İçeriğe atla

Osman bin Abdülhak

Osman bin Abdülhak
Fas Sultanı
Hüküm süresi1217-1240(23 yıl)
Önce gelenI. Abdülhak
Sonra gelenMuhammed bin Abdülhak
Doğum1196
Ölüm1240
Tam adı
Ebû Said Osman bin Abdülhak bin Mahyu
HanedanMerini Hanedanlığı
BabasıAbdülhak bin Mahyu
Diniİslam

Osman bin Abdülhak veya Ebû Said I. Osman Merini Sultanlığı'nın ikinci lideri ve I. Abdülhak'ın oğluydu.

Babasının ölümünün ardından Muvahhidler'e karşı yapılan seferlere devam etti ve Muvahhidler'in Mağrip'te desteklediği kabileleri mağlup etti.[1] Mağrip bölgesinde etkin olan çoğu şeyh ile barış anlaşmaları yaptı.[2] Bölgedeki huzuru ve barışı gözeten ılımlı politikalar izleyip din serbestisi uygulayan I. Osman döneminde öteki devletlerin baskıcı politikalarına dayanamayan kabileler de gönüllü olarak Meriniler'e katılmışlardır.[2]

Kaynakça

  1. ^ Türkmen, Kadir (2019). Gırnata Benî Ahmer Devleti ile Merinîler Devleti arasındaki ilişkiler (Yüksek Lisans). Eskişehir: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. ss. 15-17. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2020. 
  2. ^ a b Tamdoğan, Zehra Gözütok (2014). Merînîler Dönemi (592-869/1196-1465) sosyo-kültürel ve iktisadî hayat (Doktora). Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. s. 31. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2020. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Osmangazi Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir'deki bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Anadolu Üniversitesi ya da bilinen adıyla ANAÜ, Türkiye'nin Eskişehir şehrinde yer alan ve ikili modda eğitim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temeli, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü'ne dayanır. 1982 yılında YÖK Kanunu ile birlikte EİTİA ve EDMMA Anadolu Üniversitesine dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kütahya Dumlupınar Üniversitesi</span> Kütahyada kurulu devlet üniversitesi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ya da kısaca DPÜ, Türkiye'nin Kütahya ilinde bulunan devlet üniversitesi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, 1992 yılında Tokat'ta kurulmuş bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip</span> Kuzey Afrikada coğrafi bölge; Arap dünyasının batı yarısı

Mağrip, Arap dünyasının batı kısmıdır. Bölge, Cezayir, Libya, Moritanya, Fas ve Tunus dahil olmak üzere Batı ve Orta Kuzey Afrika'yı kapsar. Mağrip ayrıca Batı Sahra'nın tartışmalı bölgesini de içerir. 2018 itibarıyla bölgenin nüfusu 100 milyondan fazlaydı.

<span class="mw-page-title-main">Berberiler</span>

Berberiler, bugünkü Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve Fas'ı içine alan Kuzey Afrika'nın bilinen en eski yerli halkıdır. Bazı mağara resimlerinin bulunmuş olması, Berberiler'in bu paleolitik toplulukların soyundan gelmiş olabileceği tezini güçlendirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aşağıçimağıl, Bayburt</span>

Aşağıçimağıl, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Başçimağıl, Bayburt</span>

Başçimağıl, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Danişment, Bayburt</span>

Danişment, Bayburt ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Muvahhidler</span>

Muvahhidler, bugünkü Kuzey Afrika, İspanya ve Batı Sahra topraklarına egemen olan Murabıtlar Devleti'ni yıkarak onun yerine geçen Berberi hanedan ve devletidir. 1146 ila 1248 yılları arasında, bugünkü İspanya topraklarının büyük bölümünün yanı sıra Kuzey Afrika'daki bazı toprakları da denetimleri altında tutmuşlardır. Hristiyan saldırıları ve bazı iç karışıklıklar sonucu 1269'da yıkılmışlardır. İber Yarımadası üzerinde egemen olmuş son büyük Müslüman devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Bingöl Üniversitesi</span> Bingölde kurulu devlet üniversitesi

Bingöl Üniversitesi Bingöl'de bulunan bir devlet üniversitesi. 29 Mayıs 2007 tarihinde kuruldu. Üniversite bünyesinde 10 fakülte, 1 yüksekokul, 5 enstitü, 6 meslek yüksekokulu, 24 araştırma ve uygulama merkezi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1930 Türkiye yerel seçimleri</span> Türkiyenin yerel yöneticilerini belirleyen seçim

1930 Türkiye yerel seçimleri, Eylül ve Ekim aylarında gerçekleştirilen Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki ilk çok partili seçimdir. Belediyeler Yasası'nın 4 Nisan 1930 tarihinde yürürlüğe girmesinin ardından yapılan seçime Cumhuriyet Halk Fırkası (CHF) ve yeni kurulan Serbest Cumhuriyet Fırkası (SCF) katıldı. Bu seçimlerde belediye başkanları, belediye meclis üyeleri arasından ve meclis üyeleri tarafından iki kademeli olarak seçildi. Bu seçimlerin önemli bir özelliği de kadınların da ilk kez seçme ve seçilme hakkına sahip olmasıydı. Nitekim seçimlerde kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın 18 yaşını tamamlamış olan tüm vatandaşların seçme, 25 yaşını tamamlayanların ise seçilme hakkına sahip olması kanunla birlikte gerçekleşti. Seçimden sadece bir ay önce kurulmasına rağmen birçok ilde hızlıca teşkilatlanan SCF, devlet memurlarının ve CHF görevlilerinin baskılarından ötürü yeteri kadar oy alamamasına karşın 502 seçim bölgesinin 24'ünde kazanan parti oldu. Halkın bir bölümünün CHF'nin politikalarından hoşnut olmadığını gösteren bu seçimler sonrasında CHF'nin SCF üzerindeki baskısının artarak devam etmesi üzerine, SCF kurucusu Fethi Bey tarafından 3. ayını doldurduktan kısa bir süre sonra feshedildi.

Abdülhak Molla, Osmanlı şair ve hekim.

<span class="mw-page-title-main">Necmettin Erbakan Üniversitesi</span> Konyada kurulu devlet üniversitesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi, 2010 yılında Konya'da bir devlet üniversitesi olarak 14 Temmuz 2010 tarih ve 6005 sayılı kanun ile "Konya Üniversitesi" adı ile kurulmuş ve kuruluşu 21 Temmuz 2010 tarih ve 27648 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Teknik Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu teknik üniversite

Eskişehir Teknik Üniversitesi ya da kısaca ESTÜ, Türkiye'deki bir devlet üniversitesidir. 18 Mayıs 2018 tarihinde Anadolu Üniversitesine ait çeşitli eğitim birimlerinin aktarılmasıyla iki farklı yerleşkede beş fakülte, üç enstitü ve iki meslek yüksekokulu ile Eskişehir'de eğitim vermeye başlamıştır. Üniversite 2019 yılı itibarıyla 1.317 personel ve yaklaşık 14.000 öğrenciyle eğitim-öğretime devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Merînîler</span> Fasta hüküm sürmüş eski bir sultanlık

Merini Sultanlığı, bugünkü Fas'ı ve aralıklı olarak 13. yüzyılın ortalarından 15. yüzyıla kadar Cebelitarık çevresindeki Kuzey Afrika ve güney İspanya'nın bazı bölümlerini kapsıyordu. Sultanlık, Berberî kökenli Zenate kabilesine mensup Merini hanedanı veya Beni Abdülhakk olarak bilinen sünni müslüman bir aile tarafından yönetildi.

<span class="mw-page-title-main">Zenate</span> etnik grup

Zenate veya Zenata, antik dönemde Mısır'ın batısından Fas'a uzanan bir bölgede Sanhace ve Masmude gruplarıyla birlikte yaşayan Berberi kabilelerdir. Yaşam tarzı olarak göçebe olanların yanında yerleşik yaşam sürenler de vardı.

Abdülhak bin Mahyu Merini Sultanlığı'nın ilk şeyhi, lideri ve eponimiydi.

Muhammed bin Abdülhak veya Ebû Muarref bin Abdülhak Merini Sultanlığı'nın üçüncü lideri ve Ebû Said I. Osman'ın kardeşi.

Ayşe Buğra, Türk ekonomist, akademisyen, sosyal bilimci ve yazar.