
Anadolu yarımadası ile Trakya toprakları üzerine kurulan Türkiye'nin, 81 ili vardır. İller, Türkiye'nin en büyük idari bölümleridir. Bu seksen bir il, dokuz yüz yetmiş üç ilçeye bölünmüştür. Bu ilçeler, en küçük idari birim olan mahalle ve köyleri içinde barındırır. İllerde yönetme ve yürütme görevi, içişleri bakanı tarafından önerilen ve bakanlar kurulunun onayından sonra cumhurbaşkanı tarafından atanan valiler tarafından yerine getirilir.

Osmaniye, Türkiye Cumhuriyeti'nin 80. ilidir. 1933'e kadar il olan Osmaniye'nin eski adı Cebelibereket'tir. O tarihte Adana iline bağlanmış, 24 Ekim 1996 tarihinde yapılan yasal düzenlemeyle tekrar il olmuştur. Akdeniz Bölgesi'nde, Çukurova'nın en doğusunda yer alır. 3.767 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip Osmaniye topraklarının %42'si ormanlık alan, %39'u ekili dikili tarım alanı, %17'si tarıma elverişsiz arazi ve %2'si diğer arazilerden oluşmaktadır. 2020 sonu itibarıyla nüfusu 553.012'dir. İdari olarak 7 ilçeye ayrılmıştır. 2023 Kahramanmaraş Depremlerinde ağır hasar alan Osmaniye ili 1021 kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi yaralandı. Deprem nedeniyle nüfusu 1700'den fazla azalma görülmüştür. TÜİK 2023 son verisine göre ise nüfusu 557 bin 666 olmuştur.

Osmaniye, Türkiye'nin Osmaniye ilinin merkezi olan şehirdir.

Osmaniye, Çorum ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Osmaniye, Yozgat ilinin Sorgun ilçesine bağlı bir köydür.

Osmaniye, Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür.

Osmaniye, Çanakkale ilinin Biga ilçesine bağlı bir köydür.

Osmaniye, Çanakkale ilinin Bayramiç ilçesine bağlı bir köydür.

Osmaniye, Bursa ilinin İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir.

Karacalar, Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı bir mahalledir.

Osmaniye, Bilecik ilinin Bozüyük ilçesine bağlı bir köydür.

Osmaniye, Karaman ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Gafur Soylu, Türk bürokrat.
Osmaniye milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 1., 2., 3. ve 4. dönemleri ile 21. döneminden beri Osmaniye şehrini temsil eden milletvekillerinin listesidir. Osmaniye, 28.10.1996 tarih ve 22801 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 4200 sayılı Kanunla yeniden il olmuştur.

Osmaniye ilinin ilçeleri,
- Osmaniye
- Bahçe
- Düziçi
- Hasanbeyli
- Kadirli
- Sumbas
- Toprakkale

Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde, Osmaniye ili için Yüksek Seçin Kurulu (YSK) tarafından belirlenen nüfus oranına göre 4 milletvekili, ili temsil amacıyla seçilmiştir. Toplu sonuçlar resmî seçim sonuçlarına göre girilmiş olup, il bazlı sonuçlar YSK'nın SEÇSİS sistem sonuçlarına göre girilmiştir.

Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Osmaniye ilinin 4 milletvekili seçilmiştir. Sonuçlar resmî verilerdir. Toplu sonuçlar resmî seçim sonuçlarına göre girilmiş olup, il bazlı sonuçlar YSK'nın SEÇSİS sistem sonuçlarına göre girilmiştir.
Osmaniye Saat Kulesi, Osmaniye ilinin Osmaniye ilçesinde bulunan saat kulesi. 1998 ve 1999'da yapılan kule üç katlı olup kare prizma gövdelidir ve dört ayak üzerinde yükselmektedir.
Osmaniye'de spor, Türkiye'nin Osmaniye ilinin spor tarihçesini, spor kulüplerini, önemli spor tesislerini konu almaktadır.

Mezretli, Osmaniye ilinin Kadirli ilçesine bağlı bir köydür.