

Mimarisi

Cami, 8x10 m'lik bir alana ve 8x8 m'lik bir ana dua salonuna sahip dikdörtgen bir plana sahiptir. Bir çatı katı, bir giriş kapısı ve ayrıca batı tarafında minareye erişim sağlayan bir galerisi vardır. Minare sekizgen şekle sahiptir ve caminin kuzeydoğu köşesinde yer alır. Ayrıca minareye bağlı tarihi bir Türk binası vardır. Bu yapı camiye Türk yönetimi sırasında hizmet odaları içeren müştemilat olarak inşa edilmiştir.[2]

Osmaniye Camii, Sakız Adası'nda halen ayakta kalan bir başka Türk camisi olan Bayraklı Camii ile aynı dönemde yapılmıştır ve mimari üslupla benzerlikler göstermektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Sakız - Osmaniye Camii". Turkish Ministry of Foreign Affairs - Osmanlı İzleri (Ottoman Traces). 19 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2016. 
  2. ^ a b c "Osmaniye Mosque Description". Greek Ministry of Culture. 25 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Minare</span>

Minare, İslam dininin ibadet yeri olan camilerde namaza çağrıyı bildirmek ve sala okumak için inşa edilmiş ana yapıdan yüksek tasarlanan yapılardır. Namaza çağrının o mahaldeki herkesin işitebileceği yüksek bir yerden okunması, ibadethanelerde minare inşasının esasını teşkil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bayezid Camii</span>

Bayezid Camii İstanbul'un Beyazıt semtinde Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmış bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Cami (Bursa)</span> Bursa, Türkiyede bir cami

Yeşil Cami, Bursa'da ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan bir tarihi yapı.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Camii</span> İstanbulun Çamlıca semtinde bir cami

Çamlıca Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir. Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir. Cami külliyesinde aynı zamanda müze, sanat galerisi, kütüphane, bin kişilik konferans salonu, 8 sanat atölyesi ve 3 bin 500 araçlık otopark bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Marmara İlahiyat Camii</span> Cami

Marmara İlahiyat Camii, İstanbul'un Üsküdar semtinde yer alan cami ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">İznik Yeşil Cami</span> İznikte bir cami

İznik Yeşil Camii, Bursa ili, İznik ilçesinde bulunan Osmanlı mimarisinin ilk örneklerindedir. I. Murat'ın sadrazamı Çandarlı Halil Paşa tarafından yaptırılmıştır. Paşanın 1387'de ölmesi üzerine cami oğlu Çandarlı Ali Paşa tarafından bitirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Turunçlu Camii</span> Camii

Turunçlu Camii, Turunçlu Fethiye Camii olarak da bilinir, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde, İplikpazarı Mahallesi'nde yer alan bir camidir. Osmanlı dönemine tarihlenir. Beliğ Paşa Caddesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Camii (Atina)</span>

Fethiye Camii, Yunanistan'ın Atina kentinde 17. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisi.

Yeni Cami, Lefkoşa, KKTC'de yer alan bir mahalle, pariş, semt ya da bölgedir ve adını merkezinde yer alan camiden alır. Yunancada Γενί Τζαμί olarak da bilinen alan Türkçede "yeni cami" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Çelebi Sultan Mehmet Camii (Dimetoka)</span>

Çelebi Sultan Mehmed Camii, Bayezid Camii ve Ulu Camii, Yunanistan'ın en kuzeydoğusundaki Dimetoka, Doğu Makedonya ve Trakya'da yer alan 15. yüzyılın başlarından kalma bir Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Valide Camii (Midilli)</span> Yunanistanın Kuzey Ege Bölgesi, Midillide bir Osmanlı mimari yapısı

Valide Camii, Yunanistan'ın Midilli adasında, Midilli şehrinde yer alan tarihi bir Osmanlı camisidir.

<span class="mw-page-title-main">Defterdar Camii (İstanköy)</span>

Defterdar İbrahim Paşa Camii, Yunanistan'ın İstanköy adasında bulunan bir camidir. Cami, 18. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup adadaki Türk-Müslüman cemaatine hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Cami (Vodina)</span>

Yeni Cami, Yunanistan'ın Vodina kentinde bulunan bir camidir. Cami, 17. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Kentte ayakta kalan tek cami olup günümüzde müze olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Feyzullah Camii</span>

Feyzullah Camii, Yunanistan'ın Narda kentinde bulunan bir camidir. Cami, 15. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Arahtu ve Katsantoni caddeleri üzerinde Aya Todori Kilisesi'ne kısa bir mesafede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hamidiye Camii (Yunanistan)</span>

Hamidiye Camii, Yunanistan'ın Yerapetra kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1891 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup adını II. Abdülhamid'den almaktadır. Günümüzde ibadete açık değildir.

<span class="mw-page-title-main">Bayraklı Camii (Sakız)</span>

Bayraklı Camii veya Hamidiye Camii, Yunanistan'ın Sakız kentinde bulunan bir camidir. Cami, 19. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup adını II. Abdülhamid'den almaktadır. Osmaniye ve Mecidiye camileri ile birlikte adada ayakta kalan üç camiden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Valide Sultan Camii (Resmo)</span>

Valide Sultan Camii, Yunanistan Girit adası Resmo kentinde bulunan bir camidir. Cami, 17. yüzyılın ortalarında Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup IV. Mehmed'in annesi Turhan Sultan'a ithaf edilmiş ve aynı zamanda onuruna da adını almıştır. Yunanistan'daki çoğu Osmanlı camisi gibi artık ibadete açık değil ve çevresinde inşa edilen çok sayıda yapı nedeniyle halkın erişimine açık değil.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Camii (Kesriye)</span>

Kurşunlu Camii, Yunanistan'ın Kesriye kentinde bulunan bir camidir. Cami, 16. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup adını kurşunla kaplı olan kubbesinden almaktadır. Çok az yenileme çalışması yapıldığı için çoğunlukla yıkık bir durumdadır ve ibadete açık değildir.

<span class="mw-page-title-main">Eski Cami (Anabolu)</span> Anaboludaki bir cami

Eski Cami, Yunanistan'ın Anabolu kentinde bulunan bir camidir. Cami, 17. yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup kentteki Osmanlı mimarisinin ayakta kalan en eski örneğidir. Osmanlı yönetimi sırasında kasabanın çarşısının merkezinde, Sadrazam Mahallesi veya Sultan Ahmed Mahallesi'nde bulunuyordu. Günümüzde sinema ve kültürel mekan olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Meis Halk Sanatları Müzesi</span> Meisteki bir müze

Meis Halk Sanatları Müzesi veya Kastellorizo Halk Sanatları Müzesi, Yunanistan'daki Meis adasında bulunan bir müzedir. Müze, Kavos Camii, Kızılhisar Camii veya Meis Camii olarak da bilinen tarihi Osmanlı camisinde yer almaktadır.