Müftü Ahmed Hulûsî Efendi, Türk Millî Mücadelesi'ne önemli katkıları olmuş olan bir Türk din adamıdır. İzmir, Yunan işgali altında iken Denizli’de 15 Mayıs 1919’da bir miting düzenlemiş ve “İşgal edilen memleket halkının silaha sarılması dinî bir görevdir” diye haykırıp, halkı ayaklandıran ilk kişi olmuştur.

Osmanağa Camii ya da Osman Ağa Camii, Kadı Mehmet Efendi Mescidi harap olunca yerine 1. Sultan Ahmet’in Babussaade Ağası Osman Ağa tarafından 1612 yılında yaptırılmıştır. Zamanla bu camii de harap olunca, 1811 yılında 2. Sultan Mahmut tarafından yenilenmiş, fakat 1878’de Kadıköy'de meydana gelen yangın sonunda bu da yanmış, aynı yılda bugünkü camii inşa edilmiştir. Camii bahçesindeki çınar ağacı 1880 yılında caminin imamı Mehmet Asım Efendi tarafından dikilmiştir.
Lala, Osmanlı İmparatorluğu zamanında sadrazamlar hakkında Atabey karşılığı olarak kullanılan bir tâbir olduğu gibi, şehzâdelerin mürebbilerine de bu ad verilirdi. Saraya alınan acemilerin terbiyesine memur edilenlere de denir.
Beş Hececiler'e tepki olarak ortaya çıkan Cumhuriyet dönemi edebî topluluğu.
Kozan Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti, 7 Mart 1919'da Kozan'ın işgali ile kurulan müdâfaa-i hukuk cemiyeti.
Kronolojik sırayla Osmanlı Devleti şeyhülislamları listesidir.
Kenan Hulusi Koray Cumhuriyet döneminde kurulan Yedi Meşaleciler adlı topluluk üyesi ve hikâyeci yazar

Bedii Yazıcı, Türk futbolcu ve spor yöneticisi.

Ahmet Ziya Akbulut, Türk ressam ve hattat.
Ömer Hulusi Efendi öğretmenlik, şeriye yargıçlığı ve Osmanlı Devleti'nin son yıllarında şeyhülislamlık ve Evkaf Nazırlığı görevlerinde bulunmuş bir devlet adamıdır.
“Mehmed Hulusi Yazgan”, “İstanbullu Hulusi Efendi”, Türk hattat.
Hacı Bedel Mustafa Efendi Camii ya da Osman Efendi Mescidi, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Mimar Sinan Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Dönemin Hüdayi Dergahı şeyhi olan Şeyh Osman Efendi tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1720 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1721 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.
Sâmânizade Ömer Hulusi Efendi müderris, Osmanlı Devleti'nde kadılık, kazaskerlik ve 3 kez şeyhülislamlık görevinde bulunmuş bir din adamıdır.

Affetmeyen Kadın, senaryo, yapım ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği 1964 yapımı Türk filmidir.
Koçum Benim, senaryo, yapım ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği 1964 yapımı Türk filmidir.

Badem Şekeri, senaryo, yapım ve yönetmenliğini Osman F. Seden'in üstlendiği 1963 yapımı Türk filmidir. Filmin başrollerinde Türkan Şoray, Fatma Girik,Fikret Hakan ve Efgan Efekan oynamıştır.
Acımak, 1985-1986 yılları arasında TRT 1'de yayımlanmış olan, Reşat Nuri Güntekin'in aynı adı taşıyan eserinden televizyona uyarlanmış, Orhan Aksoy'un senaryosunu yazdığı ve yönetmenliği üstlendiği Türk yapımı dram türündeki televizyon dizisidir. Dizi, 7. bölümü ile sona erdi.

Mehmed Şevki Efendi (d. 1244/1829, Kastamonu - ö. Hicri 25 Nisan 1303 - M. 7 Mayıs 1887, İstanbul, Osmanlı hattat. Yazı sanatına "Şevki Mektebi" adlı üslûbu kazandırmış, sülüs-nesih hat meşkleriyle bilinmektedir.

Her Gönülde Bir Aslan Yatar, Zeki Alasya ve Metin Akpınar'ın başrollerinde oynadığı Osman Fahir Seden'in yönettiği 1976 yılı yapımı Türk filmidir.
Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Müzesi, Malatya’nın Darende ilçesinin Zaviye Mahallesi'nin Hulusi Efendi Caddesi’nde yer almaktadır.